• Post category:Buenos Aires
  • Post last modified:novembre 14, 2020

El barri del tango, dels poetes, dels artistes i del futbol. Podríem resumir la ruta per Boedo amb l’avinguda amb la qual comparteix nom i que tots dos prenen del Dr. Mariano Joaquín Boedo que va participar en l’Acta de la Independencia Nacional.

Amb aquesta ruta completa per Boedo seràs un expert d’un dels barris més clàssics de Buenos Aires.

Turísticament potser sembla que no té res però és que la gràcia de Boedo passa dins dels seus bars.

Què fer i visitar per Boedo

En situació

El barri de Boedo surt en molt poques guies de turisme, tot i que ara des de la Secretaria de Turisme de la Ciutat n’estan començant a fer-ne seroll. Segurament perquè arquitectònicament no té res per visitar, els museus que hi ha són molt específics i perquè no hi ha botigues de marca per fer gastar als guiris. Però tu, que ets un viatger de veritat, que vol aprendre el màxim possible del país que recorre, no pots deixar de passar-te per Boedo.

Els límits de Boedo són gairebé rectangulars. El barri està delimitat per les avingudes Independencia, La Plata, Caseros i el carrer Sanchez de Loira. Per tant és veí de Almagro, San Cristóbal, Parque Patricios, Parque Chacabuco i Caballito.

Breu història per parlar al bar

El barri de Boedo rendeix homenatge a Mariano Joaquín Boedo. Mariano és un dels considerats prócers de la independència i va arribar a ser diputat nacional. La seva labor històrica està centrada a la data de la declaració de la independència,el 9 de juliol de 1816, ja que va ser un dels firmants de l’Acta de la Independència.

Ja és un clàssic dir “com molts dels barris dels afores del centre colonial”…doncs igua ens serveix pel barri de Boedo. En aquells temps, Boedo era una zona rural, que a poc a poc es va incorporant a la ciutat, però no va ser fins a l’arribada del tranvia que el barri es va començar a poblar. Els primers habitants de Boedo van ser immigrants, principalment italians anarquistes i socialistes que ben abiat van crear grups literaris que després van anar evolucionant en bars.

Que visitar per Boedo.

Aquest barri és famòs per dues coses que fan famosa Argentina arreu del món: el tango i el futbol.

Si podeu escollir el dia per visitar Boedo, feu-ho divendres o dissabte i cap al vestpre, quan l’avinguda Boedo s’ompla de gent disposada a passar una bona vetllada al teatre o fent un beure al bar.

De fet, alguns fans, us diran que el tango va naixer a Boedo. Però bé, d’altres us diran que ho va fer a Retiro o a La Boca o a Uruguay o…la qüestió és fer parlar.

La Parroquia San Bartolomé

La Parroquia de San Bartolomé, a Av. Chiclana, 3659, amb Av. Boedo és l’única parròquia del barri de Boedo. El temple es va construir a la dècada de 1930 com tants d’altres de la ciutat, de la mà de Monsenyor Copello i amb Carlos Massa com arquitecte. Santiago Copello fou el primer cardenal hispanoparlant d’Amèrica llatina i durant la seva etapa a Buenos aires va entendre la presència dels temples religiosos per tota la ciutat, creant-ne fins a 68.

L’església va ser finançada per Juana Gonzalez de Devoto, vídua de Bartolome Devoto, un italià, la família del qual havia fet fortuna comerciant. La condició per donar els diners per a la construcció de l’església fou que estigués dedicada al seu difunt marit, per això va ser consagrada a San Bartolomé. 

La família Devoto era una de les famílies importants de la ciutat, fins i tot avui tenen un barri en nou seu, Villa Devoto. El germà de Bartolomé, Antonio Devoto va financer la construcció de l’església de San Antonio de Padua, al barri de Devoto.

L’elecció del lloc va ser a càrrec de Monsenyor Copello, que va buscar un indret allunyat del centre i on hi havia cap altra església. Els propietaris del terreny eren José Lancestreme i Miguel Lesertua. La primera missa es va dur a terme dos anys després de la seva erecció canònica, el 1934.

