• Post category:Buenos Aires
  • Post last modified:octubre 22, 2020

El Museo Evita, a Palermo, és un d’aquells que surt a totes les guies de turisme. No acabem d’entendre perquè les guies de turisme, recomanen sempre fer coses cares i més tenint en compte que a Buenos Aires hi ha molts museus gratuïts.

A Monserrat hi ha l’aterntavia gratuïta: Muestra Evita, el Museo de Pueblo.

En fi, si vols saber tot el que pots fer per Palermo, gratis o pagant, visita la Ruta Completa per Buenos Aires.

En situació

El Museo Evita pretén donar a conèixer l’obra de María Eva Duarte de Perón, la dona de Juan Domingo Perón, popularment coneguda com a Evita.

Sobre Evita

Evita va nàixer el 1919 però la seva vida va començar a canviar quan el 1935 es va traslladar a viure a la ciutat de Buenos Aires per tal de professionalitzar la seva carrera artística. Es dedicà a l’actuació i a la locució de ràdio, essent, el 1944, elegida Presidenta de la Agrupación Radial Argentina.

L’any 1944 és quan canvia totalment la seva vida, ja que a causa d’un terratrèmol que va destruir la ciutat de San Juan, el secretari de Trabajo y Previsión, Juan Domingo Perón, va sol·licitar la col·laboració ciutadana per ajudar als damnificats. Així fou com Eva Duarte, amb altres col·legues, van organitzar un festival artístic per reunir fons i on conegué al seu futur company de vida. Eva Duarte es casa amb Perón el 1945 i amb ell comença la seva vida política.

Perón guanya, per primera vegada, les eleccions nacionals el 24 de febrer de 1946, Eva com a Primera Dama s’encarregarà dels més necessitats, dels treballadors i dels drets de les dones, impulsant el sufragi universal, que finalment aconsegueix que el 1947 es promulgui la llei que atorgà drets polítics a les dones.

Evita segueix treballant pels nens, els obrers, els ancians i els més necessitats amb la Fundación de Ayuda Social María Eva Duarte de Perón, construint cases, escoles, centres sanitaris, entre altres. Poc temps després li diagnosticaren un càncer terminal, que només li deixà exercir el dret de vot una única vegada i veure al seu marit assumint un nou mandat. El 26 de juliol de 1952 mort a la Residencia Presidencial, el desaparegut Palacio Unzué (on avui en dia hi ha la Biblioteca Nacional), tenia trenta-tres anys.

La gran Evita

La importància política i social d’Evita queda reflectida en la història que continua després de la seva mort. El seu cadàver embalsamat va ser segrestat de la CGT el 1955, quan va ser derrocat Perón per la dictadura militar. El seu destí va ser desconegut per molt temps, recorrent la ciutat durant un any i posteriorment portat clandestinament a Itàlia, on va ser enterrada al cementiri Maggiore, de Milán, sota el nom de María Maggi de Magistiris.

El cadàver va ser mutilat i profanat i finalment retornat a Perón quan estava exiliat a Madrid. El 1974 es va portar el cos d’Eva Duarte a Argentina on el 1976 es va enterrar a la volta familiar del cementiri de Recoleta.

Museo Evita

Recorrent el museu, ubicat en una residència adquirida per la Fundación de Ayuda Social Eva Duarte que servia d’allotjament a mares sense casa, s’aprèn de la vida d’Evita, una de les dones més influents en la història d’Argentina, mitjançant fotos, publicacions, vídeos i objectes.

La part més important és el seu rol de Primera Dama, la gira que realitza per Europa el 1947, la seva lluita en el vot femení i la creació del Partido Peronista Femenino i ens els drets del treballadors, els “descamisados”.

Hauries de saber

Museo Evita_Lafinur 2988. De dimarts a diumenge de 11 a 19h. Es paga entrada. Visites guiades de dimarts a diumenge, amb reserva prèvia. Visita 1h. La Noche de los Museos l’entrada és gratuïta.

Deixa un comentari