Quan sents a parlar de Buenos Aires i l’Argentina segurament et venen al cap 3 paraules: tango, futbol i asado. No et quedis només amb això i descobreix 10 curiositats que no sabies de Buenos Aires.

No et perdis la nostra guia completa on t’expliquem Què visitar a Buenos Aires en 3 dies (o potser algun més).

Totes les guies de turisme i blogs sobre Buenos Aires expliquen les mateixes coses per visitar. Els famosos TOP 10 o els imperdibles, com la Plaza de Mayo o el Cafè Tortoni. El web oficial de turisme et pot servir per ampliar la informació.

Com que ja hi ha molta informació bàsica, nosaltres hem anat una mica més enllà a la Buenos Aires insòlita, on t’hem explicat que a Buenos Aires pots veure un tros del mur de Berlín o la Font de Canaletes.

tipic de Buenos Aires mafalda i amics

Amb les dues guies i aquesta de 10 curiositats que no sabies de Buenos Aires, coneixeràs la ciutat a fons i la gaudiràs com ho faria un local.

1. El nom oficial de Buenos Aires

Buenos Aires, oficialment, és una província de la República de l’Argentina, la capital de la qual és La Plata. Flipa. Llavors la Casa Rosada on està? Doncs a la Ciutat Autònoma de Buenos Aires, a la CABA, a la Capital Federal o a Capital o fins i tot a Baires.

Però la història del nom de la capital de l’Argentina, no acaba aquí i és que en la seva fundació, va ser batejada com a Ciudad de la Santísima Trinidad y Puerto de Santa María del Buen Ayre. Bé, aquí també hem de fer un parèntesi perquè Capital és particular, fins i tot, en la seva fundació.

Buenos Aires va ser “fundada” dues vegades, la primera per Pedro de Mendoza el 1536, però el petit assentament no va suportar els atacs dels indígenes Querandíes. Anys més tard, Juan de Garay va fer la segona fundació, l’oficial, el 1580. La ciutat es va anomenar Ciudad de Trinidad, pertanyent al Virregnat del Perú.

De fet el famós Obelisco de Buenos Aires es va erigir per commemorar el quart centenari de la fundació de Pedro de Mendoza. A les quatre cares de l’Obelisco hi ha escrits històrics, en dos d’ells es recorden les dues fundacions de la ciutat.

curiositats de buenos aires obelisc

Resulta que el Obelisco es va construir on hi havia l’antiga església de San Nicolás de Bari, que es va derrocar per obrir la 9 de julio. En aquella església és on va onejar per primera vegada a la ciutat la bandera nacional i aquest fet es recorda en una de les cares de l’Obelisco.

La quarta inscripció també fa referència a la primera curiositat, assenyalant la data i el decret que va fer que Buenos Aires, fos Capital Federal.

Quan es va fundar el Virregnat del Río de la Plata, la ciutat de Garay va passar a ser la capital, corria l’any 1176. A partir d’aquí, Buenos Aires va passar a ser una de les ciutats més importants del virregnat espanyol, ja que la seva sortida al mar li atorgava un port de primer nivell. Per això, els habitants de Buenos Aires se’ls coneix com a porteños.

En aquests temps, encara no era la ciutat autònoma, per arribar aquí, hauran de passar alguns segles i aconseguir la independència d’Espanya. Quan la ciutat de Buenos Aires va ser declarada ciutat autònoma és quan hi va haver la necessitat d’atorgar una nova capital a la província de Buenos Aires i aquest és el motiu del naixement de la Plata, una ciutat dissenyada sobre plànol.

Si vols saber com era la Buenos Aires en temps de Juan de Garay, hem preparat una ruta històrica per la ciutat actual.

curiositats de buenos aires dues fundacions

A Pedro de Mendoza el podem veure al Parque Lezama, a San Telmo i Juan de Garay ens espera al costat de la Casa Rosada.

Hauries de Saber:

El roure que custodia a Juan de Garay és un descendent de l’Arbre de Gernika.

