• Post category:Buenos Aires
  • Post last modified:agost 27, 2023

Parque Chacabuco és un d’aquells barris que si estàs poc temps de visita per Buenos Aires i sobretot, si és la teva primera vegada, t’hi desaconsello anar. Però si vius a Buenos Aires, té un racó que has de visitar tant sí com no i t’ho expliquem en aquesta Guia completa per Parque Chacabuco. Per cert, si ets català, hi ha dos indrets.

Pots viatjar a Corea sense sortir de Buenos Aires.

Llavors, si estic pocs dies a Buenos Aires, què hauria de visitar? Molt fàcil, a Què visitar a Buenos Aires: 3 dies per Buenos Aires, hi trobaràs els llocs imprescindibles i algun racó recomanat per Fuet i Mate per no fer el guiri per Buenos Aires.

En aquesta ruta completa per Chacabuco t’explico com ubicar el barri coreà de Buenos Aires.

En situació

Parque Chacabuco és un barri de la zona sud de Buenos Aires, d’aquells que et diran que són “perillosos”. I jo, la veritat, és que també et diria que vigilis, segons la zona que et mous i l’hora.

Si vas al parc homònim, no passa res, però atenció no t’endinsis al Barrio Simón Bolíviar ni a la Villa 13 Bis o barrio Rivadavia (tot i que oficialment està al barri de Flores).

En aquesta ocasió, jo no m’he recorregut tot el barri. He passejat només per les zones que et parlaré aquí i t’aconsello, que si no ets molt canchero, no surtis dels límits dels quals et parlaré en aquesta ruta pel Parque Chacabuco.

Els límits del barri de Parque Chacabuco són la Avenida Directorio fins a la Avenida la Plata. Aquesta fa de límit amb el barri de Boedo fins a Avenida Cobo, que resseguint-la fins al Barco Centenera i després fins Av.Riesta el separen de Nueva Pompeya. Els límits de Parque Chacabuco i Flores estan delimitats per Av.Castañares i Av.Carabobo, fins que es troba amb Directorio i així tanca el límit del barri. L’altre barri veí és Caballito..

Parque Chacabuco i Flores formen la Comuna 7 de la ciutat autònoma de Buenos Aires.

Breu història per parlar al bar

L’inici del barri de Parque Chacabuco és molt semblant a la dels barris més allunyats del microcentre porteño. Aquest barri de Buenos Aires va nàixer com un poble en els terrenys que pertanyien a la Companyia de Jesús, anomenada Chacarita de Belén.

La zona va anar creixent perquè hi havia, concretament al parc que li dona nom, una fàbrica de pólvora. Això va portar gent al barri i la construcció de casa. Malauradament, la fàbrica va explotar el 1898, essent un dels fets més recordats de la història de la zona.

El que és curiós és el nom del barri, ja que recorda una de les batalles més importants de la independència, però de Xile! La Batalla de Chacabuco de 1817, va ser una de les victòries aconseguides per l’exèrcit de los Andes, aquell exèrcit creat i liderat per José de San Martín.

San Martín, tenia un pla per derrocar els reialistes espanyols i per això havia de fer caure el Virreinato del Alto Perú, a l’actual Perú. Després d’obtenir la independència del Virreinato del Rio de la Plata, el 1816, San Martín va seguir la seva gesta. Havia d’alliberar Xile, per entrar a Perú per mar i atacar als reialistes. Així que amb l’ajuda de Bernardo O’Higgins i Ramón Freire, tots dos xilens, van organitzar un exèrcit que faria la tal notada gesta.

Què visitar per Parque Chacabuco

El barri de Parque Chacabuco és un d’aquells barris poc, per no dir gens, turístics. Ja t’he comentat que si només estàs de turisme per Buenos Aires, no hi vagis. No val la pena ni el barri, ni arriscar-se.

Però si vius a la capital de l’Argentina o ja et saps moure per aquest tipus d’ambients, té dos racons que valen realment la pena conèixer.

Parque Chacabuco

El parc Chacabuco va ser inaugurat el 1909 i avui és la zona verda més important del barri, un dels llocs ideals dels veïns per anar a passar la tarda del diumenge o per fer esport. Al seu recinte hi podem trobar escultures com La Ñusta, una princesa inca, el Chopin, la Cosechadora o La Aurora de Emilio Peynot.

La veritat que les 22 hectàrees que ocupa el parc i les diferents opcions que hi trobem el converteixen en un dels millors parcs de la ciutat. Aquí hi ha un amfiteatre, una piscina, una pista d’atletisme, el centre cultural del barri, així com diverses seccions del parc destinades a fer esport o a jugar.

Parroquia de Nuestra Señora de la Medalla Milagrosa

Passejant pel parc ens acompanyarà constantment la silueta de la Parroquia Nuestra Señora de la Medalla Milagrosa, una església d’estil neoromànic de l’any 1914. La seva cúpula hexagonal té quasi 40m d’alt on podem trobar l’estàtua de la Verge que li dóna nom.

La catalanitat del barri, la trobem precisament a l’interior de l’església, on podem veure una gran quantitat de vitralls. Aproximadament 100 vitralls són obra d’Antoni Estruch un sabadellenc que el 1910 va viatjar a Buenos Aires. Poc temps després ocupà la plaça de director de l’Escola de Belles Arts, dedicant-se al vitrall artístic i a la pintura. Aquest és un dels dos indrets que et recomano visitar en aquesta Guia completa per Parque Chacabuco.

Koreatown

I l’altre racó que recomano visitar a Parque Chacabuco és el barri coreà.

