23 d’abril, dia dels llibres i les roses, no hi ha ciutat millor, excepte qualsevol racó català, que celebrar el Sant Jordi a Buenos Aires, la ciutat de la cultura. Si una cosa té Buenos Aires, a part de cafeteries i pizzeries i gelateries i, bé a part d’altres moltes coses, és llibreries.
On cada dia és Sant Jordi
El exemple més típic és l’Avenida Corrientes, des de 9 de Julio fins, pràcticament, Callao. Pujant i baixant, llibreries de llibres de segona mà o de nous, de totes les temàtiques i de tots els colors. Obertes fins a les 22h i els caps de setmana fins a les 2am. La veritat és que les llibreries, pizzeries i els teatres li donen a Corrientes un aire únic.
Una altra zona molt famosa, on tant es pot comprar com vendre llibres de segona mà, és el Parque Rivadavia. Molts llibres són llibres de text pel col·legi, però també es pot trobar novel·les, llibres d’història, revistes o fins hi tot jocs de la play o game-boy i programes per a l’ordinador.
Llibres especials
De fet, a moltes places de Buenos Aires hi ha estants fixes on venen llibres, davant de la Facultat d’Economia i Medicina, trobaràs llibres d’aquesta temàtica, davant de Tribunales en trobaràs de lleis, si vas a Plaza Italia, son més tècnics i si no ho tens gaire clar, ves al Parque Centenario.
A molts barris, com Belgrano, Almagro o San Telmo, hi ha llibreries de segona mà, on t’hi podràs passejar i moltes vegades trobar llibres tan estranys com el Llibre Blanc de Catalunya.
I fins i tot a la Biblioteca Nacional de Recolet apots trobar alguns llibres en català. Tot hi que hauràs de consultar al catàleg perquè la biblioteca de Buenos Aires és una biblioteca sense llibres a la vista, una cosa molt extranya.
Parlant català
I el Casal de Catalunya? Doncs generalment fan activitats el següent dissabte de Sant Jordi i allí si que hi trobareu llibres en català!
Si el que esteu buscant són les roses, tampoc hi ha cap problema, cada dos per tres hi ha una caseta a la vorera de venda de flors on podreu comprar una rosa o si voleu passeu-vos per Sarmiento amb Gascón, que us sorprendrà la gran quantitat de llocs de venda de rams que hi ha.
Així que si la Diada de Sant Jordi la passeu a Buenos Aires, no estigueu trists, sortiu a passejar per qualsevol racó de Buenos Aires que de ben segur que veureu una llibreria amagada on trobar el que no sabíeu ni que existia. A més, aquests dies a La Rural hi ha la Feria del Libro, així que millor, impossible.
L’opció cheta
Aquest any, i per tercer any consecutiu, Margen del Mundo ha organitzat la fira “Leer y Comer” que, estranyament no es realitza per Palermo, sinó a Chacarita, concretament a “Warnes y las vías”, un lloc, que si no fos per aquesta fira, ningú coneixeria i en una zona on la gran majoria dels assistents a “Leer y Comer” és la primera vegada que hi van.
La gràcia d’aquest any, és que com el cap de setmana passat va ploure, la van ajornar a aquest cap de setmana, justament al cap de setmana de Sant Jordi. Així que ha sigut el més semblant a un Sant Jordi català, ja que la fira es realitza a l’aire lliure i hi ha estants de llibres.
Pel nom de la fira, podreu imaginar-vos que la temàtica principal de la lectura era la gastronomia i més ara que sembla que els xefs siguin estrelles de rock. Per donar-li una mica de onda han combinat la lectura amb la gastronomia i entre taules de llibres et trobes camions de menjar o “food trucks”, que, pel meu parer, també estan massa de moda.
La fira en si té un ambient massa “hipster”, masses ulleres de pasta, gorres amb forats, barbes retallades i camises amb estampats horribles; a més a més els preus són excessivament cars i et canses de veure gent fent-se autofotos, perdó selfies. Tot massa careta. El menjar bo, però a preus sobrevalorats, és cert que no cada dia et pots menjar un “chori de ñandú”, un “pancho de cervol” o una empanada de yacaré, però tampoc cal que paguis $100 per un mini chori, un pancho escafanyit o una empanada.
Podríem dir que si us voleu atipar a la fira, val més que porteu una butxaca hipster i si no, sempre podeu fer un aperitiu car i després anar a buscar una parrilla de Warnes per clavar-vos un chori com el Déu argentí mana. En un post futur us explicarem Warnes en si.
En fi, per sortir de casa i tenir una “sensació” de Sant Jordi, passa. Però si voleu comprar-vos un llibre, recomanem més el post anterior.
Oh que romantic, tradicions traspassant oceans! I quina foto mes xula!
Hi ha tradicions que s’han de portar allà on siguis jejeje He de dir que l’he començat a “vendre” hi ha gent que em pregunta quan es el “día que se regalan libros?” perquè la llegenda i la tradició els van agradar tant que l’han adoptat 🙂