Una de les diferències entre fer turisme i practicar el Turisme No Guiri és que busques racons únics, coses que no surten als Top 10 de les guies i que la majoria de blogs de viatges no parlen. Per això avui us volem parlar de la Stuttgart més salvatge i us presentem 2 rutes de natura per Stuttgart.
Reconeixem que no sempre és possible practicar el Turisme No Guiri, més que res, perquè necessites temps per coneixer els llocs, per això, ara que ja portem més de 5 mesos per Stuttgart (2021), creiem que és moment de començar a mostrar els seus secrets.
Què visitar a Alemanya
En realitat, detallem 2 rutes de natura per Stuttgart, n’expliquem alguna més i fins i tot en nombrarem una de famosa. Ens hem tornat bojos! Però és que no volem que marxis de Stuttgart sense conèixer tot el seu potencial. No pot ser que només passegis pel centre, no has vist que està envoltada de muntanya? Ja has vist les vinyes dins de la ciutat?
Stuttgart és una ciutat que combina la part més urbanita, amb museus, teatres, òpera i activitats culturals amb la més rural, podent trobar dins de la ciutat mateixa, camps de cultiu de vinya.
Rutes per fer amb bicicleta, caminant o corrent. Els camins són amples i està tot molt ben cuidat, però també hi ha algun corriol que han explotat com a circuit de BTT.
Escapades des de Stuttgart
Hem donat un cop d’ull a la nostra llibreta de Stuttgart i hem seleccionat les dues rutes de natura per Stuttgart més completes de les que hem fet fins ara, les que per nosaltres són les millors.
Avui us presentem només 2 rutes de natura per Stuttgart, però has de saber que la ciutat està envoltada de muntanya i que aquestes estan minades de camins. Més que muntanya salvatge són muntanyes parquetitzades amb moltíssims camins i caminets que es connecten entre ells. Tot molt ben cuidat i amb indicadors per no perdre’t.
Així que sense donar-hi més tombs, cordat els kets o prepara la bici, que toca fer una mica d’esport per dins de la ciutat, tot respirant aire pur i tranquil·litat.
En situació
Stuttgart està envoltat de muntanyes i aquestes tenen camins i caminets per tots els gustos. A tota hora veureu gent practicant esport, passejant i gaudint de les rutes de natura per Stuttgart.
Hauries de Saber:
Fins i tot hi ha zones de barbacoa.
Està tot força ben indicat i sempre hi ha diversos camins per arribar al mateix lloc. El nostre consell és que us relaxeu, serà fàcil equivocar-se de camí però difícil perdre’s.
L’altre consell, abans de començar, descarregueu-vos la app Maps.me. Ja n’hem parlat alguna vegada, però és que n’estem enamorats. És totalment gratuïta, funciona sense dades i pots marcar-te els teus llocs preferits guardant-los en diferents carpetes. A més a més, el tema de camins i caminets els té molt ben mapejats. No cobrem res, eh?
Hauries de Saber:
Maps.me i aigua és tot el que necessites
A més a més, des de diversos punts tindreu miradors de la ciutat Stuttgart, només cal que escolliu quin costat de la ciutat us agrada més.
Per últim, porteu una botella d’aigua. Hi ha molt pocs llocs on trobareu fonts per beure. Normalment no fa gaire calor i hi ha força ombra, però no està de més anar ben hidratats.
De la gran quantitat de rutes de natura que hi ha per Stuttgart, n’hem escollit dues perquè cada una d’elles té alguna cosa especial. A part de caminar o anar en bicicleta, o perquè no de córrer, podreu aprendre sobre la història i la cultura del país. Així què, “los gehts”?
Rutes de natura per Stuttgart: ruta dels cementiris
La ruta dels cementiris potser no és la més bonica de les que us proposem, però té dues particularitats que la fan única. Per una banda, veure no només un, sinó, dos cementiris a la muntanya. Per l’altra banda, veure vinyes dins de la ciutat.
Estem parlant dels cementiris de Waldfriedhof i el Dornhaldfriedhof. La zona de vinya s’anomena Schimmelhüttenweg.
La ruta són un total de 9 km, però si no la voleu fer circular, podeu fer-la lineal, només d’anada. Aquí hi ha diversos camins per anar seguint. Us els indicarem. La ruta que veieu mapejada té un parell de diferències de la descrita, però és que la pàgina web que hem utilitzat, tot i que té molts camins marcats, li falta algun corriol.
La ruta és molt senzilla, només amb alguns desnivells, a bon ritme es pot fer en un parell d’hores. Tres a ritme tranquil.
Per cert, és una ruta que es pot fer en bicicleta, però llavors enlloc de baixar per Hahn (del punt 14 al 18) aneu per Schimmelhüttnweg.
Comencem al petit Seilbahn, al tren cremallera que puja directe al cementiri de Waldfriedhof. Punt vermell del mapa. D’aquí aneu seguint el camí de Nasenbachweg, punts 2 i 3 del mapa.
La fotografia que veieu a continuació és del març, però si hi aneu durant la primavera i fins a la tardor, el verd és el color predominant. Tant, que el Seilbahn no es veu.
El camí acaba en una barrera, punt 4, i comenceu a pujar Kellerbrunnenweg fins a arribar a un punt on hi ha un caminet que baixa directe al Schwälblesklinge (punt 5). Des d’aquí tot recte, sempre amb el rierol a mà dreta. Aquest camí és el Schwälblesklinge i és una de les zones més boniques de la ruta.