Una de les curiositats sobre la fundació de Buenos Aires que poca gent sap, la trobem al Salon Blanco del Palacio de Gobierno de la Ciudad Autónoma de Buenos Aires. Allí ens trobem amb dos quadres que simbolitzen la fundació de Juan de Garay. En la primera versió, Juan de Garay apareix amb una barba blanca quan es sap que en aquell moment era jove. Els espanyols feien l’acte de conquesta durant el matí, però en aquesta versió, les ombres indiquen que era la tarda. Per si això no fos poc, no hi apareix Ana Díaz, la primera dona que va formar part d’una expedició espanyola. A la segona versió, aquests errors han estat corregits i a part hi trobem simbologia religiosa.

2. El centre no és el centre

Buenos Aires és una ciutat que es va crear a partir del riu de la Plata, per tant la part més antiga de la ciutat no correspon amb el centre de la ciutat, com pot passar en moltes ciutats europees construïdes al voltant d’un castell o centre de poder.

La zona que coneixem com el Centro o part del Micro-Centro és la zona dels barris de Retiro, San Nicolás i Monserrat. Aquests tres barris sumant San Telmo i la Boca són les zones més antigues de la capital argentina.

El centre geogràfic es troba al barri de Caballito, concretament a l’avinguda Avellaneda al 1023, on hi ha una placa que així ho anuncia.

Si parlem del centre geogràfic, hem de parlar del monument al Cid Campeador, ja que molta gent i algunes publicacions diuen que és el punt cèntric de la ciutat. Aquest monument dedicat a Rodrigo Díaz de Vivar, un dels màxims exponents de la hispanitat va ser, en realitat, un regal de la Spanish Society of America. Això sí, la base de pedra sobre la que descansa el famós cavaller prové de la terra natal del Cid, de Burgos.

curiositats de buenos aires el centre i el cid campeador

L’obra és d’Anna Hyatt Huntington i l’escultura de l’Argentina data de 1935. Abans, però, s’havia erigit la versió original a New York i posteriorment les còpies de Sevilla, San Diego i aquesta de Buenos Aires.

Per cert, si el voleu veure, no cal que marxeu de Caballito, el trobareu a la intersecció de Gaona, San Martín, Ángel Gallardo, Dr. Honorio Pueyrredón i Díaz Vélez.

3. Els barris que expiren aire porteño

Els barris més turístics són Monserrat, San Nicolàs, San Telmo, la Boca, Recoleta i Palermo. Algunes guies us parlaran de Puerto Madero, Belgrano i una mica de Retiro.

Segurament aquests són els barris més turístics, els que tenen més edificis per visitar, més museus, més oci, més cultura i més restaurants, però hi ha un parell de barris que encara respiren l’autèntica Buenos Aires: Boedo i Caballito.

barris autèntics de buenos aires boedo

Les curiositats sobre Buenos Aires que podeu trobar a Boedo i Caballito no tenen desperdici.

Si vols escoltar tango com un autèntic porteño, has d’anar a l’avinguda Boedo, al barri homònim. Allí podràs entrar en algun dels seus bars típics i fins i tot demanar el famós sandvitx de Pavita.

Descobreix la ruta completa per Boedo.

Per la seva part, Caballito manté carrers i racons que et faran oblidar que estàs en una gran ciutat. A Caballito podràs gaudir de l’experiència de passar una tarda al parc, prenent un mate i menjant masitas. Tant el Parque Centenario com el Rivadavia són dos dels parcs més autèntics de Capital. A més a més, la fira de llibres utilitzats de Rivadavia, et deixarà sense paraules.

Hauries de saber:

A Caballito pots viatjar en tramvia gratis.

Si voleu menjar en autèntics bodegons, Caballito també us obra les portes del Viejo Almacén. Podeu trobar alguns dels bars notables més emblemàtics com el Coleccionista o el Plaza Café i fins i tot un conde et tallarà els cabells a la Época. Descobreix les nostres recomanacions a Bars, cafès i restaurants imperdibles de Caballito.

barris autèntics de buenos aires caballito tramvia gratis

Tots dos barris tenen museus per descobrir i aprendre de Buenos Aires, com per exemple el Museo Histórico del Banco Ciudad “Monte de Piedad” a Boedo. A Caballito podeu veure el taller de l’escultor Luís Perlotti, un dels escultors argentins amb més estàtues per la ciutat o fins i tot visitar el curiós Museo del Che. Un museu interessant per anar-hi amb nens o un dia de pluja, és el Museo de Ciencias Naturales, que hi ha al costat del Parque Centenario.

