Buenos Aires té 48 barris oficials però el que no t’esperes és que si ja és difícil saber els barris oficials i més o menys les seves delimitacions, que la cosa és compliqui amb els barris no barris de Capital.

En situació

Hi ha zones de Capital que es coneixen més per la seva denominació callejera que pel barri en concret. Per moure’t per la ciutat com un professional has de saber on cau el Abasto, Once o Parque Norte, per exemple.

El Abasto de Gardel

Ningú hauria de parlar del Abasto si no és que es refereix al ex-mercat que hi ha Corrientes amb Anchorena; però avui en dia es coneix com a “barri” la zona que envolta l’actual Shopping Abasto.

El Abasto era un dels mercats on arribava les materies per després distribuir per tota la ciutat.El mercat va funcionar fins el 1984 i va ser l’impulsor de que tota aquesta zona aïllada de la ciutat se comences a poblar. Al voltant s’hi van construir teatres, bars i cantines i fins a cert punt encara avui manté aquell aire.

Als bars del voltant s’hi escoltava tango continuament i alguns dels tanguistes que han passat a la història com Pugliese, Troilo i Gardel hi van actuar. De fet el propi Gardel va viure una temporada en aquesta zona, a la casa que avui en dia és el Museo Casa Gardel.

El tango sempre ha estat relacionat amb aquesta zona i així ho demostra el pasaje Zelaya i el Paseo del Tango.

Congreso

La zona del Congreso és un clàssic. Si algú viu per allí et diu “vivo en Congreso”. Què? Què vius al Congreso de la Nación? Evidentment que no, viu a la zona que envolta l’edifici del Congreso, que forma part del barri de Balvanera.

La Plaza del Congreso amb els seus monuments, teatres i cines també és un altre exemple de sobrenoms. De fet la Plaza del Congreso són tres places, la plaça del Congreso, la de Mariano Moreno i la Lorea.

Sigui com sigui, també és un dels llocs més turístics de Buenos Aires i segurament com a turista hi passaràs.

Once i a comprar

Once és d’aquells noms que també sentireu continuament. Potser sentiu que per comprar roba barata, heu d’anar a Once. Once, en realitat, és l’estació de trens Once de Setiembre.

Concretament el nom li ve de l’estació de trens 11 de setiembre. Als catalans ens agrada aquesta data, veritat? El de l’estació fa referència al 11  de setiembre de 1852, quan la ciutat de Buenos Aires es va independitzar de la Confederación.

La zona de Once, també és un barri no barri de capital, específicament al barri de Balvanera i fa referència a tots els carrers que hi ha per davant de l’estació de trens. És cert, que estan plens de botigues on podeu comprar coses molt barates, però de qualitat dubtosa.

Els chetos de Barrio Norte

Algú potser et dirà per quedar a fer un cafè per Barrio Norte i per saber on queda la zona, tampoc agafeu un mapa de barris perquè no el trobareu.

Barrio Norte és un seguit de carrers, principalment del barri de Recoleta caracteritzats per ser una de les zones de classe alta de la ciutat. L’avinguda principal és la Santa Fe i un passeig per allí veient botigues us farà una idea del que vull dir com a zona alta. Aquest barri no barri de Capital està limitat, més o menys, per Pueyrredón i 9 de Julio i des de Cordóba fins a Libertador.

La història de l’origen del Barrio Norte està directament lligada a la febre groga que va patir la ciutat a finals del s.XIX i que va fer que les famílies ben estants poguessin traslladar la seva residencia de la zona sud a la nord de la ciutat, canviant així la fisonomia de barris de quintes com Retiro, Recoleta i Palermo a zones residencial de les nissagues importants.

Arquitectura anglesa al cor de Buenos Aires

Una altra de les zones de Capital que la gent nombra com si fos un barri pròpi però no ho és, és Barrio Inglés de Caballito. Aquest barri no barri de Capital es troba entre els carrers Del Barco Centenera, Valle, Emilio Mitre i la Avenida Goyena.

Probablement el seu origen estigui lligat amb el Banco Hogar Argentino qui va comprar aquests terrenys per construir-hi cases i desprès oferir-les amb un crèdit hipotecari al banc.

Els immigrants posen nom

Si parlem de barris amb orígens immigrants tenim el Barrio Chino, a Belgrano, passades les vies del tren entre Calle Arribeños, Mendoza, Montañeses, Olazábal i Juramento.

En realitat els primers habitants d’aquesta zona van ser taiwanesos però amb el temps i les diferents onades migratòries ha passat a allotjar a diferents comunitats asiàtiques quedant-li el nom de Barrio Chino o China Town. Actualment hi pots trobar supermercats, botigues i restaurants relacionats amb les cultures asiàtiques que el forment.

L’altra zona és el Barrio Coreano, a Parque Chacabuco. Aquí trobareu els cartelles de les botigues i fins i tot les cartes dels restaurants amb coreà. La zona és genial per menjar purament com un “local”. Una bona parrilla coreana no sel i pot negar a ningú.

La zona financera

Un cas particular és la Zona Irlandesa, que està dins de La City. Curiosament, cap dels dos és un barri oficial.

Es coneix com La City la zona financera del Microcentro. Espera, el Microcentro? Això tampoc és un barri oficial!

Doncs anem per parts. El Microcentro compren la City i aquesta la Zona Irlandesa. El Microcentro és la part del barri de San Nicolás que es troba entre 9 de julio i L.N.Alem i la City és la zona del Microcentro on es concentren la majoria de cases centrals dels bancs i que  compren la zona entre Corrientes, Rivadavia, Maipú i L.N. Alem.

Tota la gent que treballa per aquestes zones, quan s’acaba la jornada laboral van a fer un after office a la zona irlandesa, tot un seguit de pubs anglesos i irlandesos concentrats, la seva majoria als carrers Reconquista i San Martin. Us imaginareu com es posa aquesta part de la ciutat el dia San Patrick.

Catedral al norte i al sur

El barri de Monserrat té un subbarri a dins, de fet, un barri més antic que Monserrat que seria Catedral al sur. Els límits d’aquest primitiu barri eren la Avinguda Rivadavia, Piedras, el Bajo i Chile.

Per la seva part, Catedral al norte és part de l’actual barrio de San Nicolás.

En resum, que per ser un expert de Buenos Aires, s’han de coneixer molts matissos de la ciutat. Tens algun altre barri no barri de Capital?

Deixa un comentari