Charles Thays. Això és el que tenen en comú molts dels parcs i places de Buenos Aires.
En situació
I qui fou Charles Thays? Charles Thays fou un arquitecte paisatgista francès que viatjà a Argentina el 1889 per traballar a Córdoba i dos anys desprès passà a dirigir la remodelació de la capital Argentina, com a Director de Paseos de la Ciudad de Buenos Aires, càrrec que ocupà fins el 1913.
Però per ser honestos, Charles Thays no només ha deixat la seva impronta a Buenos Aires. Aquest paisatgista francès va canviar la fisonomia de diverses ciutats del país i segurament la seva obra més reconeguda és la de les Catarates del Iguazú.
Quines obres són seves
Com a director va remodelar o crear la gran majoria dels parcs que hi ha avui en dia a la ciutat, per exemple el Parque 3 de Febrero de Palermo, el Centenario, el Rivadavia, Los Andes, el Parque Patricios, el Chacabuco, el Parque Lezame de San Telmo, el parque Avellaneda o el Intendente Alvear, més conegut com Plaza Francia.
També va remodelar las Barrancas de Belgrano o les places del Congreso, la Plaza de Mayo i la Plaza Constitución, entre altres. La presencia d’arbres als carrers també va ser obra de Thays.
Una de les obres més importants de Thays fou el jardí botànic de Buenos Aires, on fins hi tot s’hi va construir la seva casa i va servir per estudiar les espècies autòctones i l’adaptació de vegetació de tots els indrets del món al clima porteño.
Altres llocs de l’Argentina
Charles Thays també va realitzar obres a altres punts del país, com el Parque Sarmiento de Córdoba, a Mar del Plata o a Mendoza, entre altres i fins i tot a Uruguay. Així com parcs a residències privades o paisatgisme a estancias.
Si tot això, no us convenç de la importància de Thays per Argentina, sumem-li la faceta de promotor de la necessitat de protegir les cataractes de Iguazú i així fou com nasqué el primer parc nacional del país que fou ni més ni menys que el Parque Nacional de Iguazú.
I a més hi podem sumar que va estudiar el cultiu industrial de la yerba mate per poder-ne descobrir el seu procés de germinació.
Una família de parcs
La família Thays està, encara avui, relacionada amb els parcs i jardins d’Argentina des del fill de Charles, Carlos León Thays que com a enginyer agrònom fou Director General de Paseos de la Ciudad de Buenos Aires durant 25 anys a mitjans de 1900 i que participà en la remodelació de la Plaza San Martín.
El nét, Carlos Julio Thays qui fou president de Parques Nacionales fins el 1982 i actualment el besnét, Carlos Thays qui també és un enginyer agrònom que treballa com a paisatgista.
Què us ha semblat aquesta nota de color sobre Buenos Aires? ja us ho diem que a Fuet i Mate, tenim tema per a tot.
Si que es mereix un post per ell amb tota la feina que va fer!
cOcUcA