Des d’aquí volem reinvidinar que quan algú posa GRATIS al títol, sigui realment gratuït, no molt barat, no un preu simbòlic i molt menys “pagues el que et sembla que val”. NO, GRATIS ÉS GRATIS, no pagues absolutament res, ni tan sols la propina. Dit això, baixada la tensió de les decepcions us presentem la Guia Gratis (no Low Cost) a Buenos Aires.

Potser ja us ho espereu perquè és una cosa que hem comentat moltes vegades, però definitvament és una cosa que s’ha de saber i remarcar perquè ha de quedar clar: Buenos Aires té moltes coses a fer gratuïtes.

Rutes gratuïtes

A Buenos Aires és possible visitar barris sense gastar un peso i no estem parlant com a Barcelona, que els passeges pels carrers, no, estem parlant que pots entrar a edificis i museus sense haver de pagar res de res i fins i tot pots fer visites guiades, al meravellíós cost de $0.

Des de Fuet i Mate em fet rutes per alguns dels barris de la ciutat sense gastar ni un peso. Podem passejar per barris turístics com Monserrat, San Telmo i la Boca; per Belgrano, Palermo i Recoleta i per San Nicolás i Retiro o pels barris no tant turístics com Caballito, Villa Crespo i Chacarita i per Balvanera, Boedo i Almagro deixant la cartera a casa.

Hauries de Saber:

Buenos Aires té moltes activitats culturals gratuïtes que en altres ciutats s’haurien de pagar.

Museus gratuïts

Sempre ens sorpren quan mirem els TOP 10 per visitar a Buenos Aires o la típica llista de coses imprescindibles que sempre hi surti el MALBA; el Museo de Arte Latinoamericano de Buenos Aires o el museo Evita.

No ens malinterpreteu, no tenim res en contra amb aquests museus (que per cert, hem visitat tots dos però aprofintat jornades d’entrada gratuïta) però ens sorpren que amb la gran llista de museus i temàtiques que hi ha a Buenos Aires, just proposin dos dels que s’han de pagar i dels que són més cars. A més a més, per acabar-ho d’adobar, diriem que no són dos dels més interessants ni de lluny, almenys per endur-te una idea del que és Argentina.

En una ciutat com Buenos Aires on hi ha molts museus gratuïts, però no només que tenen un dia gratis, sinó, que cada dia ho és, no hauria de ser un problema que t’agafi un dia de pluja. Alguns dels museus gratuïts de Buenos Aires, són els museus típics de cada ciutat on sempre et fan pagar, mínim 3€, com per exemple el d’Historia Nacional o el de Bellas Artes (Al 2019 ja només era gratuït pels residents, però eh, je és algo més que el MACBA de Barcelona).

La llista pot seguir, voleu aprendre de trens, de l’Antàrtica, d’acordions, de l’aigua, de cotxes, d’audiòfons, de la mort, de la numismàtica, dels vestits típics, de la televisió, de la minera i la llista podria seguir però parem, per no fer-nos pesats. Els museus que es paguen, acostumen a tenir un dia d’entrada gratuïta com el Museo Histórico Saavedra, el Sarmiento o el de Arte Hispanoamericano, per nombrar-ne algun.

Si teniu la sort de ser-hi per la Noche de los Museos, pels voltants del primer cap de setmana de novembre, podreu entrar gratis a aquells museus que no tenen dies gratuïts, com el de la Pasión Boquense, el MALBA o el d’Evita. Aquí us deixem la llista de museus de Buenos Aires que hem vistat fins ara.

Música gratuïta

Si el que us agrada és la música, també esteu de sort, perquè a Buenos Aires hi ha molts racons on es pot escoltar música gratuïtament i molts festivals dedicats a la música.

Per exemple, a l’estiu, desembre i gener, se celebra “Verano en la Ciudad” i, actualment al Parque de la Ciudad, anys enrera al mig de la 9 de Julio amb Corrientes, es fan concerts gratis totes les nits de divendres i dissabte. A més a més, també s’organitzen concerts a l’amfiteatre del Parque Centanario, moltes vegades relacionats amb el tango.

