• Post category:Buenos Aires
  • Post last modified:octubre 2, 2023

Boedo és barri de tango, de poetes, d’artistes i de futbol. Podríem resumir la típica ruta per Boedo, passejant per la Avenida Boedo, però llavors no estaries llegint la ruta completa per Boedo.

Amb aquesta ruta completa per Boedo seràs un expert d’un dels barris més clàssics de Buenos Aires.

Turísticament, potser sembla que Boedo no té gran cosa i potser és cert, no té grans edificis, ni grans museus, ni moltes pàgines a les guies de turisme, però és que la gràcia de Boedo és el seu ambient.

boedo que visitar

A Fuet i Mate et recomanem visitar Boedo a la nostra guia de Buenos Aires. A Què visitar a Buenos Aires: 3 dies per Buenos Aires t’expliquem per què has de dedicar unes hores a un dels barris més porteños, tot practicant el #turismenoguiri.

En situació

Em sembla que no m’equivoco si dic que el barri de Boedo no surt a gaires guies de turisme. Ho entenc, si fas turisme guiri, però si estàs llegint Fuet i Mate és, precisament, perquè t’agrada conèixer la cultura i integrar-te al màxim el lloc que visites. Per tant, Boedo va a la teva llista.

boedo buenos aires

El nom de Boedo i de la Avenida Boedo, la màxima artèria comercial del barri, són en honor a Mariano Joaquín Boedo. Aquest senyor va ser diputat nacional per la província de Salta i va ser el vicepresident del Congreso de Tucumán, aquell on es va declarar la independència de l’Argentina o en aquell moment de les Provincias Unidas del Río de la Plata. Per si encara no estàs en situació històrica, era l’any 1816, el 9 de Julio de 1816.

Avui en dia, Boedo, és un dels barris més autèntics de Buenos Aires.

La forma del barri de Boedo és fàcil de resseguir. Toca amb Almagro, separat per la Avenida Juan Bautista Alberdi. La Avenida de la Plata fa de límit amb Caballito i Parque Chacabuco. Nueva Pompeya i Boedo estan separats per la Avenida Juan de Garay i la Avenida Sánchez de Loria, crea el límit amb San Cristóbal i Parque Patricios.

Boedo forma part de la comuna 5, juntament amb Almagro, un altre dels barris especials de Buenos Aires.

Breu història per parlar al bar

Ja és un clàssic dir “com molts dels barris dels afores del centre colonial”…doncs igual ens serveix pel barri de Boedo. En temps de la Colònia, Boedo era una zona rural, de pastures.

gratis boedo museus

A mesura que la ciutat va anar creixent i sobretot amb l’arribada del tamvia, Boedo es va anar poblant. Els primers habitants de Boedo van ser immigrants, principalment italians anarquistes i socialistes que ben aviat van crear grups literaris que després van anar evolucionant en bars. I precisament, els bars són un dels màximos potencials d’aquets barri de Buenos Aires.

De fet, les millors activitats que pots fer per Boedo és visitar algun dels seus bars.

Que visitar per Boedo

Aquest barri és famòs per dues coses que fan, a la vegada, famosa Argentina arreu del món: el tango i el futbol.

Si podeu escollir el dia per visitar Boedo, feu-ho divendres o dissabte i cap al vestpre, quan l’avinguda Boedo s’ompla de gent disposada a passar una bona vetllada al teatre o fent un beure al bar.

 

carrer de boedo

De fet, alguns fans, us diran que el tango va naixer a Boedo. Però bé, d’altres us diran que ho va fer a Retiro o a La Boca o a Uruguay o…la qüestió és fer parlar.

Sigui com sigui és cert que als cafès i bars de Boedos sempre s’hi ha conglomerat tangueros i escriptors. Aquí ha Boedo s’hi reunien joves escriptor com Roberto Arlt o Nicolás Olivari que am el temps fan formar el Grupo Boedo.

Ruta fuetera per Boedo

Per fer-ho fàcil, si no tens molts temps per visitar Buenos Aires i has d’escollir els punts més rellevants de Boedo, et deixo la ruta fuetera, aquells imprescindibles del barri:

  • La Avenida Boedo, que s’ha convertit en un museu a l’aire lliure
  • Descobrir els bars de tango
  • Menjar un sadwich de pávita
  • Museo Histórico del Banco Ciudad “Monte de Piedad”, entrada gratuïta

Tots els punts estan situats sobre la Avenida Boedo, el cor de Boedo, així que no et serà gaire difícil trobar-los.