No et perdis la ruta completa per Caballito.

Llocs amb aire porteño en trobem a molts barris per això no ens volem oblidar d’Almagro, el meu barri preferit, i de San Cristòbal.

4. Fernet amb Cola

Alguna sèrie de TV3 va donar a conèixer als catalans el mate, que té més complexitat de la que sembla. Però avui no estem aquí per explicar-te l’art de matear, estem aquí per explicar-te el cubata més famós de Capital: el Fernet amb cola o simplement, un Fernet.

Si quan un porteño surt de festa, prepara un asado, durant un asado o fins i tot després del asado vol prendre alcohol, no pot faltar el Fernet. El Fernet és una beguda alcohòlica elaborada a base d’herbes, procedent d’Itàlia on allí es pren com a digestiu. Els argentins, amants d’adaptar els costums d’altres cultures al seu estil propi, han canviat el got de glopet pel de tubo de cubata.

Hauries de Saber:

El Fernet no és l’única beguda que et soprendrà.

Les curiositats de Buenos Aires no acaben aquí, ja que a Tortuguitas, a la província de Buenos Aires hi ha una de les dues úniques fàbriques al món de la marca més famosa, Fernet Branca. De fet, per ser honestos, el Fernet no és exclusiu de Capital, ja que la llegenda diu que els cordovesos són els màxims ambaixador del “Fernet” al món. No et refiïs mai d’un cordovès que no beu Fernet.

beure a l'argentina fernet

L’avantatja del còctel de Fernet amb Cola és que és senzill de preparar, no necessita sofisticacions. 2 o 3 gels, dos dits de fernet i tirar la Coca-Cola a 45º provocant, al final, mig dit d’escuma. Ja està, a gaudir.

Quan surtis de festa, ves a la barra i demana directament un “Fernet”.

Us confesso que el Fernet és com la cervesa, el primer trago no t’agrada, però després no saps que passa que no pots concebre un asado sense elles.

Què més pots fer per semblar un autèntic porteño? No et perdis les 10 coses imprescindibles per fer a Buenos Aires.

5. Única sucursal de Harrods fora de Londres

Molt poca gent, al passar per San Martín entre Córdoba i Paraguay s’adona que aquell edifici gris, de finestres tancades i amb clars símptomes d’avandonament va ser, al seu moment, un dels edificis més glamorosos de la ciutat. Si fem uns passos enrera, pel carrer Tres Sargentos, veurem un cartell que hi diu Harrods. Si senyor, la prestigiosa firma de magatzems anglesos.

L’edifici es va construir entre el 1914 i el 1920 i els seus arquitectes van ser, evidentment, els anglesos Paul Bell Chambers i Louis Newbery Thomas. Per gaudir de l’edifici hem d’anar a San Martín i Córdoba i contemplar la magnífica cúpula.

curiositats de buenos aires harrods

Sembla que l’edifici del Harrods està en procès de restauració i obertura, a veure com acaba la història.

Sabies que Buenos Aires hi pots veure un dels jardins japonesos més grans del món, fora del Japó? O 3 rèpliques de l’estàtua de la Llibertat, un tòtem canadenc i una Font de Canaletes? Si vols viatjar sense sortir de Buenos Aires, tenim molts altres destins; descobreix-los a la Buenos Aires insòlita.

6. El primer metro de Llatinoamerica

Dir que el metro de Buenos Aires és el més antic de Llatinoamèrica potser no et causa sorpresa, però si et diem que és més antic que el de Barcelona? El de la capital catalana es va inaugurar el 1924 i el de la capital argentina el 1913. És més, sumant curiositats, el de Buenos Aires, és més antic que el de Madrid, que data del 1919.