Hauries de Saber:

El Teatro Colón obra les portes els diumenges al matí per escoltar els assajos.

A més hi ha molts dies que pots escoltar recitals gratuïts, consulta la seva agenda.

Les cases de la cultura de la província, també acostumen a fer activitats els caps de setmana, gratuïtes, relacionades amb la música. La Casa de la Cultura de la Ciudad i la Legislatura també obren els seus salons per a l’art musical.

Al hall del Teatro San Martín, els dissabtes d’hivern al vespre, sempre hi ha algun concert, de temàtica variada. Fins i tot hi ha grups de música que actuen al carrer, entre ells, un dels més coneguts és Vecina Canciones.

A Buenos Aires pots arribar a escoltar grups desconeguts o intèrprets famosos com Álex Ubago, Placido Domingo o Fito Paez, totalment gratis.

Hi ha dos centres culturals de referencia en quant a concerts, un depen de la ciutat, La Usina del Arte i l’altre del govern nacional, el Centro Cultural Kirchner que “l’amic” Macri ha reobert.

Festivals gratuïts

Una cosa que ens crida l’atenció als “de poble” és la gran quanitat de Festivals i Fires que es realitzen a Buenos Aires però el que ens sorpren a tots és que molts són gratuïts. Al Calendari de Buenos Aires us n’expliquem uns quants.

Des de las “noches” que poden ser dels museus, de les disqueries i de les llibreries on a a part d’activitats centrades en la temàtica nocturna hi ha concerts fins als de festivals cinema. 

La fira que hem d’anomenar a part, que fins i tot li hem dedicat una entrada, és Tecnopolis. Si teniu la sort d’estar a Buenos Aires entre juliol i novembre, hi podreu anar i si coincidiu amb el cap de setmana del festival Raíz, hi HEU D’ANAR (l’entrada al recinte i a les activitats és gratuïta, però el menjar s’ha de pagar (es pot portar de casa)).

Cine gratuït

Pels amants del setè art, no podrieu estar en una ciutat millor. Hi ha molts centres culturals i moltes associacions que tenen un dia a la setmana cicles de cinema gratuïts. Per exemple el Centre Cultural Coreà o l’Aliança Francesa on fan cine gratis els dimecres i a més a més participen en la setmana del cinema europeu a Buenos Aires.

A l’estiu es posen pantalles gratuïtes en diversos punts de la ciutat per veure pel·lícules a l’aire lliure i fins i tot durant el BAFICI, el festival internacional de cine, també hi ha passes gratis.

Hi ha diversos bars que també, mitjançant un projector, dediquen una tarda a pel·lícules de diverses temàtiques i gèneres segons la temàtica del cicle mensual, com per exemple, a la Casona de Humahuaca.

Exposicions i xerrades gratuïtes

També als centres culturals hi ha exposicions i xerrades gratuïtes. Així que hem d’estar atents als centres culturals de la ciutat, com el Rojas, on sempre hi ha exposicions, xarrades, cursos etc. o per exemple el Centro Cultural Borges amb exposicions de fotografies, una de les quals és de portades de la revista National Geographic; el Centrol Cultural de Recoleta on hi van fer l’exposició per l’aniversari de l’Asterix i l’Obelix. Al Palacio Nacional de Artes, el Palais Glace, hi exposen cada any l’exposició del World Press Photo, entre altres.

A les cases de la cultura de la ciutat i de les comunitats, com la d’Espanya i la d’Itàlia cada mes fan xerrades i presentacions de llibres d’artistes del país en qüestió.

El centre de l’Espacio Fundación Telefónica per tal d’aconseguir el seu objectiu de difundir i compartir sabers relacionats amb la teconologia també ofereix exposicions, com la de videojocs “Play de Game”, seminaris i xerrades.

La Usina del Arte, que hem comentat anteriorment, dedica la seva sala principal a exposicions de gira mundial per exemple, sobre Ana Frank o sobre la cultura maorí de Nova Zelanda.