A la façana de la parròquia s’hi pot veure l’escut de Monsenyor Copello i a l’entrada una placa que explica breument la història de la construcció. L’església de San Bartolomé és de les que s’anomena d’estil castellitzat, ja que té una única nau, amb una alta torre i un estil massís. Segueix l’arquitectura neoromànica, tan característica de les obres de Masa i Copelo. Pel voltant de la nau hi podem veure una galeria superior o trifora, ja que cada finestral està format per tres obertures amb dues columnes destinades als nens de l’escola del costat, a les monges i a les vídues.

L’altar major presenta tres vitralls que representen moments de la vida de Sant Bartolomé. Sant Bartolomé, o Nathanael, va ser un dels Apòstols de Jesús. La imatge de Sant Bartolomé acostuma a portar un ganivet, com símbol del seu martiri, ja que va ser desollat viu, per això és patró dels oficis relacions amb la pell dels animals.

A l’interior del temple hi ha quatre altars laterals, un dels quals donació de l’església Apostòlica Armènia, que té a San Bartolomé com a patró, donació de la col·lectivitat armènia de la zona. Se’l considera patró d’Armenia, ja que es creu que va anar a predicar l’evangeli a la Índia on va deixar-hi una còpia en arameu i juntament amb Judes, van ser els que van predicar el fe cristiana a Armènia.

El Barça juga a Boedo?

El club del barri és el San Lorenzo, un dels cinc equips grans d’Argentina i que comparteix colors amb el Barça (blau que simbolitza el ideal i el vermell, de la lluita, en el cas del club argentí) com molts clubs de Buenos Aires té el seu camp en una altra zona, tot i que porten temps fent les gestions per retornar-lo al barri.

El nom complert porta a confusions ja que és diu San Lorenzo de Almagro però això és degut a que Boedo no va existir com a barri fins que Almagro i Balvanera es van separar, ja que als seus inicis, Boedo formava part d’Almagro i aquest estava dins del barri de Flores.

Un museu a l’aire lliure

L’Avenida Boedo és la més important del barri, hi podem trobar la gran majoria de bars històrics de la zona, de teatres, un centre comercial a cel obert i fins hi tot un “Paseo de las Esculturas”.

Jo recomano totalment passejar per l’Avenida Boedo a la tarda vespre, anar potser a veure una obra de teatre i desprès a sopar en alguns dels seus bars.

Hauries de Saber:

A Timbre 4 van un intercanvi amb SALT i celebren el Temporada Alta.

Actuen companyies catalanes de teatre i fins i tot, hi ha espectacles gratuïts.

Hi ha dos cantonades famoses al barri, la “Esquina Osvaldo Pugliese. ex Bar Recuerdo, Av.Boedo 909, que fa honor a Osvaldo Pugliese un compositor, pianista i director, nascut al barri i la cantonada “Esquina Homero Manzi”, Av. Boedo 3601, una tangueria porteña típica que recorda al escriptor de tangos Homero Manzi.

La discòrdia del Sandwich de Pavita

Dos dels seus bars es congratulen d’haver inventat el sàndwich de pavita. No sé qui té la raó però serà qüestió d’anar a provar-los tots i decidir, almenys, qui fa el millor sàndwich de pavita, no?

Diu la llegenda que la ubicació original del Trianon era, precissament on avui hi ha el Margot a Boedo amb San Ignacio. Aquí va ser on Gabino Torres i la seva senyora, Maria, van fundar aquest Bar Notable i històric del Barri. El matrimoni van ser els primers en inventar el famós sandwich de pavita de Boedo.

Uns anys més tard, el Trianon es va traslladar on està actualment. Els seus propietaris també van traslladar la recepta però van cometre l’error de compartir-la amb el seu proveïdor de gel. Els fills d’aquest van obrir, anys més tard, el Café Margot i van decidir utiltizat la recepta dels Torres.

Per tant, podem dir que uns tenen la recepta original i els altres el lloc.

