• Post category:Buenos Aires
  • Post last modified:octubre 19, 2020

La Basílica Nuestra Señora del Pilar data de 1732, està ubicada al barri de Recoleta, i formava part del convent dels Recoletos. L’església va ser declarada Monumento Histórico Nacional el 1942.

Avui en dia és un dels llocs recomanats de totes les guies però nosaltres tenim un motiu, molt diferent, per visitar-la.

Aprofita el dia per Recoleta amb la nostra Ruta Completa per Recoleta.

En situació

L’ordre dels Recoletos eren una rama de la de San Francisco de Asís destinada especialment a les Índies i servir als exèrcits en qualitat de cures. Quan es va construir el convent, estava ubicat als afores de la ciutat, com a símbol de pobresa i retiro. Corria l’any 1705 quan Pedro Bustinza va demanar llicencia per edificar el Convento de los Recoletos de la Orden Reformada de San Francisco però no va ser fins el 1716 que la Real Cédula del rei Felip V n’autoritzà la construcció.

Per aquelles dates, Bustinza ja havia mort, així que Juan de Narbona es a oferir per finançar l’obra amb la condició que estigués dedicada a la Verge del Pilar, com a bon maño.

Breu història per parlar al bar

La construcció de l’església va començar en mans de Andrés Bianchi, el mateix que va participar en la Catedral, el Cabildo, la Iglesia de San Ignacio i l’església de Nuestra Señora de la Merced i va acabar el 1732 a mans de Juan Bautista Prímoli. L’església es va consagrar el 1734.

La reforma eclesiàstica duta a terme el 1821 pel Ministre de Govern Bernandino Rivadavia va expropiar gran quantitat de béns clericals, entre els quals hi havia els terrenys dels recoletos, el convent, l’hort i l’església. L’hort és l’actual Cementerio de la Recoleta i part del convent, el Centro Cultural Recoleta. L’església es va salvar i el 1829 va ser declarada parròquia i el 1936, basíl·lica menor.

Iglesia del Pilar i Museo Claustros Históricos

L’església és d’una única nau, amb creu llatina i volta de canyó corregut, té set altars entre els quals destaca el de Santa Ana i la Verge Nena i el Crist Crucificat. La torre de l’església té un rellotge obra de l’anglès Thomas Windmills. A l’interior de l’església hi ha enterrada la dona del virrei Joaquín del Pino i Rozas, la senyora Rafaela de Vera Mujica, sepultada el 1816. La mateixa podem veure en un bust ubicat a l’atri.

El museu de Los Castros del Pilar està ubicat a les galeries que unia l’hort, l’actual cementiri de Recoleta i l’església. A través del claustre s’arribava a la torre del rellotge i al púlpit, així que res a veure amb el nostre concepte de claustre.

Hauries de Saber:

Des de la finestra del museu tindreu unes vistes magnífiques del Cementerio de Recoleta.

Al museu hi podem veure diverses imatges religioses tallades en fusta com la de la Verge amb el Nen que data del segle XIV. També hi ha diversos llibres de registre, abans que es formés el registre civil en mans de l’estat, a finals del s.XIX.

Antigament, eren les esglésies qui duen a terme la labor de documentar els naixements a través dels batejos, els morts amb el llibre d’enterraments i els casaments amb el llibre de matrimoni. Claus de l’antic convent i mobles, així com pintures, vestimentes i plateria complementen l’exposició permanent del museu. En un racó podem veure els totxos originaris del convent.

Hauries de saber

Museo de los Claustro Históricos_Junín 1904. De dilluns a dissabte de 10.30 a 18.10h i els diumenges de 14.30 a 18.10h. Entrada $15. Visita 30min. Consultar per visita guiada mensual al museu i a l’església a la web.

Deixa un comentari