Un museu a l’aire lliure

L’Avenida Boedo és la més important del barri, hi podem trobar la gran majoria de bars històrics de la zona, de teatres, les botigues, convertint-la en un centre comercial a cel obert i fins hi tot un “Paseo de las Esculturas”.

El Paseo de las Esculturas és un seguit de més de 20 escultures, repartides per la Avenida Boedo, entre entre Independencia i San Juan. Ja us dic que jo que passejar per Buenos Aires és fer-ho per un museu a l’aire lliure. I precisament aquesta iniciativa d’Aníbal Lomba, no podia faltar en aquesta ruta completa per Boedo.

turisme diferent buenos aires

Jo recomano totalment passejar per l’Avenida Boedo a la tarda vespre, anar a veure una obra de teatre i desprès a sopar en alguns dels seus bars.

A més dels bars, a Boedo també hi ha una gran quantitat de teatres, però en aquesta ocasió, et dec el recopil·latori. Només he estat a Timbre 4 i la raó és ben catalans.

Hauries de Saber:

A Timbre 4 van fer un intercanvi amb SALT i celebren el Temporada Alta.

Cada any, des de ja en fa 11, que a Timbre 4 es celebra el Festival Temporada Alta. Algun any, no m’atreveixo a dir tots, però hi ha actuat com companyies catalanes de teatre i fins i tot, hi ha espectacles gratuïts.

El tango de Boedo

A tot arreu veuràs relacionat Boedo amb el Tango i és que aquest barri ha sigut cuna de grans artistes.

Hi ha dues cantonades famoses al barri, la “Esquina Osvaldo Pugliese. ex Bar Recuerdo, Av.Boedo 909, que fa honor a Osvaldo Pugliese un compositor, pianista i director, nascut al barri i la cantonada “Esquina Homero Manzi”, Av. Boedo 3601, una tangueria porteña típica que recorda al escriptor de tangos Homero Manzi.

que visitar a Boedo

Osvaldo Pugliese, malgrat haver nascut a Villa Crespo, freqüentava sovint el bar de Boedo i Carlos Calvo amb la seva dona. De fet, la relacio del tanguero amb el bar era tanta, que quan el 2020 es va cremar, van poder reconstruir-lo gràcies a les fotos que la dona de Pugliese els va compartir.

Per la seva part, Homero Manzi, va naixer a Santiago del Estero, i va ser un poeta, guionista, director de cine i autor de diversos tangos.

La discòrdia del Sandwich de Pavita

Dos dels bars del barri de Boedo lluiten per ser els inventors del sàndwich de pavita.

Diu la llegenda que la ubicació original del Trianon era, precissament on avui hi ha el Margot, a Boedo amb San Ignacio. Aquí va ser on Gabino Torres i la seva senyora, Maria, van fundar aquest Bar Notable i històric del barri. El matrimoni van ser els primers en inventar el famós sandwich de pavita de Boedo.

Uns anys més tard, el Trianon es va traslladar on està actualment. Els seus propietaris també van traslladar la recepta, però van cometre l’error de compartir-la amb el seu proveïdor de gel. Els fills d’aquest van obrir, anys més tard, el Café Margot i van decidir utiltizar la recepta dels Torres.

Per tant, podem dir que uns tenen la recepta original i els altres el lloc.

sandwich pavita boedo buenos aires

El Café Margot potser és el més atractiu dels dos bars però us hem de confessar un secret. Avui, el Café Margot forma part d’un grup de bars que del mateix grup empresarial i compareteixen cartes. Per tant, el famós sandwich de Boedo el podeu trobar al Café La Poesia, el Federal, el Bar de Cao o el Celta Bar.

A veure, el sandwich de pavita és un entrepà de gall d’indi, tampoc et pensis aquí, ara, que tenen la revolució gastronòmica.

cafe margot tipic buenos aires

Sigui com sigui, ara ja només podeu tastar el Sanwich de Pavita al Café Margot ja que el Trianón, ha tancat. Una llàstima, ja que protava gairebé 80 anys obert al públic. Per cert, si sou dos, agafeu el sandwich de pavita i una de les famoses hamburgueses de 300 gr.

