• Categoria de l'entrada:Buenos Aires
  • Última modificació de l'entrada:octubre 17, 2020

Benito Quinquela Martín és un dels pintors argentins més estimats, tant pels temes de les seves obres com per la labor de protector i messenes.

T’expliquem on veure obres de Quinquela Martín gratuïtament.

Aprofita la teva visita al Caminito per descobrir la Ruta completa per La Boca.

En situació

Quinquela va naixer a Buenos Aires, més concretament a La Boca, el 1890 i va morir-hi el 1977. És conegut  com el Pintor de La Boca o del Riachuelo, ja que la majoria de les seves obres representen els vaixells i les feines del port que s’hi duien a terme en aquella época.

El seu llegat és molt interessant per entendre com era La Boca abans, ja que ell ho coneixia tant bé perquè durant els anys de joventut va treballar com a obrer del port de La Boca, portant el carbó, de la carboneria del seu pare, als vaixells.

A poc a poc es va anar a propant al món de la pintura de la mà del seu mestre Alfredo Lazzari i el 1918 va aconseguir una exibició individual, el èxit de la qual li va comportar viatjar a Brasil, Europa i New York.

Quinquela sempre tornava a La Boca, on l’esperaven els seus pares adoptius, ja que ell havia estat abandonat de petit. Ja cap al 1930 va fundar el, avui famós, Café Tortoni com a lloc de difusió d’art d’artistes, també va comprar diversos terrenys que donava a l’Estat amb l’objectiu que es puguessin constuir institucions dedicades a l’expansió de l’art i d’obres socials

El Museu

Un exemple d’aquests terrenys és on avui hi funciona el Museo de Bellas Artes Benito Quinquela Martín. Quinquela el va donar amb la condició de que hi construiguessin una escola, un museu i que el pis superior fos la seva casa i atelier.

Algunes de les seves obres están exposades per tot el món, per exemple al Museu de Luxembourg hi ha la Tormenta en el Astillero i al Saint James Palace, a Londres, el Puente de La Boca.

Tot i que la seva obra més reconeguda i que poca gent li associa és la que ha convertit el barri de La Boca en un dels llocs més famosos de Buenos Aires. Durant la década del 50, l’activitat portuària de La Boca s’havia traslladat d’allí i tot el barri va entrar en una decadencia, així que Quinquela va decidir tonar-li a donar la vida i sobretot els colors que tan havien caracteritizat a la zona del Riachuelo.

Amb els veïns del barri van transformar un dels carrers per on passava la via del ferrocarril, que en aquell moment estava abandonat, i  van reconstruir les cases, les van pintar i van retornar-li l’ambient tant característic de la zona. La zona la va anomenar Caminito.

El motiu principal de la seva obra era el seu barri, on havia crescut i on sempre tornava després de les gires pel món. La gran majoria de les escenes són porturaries en homenatge al treball i protagonitzades per figures humanes, dinàmiques i amb molt de color.

Al museu hi podem contemplar tant obres seves com d’art nacional. Quinquela es va caracteritzar per col·leccionar art de tot argentina i fins i tot d’artistes extrangers que pintaven o esculpien amb temàtiques nacionals. També va financiar moltes de les obres que exposa, va ajudar tant económica com artítisticament a molts artistes de La Boca i va fomentar constantment l’art i la seva difusió. La casa de Benito Quinquela, l’han convertit en una Casa Museo que podem passejar i descubrir a la planta superior, apreciant les boniques vistes que té sobre el Riachuelo i entent com els colors formaven part de la vida del pintor més estimat del poble.

Turisme Subterràni

No és nou, que a Buenos Aires, li diuen Subte al Metro i no és nou que moltes ciutats decoren les seves estacions de metro amb rèpliques d’obres d’art per fer l’espera sota terra, més atractiva. Tampoc és nou que molta gent que viu a la ciutat, ni se n’adona i normalment és un turista amb la seva càmara a la mà qui ens fa aixecar el cap del terra i mirar. Per evitar això, a Fuet i Mate, hem fet un petit homenatge a l’Art al Subte.

A Buenos Aires hi ha dues estacions on podem veure obres de Benito Quinquela Martín, una és a la linia D, la verda, a l’estació de Plaza Italia. Tot i que aquesta, depen de l’hora ens costarà de veure perquè l’obra “La Descarga de los Convoyes” està pintada al terra.

Si la Linia C és la “Linea de los gallegos”, la A és la dels pintors i és que moltes estacions estan dedicades a artistes argentins. Evidentment, Benito Quinquela no podia ser menys i les seves obres decoren la parada de Rio de Janeiro.

Hauries de saber

Museo de Benito Quinquela Martín_Av. Pedro de Mendoza 1835, de dimarts a divendres de 10 a 18h. Caps de setmana i festius de 11 a 18h. Visita: 1,3o min-2h.

Al web del museu tindreu tota la informació actualitzada.

Deixa un comentari