La Biblioteca Nacional de la República Argentina no deixa indiferent a ningú, ja sigui per la seva història, el seu edifici a Recoleta, la ubicació d’aquest o el sistema de consultes de llibres.
Et recomanem visitar-la amb visita guiada. Hi ha sorpresa.
Si segueixes la nostra Ruta Completa per Recoleta sabràs on menjar barat al barri mentre esperes l’hora de la visita guiada.
En situació
La Biblioteca Nacional de la República Argentina no deixa indiferent a ningú, ja sigui per la seva història, el seu edifici a Recoleta, la ubicació d’aquest o el sistema de consultes de llibres.Els orígens de la Biblioteca Nacional es remunten a la Revolución de Mayo quan Mariano Moreno va tenir la brillant idea d’unir el futur d’una nova Nació amb el coneixement.
Aquest periodista promotor de la independència d’Argentina va començar a recopilar material procedent dels pròcers de la Nació, a una sala de l’edifici del Cabildo. Al cap de poc temps, la sala es va quedar petita i el contingut es va traslladar al que avui és La Manzana de las Luces, que en aquell moment formava part del col·legi Real de San Carlos.
El 1900 va haver de ser traslladada, novament, al carrer México, a l’edifici que avui funciona com a annex de la biblioteca. Jorge Luís Borges, durant el seu temps com a director de la institució fou qui proposà dotar a la col·lecció de llibres d’un edifici particular i evitar, d’aquesta manera els trasllats.
El concurs per a la construcció de la nova seu el van guanyar els arquitectes Clorindo Testa, Francisco Bullrich i Alicia Cazzaniga presentant un edifici d’estil brutalisme que abaratia els costos de la construcció. El concurs es va licitar el 1960 però no va ser fins al 1993 que es va poder inaugurar l’edifici a causa de la interrupció de les obres per la situació política del país.
Biblioteca Nacional de la República Argentina
L’edifici consta de 6 plantes i 3 subsòls amb més de 19.5000m2, té capacitat per uns 3 milions de llibres. És precisament en el segons subsòl on hi ha els més d’1’5 milions de llibres emmagatzemats que consten en el fons de la Biblioteca Nacional. Només queden 2 mòduls de llibres en aquest nivell per inaugurar el 3r subsòl.
Al primer subsòl hi ha l’hemeroteca essent la revista local Caras y Caretas la més antiga i que a més a més, encara avui es publica. Al fons de la Biblioteca s’hi podem trobar diversos llibres incunables o diversos documents de gran valor com per exemple una fulla de la primera Bíblia impresa per Gutenberg.
Durant la visita guiada que fan cada dia laborable, a les 16.00h et porten a veure el magatzem de llibres i és aquí on els catalans ens emportem una agradable sorpresa, ja que al passadís central, del Sector A, podem veure uns quants llibres en català de temàtica variada, com per exemple “Lliçons de gramàtica catalana”, “Cuques de llum” o “Curs de Comptabilitat“, entre alguns d’altres. Això és així perquè els llibres s’emmagatzemen per ordre d’arribada i no per temàtica. I això passa perquè en aquesta biblioteca, igual que passa a la del Congreso de la Nación, un no pot veure els llibres.
A través d’uns terminals informàtics situats a les sales de lectura de la planta cinquena, el lector busca els llibres que desitja i automàticament es genera un tiquet que arriba als treballadors del subsòl. Aquests busquen el llibre codificat i el posen en un petit muntacàrregues que el porta al taulell de la sala de lectura. Allí, a través de pantalles, es notifica al lector que té el o els llibres sol·licitats per consultar.
La curiositat que pocs porteños saben
L’actual seu de la biblioteca es troba sobre el terreny on hi havia el Palau Unzué, una família de l’aristocràcia argentina vinguda a menys. Quan els va ser impossible pagar les deutes que tenien amb l’Estat, se’ls hi va expropiar tot el recinte i va passar a ser residència de la família presidencial.
L’últim president que hi visqué fou Peron i és precisament aquí on va morir Evita. Durant els bombardejos de 1955 també es va bombardejar el Palau i només en va sobreviure un gran ombú i la casa del servei, on avui hi ha el Instituro Nacional Juan Domingo Peron i el Cafe con Peron.
Hauries de saber
Biblioteca Nacional de la República Argentina_Agüero 2503. Oberta de 7.00-00h. Visites guiades de dilluns a divendres a les 16.00. Visita gratis, 2 hores.