Teatre gratuït

Veure teatre gratis també és possible a la ciutat, però no és tan fàcil com el que hem comentat fins ara. Hi ha dos esdeveniments claus. Un, que durat tot l’any, és el de les visites guiades teatralitzades que consisteixen en què un grup d’actors interpreten un paper relacionat amb la història del país en un punt de la ciutat en concret.

exemple, a San Telmo, et parlen dels fantasmes i ho lliguen amb la febre groga que va assetjar la ciutat. A avinguda de Mayo veus com va ser la celebració de la seva obertura. I fins i tot, tenen una versió, a l’estiu, on els actors som nosaltres que anem llegint un guió en diversos places de la ciutat mentre ens traslladem amb bicicleta. L’altre moment clau de teatre gratuït és a l’estiu, quan fan obres de teatre a les places de la ciutat.

Visites guiades gratuïtes

Una de les meves activitats preferides, les visites guiades gratuïtes.

Hauries de Saber:

Estem parlant de Visites Guiades 100% gratuïtes i per professionals, res de Free Tours, per turistes que desprès has de pagar la gorra.

Son visites guiades pensades pels porteños, no pels guiris.

El govern de la ciutat té diversos organismes que presenten l’opció de fer visites guiades gratuïtes. Les més famoses són les del Ente de Turismo dels divendres, dissabtes i diumenges que et mostren punts de la ciutat d’una manera local, és a dir, per a porteños. Des del 2019 en realitzen durant tota la setmana i es recomanable anotar-se al seu web.

La gran majoria de gent quan sent “Visites guiades” ho associa al guiri, al turisme. De fet alguns argentins quan em pregunten que he fet el finde i els dic que vaig anar a una visita guiada em responen “¿pero donde os llevan?” Ens porten? A qui? “a los turistas!” (amb un to d’home, que no t’enteres, a qui ha de ser).

Doncs bé, la veritat és que Buenos Aires ha aconseguit un nivell diferent de les seves visites guiades. Des de Turismo de la Ciutat, el Casco Historico, algunes Comunes (organitzacions de barris) i Lugares de Culto, per nomenar-ne només uns quants, organitzen visites guiades de temàtiques ven diferents per la ciutat. Fins al punt, que moltes vegades soc la única estrangera.

És més, si és la primera vegada que visites la ciutat fins i tot no són recomanables perquè no són la típica visita turística, sinó que va barrejant amb fets i personatges de la història i si no s’hi està familiaritzat et, perds una mica.

Si vius a la ciutat, són molt interessants perquè vas aprenent sobre el dia a dia de la ciutat a principis del s.XX, per exemple. Et comencen a anomenant noms de famílies importants del país, artistes, etc. Les visites són més interessants per la part cultural que arquitectònica. A més tant recorren barris i racons turístics, amb una altra mirada, com barris allunyats, per exemple Versalles.

Pots anar a una visita al Parque Lezama sobre la primera fundació de la ciutat o passejar per la Plaza del Congresos buscant àngels. Hi ha visites guiades del tango, pels bars, per zones turístiques i per barris per descobrir. La idea és caminar al voltant d’un eix temàtic. Fins i tot fan visites guiades teatralitzades que et transportes al s. XIX quan la febre groga va atacar San Telmo. O veus que va passar la semana de mayo del 1810 davant del Cabildo. O com va ser la inauguració de l’avenida de Mayo amb la presència de la Infanta Isabel!

El millor de tot és que són gratuïtes i a més a més és hi ha infinitat d’edificis i fins i tot cementiris que també ofereixen visites gratis per les seves instal·lacions, podeu fer-ne un cop d’ull a l’etiqueta “Visita guiada”.

No menteixo quan dic que la gran majoria de coses que presentem a Fuet i Mate són gratuïtes i les que s’han de pagar, costen menys que un cafè.

