A l’Argentina tenen un parell de costums ben particulars respecte les begudes, que si només hi passes de turista te’ls perdràs. Per això avui volem explicar-vos-els perquè apartir d’ara aneu amb els ulls ben i oberts i segurament els podreu detectar.

El de sempre

Si preguntes per una beguda a Argentina, tothom et dirà el Fernet! Fernet con Cola és bo a qualsevol moment. Mentre prepares el asado, durant el asado o desprès per fer-lo baixar; de festa o un dia de pluja per la tarda veient una pel·lícula.

Potser no sigui la vostra beguda preferida en un principi però us asseguro que ben aviat es convertirà en una gran aliada. El Fernet és un barreja d’herbes amb alcohol de raïm, filtrades i envellides en botes de roure entre 6 i 12 anys introduïda al país pels immigrants italians.

Gaseosa o refresc?

Si et pregunten si para tomar querés una gaseosa, dis que si, perquè en realitat el que t’estan oferint és una beguda amb gas de l’estil de la Coca-Cola, taronajada, Sprite, etc. No dic llimonada perquè pràcticament no existeix. L’únic que he trobat semblant és el Prytty, que ves, pels vodkes o les sangries zafa. 

I la Fanta? us preguntareu, doncs si que existeix, però diferent. La taronjada té un color molt més taronja que la nostra però de llimonada no en tenen; a canvi tenen una Fanta de pomelo.

El que has de saber dels juguitos

Si voleu llimonada us oferiran aigua saboritzada, que també en tenen de molts sabors. Potser perquè els hi agrada molt el tema juguitos. I és que si et diuen si vols un juguito, jo et recomano que responguis un: “No gracias”.

Perquè? Recordeu quan érem petits, els sobres de Tang? Aquells polvos que donaven un sabor de no saps ben bé què a l’aigua? Doncs resulta que a Argentina funcionen- Els més famosos son els Tang  i els Clight, el primer per a nens i els Clight més encarats a les dones. Hi ha altres marques però la posta son aquestes dues.

Als supermercats hi pot haver tota una paret de sobrets de sabor i els gustos que hi ha son realment curiosos: Maracuya de Brasil, Melón de Grecia o Uva de Italia. Si deu ser que el Maracuya és més bo a Brasil, el meló ha de ser de Grecia i que el millor raïm estigui a Italia…

Al bar

Als bars de Buenos Aires el més comú es veure gent beben un cafè o una cervesa, depen de l’hora del dia. Però també podeu veure altres versions, com el Submarino, que us un got de llet gran i molt calenta servit amb una barreta de xocolata. La barra es posa dins del got de llet i a poc a poc es va desfent.

El vi per principiants

Parlant de raïm , anem al vi, la “Bebida Nacional” d’Argentina. Sorprenent perquè qualsevol altre hagués dit que era el Fernet o fins i tot la cervesa. Estem parlant del vi.

Les zones del vi per excel·lència són La Rioja, Mendoza i San Juan i els varietals més comuns són el Malbec i el Cavernet Souvignon, que per baixar un bon bife, son espectaculars. A més a més, la relació qualitat preu és molt bona.

Hauries de Saber:

Li posen gel al vi

Ja el podrien posar una mica a la nevera, si el troben calent.

La cervesa aigualida

Als argentins els hi agrada molt la cervesa molt freda, gairebé gelada i a l’estiu diuen que és el millor. Més o menys, és el mateix que beure aigua freda de la nevera perquè les cerveses comercials són força aigualides. Avui en dia està molt de moda la cervesa artesanal i aquestes, que sí que tenen més cos, les serveixen a la temperatura ideal.

La San Miguel o Estrella de Buenos Aires seria la Quilmes o la Brahma, tot i que, de les comercials, la que més us recomaran és la Stella Artois.

El més famós de tots

L’altra beguda que molta gent ja associa a un argentí és el mate, en realitat la yerba mate. Popularment es diu “tomamos un mate” però el mate és la carabasseta on es posa la yerba i la “palleta” és la bombilla.

La veritat és que l’art de matejar es mereix tot un post a part però resumint: es posa yerba al mate, es tapa amb la mà i es sacseja. Mentre es posa una pava, una espècie de tetera, al foc amb aigua i s’escalfa fins al punt abans de bullir. Mai ha de bullir l’aigua o el mate quedaria dolent.

Llavors vas afegint aigua, pel costat, al mate i xurrupes. Quan acabes un, el tornes a omplir i el passes al company del costat. Quan aquest se’l beu, que la cosa us podeu imaginar lo calenta que està, i el ritme ha de ser més o menys rapidet, te’l torna a passar, el tornes a omplir i el passes a un tercer. D’aquesta manera et converteixes amb el cebador.

Més o menys això és el que heu de controlar de les begudes a l’Argentina. Quan aneu al parc fixeu-vos de la gran quantitat que pren mate i l’acompanya amb massitas, facturas o biscochitos.

Deixa un comentari