Felices Pascuas! És una d’aquelles expressions lògiques però que a mi em criden l’atenció. A Argentina la Setmana Santa es viu de manera menys passional que en alguns llocs d’Espanya però les tradicions com no menjar carn es segueixen més i no us penseu, eh? Que aconseguir que un país carnívor com Argentina mengi peix té el doble de mèrit del que tindria a Catalunya.

Quina fe

Degut a que Buenos Aires és una ciutat d’immigrants el nombre d’Esglèsies, comunitats i religions és impressionantment elevat. Les esglésies de la religió catòlica, apostòlica i cristiana, la comunitat ortodoxa russa o danesa.

Els anglicans i els metodistes.  La catedral Armènia, l’Església Presbiteriana i els Evangèlics. Els monestirs dels dominicans, franciscans o mercedaris. Aquests són alguns dels exemples de les esglésies cristianes que hi ha. Aquests dies tots estan encantats de rebre fidels, d’explicar-te en que consisteix la seva comunitat, essent una molt bona manera d’obrir les nostres ments.

La festivitat de Setmana Santa comença el Diumenge de Rams amb les misses i les benediccions de les palmes, que aquí són rames d’olivera. El Dijous Sant es quan es recorda l’Últim Sopar i la simbologia del rentar els peus, també és la Visita a les 7 Esglésies.

El Divendres és el dia de la Passió i Crucifixió. El Dissabte és la vigília Pascual i el Diumenge és la Resurrecció i el Culte de Pascua. L’altra comunitat religiosa gran i important d’Argentina, que aquests dies està de celebració, és la jueva.

La comunitat jueva celebra el Pesaj, l’èxode del poble  hebreu d’Egipte, considerat com la salvació del poble. En el cas del judaisme la festivitat dura tota la setmana i també té normes i restriccions típiques d’aquests dies com per exemple no menjar derivats dels cereals.

Pel que fa a la Mona de Pasqua, aquí es regalen ous de xocolata plens de xocalatets. El que passa és que ja s’ha perdut el caire casolà i qualsevol marca de dolços et fa els seus. Malgrat els ous de xocolata, es troben a faltar les figures i sobretot el dia de la mona. Tot i que penso que seria una tradició que els argentins acceptarien encantats. Passar un dia al camp menjant carn? Compren! PD: si, Milka “em paga” 🙂

La visita a les 7 esglésies

Nosaltres no sóm religiosos i poques tradicions d’aquesta índole seguim però sí que sóm fans de les visites guiades i a Buenos Aires n’organitzen una durant la Setmana Santa de ben interessant: la visita a les 7 esglésies En situació El Dijous Sant és el dia que s’obre el Tridue Pascual, on l’Església Crisitana recorda l’Últim Sopar i l’escena del rentat de peus. 

La tradició cristiana és que el Dijous Sant es visitin 7 esglésies per tenir un moment d’oració a cada Temple. Aquesta tradició va nàixer a Roma de la mà de Sant Felip Neri. Breu història per parlar al bar La visita a les 7 Esglésies és una peregrinació que recorda quan Jesús va ser portat d’una costat a l’altre al moment de ser ajusticiat. La primera etapa és del lloc del Últim Sopar fins al Hort de les Oliveres, la segona és de l’Hort a Casa d’Anás, desprès d’Anás a Caifás.

El quart és de Caifàs a lo de Pilatos i d’allí a lo del Rei Herodes; per tornar a lo de Pilatos i la última i sèptima el recorregut cap al Calvari amb la Creu. També recorda al via crucis de Jesús, ja que té 7 estacions. I és que el 7 és un número d’una simbologia molt important.

Els 7 dies de la setmana, els 7 pecats capitals, els 7 sagraments, entre altres. Potser perquè és la suma del 3 (número Diví, la Santíssima Trinitat) i el 4 (número terrestre) essent així la unió entre lo diví i el terrestre, representat a la creació del món que va ser durant 7 dies.

La ruta a Buenos Aires A Buenos Aires hi ha dues rutes, l’organitzada per la Dirección General del Casco Històrico, més de caire turístic i històric i l’organitzada per l’Església totalment religiosa. L’Església invita a caminar, meditar i reviure la Passió de Jesús. Els del Casco Històrico a part d’explicar-te la història de les esglésies, et mostren llocs curiosos i pels que vulguin, també deixen un temps per resar.

Sigui quin sigui el teu parer sobre la religió i sigui quina sigui la teva fe s’ha de saber que la visita a les 7 Esglésies és una tradició cristiana on es realcen els valors de la fe i els humans, on els fidels s’apropen davant del Santíssim per resar i per pensar sobre la vida de Jesús i els seus actes. És una espècie de peregrinació i sacrifici, és l’inici de la Passió. Per això, sigui quin sigui els motiu pel que realitzis aquesta ruta, és important respectar els ritus cristians. L

es Esglésies visitades a Buenos Aires són la Basílica de Nuestra Señora de La Merced i l’oratori de San Ramón Nonato al convent homònim, la Catedral Metropolitana, la Basílica y Convento de San Francisco, la Capilla de San Roque, la Basílica Nuestra Señora del Rosario i el Convento de Santo Domingo i la Iglesia San Ignacio de Loyola, l’església més antiga de la ciutat.

Ens ha semblat curiós explicar aquesta ruta perquè jo no sóc concient que això es faci a Lleida, per exemple i m’ha semblat una manera molt interessant d’apropar la religió a tothom que hi estigui intressat. Per part meva, m’ha semblat interessant per poder visitar moltes esglésies per dins ja que durant Setmana Santa, moltes de les que només obren en certs moments del dia o de la setmana, aquests dies estan obertes.

This Post Has One Comment

  1. Aitor

    Doncs com saps molt bé aquí també hi ha ous de Pasqua, però moltes vegades són gairebé anecdòtics comparats amb les meravelloses mones de Pasqua que fan els pastissers, dels temes més variats!

Deixa un comentari