• Post category:Buenos Aires
  • Post last modified:octubre 17, 2020

Potser exagerem si diem que Coghlan hauria de sortir a les guies però és que és un barri amb tant d’encant i tranquilitat, que sorpren que estigui en una ciutat gran.

Amb aquesta ruta completa per Coghlan, t’ajudem a descobrir-lo a poc a poc.

Esperem que es posi una mica de moda, només una mica i en secret.

Què visitar i fer per Coghlan

En situació

El barri de Coghlan també és un d’aquells barris de Capital que va nàixer al voltant de l’estació de trens. El barri porta el nom d’un tècnic irlandès, John Coghlan, que va treballar en la construcció del ferrocarril a Argentina.

És un barri tranquil, impressionadament tranquil, passejar pels seus carrers et dóna la mateixa sensació que pel Parque Chas però en aquest cas, amb una mica més de “onda”. El barri és veí de Belgrano, Villa Urquiza, Núñez i Saavedra i els seus límits són les vies del ferrocarril Mitre, Núñez, Zapiola, Monroe i Tronador.

Una micahistòria per parlar al bar

La història de Coghlan és molt semblant a la d’altres barris com Villa Crespo, Villa Otúzar o per fer-ho més fàcil, la majoria dels barris del nord. Tot va començar a finals del 1880 quan Buenos Aires va passar a ser la capital de país i es va annexionar a la petita ciutat colonial els pobles de Belgrano i Flores. La ciutat va creixer en territori però no en població.

La intenció dels governants de finals del segle XIX, amb la Pampa conquerida i Buenos Aires ampliada, era fer creixer l’Argentina amb immigrant europeus. Per tal de desconcentrar la gent de la ciutat, van anar creant barris “als afores” i va anar creixent la xarxa ferroviaria, el verdader motor del país.

Quan en un territori on no hi havia pràcticament res més que camp, hi arribava el ferrocarril, la zona es revaloritzava. Els propietaris o el mateix govern lotejaven el terreny i el venien als immigrants recients arribats, que l’únic que volien era un lloc per treballar i viure.

Durant el govern de Juárez Celman, el 1887 se li otorgar per llei al seu amic Emilio Nouguier la concesió d’un ramal ferroviari que aniria de Belgrano a Tigre, en aquell moment anomenat Las Conchas. Aquesta línia de tren passarà pels futurs terrenys de l’actual barri de Coghlan i en la compra, Nouguier, que havia fundat la “Compañía Nacional de Ferrocarriles Pobladores”, es compromet a construir-hi una estació.

Després d’arribar el primer tren a l’estació, comença el moment d’obrir carrers i lotejar el terreny. A partir del 1891 i poc a poc es va poblant el barri de vascos-francesos, italians i alguna familia alemanya. El 1895 ja vivien a Coghlan 267 persones en 55 cases a prop de l’estació de trens.

Per què Coghlan?

John Coghlan era un enginyer irlandés nascut el 1824, que el 1857 va viatjar a l’Argentina on hi va viure durant 30 anys. Coghlan va ajudar a millor al ciutat, per exemple, fent estudis de les corrents del Río de la Plata per tal de millorar el port. També va millorar les precàries xarxes sanitaries i va ser president de Ferrocarriles del Sur, el que s’extenia cap a Bahía Blanca i posteriorment de Ferrocarriles de Buenos Aires a Campana, extenent la línia fins a Rosario.

Aquesta línia tindria una estació a Coghlan i per això, el nom primer de l’estació de trens i desprès del barri.

L’estació origen de tot

L’estació de trens és l’eix del barri, tot i estar en un dels seus límits. L’estació es va inaugurar el 1891 i posteriorment es va dividir el terreny el lots i es va vendre per a construir les cases dels treballadors i immigrants.

Hauries de Saber:

L’estació de Coghlan és ara una biblioteca amb més de 12.000 volums.

També és la seu de l’Asociación Civil Amigos de la Estación de Coghlan.

L’encant del barri

Tota l’activitat comercial es troba a les seves avingudes, per on també hi passen els autobusos. La resta de carrers són per “fer carrer”, amb cases baixes amb jardí i pocs edificis.

Dos dels exemples són els passatges Plutarco i Sócrates, carrerets amb arbres i ocells; de fet entre ells hi ha Plutarco Almacén, una botiga que representa l’ambient del barri, amb un estil orgànic, natural i de reciclatge on s’hi pot trobar des de menjar, com pans artesans o fruita i verdura, fins a llibres o CD’s i fins i tot pots comprar-hi jardineres amb hortalisses per fer-te un hort a casa.

Parroquia Santa María de los Ángeles

La parròquia Santa María de los Ángeles, la patrona dels nens a Buenos Aires, data de 1928 i va ser inaugurada pels pares franciscans caputxins. Fou obra de l’arquitecte Horn.

Què són aquestes xemeneies?

Mirant cap al cel podem veure una de les típiques torres de totxos que podem trobar en diferents llocs de la ciutat. En aquest cas es tracta d’una torre de 35 metres d’alt que era una ventilació cloacal.

Museo Ana Frank

El museu Ana Frank es troba a Superí 2647 i hi podem veure una línia del temps d’Alemanya i de la família Frank, així com una rèplica de la casa on es va amagar la família de Anne.

Per visitar el museu s’ha de pagar entrada però va inclosa una visita guiada que acostumen a fer nois i noies molt joves. Una dada que ens sembla molt interessant remarcar.

Podem fer coincidir la nostra visita pel barri amb un dia entre dimarts i dissabte, ja que per la tarda és l’horari d’obertura del museu.

Hospital Pirovano

L’hospital Pirovano, que ocupa l’illa de Monreo, Milián, Rivera i Roque Pérez data del 1894, quan es va posar la primera pedra i porta el nom de Ignacio Pirovano, un cirurgià argentí que havia mort el dia anterior a l’inici de la seva construcció i que va exercir durant l’epidèmia de febre groga de 1871.

L’hospital que avui ja té més de 100 anys manté, exteriorment, gairebé la mateixa imatge que quan es va innaugurar. Aquest hospital també va ser el primer centre de reunió cristiana, amb la seva capella.

Extra Extra: GRATIS

Passejant per Coghlan vam veure algun que altre bar i alguna que altra parrila però com que no n’hem visitat cap, no podem fer la tradicional secció “d’un cafè a Coghlan”.

El que podem fer, si ens ajudes, és a completar-la amb la teva opinió i deixar completa aquesta ruta completa per Coghlan. Deixa’ns un comentari amb el teu bar i/o restaurant preferit del barri.

Si tens ganes de saber més sobre Coghlan et deixem l’enllaç al llibre del Instituto Histórico de la Ciudad de Buenos Aires.

Si viatges amb pressupot motxiller per Buenos Aires estàs de sort. Fuet i Mate hem preparat una RUTA GRATIS (NO LOW COST) per Buenos Aires.

Tota la guia de coses per fer i vistiar de Buenos Aires.

Deixa un comentari