Et presentem Parque Chas el barri laberint de Buenos Aires. En aquesta ruta completa per Parque Chas t’expliquem com moure’t pels barri de carrers circulars.
T’imagines un seguit de carrers circulars en una ciutat quadriculada?
Parque Chas és ben bé un barri curiós, però amb poc atractiu turístic. Si estàs pocs dies a Buenos Aires, no cal ni que hi posis un peu, només mirant un mapa, la forma dels seus carrers en tindràs prou per parlar al bar com un expert quan tornis a casa. El que sí que et farà falta, per ser un autèntic expert i no fer el guiri és l’entrada Què visitar a Buenos Aires: 3 dies per Buenos Aires.
Parque Chas s’ha d’observar des d’un mapa. Descobreix el laberint de Buenos Aires amb la Ruta completa per Parque Chas.
En situació
Parque Chas és el barri més jove de tota la ciutat de Buenos Aires. Avui en dia és un poble on els seus veïns et miren amb desconfiança quan passeges pels seus carrers. Les cases són baixes, els veïns es coneixen i si volen una mica de vida han de sortir al veí Villa Urquiza, ja que a Parque Chas pocs restaurants i negocis s’hi troben.
Els límits del barri de Parque Chas són La Pampa, Combatiente de las Malvinas, Av.Triunvirato, Chorrarín i Av. de los Constituyentes i és veí dels barris Villa Ortúzar, Villa Urquiza, La Paternal i Agronomia.
Els carrers del laberint tenen nom de ciutats europees com Ginebra, Turínn, Moscú, etc., i recorda a les ciutats jardí típiques de l’urbanisme anglès.
El barri de Parque Chas forma part de la comuna 15 amb Agronomia, Chacarita, La Paternal, Villa Crespo i Villa Ortúzar, és a dir, amb tots els seus veïns.
Breu història per parlar al bar
Parque Chas, abans de ser barri, formava part del barri d’Argonomia des de la constitució d’aquest. El 1976 va ser declarat “independent” per un espai breu de temps fins que finalment el 2005 se li van restituir la categoria de barri.
Com moltes zones de Buenos Aires, el nom li ve de la família propietària de les terres, Francisco Chas, fill d’un gallec emigrat a principis del s.XIX, qui va instal·lar una fàbrica de totxos.
Afegir en relació amb aquesta família, que el pare de Francisco, s’havia casat amb una germana de Manuel Belgrano, el creador de la bandera d’Argentina, per tant, el protagonista d’aquesta història era nebot del pròcer argentí.
Les relacions familiars encara no acaben aquí, el 1882, el gendre de Chas, Ernesto Bunge, el primer arquitecte amb títol argentí, li va construir una casa al barri de Belgrano que amb el temps la va comprar Mercedes Castellanos de Anchorena qui la va regalar a Josefina Anchorena, dona de Enrique Larreta, ús sona aquest nom?.
Segurament no, perquè m’ha quedat una mica telenovel·la i a més a més, has de ser força friqui de Buenos Aires i reconec que no ho som gaires. Però en fi, passa per la Ruta completa per Belgrano i busca Larreta, tot quadra.
Què visitar a Parque Chas
La primera paraula que et ve a la ment quan algú et diu Parque Chas és “Laberinto” i és que si mireu un mapa de Buenos Aires, o l’emblema del barri, ho entendreu.
Buenos Aires capital és una ciutat pràcticament quadriculada, una mica com passejar per l’Eixample de Barcelona, però hi ha algun racó particular on els carrers fan una forma estranya i un d’aquests és Parque Chas.
No hi ha grans atractius turístics per visitar al barri, més enllà del fet de passejar per uns carrers tranquils, de cases baixes i buscar el centre del poble sense mirar al mapa.
Ja et pots imaginar, en tenir carrers circulars, el barri té infinitat de llegendes de gent que s’hi ha perdut, des d’un autobús que encara avui dona tombs fins a taxistes que es neguen entrar al “Laberinto de Buenos Aires”. Amb la nostra Ruta completa per Parque Chas, no tindràs problemes.
El laberint de Buenos Aires
Tornant a la història del barri, entre el 1924 i el 1925 per una proposta de Julio Dormal i amb l’aprovació de Vicente Chas, el fill de Francisco Chas, es va començar a construir cases a la zona, unes 20 per als obrers de la fàbrica, sobre La Pampa entre Gamarra i Altolaguirre.
Posteriorment, el propietari de les terres, després d’haver fet la divisió en lots va contractar els enginyers Armando Santiago Frehner i Adolfo Guerrico per donar-li a aquesta zona la forma octogonal tan peculiar que gira en torn un punt al qual convergent tots els carrers formant una espècie de tela d’aranya, per cercles concèntrics al voltant del punt focal.
