• Post category:Buenos Aires
  • Post last modified:octubre 24, 2020

Passejant per Plaza de Mayo, a Monserrat, sobre el carrer Hipólito Yrigoyen, crida l’atenció un cartell blau que indica que allí hi havia el Antiguo Congreso Nacional del país. La majoria de gent es queda amb aquest punt i no segueix investigant. Descobreix que passa si camines una mica més.

T’esperes trobar un edifici dins d’un altre edifici?

 Tots els secrets de Monserrat, al descobert amb la Ruta Completa per Monserrat.

En situació

Si girem per Balcarce, veurem una altra placa, sobre la paret, que indica el mateix i si ens hi fixem bé veurem que fan visites guiades els dijous i divendres de 15 a 17h. Així que si per aquella hora, en aquells dies, truquem al timbre de la gran porta que hi ha al número 139, ens obriran la porta al passat.

Breu història per parlar al bar

L’antiga Plaza de Mayo tenia un mercat de carns que es va tirar a terra el 1822, per tal de construir-hi la caserna general del Regimento de los Patricios, que s’havien fet importants gràcies a la defensa de la ciutat que van fer durant les invasions angleses de principis de segle.

Les casernes van donar pas al primer edifici del Congreso Nacional, el 1862 a mans de l’arquitecte Jonás Larguía. Dos anys abans d’acabar l’edifici ja es va dur a terme la primera sessió preparatoris del Congrés i del Senat, amb personatges tan il·luestres con Julio A. Roca, José Evaristo Uriburu, Carlos Pellegrini, Aristóbulo del Valle, Leandro N. Alem, Luis Maria Campos, entre molts d’altres.

L’edifici va complir funcions desde la seva innauguració fins al 1880, quan es va traslladar el Congrés al poble de Belgrano, actual barri, més concretament on avui hi ha el Museo Sarmiento. El trasllat només va durar 4 mesos, fins que unitaris i federals van trobar una solució per tornar a unir el país dividit entre el president Avellaneda i el governador de Buenos Aires, Carlos Tejedor. La solució va ser fundar la ciutat de La Plata, que passaria a ser la capital de la provincia de Buenos Aires i la ciutat de Buenos Aires, seria autònoma.

Després de l’última sessió el 1905, l’edifici va passar a ser una imprenta particular i posteriorment seria el Archivo General de la Nación.

Antiguo Congreso Nacional

El recinte del Congreso Nacional està mantingut exactament igual a l’època que va ser construït, l’anècdota és que es troba dins d’un edifici, que avui regeix l’AFIP. El 1942 es va construir el nou Banco Hipotecario, el mateix edifici que avui ocupa l’AFIP, i per tal es va derruir bona part del congrés, menys la portalada d’entrada i la sala de sessions.

La visita comença, parats al mig del passadís, contemplant una portalada de ferro i una façana d’un edifici. L’edifici del congrés es va acabar el 1864, durant la presidència de Bartolomé Mitre, el qual va haver de jurar la presidència de la Nació unificada a l’edifici de la Legislatura de Buenos Aires, ubicada a la Manzana de las Luces. L’arquitecte va ser Jonás Larguía.

Hauries de Saber:

Que l’actual passadís fos antigament, el carrer per on passaven les carretes de cavalls.

Ho podeu corroborar a les fotografies de la sala d’exposcions.

La primera sessió va ser el 12 de maig de 1864, en un Congrés amb una única sala física per les dues cambres, la de Diputats i la de Senadors que s’havien d’alternar l’espai físic per a les seves sessions.

Amb el temps, el país va anar creixent en població i també en provincies, per tant, la sala va anar quedant petita i és va fer necessari la construcció d’un nou edifici, l’actual Congreso Nacional, a Entre Ríos i Rivadavia. L’última sessió legislativa va ser al desembre de 1905.

A l’interior, es mantenen els mobles de l’època, el quadre amb el retrat de Valentín Alsina, pintat per Manzoni el 1871. Les banques sense taula, ja que en aquella època era important la dialèctica.

Hauries de saber

Antiguo Congreso de la Nación_Balcarce, 139. Obert dijous i divendres de 15 a 17h. Visites guiades, durada 30 minuts. Entrada Gratuïta.

Al web de turisme de la ciutat podreu trobar més informació sobre el Antiguo Congreso de la Nación. Volem deixar també l’enllaç extern a un blog, “El arcón de la historia de Argentia”, on podreu veure fotografies antigues del Antiguo Congreso de la Nación.

Deixa un comentari