Si fem una mica d’història, el metro més antic del món és el de Londres, inaugurat el 1890. Evidentment la revolució industrial hi va tenir un paper important. Seguit d’aquest tenim el de Budapest, després Glasgow, Boston i Chicago. Amb el nou segle inaugurat, també els parisencs se sumen a la moda del transport sota terra. Berlín, Atenes, New York i Philadelphia completen el rànquing dels 10 metros més antics del món.

curiositats de buenos aires subte metro

A més a més, els anglesos van participar en la fabricació de molts dels metros del món, per exemple algunes línies de metro de l’Argentina van ser construïdes per empreses de capital anglés. Si voleu acabar d’enllaçar la idea de la Revolució Industrial anglesa i com va canviar el món, podem parlar dels ferrocarrils argentins.

Per ampliar curiositats de Buenos Aires afegim que el subte és un autèntic museu sota terra, riu-te’n tu del de Moscou.

Cada línia de metro té una temàtica diferent. Així a la línia A, la més antiga, encara s’hi conserven les primitives estacions i fins fa poc, encara hi circulava aquells metros de 1913! A Art al Subte us expliquem que us podeu trobar a cada línia de metro, però si algun dia plou, us recomanem recórrer-vos la línia C, la de los espanyoles. Si baixeu a Lavalle, direcció Retiro, us emportareu una grata sorpresa.

catala buenos aires argentina seu vella lleida

Hauries de Saber:

Al subte de Buenos Aires hi pots veure la Seu Vella de Lleida.

Per cert, a Baires no li’n diguis metro, dis-li subte, de subterràneo.

7. Barri Coreà

A les guies de turisme us diran que si aneu al barri de Belgrano, podreu visitar el barri xinès, que per ser més exactes hauria de ser el barri asiàtic. La veritat és que és un bon lloc per comprar peix a bon preu i trobar-se amb marisc que a les poques peixateries que us trobareu per la ciutat, no hi és.

No et perdis res de Buenos Aires descobreix les Coses que no t’esperes per l’Argentina.

A barri xinès de Belgrano també hi trobareu productes d’exportació, com l’Estrella o la Voll Damm i evidenment podreu menjar al carrer com si us trobessiu a qualsevol ciutat asiàtica.

Però nosaltres no us parlem d’aquest barri, si no, del barri coreà! El barri coreà es troba dins dels límits del barro Parque Chacabuco i són uns quatre carrers on tindreu la imatge de Buenos Aires però l’ambient de corea. No us pensarieu mai que us trobarieu amb tantes curiositats per Buenos Aires.

curiositats de buenos aires barri coreà

Als supermercats venen productes coreans, els veïns són coreans i els restaurants estan frecuentats per coreans, segurament, la vostra taula serà la única que serà occidental. És més, els menús estan escrits en coreà, així que us haureu de deixar guiar pel cambrer que potser, no sabrà ni castellà. Un consell: barbacoa coreana si mengeu carn. L’altre plat típic de Corea és el Bibimbap.

Si voleu més idees de gastronomia coreana, passeu-vos per Què menjar a Corea del Sud.

8. Che, hacemos un feca?

I tu que pensaves que l’idioma no seria un problema a Buenos Aires…aquí parlen argentí, que no és el mateix que castellà. Vols saber en quin idioma parlen?

No pots utilitzar el verb “coger“, tampoc pots dir “pija“, quan volen que et posis de peu et diuen: “parate“. Tenen expressions molt pròpies, com per exemple, “andá a cantarle a Gardel” o “ser un gauchito” o “tirar manteca al techo“.

curiositats de buenos aires cafè bar notable

Utilitzen moltes paraules angleses i no només el jovent, sinó, en general i per si tot això fos poc, giren les síl·labes de les paraules com per exemple feca = cafè o jermu = mujer utiltizant el dialecte anomenat lunfardo.

Per sort, a Fuet i Mate hem escrit un seguit d’entrades per ajudar-te a entre un argentí quan parla. Les podràs trobar a la secció de “En quin idioma parlen” de la guia d'”Hauries de Saber“.