També hi ha les visites guiades del Centro Histórico que recorren els barris més antics de la ciutat en dates puntuals del calendari explicant-te la història i recorrent els punts característics segons la data en concret, com per exemple durant la Setmana Santa.

Hi ha moltes visites guiades a edificis, com a la Sede del Gobierno de la Ciudad, a la Casa Rosada, al Palacio San Martín i a la Casa la Cultura i visites als museus, com el de Bellas Artes on van canviant el tema principal de la visita segons el mes. També n’hi ha a la Ex-ESMA o al Ex-Olimpo.

Des de la Dirección General de Cultos organitzen cada primer i tercer divendres de mes, al matí, visites guiades a dos o tres temples religiosos de qualsevol punt de la ciutat.

Més coses gratuïtes

Els centres culturals, una vegada més, ens ofereixen activitats gratuïtes. Aquesta vegada parlem de cursos de qualsevol temàtica. Fotografia, pintura, història, dansa, tango, etc. només cal estar atents a l’agenda per no quedar-se sense places.

Per traslladar-nos d’un punt a un altre també ho podem fer gratuïtament amb les bicis de la ciutat. Hem d’afegir, que si ve el preu dels autobusos i del metro ha pujat força en els últims 5 anys, encara segueix essent molt barat, molt més que fer un cafè.

Com es pot seguir totes aquestes agendes sense haver de pagar? A través d’internet. Es pot tenir internet gratis? També! A molts dels parcs i places de la ciutat i a més a més, al metro, hi ha internet gratis i lliure. La que has de tenir sincronitzada és la DisfrutemosBA.

Hi ha un diari gratuït que recull l’agenda cultural de dijous a dijous, el trobaràs a alguns teatres i centres que depenen de la ciutat, com per exemple el Teatro San Martín.

Més pels nocturns i els festieros hi ha el Konex amb La Bomba del Tiempo dels dilluns i La Fiesta Clandestina que va canviant de local i destaca pel rock nacional.

Dormir gratis és possible, com a gairebé tots els indrets del món gràcies a grups de gent que confia amb altres viatgers. On trobar-los? La més famosa i de la única que en tinc experiència, Couchsurfing. És gratis? Sí. Que hi guanya l’altra part? Res material, satisfacció personal, aprendre d’una altra cultura, intercanvi, etc. Algun consell? Porta algun detall de casa teva, cuina un àpat de la teva terra, retorna d’alguna manera el favor que t’estan fent.

Per tant, només heu de pagar per menjar però si busqueu una mica, trobareu llocs on poder menjar a preus econòmics.

Quan no saps que fer

Suposem que avui no has trobat cap activitat per fer o que els horaris no et van bé, què pots fer? Visitar Fuet i Mate i fer alguna de les nostres rutes temàtiques.

Sempre hi ha racons poc turístics que no es coneixen, com el Barrio Inglés de Caballito o el propi barri de Caballito. També pots caminar per la ciutat amb rutes temàtiques com la Belgraniana o històriques o si tens una mica de nostalgia pots fer la catalana o contemplar arquitectura modernista, industria, de l’art nouveau, entre altres.

Si us apeteix la naturalse podem anar al Parque Centenario, escoltant alguns dels músics o gaudint d’algun espectacles de carrer. Si el que vols és passar un dia a l’aire lliure o posar-te moreno pots anar a la Reserva Natural o al Parque Rivadavia i fins i tot arribar-te a la Plaza Francia i voltants.

En aquest cas no ens podem oblidar ni del Jardín Botánico, visita obligatoria, almenys, una vegada a cada estació i els Bosques de Palermo, on ens ententrindrem veien esport de carrer, practicant-lo o veient com els nens es diverteixen amb els ànecs. Si estem per allí, també podem anar a descobrir els colors de les roses del Rosedal o visitar el Museo Sivori.

Què us sembla fer una escapada amb pressupot motxiller per Buenos Aires? Ara sembla més fàcil, no? Si tens algun lloc per compartir amb nosltres, no dubtis a deixar-nos un comentari.

Deixa un comentari