Museo Histórico del Banco Ciudad “Monte de Piedad”

Diria que el Museo Histórico del Banco Ciudad “Monte de Piedad” és l’únic museu del barri de Boedo. La bona noticia és que és gratuït i a més a més, força interessant.

Enten la història de l’Argentina a través del Museo Histórico del Banco Ciudad “Monte de Piedad”

Pocs guiris el visiten i estic segura que molts porteños ni el coneixen. De fet, jo ho he preguntat a amics i m’han mirat amb cara de “esta gallega”. Però per algun motiu has arribat a Fuet i Mate, oi? I ja t’he dit que això és la ruta completa per Boedo.

museo monte piedad buenos aires

Aquest museu és la història de l’actual Banco Ciudad, però que, evidentment, està relaciona amb la història de Buenos Aires i podriem dir que de l’Argentina. La institució va neixer com una casa d’empenys, per ajudar als immigrants a prosperar i per evitar la usura.

La visita és molt interessant, jo us la recomano. El Museo Histórico del Banco Ciudad “Monte de Piedad” està ubicat a Av. Boedo al 870 i està obert de dilluns a divendres de 10.00 a 17.00 i l’entrada és gratuïta. Al web trobaràs la informació dels horaris actualitzada.

La Parroquia San Bartolomé

La Parroquia de San Bartolomé, a Av. Chiclana, 3659, amb Av. Boedo és la parròquia del barri de Boedo. El temple es va construir a la dècada de 1930 com tants d’altres de la ciutat, de la mà de Monsenyor Copello i amb Carlos Massa com arquitecte. Santiago Copello fou el primer cardenal hispanoparlant d’Amèrica llatina i durant la seva etapa a Buenos aires va entendre la presència dels temples religiosos per tota la ciutat, creant-ne fins a 68.

L’església va ser finançada per Juana Gonzalez de Devoto, vídua de Bartolome Devoto, un italià, la família del qual havia fet fortuna comerciant. La condició per donar els diners per a la construcció de l’església fou que estigués dedicada al seu difunt marit, per això va ser consagrada a San Bartolomé. 

La família Devoto era una de les famílies importants de la ciutat, fins i tot avui tenen un barri en nou seu, Villa Devoto. El germà de Bartolomé, Antonio Devoto va financiar la construcció de l’església de San Antonio de Padua, al barri de Devoto.

L’elecció del lloc va ser a càrrec de Monsenyor Copello, que va buscar un indret allunyat del centre i on hi havia cap altra església. Els propietaris del terreny eren José Lancestreme i Miguel Lesertua. La primera missa es va dur a terme dos anys després de la seva erecció canònica, el 1934.

parroquia san bartolome buenos aires

A la façana de la parròquia s’hi pot veure l’escut de Monsenyor Copello i a l’entrada una placa que explica breument la història de la construcció. 

L’església de San Bartolomé és de les que s’anomena d’estil castellitzat, ja que té una única nau, amb una alta torre i un estil massís. Segueix l’arquitectura neoromànica, tan característica de les obres de Masa i Copelo. Pel voltant de la nau hi podem veure una galeria superior o trifora, ja que cada finestral està format per tres obertures amb dues columnes destinades als nens de l’escola del costat, a les monges i a les vídues.

L’altar major presenta tres vitralls que representen moments de la vida de Sant Bartolomé. Sant Bartolomé, o Nathanael, va ser un dels Apòstols de Jesús. La imatge de Sant Bartolomé acostuma a portar un ganivet, com símbol del seu martiri, ja que va ser desollat viu, per això és patró dels oficis relacions amb la pell dels animals.

A l’interior del temple hi ha quatre altars laterals, un dels quals donació de l’església Apostòlica Armènia, que té a San Bartolomé com a patró, donació de la col·lectivitat armènia de la zona. Se’l considera patró d’Armenia, ja que es creu que va anar a predicar l’evangeli a la Índia on va deixar-hi una còpia en arameu i juntament amb Judes, van ser els que van predicar el fe cristiana a Armènia.