9. Les curiositats amagades de Buenos Aires

Hi ha molts racons que fan de Buenos Aires una ciutat única. Hi ha moltes curiositats que pots descobrir passejant per Buenos Aires, però n’hi ha d’altres que has d’estar d’allò més atent.

Un dels punts on trobem més curiositats ocultes de Buenos Aires és a la Plaza de Mayo i pels seus voltants. Anem a passejar-la amb atenció.

Hi ha dos racons relacionats amb Perón. El primer el trobem a la vista, però difícil de deduir si no te l’expliquen. Si ens fixem amb la façana del Ministerio de Economia hi veurem unes marques al marbre. Aquestes marques són el testimoni del bombardeig que va dur a terme les forces armades contra la plaça plena de gent, el 1955.

peron bombardeig historia argentina

L’altra curiositat que gira al voltant de la figura de Perón la trobarem en una placa darrera de l’escultura de Belgrano. Aquí Perón hi va enterrar una caixa del temps, per ser desenterrada el 2000. Desafortunadament, la caixa va ser desenterrada abans i cremat el missatge.

Seguint per la plaça, el monument més emblemàtic que hi trobem és la Pirámide de Mayo, el segon monument del món dedicat a una Revolució. La primera curiositat, força bonica, és que al voltant de la Piràmide, s’hi va dipositar terra de diferents punts del país. La segona, una nota de color que poca gent se n’adona, l’escut que hi trobem és el de la Confederació de 1856.

De fet la Plaza de Mayo està plena de curiositats: el hueco de las almas, el solar de San Martín, la Catedral “masònica”, el mausoleu de San Martín, la primera presó de la ciutat, la plaça de toros, etc. Podeu trobar-ne més i explicades a l’entrada específica de la Plaza de Mayo.

Hauries de Saber:

San Martín no va caber al seu mausoleu.

Pels voltants de la plaça també hi ha curiositats amagades de Buenos Aires. Una us l’hem comentat i és un fill de l’Arbre de Gernika. La segona és una de les nostres preferides, l’edifici de l‘Antiguo Congreso que no veureu mai. Ens expliquem i és que l‘antic congrés s’ha quedat dins d’un altre edifici.

argentina-buenosaires-monserrat-antiguocongreso-reixa

Sobre Balcarce, veurem una placa que indica que a l’interior d’aquell edifici hi ha l’edifici de l’antic Congrès i a més a més es pot visitar de manera gratuïta.

10. Les curiositats de Buenos Aires: la ciutat del “Més”

La ciutat amb més llibreries, la ciutat amb més teatres, la ciutat amb més estadis de futbol. Buenos Aires és sempre més que qualsevol altra ciutat i si no, s’ho fan anar bé per ser-ho.

El cementiri de la Recoleta és el més important de l’Amèrica Llatina, perquè en realitat és el segon més important del món, per darrera del de Gènova. De fet, la importància del cementiri li donen les persones enterrades i és que el de la Recoleta té més de 20 presidents enterrats, 2 premis Nòbels i una gran quanitat de personalitats importants per la història i la cultura del país.

curiositats de buenos aires teatro colon

El Teatro Colón és una de les sales d’opera més importants del món, gràcies a l’acustica de la seva sala principal.

Hauries de Saber:

Al Colón fan actuacions gratuïtes.

Segurament també deu ser la ciutat que més pizzeries té en un mateix carrer i si ens refiem dels porteños, la ciutat que més bona fa la pizza (títol molt discutible).

Buenos Aires té tantes llibreries i teatres, que fins i tot pots trobar una llibreria dins d’un antic teatre. Estem parlant, ni més ni menys, que del Ateneo de l’avinguda de Santa Fe.

curiositats de buenos aires llibreria teatre

Parem a les 10 curiositats de Buenos Aires però estem segurs que la llista pot continuar. De fet a Buenos Aires insòlita, us n’expliquem unes quantes més.

Què t’han semblat aquestes curiositats? En sabies alguna? Deixa’ns un comentari i comparteix amb nosaltres les teves impressions i curiositats preferides de Buenos Aires o d’altres ciutats que t’hagin cridat l’atenció.

Deixa un comentari