La concepció d’aquests carrers ha fet que les cases s’hagin d’adaptar, així els terrenys que els queda són, moltes vegades triangulars o pentagonals. A això se li suma que la profunditat dels lots és de 16 a 20 metres. La veritat que no he entrat a cap casa d’aquest barri, mira que vaig tenir un company de feina que hi vivia, però mai vaig tenir l’ocasió de visitar-lo.
El poble dins de la ciutat caòtica
Tot i ser un barri petit consta de dues esglésies, la de San Alfonso María de Lagori i la de Santa Teresa del Niño Jesús i una sinagoga. Podríem dividir el barri en dos, des de los Incas fins a La Pampa i de los Incas a Chorroarín. La part que a mi més m’agrada és de lo Incas a La Pampa, és un poble a dins d’una gran ciutat.
Tots els carrers són estrets, no hi ha edificis, són cases d’una planta o com a molt de dues, els veïns es coneixen, pràcticament no hi ha botigues tret d’un kiosko i una verduleria al carrer de l’església, la resta has de caminar uns cinc carrers fins a arribar a alguna de les avingudes on allí ja tens de tot. Els cotxes que hi passen van a velocitats reduïdes i no s’hi sent gens de soroll.
La resta del barri, fora de la zona circular, no té cap altre atractiu que els barris tranquils de Buenos Aires. La plazoleta Alfredo Nobel és un dels pocs racons verds de Parque Chas.
Fer un cafè a Parque Chas
Parque Chas, té un d’aquells bars que donen vida a una ciutat massa moderna. A la cantonada de La Pampa amb Constituyentes hi tenim el bar de tota la vida, El Faro. Un bar que manté la decoració típica dels bars de Buenos Aires, amb els finestrons de fusta que s’aixequen, les taules i les cadires rústiques, les decoracions amb fileteado, botelles darrere la barra, fotos dels amics, retalls de diaris i cartells d’alumini de publicitats antigues que decoren les parets.
On els clients que hi van són els de sempre, amb nom propi, igual que el cambrer i on s’acomiaden amb un “hasta mañana”. On pots menjar les típiques minutes per dinar o les “medilalunas con café con leche” per esmorzar. Per tot això ha sigut declarat Bar Notable i el millor de tot és que com que queda fora de la zona cèntrica, el bar encara no s’ha posat de moda.
Et dec la foto, a l’època que el freqüentava no estava de moda fer fotos al menjar 😉
Javier Saviela, el Conejo.
Passejar per Parque Chas amb la mirada d’un turista no té gaire atractiu, però sempre és interessant ubicar als argentins cules. Així que has de saber que Javier Saviola va jugar a l’equip de futbol del barri, Asociación de Fomento Parque Chas. Entre el 1990 i el 1995 el Conejo Savila va jugar a AF Parque Chas, gràcies al fet que un amic del seu pare, seria l’entrenador d’aquest club. D’aquí a River i del River al Barça.
Hauries de Saber per visitar Parque chas
No sabria dir-te quin dia és millor per visitar el barri de Parque Chas, ja que sempre és un barri tranquil. Segurament el diumenge és el dia més tranquil de tots i el dia que les botigues estan tancades, per tant, poc atractiu extra hi ha. Sigui com sigui, mitja hora pels seus laberíntics carrers hi pots passejar tranquil·lament, si no tens por de perdre’t, tal com diuen les llegendes.
però això hem preparat una RUTA GRATIS (NO LOW COST) per Buenos Aires.
Que arribem a parlar de barris com Parque Chas, només et pot fer pensar que a Fuet i Mate hem caminat molt i molt Buenos Aires. Per això, he preparat la guia mòbil per Buenos Aires, fent un resum dels barris més típics, dels llocs imprescindibles per visitar, però també d’aquells llocs “secrets” que et faran pujar la nota i deixar de ser un guiri.
Si et subscrius al blog de #turismenoguiri de Fuet i Mate rebràs al correu electrònic una guia mòbil de Buenos Aires gratuïta. Aquesta guia la pots utilitzar des del mòbil, sense imprimir, perquè està carregada d’enllaços cap a les entrades particulars d’aquest blog per tal d’ampliar-la i millorar-la. Però et servirà de base. Per la resta, posa’t en contacte amb mi i t’ajudo.
T’animes a endinsar-te en un dels barris més curiosos de Buenos Aires?
Tota la guia de coses per fer i visitar de Buenos Aires.
PD: Aquesta entrada ha sigut actualitzada al maig del 2023 amb valors de cost d’abril del 2023. A l’abril del 2023 el dòlar oficial estava a uns $200 pesos i el blue, a $400.