El Café Margot potser és el més atractiu dels dos bars però us hem de confessar un secret. Avui, el Café Margot forma part d’un grup de bars que proten el mateix grup empresarial i compareteixen carten. Per tant, el famós sandwich de Boedo el podeu trobar al Café La Poesia, el Federal, el Bar de Cao o el Celta Bar.

Sigui com sigui, ara ja només podeu tastar el Sanwich de Pavita al Café Margot ja que el Trianón, ha tancat. Una llàstima, ja que protava gairebé 80 anys obert al públic. Per cert, si sou dos, podeu tastar la famosa hamburgeusa de 300 gr.

Si visiteu el barri entre setmana, està obert el Museo Histórico del Banco Ciudad “Monte Piedad”, amb entrada gratuïta.

Museo Histórico del Banco Ciudad “Monte de Piedad”

Aquest sí que és un museu que no surt a cap guia i és més, a qualsevol porteño que li pregunteu, us dirà que no l’ha sentit mai el Museo Histórico del Banco Ciudad “Monte de Piedad”. Però per això esteu llegint la ruta completa per Boedo a Fuet i Mate, uns bojos de Buenos Aires que es recorren els carrers tot i “sabent” que no hi ha res destacable.

Aquest museu, d’entrada gratuïta, només obra pels matins ja que està regentat pel Banco Ciudad. És un museu petit però molt ben conservat i la veritat és que si us queda bé anar-hi, us ho recomanem 100%.

Fer un cafè per Boedo

Potser per Boedo és millor fer “una picada y una cerveza”. Una pica no és res més que embotits tallats i servits, d’una manera molt estètica en un plat, a poder ser de fusta. Us hem d’advertir, els embotits tenen millor pinta que gust. Sigui com sigui, en aquesta ruta completa per Boedo no podem deixar passar l’ocasió de compartir-vos els bars més famosos, els més de moda i el nostre secret.

Ja hem parlat del Margot i del Trianón, dos dels Bares Notables que tenim pel barri. L’altre punt destacat és La Esquina de Homero Manzi, un bar on als vespres sempre hi ha algun espectacle relacionat amb el tango.

Hauries de Saber:

Homero Manzi, aquest poeta i escriptor argentí es diu igual que el Pare de Bart Simpson, segons com ho doblen a llationamerica. “Homero”.

Un altre lloc que té una agenda interessant és la Fundación Pan y Arte, a Boedo amb Carlos Calvo. Aquest restaurant tenia, originariament, al seu interior una petita sala teatral amb només 40 localitats. L’èxit els ha portat a ampliar la sala amb 80 localitats més. A més a més, sempre hi ha alguna exposició, taller o mostra per amenitzar la vetllada.

Un dels nostres llocs preferits, un secret encara a descobrir pels guiris, un lloc per fer una cervesa nocturna: el Cossab, a Carlos Calvo 4199.

Al carrer Muñoz 1002, hi ha un bar que se diu Barcelona, i la veritat és que no és l’únic que podeu trobar per Buenos Aires. Mireu la seva carta que us farà gràcia.

A part dels bars, Boedo és famos per la gran quantitat de petits teatres alternatius que té, com per exemple el Teatro Boedo XXI o Club Cultural La Minga (millor no traduïr-vos la paraula “minga”).

El castell de Boedo

Buenos Aires no és una ciutat medieval ni res per l’estil però tot i així podem trobar diversos castells escampats pels seus carrers. A Boedo també n’hi ha un!

Descobrei els altres Castells de Buenos Aires.

Extra Extra: GRATIS

Si viatges amb pressupot motxiller per Buenos Aires estàs de sort. Fuet i Mate hem preparat una RUTA GRATIS (NO LOW COST) per Buenos Aires.

Boedo i Almagro són dos dels nostres barris preferits de Buenos Aires. En aquest llista també li sumem Caballito però motius logístics la ruta gratuïta que hem preparat és Gratis per Balvanera, Boedo i Almagro.

Tota la guia de coses per fer i vistiar de Buenos Aires.

Deixa un comentari