Quan vaig renovar la guia completa de Flores, vaig afegir el barri coreà, tot i que també et vaig dir que el que més m’agrada és el de Parque Chacabuco. Aquest Corea Town, porta a Buenos Aires des de sempre, molt abans de les xarxes socials i de les fotos per mostrar. Un lloc autèntic, escrit amb Coreà i ara que he estat a Corea del Sud, et puc dir, que és un racó més coreà. La gent, el menjar i el tipus de restaurants et permetrà viatjar a Corea del Sud sense sortir de Buenos Aires.

De fet, per Parque Chacabuco podem trobar tres barris no barris, com el Emilio Mitre o Cafferata, el Simon Bolívar i el Juan XXIII, però sense cap mena de dubte el més famós i el que fa que valgui la pena desplaçar-se fins al barri és Corea Town, als límits del barri, zona que es coneix com el Bajo Flores.

La zona és, realment, com si ens desplacéssim a Corea, els negocis estan tots en coreà i fins i tot hi ha restaurants on no tenen ni una paraula escrita en castellà, així que llevat que sapigueu coreà, el que menjareu serà una sorpresa.

Ara, 2023, els restaurants coreans ja s’han posat més de moda pel món. Però et ben asseguro que al 2011, quan nosaltres vam anar per primera vegada al barri coreà de Parque Chacabuco, la feina va ser nostra per trobar informació sobre què menjar.

Hauries de Saber:

El menjar autèntic de Corea del Sud

La zona del barri coreà més autèntic de Buenos Aires i el principal carrer és l’avinguda Carabobo entre l’av. Castañares i Av. Asamblea. . Aquest barri també es coneix com “pe ku” que significa 109. Saps per què? Molt fàcil i t’ajudarà a ubicar-t’hi, perquè per aquí passa la línia de colectivos 109.

A part de restaurants també hi trobaràs verduleries on comprar verdures típiques d’Àsia i utensilis útils per cuinar. Pastisseries, esglésies evangèliques coreanes, cartells en coreà i alguna sorpresa més.

Al carrer Thorme amb Santander hi ha la Iglesia Católica Santos Mártires Coreanos.

Després de llegir això a la Guia completa per Chacabuco t’estaràs preguntant com és que hi ha un barri coreà a Buenos Aires, oi? I si no, ara ho fas 🙂

Els primers immigrants coreans a Argentina van ser 12 presoners anticomunistes l’any 1956. Després que Corea de Sud i Argentina dugessin a terme relacions internacionals, el 1962 es van traslladar al país sud-americà 18 famílies coreanes per tal de treballar la terra a Lamarque.

El 1989 immigraven unes 1000 famílies coreanes per any, avui en dia ja es compta uns 30 mil immigrants coreans a Argentina. La majoria es dediquen al comerç relacionat amb la indústria tèxtil.

La Villa 13 i la petita Bolivia

S’ha de vigilar, ja que just on talla amb l’av.Castañares i direcció al cementiri de Flores comença la Villa 13 bis. És un lloc força complicat per passar-hi. Evita-ho si pots, però si vols una mica d’aventura, a part de deixar totes les teves pertinences a casa, vestir amb roba vella, no hi passegeu durant la nit, les motxilles al davant, les càmeres guardades, etc.

Els diumenges hi ha una fira al mes pur estil bolivià, així que en qüestió de minuts podeu viatjar de Buenos Aires a Corea i d’allí a Bolívia! Potser el dia més recomanat és precisament el diumenge, però reitero, si no vols pols, no vagis a l’era.

Hauries de Saber per visitar Parque Chacabuco

Com ja he dit durant tota aquesta Guia completa per Parque Chacacbuco, si estàs pocs dies a Buenos Aires no val la pena traslladar-te fins a Parque Chacabuco. Si hi vas, és el dia ideal per treure la roba més vella i deixar totes les coses de valor a casa. No provoquis, és molt fàcil que passin amb una moto i t’estirin el mòbil o la càmera de fer fotos.

Per no dir que no hi ha opcions gratuïtes o originals als barris més turístics de Buenos Aires, he preparat una entrada on trobaràs un gran quantitat d’opcions a fer i visitar que no et costaran ni un peso: RUTA GRATIS (NO LOW COST) per Buenos Aires.

descarrega la guia gratuïta de Buenos Aires

Si ets subscriu al blog de #turismenoguiri de Fuet i Mate, rebràs una guia mòbil de Buenos Aires sobre què visitar i com fer-ho de la millor manera. Aquesta guia l’hem preparat perquè sigui virtual, és a dir, perquè la puguis estudiar des del mòbil. Veuràs que cada pàgina és un barri o una temàtica i a cada un dels llocs hi ha enllaços que et porten a l’entrada particular del blog de Fuet i Mate. D’aquesta manera no has de gastar en una guia, no has de portar pes. Tot digital.

Has visitat el Parque Chacabuco? Deixa als comentaris la teva opinió i si coneixes algun lloc que no surt en aquesta Guia Completa per Parque Chacabuco, també informa els comentaris. Així tinc l’excusa ideal per tornar a passejar per aquest barri de Buenos Aires.

Has tastat algun dels restaurants coreans del barri o t’agrada el menjar coreà?

Tota la guia de coses per fer i visitar de Buenos Aires.

PD: Aquesta entrada ha sigut actualitzada al maig del 2023 amb valors de cost d’abril del 2023. A l’abril del 2023 el dòlar oficial estava a uns $200 pesos i el blue, a $400.

Deixa un comentari