El club del barri

El club del barri és el San Lorenzo de Almagro, un dels cinc equips grans d’Argentina i que comparteix colors amb el Barça. Pels de San Lorenzo, el blau simbolitza el ideal i el vermell, la lluita.

san lorenzo futbol

San Lorenzo té una particularitat, si bé com molts clubs de Buenos Aires té els aficionats en un barri i el camp en un altre, San Lorenzo a sobre porta el nom d’un altre barri. Els aficionats són de Boedo, el camp està a Flores i al nom porta Almagro. Per això, moltes vegades, els rivals contraris es posen amb el seguidors cantant-los allò de “¿San Lorenzo de que barrio sos?”

El nom complert és Club Atlètico San Lorenzo de Almagro. El club de San Lorenzo es va fundar, el 1908, al carrer México 4050, oficialment, al barri d’Almagro.

San Lorenzo va estar uns anys de lloguer de camps i en diversos barris de la ciutat o zones de la província fins que el 1916 es va inaugurar el camp de a la avinguda de la Plata. El camp de la avenida de la Plata era el famós Gasómetro, un estadi utiltizat moltes vegades per la selecció nacional.

El govern nacional va expropiar els terrenys al club, el 1979, i va ser quan es van haver de tralladar a Flores on van construir el Nuevo Gasómetro. Sembla que després de moltes lluites veïnals, va ser aprova una llei de rezonificació, els terrenys expropiats seran retornats al club.

san lorenzo futbol argentina grandes clubes

San Lorenzo és un dels 5 clubs més importants de l’Argentina i aquest honor és degut a la història i als títols que ha guanyat. Entre els clubs més importants hi ha la Copa Sudamericana, la Copa Mercosur i la Copa Libertadores, tot i que desprès va perdre la Copa Mundial de Clubes contra el Real Madrid, el 2014.

Segons la classificació històrica de la lliga de futbol professional argentina, San Lorenzo és el tercer club en importància, per darrera de River i Boca que ocupen, la primera i segona posició respectivament. La classificació es basa en partits guanyats i San Lorenzo en té 1440 de 3240 jugats, és a dir, més del 40%.

Els aficionats de San Lorenzo reben el sobrenom de Cuervos. Per entendre aquest nom, hem d’anar als origens del club, de fet, abans de ser fundat. El mossèn Lorenzo Bartolomé Massa ajudava als nois del barri i per això, a través del futbol van acabar creant un club. La decisió del nom del club és, si més no, salomònica. En honor al cura van proposar San Lorenzo, però el mosèn s’hi va negar. Llavors van arribar a la decisió de posar-li aquest nom en honor a San Lorenzo i la Basílica.

san lorenzo ciclon

El que sí que el bon cura no va poder evitar és que anomenissin als aficionats del flamant club com els cuervos, ja que les sotanes negres de Lorenoz Massa els recordava a aquesta au. De fet, la tercera equipació del club és negra.

Segurament per la seva pròximitat amb Parque Patricios, l’etern rival de San Lorenzo és Huracán, el Globo.

Avui en dia, a Boedo, hi queda la seu social amb el petit museu, que es pot visitar lliure i gratuïtament. De fet, no se’n pot dir museu, és una vitrina a les oficines, amb les copes que ha guanyat el club en tots els seus esports. Però bé, si enganxes a dins algun aficionat, estarà encantat d’explicar-te la història.

I segurament us parlarà dels Matadores, aquell equip del 1968 que va guanyar el campionat sense perdre cap partit.

El castell de Boedo

Buenos Aires no és una ciutat medieval ni res per l’estil però tot i així podem trobar diversos castells escampats pels seus carrers. A Boedo també n’hi ha un!

Hauries de Saber

No és l’únic castell de Buenos Aires.

El castell de Boedo és la Cámara Argentina del Juguete que es va crear el 1945.

buenos aires castell casa joguets

En principi està anunciada com a museu, però jo hi he anat a preguntar i m’han dit que allí, no funciona cap museu. Si passeu per Cochabamba 4063, pregunteu, a veure que us diuen a vosaltres.

