Una de les coses que encara em sorprenen de Buenos Aires és la gran quantitat de temples religiosos que hi ha. Majoritàriament són esglésies catòliques però també n’hi ha força de cristianes i bastantes sinagogues, sobretot, depenent del barri.
En molts dels posts on parlem dels barris, acostumem a nomenar l’església principal del barri i potser alguna altra que tingui interès històric, arquitectònic o cultural però el cert és que ens hem deixem moltes per nomenar.
En situació
Buenos Aires és per tradició històrica catòlica, ja que una de les misiones de la Corona era evangelitzar els pobles que anava conquerint. Però la mateixa història d’Argentina ha creat una amalgama de cultes i temples de diferents tipus.
Una altra cosa que també em sorprèn és que no siguin només esglésies catòliques apostòliques, sinó que n’hi ha moltes de protestants, a causa de la immigració que hi va haver el primer segle d’independència de països com Irlanda, Escòcia i Anglaterra, per posar-ne només alguns exemples. Avui en dia ens trobem amb molts “locals” reciclats com esglésies evangèliques, degut sobretot a la gran immigració de països veïns dels últims anys.
I el que tampoc t’esperes és la gran quantitat de sinagogues que hi ha a la ciutat i és que la comunitat jueva d’Argentina és una de les més grans del món, els barris principals de la comunitat jueva són Balvanera i Villa Crespo.
De quants parlem?
Per posar una mica de magnitud al que estem parlant, el barri de Recoleta, l’església més important del qual és la Basília de Ntra. Sra. del Pilar també compta amb uns 20 temples religiosos més entre parròquies, esglésies i capelles però és que també té un parell de sinagogues, una església anglicana i fins i tot un temple de budista.
Un altre exemple, Almagro té la Basílica de María Auxiliadora y San Carlos Borromeo com la església més destacada del barri però després podem comptar fàcilment unes altres 6 esglésies més i 6 parròquies així com temples jueus.
Després, segons la zona de la ciutat on estem podem veure temples coreans, com els que hi ha al barri de Parque Chacabuco on podem trobar l’església coreana, la iglesia evangèlica coreana i la presbiteriana coreana i fins i tot la Iglesia Católica Santos Mártires Careanos.
També a Belgrano trobem varietats de temples religiosos com temples budistes tibetans o zen budistes, l’església evangèlica alemanya o temples jueus. I pels catalans creients hi ha dos punts importants, la Iglesa Nuestra Señora de Montserrat al barri homònim i la Basílica de Nuestra Señora de la Merced.
El nombre total és incert però supera de llarg els 200 temples religiosos.
Els més antics
Evidentment els temples més antics són catòlics. Diem “evidentment” perquè Buenos Aires va ser fundada sota el protectorat de la Corona Espanyola. Juan de Garay, el fundador de Buenos Aires va adjudicar un sector de la Plaza Mayor per a l’església de la futura ciutat. D’aquella primitiva església no en queda res però la Catedral Metropolitana ocupa el mateix lloc que Juan de Garay va designar per la construcció de la Iglesia Mayor.
Els que també conserven l’espai que Juan de Garay els va otorgar són els frailes franciscants. L’església de San Francisco data de 1731, tot i que ha patit diverses modificacions i remodelacions. La que també es antiga és la Capella de San Roque, al mateix recinte que el convent.
Els jesuïtes van ser de les primers ordres en establir-se als protectorats de la colonia i també de les primeres en ser-ne expulsats. Avui en dia, tant per l’Argentina, Paraguay com Brasil trobem diverses restes de les seves colònies. A Buenos Aires encara queda en peu l’Església de San Ignacio, una de les més antigues de la ciutat, que data de 1710. La primera església jesuïta estava en el que avui és la Plaza de Mayo, que ocupa un espai major al de la Plaza Mayor de Juan de Garay.
Per acabar el recorregut de les esglésies més antigues ens queda per nombrar la del Pilar, a Recoleta, que formava part del convent dels monjos recoletos i la de Monserrat, l’església dels catalans i on hi podem veure una Moreneta.
La noche de los Templos i visites guiades a temples
Com no podia ser menor, Buenos Aires ha sapigut apropar la cultura a la societat i ja fa tres anys que organitza la Noche de los Templos. Nosaltres encara no hi hem participat perquè no ens ha agafat cap dia a la ciutat, però quan tornem intentarem coordinar agendes. La gran cita és cap a finals de novembre.
Si no, l’altra activitat genial que organitzen és el primer i tercer divendres de cada mes, a les 10.00h, una visita guiada per diferents “Lugares de culto” de la ciutat. Les visites són molt interessants i treballades, la veritat que si podeu coordinar els horaris, valen la pena. Més informació: cultos@buenosaires.gov.ar.
Si us interessa el tema, us deixem pdf molt interessant “Un recorrido por las Iglesias de Buenos Aires“.
Aquí us deixem un regal, els pdf de les Guias de Lugares de Culto de la ciutat, una autèntica joia gratuïta.
En fi, la gran varietat de temples, ritus, religions i cultes que hi ha Buenos Aires és només una mostra més de la gran varietat de cultures que han format la ciutat i el país. De com els anys de formació de l’Argentina independent van obrir les portes als immigrants per poder poblar la terra i treballar-la i per fer-los sentir més a gust van donar facilitats perquè poguessin mantenir els seus costums i els seus cultes.
La veritat és que per nosaltres que venim de Catalunya, on podríem dir que recentment s’està obrint una mica el tema religiós, no deixa de sorprendre la gran diversitat que forma Buenos Aires.