• Post category:Xina
 • Post last modified:setembre 28, 2020

Luoyang és d’aquelles ciutats interessant ja que té aspectes culturals que no trobem a Lleida. Si vols saber que més visitar a la Xina, et recomanem llegir el nostre Itinerari a la Xina.

En situació

Luoyang (洛阳市) és una ciutat de la província de Henan que es troba a la confluència dels rius Luo i Groc i és una de les quantre Grans Antigues Capitals de Xina, juntament amb Xi’an, Pekin i Nanjing. Luoyang va ser capital de 13 dinasties a partir de la dinastia Xia el segle XXI a.C.

Les coves de Longmen

El motiu turístic d’arribar a Luoyang és visitar les Coves de Longmen, situades al sud de la ciutat. La manera més barata d’anar és amb autobús K81 que surt del costat de l’estació de trens i costa CNY 1,5.

Aquestes coves es troben en el canyó que forma el riu Yi, entre les muntanyes de Xing i Longmen i són famoses perquè a les seves parets si han esculpit més de 100000 estàtues, entre elles figures de buda, en més de 1000 metres, repartides entre 1300 coves, 23000 ninxos, 2800 esteles i unes 40 pagodes.

Durant l’any 493, sota el govern de l’emperador Xiaowen, de la dinastia Wei del Nord es va traslladar la capital a Louyang i va ser llavors quan es van començar a esculpir les figures. Aquesta feina va durar uns 400 anys, acabant sota el govern de la dinastia Song del Nort.

El temple principal és Fengxiam, construït durant la dinastia Tang. En ell s’hi poden veure 9 figures entre les quals destaca la del Buda Vairocana, assegut amb les cames creuades, de 17,14 metres dalt. Al seu costat hi ha els deixebles del buda, Kasyapa i Ananda.

De les coves, d’estaquen la Wanfo, Guyang, Binyang i Lotus. La primera va ser completada el 680 i té treballades unes 15000 petites escultures de Buda. El Buda principal és Amida. A la cova de Guyang hi ha tres ninxos amb centenars estàtues de diverses mides que representen Gandhara. Al mig hi destaca estàtua de Sakyamuni que mesura 7,82 metres dalt.

La cova de Binyang data dels temps de la dinastia Wei del Nord i s’hi poden veure 11 escultures, entre la que destaca la de Sakyamuni i el seu deixeble. Per últim, la cova de Lotus, en aquest cas la figura de Sakyamuni està de peu, simbolitzant el llarg recorregut que ha fet des de la Índia fins a Xina per portar el saber del budisme.

La UNESCO va incloure les coves dins del llistat de Patrimoni de la Humanitat.

Hauries de saber:

L’imprescindible

Entrar i Sortir de Luoyang

 • Com anar de Kaifeng a Luoyang: tren nocturn de les 04: 36 per CNY 29,5. Us podeu quedar fent temps (dormint) a l’estació de trens on hi ha aigua calenta per fer-se un noodles ràpids.

Moure’t per Luoyang

 • Per visitar la ciutat es pot fer caminant.

Dormir a Luoyang

 • Es pot viatjar cap a Nanjin amb el tren nocturn.
 • Deixar la motxilla a l’estació perquè no ens quedem a dormir: ¥15, cada una de les grans.

Menjar

 • A l’estació de trens hi ha aigua calenta, així que podeu fer-vos uns noodles ràpids.
 • Pels voltants de l’estació hi ha restaurants on es pot carregar els dispositius electòrnics i menjar un arròs per ¥10.

El que et fa estalviar diners

 • A les Coves de Longmen s’hi pot anar per lliure i amb autobús públic.
 • Com anar de Luoyang a les Coves de Longmen: l’autobús públic K81 des de l’estació de trens fins a les coves (l’última parada), preu CNY1,5.

Atractius turístics

 • Coves de Longmen : Obert de febrer a març de 08:00 a 18:00, d’abril al 7 octubre de 08:00 a 18:80, del 8 d’octubre al 31 del mateix mes de 08:00 a 18:00 i de novembre a finals de gener de 08:00 a 17:00. Preu de l’entrada CNY 100.
 • Si plou, et mulles. Estan obertes, però es fa realment incomode, ja que s’ha de pujar escales empinades i hi ha molta gent.

Deixa un comentari