Bars Imprescindibles per Boedo

Potser per Boedo és millor fer “una picada y una cerveza” que un cafè. Una picada no és res més que embotits tallats i servits, d’una manera molt estètica en un plat, a poder ser de fusta. Us hem d’advertir, els embotits tenen millor pinta que gust. Sigui com sigui, en aquesta ruta completa per Boedo no podem deixar passar l’ocasió de compartir-vos els bars més famosos, els més de moda i el nostre secret.

bars tipics de buenos aires a boedo

Ja hem parlat del Margot un dels Bares Notables que tenim pel barri. L’altre Bar Notable que t’hem comentat és La Esquina de Homero Manzi, un bar on als vespres sempre hi ha algun espectacle relacionat amb el tango.

Un altre lloc que té una agenda interessant és la Fundación Pan y Arte, a Boedo amb Carlos Calvo. Aquest restaurant tenia, originàriament, al seu interior una petita sala teatral amb només 40 localitats. L’èxit els ha portat a ampliar la sala amb 80 localitats més. A més a més, sempre hi ha alguna exposició, taller o mostra per amenitzar la vetllada.

I també hi ha una parrilla, que vaig descobrir passejant, però que encara no he anat. Lo de Rosendo a Castro Barros i Venezuela. La gracia està en que couen un costillar sencer.

Un dels meus llocs preferits, nocturn, un secret encara a descobrir pels guiris, un lloc per fer una cervesa nocturna: el Cossab, a Carlos Calvo 4199.

Al carrer Muñoz 1002, hi ha un bar que se diu Barcelona, i la veritat és que no és l’únic que podeu trobar per Buenos Aires. Mireu la seva carta que us farà gràcia.

A part dels bars, Boedo és famos per la gran quantitat de petits teatres alternatius que té, com per exemple el Teatro Boedo XXI o Club Cultural La Minga (millor no traduïr-vos la paraula “minga”).

Art de Carrer

Passejant pels carrers de Boedo i sobretot pel voltant de la zona de “San Lorenzo” et trobaràs diversos murals. El carrer que més en té, diria que es Las Casas. A part que és una zona molt tranquila i diferent per passejar, sempre millor de dia.

A 33 Orientales i Tarija hi ha un mural del basc Isidro Lángara. Un crac, el dia que va debutar, en menys de mitja hora va marca 4 gols i ni més ni menys que contra River Plate. Amb els 110 gols, en 4 temporades, és un dels ídols del club.

ruta street art carrer

Un dels murals més bonics és el que es troba a pintat al Espacio Cultural Julián Centeya a Av. San Juan 3255. 

Un lloc diferent és el carrer Tercio de Gallegos que recorda al grup de gallegs que van lluitar a les invasions angleses de principis del segle XIX. Un mural explica la seva història.

Un altre passatge bonic del barri i que a més a més està decorat amb murals és Angaco.

Hauries de saber per visitar Boedo

Et faig una proposta per visitar Boedo, ves-hi de dilluns a divendres a la tarde. Primer visites el museu i desprès vas a fer un cafè en algun dels seus bars. El dia que hi vagis, mira l’agenda dels seus teatres i acaba la nit fent un Fernet con Cola i escoltant tango o una cervesa artesanal al Cossab. No podràs tenir un dia més porteño.

boedo art que visitar

Si ens segueixes des de fa temps, ja has llegit alguna vegada allò de “Buenos Aires i la cultura són un altre nivell” aquí et trobaràs moltes activitats gratuïtes que en altres ciutats del món s’han de pagar. Per això, des de Fuet i Mate he preparat una RUTA GRATIS (NO LOW COST) per Buenos Aires.

Boedo i Almagro són dos dels meus barris preferits de Buenos Aires i afegeixo Caballito i Villa Crespo. Barris que respiren aire porteño i on podràs practicar el Turisme No Guiri de la millor manera.

Perquè acabis de gaudir la teva visita a Buenos Aires, si et subscriu al blog, et regalo la guia gratuïta de Buenos Aires que et podràs descarregar. La guia està pensada per utilitzar des del mòbil, és un resum dels punts més destacats, perquè et serveixi de base i amb els enllaços que hi trobaràs, podràs accedir als articles complets per ampliar la informació.

descarrega la guia gratis de fuetimate

Tota la guia de coses per fer i visitar de Buenos Aires.

PD: Aquesta entrada ha estat actualitzada al maig del 2023 amb valors de cost d’abril del 2023. A l’abril del 2023 el dòlar oficial estava a uns $200 pesos i el blue, a $400.

Deixa un comentari