A Argentina, com passa a molts països Sud-Americans tenen molts “sants” particulars, de devoció popular. No sé si el Gauchito Gil i la Difunta Correa són famosos tant a les seves províncies natals com a les de la vora.

Les cases vermelles

La versió més difosa del Gauchito Gil és que s’anomenava Antonio Gil i que va nàixer a Mercedes, a la província de Corrientes al s.XIX i va morir, assassinat el 8 de gener.

Gil va ser un treballador del camp, un gaucho, que va lluitar a la Guerra de la Triple Alianza contra el Paraguay i després va desertar quan el van reclutar per lluitar en una guerra civil. Aquest fet era delicte i per això va ser penjat. Abans de morir li va dir al seu executor, el fill del qual estava molt malalt, que si resava en nom de Gil, el seu fill es curaria.

El miracle es va complir i a partir d’aquí la seva tomba, a 8km de Mercedes, és lloc de peregrinació i la seva figura la podem veure reproduïda en tot tipus de productes, des de samarretes fins a adhesius dels cotxes.

Per la carretera i en algunes de les places tant de Capital com dels pobles podem veure altars vermells recordant el miracle del Gauchito Gil.

Les botelles d’aigua

Per les carreteres argentines i xilenes podem veure racons amb moltes botelles d’aigua, símbol de la devoció a la Difunta Correa. El seu santuari està a la província de San Juan, a Vallecito. Les botelles d’aigua se li deixen en honor a aquesta senyora que va morir de set, al desert, buscant al seu marit que va ser presoner durant les guerres civils del s.XIX.

El miracle s’origina quan Deolinda Correa, que havia sortit a la cerca del seu marit, amb el seu fill en braços, resa a Déu demanant-li que salvi al seu fill.

Uns dies després de la seva mort, uns viatjants troben al petit en vida i enterren a la seva mare. Anys més tard, uns pastors que estaven buscant uns animals perduts, troben la tomba de Correa i li imploren per ajuda, la qual dóna els seus fruits i acaben trobant els animals extraviats. Així fou com començà el culte popular a la Difunta Correa.

A Capital

Per Buenos Aires trobarem diverses places que tenen un racó dedicat a algun d’aquests dos sants populars. Però si voleu dos ocells d’un tret, aneu a Chacarita, al Parque de los Andes on hi ha un monument al Gauchito Gil i un a Correa, just separats pel carrer Concepción del Arenal.

Deixa un comentari