La Paternal és un dels barris de Buenos Aires, a l’Argentina. Comencem amb una veritat, turísticament parlant, no és el més interessant i fins i tot, et dic, que no el posaria ni a la llista del segon nivell. La Paternal és un barri tranquil, de cases baixes i carrers empedrats.
Per passejar per la Paternal s’hi ha d’anar amb tranquil·litat i amb ganes de caminar i observar, perquè de tant en tant, alguna sorpresa t’emportes.
La Paternal un barri porteño orgullós de Maradona.
Si estàs pocs dies per Buenos Aires i no et vols perdre res important, llegeix Què visitar a Buenos Aires: 3 dies per Buenos Aires. En aquesta entrada trobaràs tota la informació necessaria per tornar a casa com un expert i gaudir de punts que no surten als blogs guiris.
Recorre La Paternal amb l’ajuda d’aquesta ruta completa per La Paternal.
En situació
La Paternal és un d’aquells barris que llevat que faci molt temps que vius a Buenos Aires, no hi cal anar i si portes molt temps, potser tampoc cal. No em malinterpreteu, és interessant per veure la vida de barri, però no té gran cosa d’especial.
La Paternal forma part de la Comuna 15, amb Agronomía, Parque Chas i Chacarita.
El perímetre del barri està format per Av.Chorriarín, Av. San Martín, Gavilán, Álvarez Jonte, Av. Pausandú, Av.Warnes, Av. Garmendia i Av. Del Campo. Per tant és veí, de Parque Chas, Agronomia, Villa del Parque, Villa General Mitre i Chacarita.
Breu història per parlar al bar
El nom del barri li ve de la Sociedad de Seguros “La Paternal” que era la propietària d’una gran quantitat de terrenys que van partir en lots per vendre’ls als seus empleats. D’aquesta manera és com es va anar creant un nou barri de treballadors.
Avui en dia encara queden mostres d’aquell antic barri de 1910 en una gran quantitat de les típiques cases porteñes, les “casas chorizo“. Aquestes cases tenen la particularitat que les habitacions, les quals donen a un pati central, estan connectades entre elles per l’interior. És una cosa rara d’explicar, però a mi, em té enamorada.
Anteriorment, els terrenys de l’actual barri La Paternal, de Buenos Aires, eren parts dels terrenys de la Chacarita de los Colegiales. Amb el temps, tota aquesta zona de chacras i quintes es va anar dividint i van sorgir altres barris com Colegiales o La Paternal, mateixa.
Què visitar per La Paternal
Ho torno a repetir, no sigui que després em diguis que venc fruita: a La Paternal no hi ha gran cosa a destacar i això que des de Fuet i Mate m’he recorregut el barri per trobar els racons amagats i poder fer aquesta ruta completa per La Paternal.
Sigui com sigui, si vius a Buenos Aires, és un bon lloc per anar a passejar i si l’ambient porteño et cansa, és un bon lloc per viure-hi.
Als límits del barri, però fora d’aquest, concretament a Villa del Parque, a Lascano 2257 hi ha la Casa de D10S. L’antiga casa on vivia Maradona que ara n’han fet un museu privat. I també molt a prop de La Paternal hi ha el camp de futbol de Argentinos Juniors, al barri de Villa General Mitre.
Doncs perquè en parlo si no està al barri de Paternal? Perquè s’està venent La Paternal com “La tierra de D10S”. Diego Armando Maradona es va formar a Argentinos, on va jugar a les categories inferiors i durant 4 anys va ser qui més gols va marcar.
Passejar pels carrers de La Paternal és buscar murals del Diego, i més, després de la seva mort, els homenatges a les parets s’han multiplicat.
I si tens sort (i les saps reconèixer) potser et trobes amb alguna de les germanes de Diego, tres d’elles, encara viuen al barri, a prop de la casa de Lascano.
Les avingudes
L’Avinguda San Martín és una de les artèries del barri i les seves botigues la converteixen en un “Centro Comercial a Cielo Abierto”.
L’altra avinguda que creua Paternal, és l’avinguda Warnes, de la qual ja n’hem parlat al post de Chacarita. Aquesta avinguda, en el passat era el Camino a Moreno.
La Paternal un barri típic
Tot i que Paternal no és gens turístic si volem passejar pel barri, la millor manera és callejear i anar descobrint un barri típic de Buenos Aires amb els seus carrers de cases baixes.
Tot caminant per la Paternal, ens hem d’arribar fins al, popularment, conegut com Puente de San Martín per estar sobre l’avinguda homònima, però en realitat el que és un dels primers ponts que es van construir a la ciutat, s’anomena Puente Julio Córtazar, ja que el gran escriptor va ser veí de la zona.
Bars imprescindibles de La Paternal
Aquí ens passa una mica com en tot el post, el bar que et recomanaré no està exactament a La Paternal, està al seu límit i de fet, ho deixo escrit com anècdota perquè el bar Notable ha tancat les portes, però et porto un extra. Anem per parts.
La Nueva Andaluza és un dels molts bars notables que hi ha a Buenos Aires, bars amb història i encant. El bar original estava ubicat a Camarones 1412, però ja no. La història d’aquest bar va començar com una sabateria.
Fa poc, va tancar les portes i va tornar-les a obrir a l’Avenida San Martín al 2462, però l’interior ha perdut el seu encant. Bé, no és cert, ha perdut el seu encant instagramer, però ara és un bar de barri on menjar asado i milanes bones i barates, 100% estil fueter. Ara s’anomena La Histórica Andaluza i una pissarra a la verada, unes taules de fusta i un interior fosc, són els indicatius perfectes per un bodegón de Buenos Aires.
Tinc un bar anotat, però que encara no hi he anat, Liz Cafe a Cucha Cucha amb Nicario Oroño. Un lloc sense pretencions, el que seria un “comedero” però que té molt potencial de menjar casolà.
Hauries de saber per visitar La Paternal
Ja hem reconegut que La Paternal no seria un dels barris que “has de visitar” si vas a Buenos Aires de Turisme, però si hi estàs vivint i vols realment ser un expert de la ciutat, no és una mala opció passejar per La Paternal. Per això t’oferim aquesta ruta completa per La Paternal.
Si et subscrius al blog de Fuet i Mate, rebràs una guia gratuïta de Buenos Aires que et podràs descarregar. Aquesta guia és un resum dels imperdibles de Buenos Aires, però sempre amb una visió fuetera i amb racons i trucs per gaudir de Buenos Aires tot practicant el #turismenoguiri
Si vas a La Paternal, et proposo un repte, ampliar la guia de bars barrials.
Tota la guia de coses per fer i visitar de Buenos Aires.
PD: Aquesta entrada ha sigut actualitzada al juliol del 2023 amb valors de cost d’abril del 2023. A l’abril del 2023 el dòlar oficial estava a uns $200 pesos i el blue, a $400.