• Post category:Buenos Aires
  • Post last modified:octubre 18, 2020

El Museo Nacional del Hombre INALP, ubicat al barri de Belgrano, és un complement perfecte al Museo Etnográfico de Monserrat.

La visita d’aquest museu t’ajuadrà a entendre com era l’Argentina abans de l’arribada dels colonitzadors espanyols i que en queda d’aquella pobra gent.

Completa la visita amb la Ruta Completa per Belgrano.

En situació

L’arribada dels espanyols va suposar, no només la reducció de la població local, si no també, la destrucció del sistema civil, social, econòmic i religiós. Les guerres i l’explotació laboral van canviar totalment la sinergia del continent.

Malgrat tot, un grup d’un milió d’indígenes, repartits en 34 grups ètnics sobreviuen al sistema capitalista actual i lluiten per mantenir les seves costums i tradicions. Entre tots ells mantenen vives 14 llengües indígenes que han sobreviscut al pas del temps, passant de generació en generació, i a la força del castellà.

El museu

El museu del barri de Belgrano, consta de dues parts, la planta baixa amb l’exposició permanent i una planta superior amb exposicions temporals.

A l’exposició permanent hi podem veure diverses objectes tradicionals de les cultures indígenes, com telars i vestimentes típiques, aprendre sobre els Mapuches, segurament el grup més conegut però també sobre els Selk’man, originaris de Tierra del Fuego, a la Patagonia, un grup caçador-recollector; els Mabyá, procendets de Misiones que van romandre amagats a la selva i es van poder escapar de la missió evagelitzadora dels espanyols, tan característica d’aquesta zona d’Argentina i també del Paraguay i del Brasil. Els Chaguar, on les dones són les recollectores, també tenen dedicat un espai.

Finalment hi ha una sala dedicada als inques, a la seva expansió, estructura administrativa i econòmica, als seus sistemes d’agriciltura i a la seva fi a mans dels conqueridors de l’imperi espanyol.

Sempre hi ha una sala dedicada a exposicion temporals, on fa cosa d’un any hi podiem trobar les tradicions sudamericanes com les representacions de l’Ekeko, aquell home carregat de sacs que pels bolivians representa la prosperitat i l’abudància. De fet, a La Paz, realitzen un mercat anual on pots comprar tot d’objectes en miniatura per penjar-li al teu Ekeko o també veiem els famosos toros que decoren cases de Bolívia i Perú, com a símbol de protecció i salut.

I el Museu de la Dona, per a quan?

Pels que ja esteu pensant…que s’hauria de dir de “Museo Nacional de las Personas”, que sí, que teniu raó, tot i que sapigueu a Buenos Aires també hi ha el Museo de la Mujer, al que segurament és el carrer més femení de la ciutat, magrat el nom, el Pasaje Dr.R.Rivarola.

Hauries de saber

El Museo de la Mujer està obert de dimarts a dissabte de 15.00 a 20.00 amb entrada gratuïta.

Museo Nacional del Homble_2 de Febrero, 1370. Obert de dilluns a divendres de 10.00 a 19.00. Entrada gratuïta. Visita 1 hora. Al seu web trobareu tota la informació necessaria i quina exposició temporal estan fent.

Què t’ha semblat el Museo del Hombre? Estàs d’acord en que ja va essent hora que es digui Museo de las Personas?

Deixa un comentari