T’imagines un cementiri en mig de la natura?
Atenció que arribareu a una caixa de fusta amb informació Geològica i un encreuament de camins, el segon punt 5 del mapa. Mireu a la vostra esquerra (amb el riu a la dreta), veieu unes escales que pugen?, doncs cap a dalt, direcció al Heimgarten St.Josef (Punt 6) i d’allí cap al cementiri de Waldfreidhof. Tot aquest tram són uns 2,5 km.
Aquí podeu escollir dos camins, en realitat tres, però anem a parlar dels més bonics. El que està descrit al mapa, punt 7, és travessar part del cementiri Waldfreidhof, tot i que la part més bonica del cementiri és l’altra.
L’altra opció és seguir els punts grocs marcats del mapa. Tots dos acaben a la carretera Heinestrasse, el punt 8 del mapa.
Aquesta foto ja és de l’estiu, veieu el canvi? A vegades sebla que vagis per una selva tropical i tot!
A l’altra punta del cementiri hi ha una porta de vianants, obriu-la i sortireu a la carretera Heinestrasse. La travesseu, hi ha semàfor, i seguiu el camí que hi ha a l’altre costat, gairebé al davant, el Heineweg, el punt 9.
Fent això, rodejareu l’altre cementiri, si hi voleu entrar, desprès de travessar la carretera seguiu el camí paral·lel a la carretera, a mà esquerra.
Seguim al punt 9, ara no us haureu de desviar mai (si ho feu tampoc passa res). El Heineweg es transforma amb el Dornhaldenweg, punt 11. En total, gairebé 2 km més, per tant ja en portem 4,5.
El camí acaba a la zona alta de la ciutat, indicat en el punt 12 del mapa. Al primer camí a mà esquerra l’agafeu i després gireu a la dreta, per arribar a la zona de vinyes de la ciutat (punt 14).
Per baixar podeu seguir el camí Hahn, que va per la zona baixa de les “casetes de cap de setmana” i us portarà un parc de jocs infantils (punt 18). Una altra alternativa és el camí Schmmelhüttenweg, que va per la part alta de les “cases de cap de setmana” i que surt al Marienhospital. Amb aquesta opció tindreu les vinyes més a prop.
Si voleu posar-hi una mica de ciutat, després de deixar el Dornhaldenweg podeu explorar aquesta zona on hi ha la plaça de Chile i després baixar pel Alte Weinsteige o aprofitar l’altre cremallera de la ciutat.
Si no teniu molt temps, apartir d’aquí podeu anar direcció cap al centre de la ciutat, per descobrir la Stuttgart més cosmopolita.
Per tornar al punt de partida? Podeu fer-ho per muntanya també, eh? Passant per camins diferents. Suposem que heu baixat pel Hahn, doncs ara aneu cap al Hahnrain i aneu seguint el Lerchenrainweg (punt 21), que us portaria al Dornhaldenfriedhof, el cementiri (punt 25).
Hauries de Saber:
Pots anar del Süd a Marien Platz passant per muntanya
D’allí, hi ha un punt on, després de travessar la carretera Karl-Kloss-Strasse, podreu enganxar amb el Brugstallweg (punt 26), un camí de terra de l’altra muntanya i anar baixant fins a arribar al Buda Lounge (punt negre). Al·lucinant. Aquesta tornada són entre 3 i 3,5km.
Aquesta ruta, com hem comentat, també es pot fer en bicicleta amb una modificació i de fet al punt 12 del mapa veureu que hi ha una zona dedicada exclusivament per BTT. A gaudir!
Rutes de natura per Stuttgart: Ruta dels castells
Una de les rutes de natura per Stuttgart més boniques és anar al llac Pfaffensee, al Neue See i al Bärensee. Tranquil·litat, no ens hem tornat bojos, són tres llacs que s’uneixen en un.
A més a més aquesta ruta passa pel castell Bärenschlössle i segons les nostres ganes de caminar podem fer-la passar fins i tot per un castell més o com a mínim per les ruïnes d’una casa de l’època romana. També, segons el camí que agafeu, podreu veure una reserva semisalvatge de cérvols.
Ruta de llacs i castells.
Si voleu fer tota la ruta completa, us portarà un dia ben bo, caminant. La dificultat no és gaire, però la ruta mínima, la que veieu a la imatge són uns 9km. Si li sumeu anar al Schloss Solitude, hem d’afegir-hi 3km més només d’anada i si voleu anar al Birkenkoft són 3 km d’anada i tornada. Avisem que nosaltres no l’hem fet tota de cop.
La que hem fet seguida és la que veieu al dibuix, pintada de blau. Ens va costar gairebé 3 hores, amb ritme, però parant força vegades a fer fotos i alguna aturada tècnica per la pluja stuttgarniana.
El punt de sortida d’aquesta ruta blava serà al punt vermell a Suttgart Sud, concretament de la parada del metro Südheimer Platz, que si pot arribar amb el U34, U9 i el U1. La ruta és pel districte de Heslach i pel Rotwildpark.
Comencem caminant amb les vies del metro a la nostra esquerra, direcció Vaihingen, fins que veurem un edifici gran de vidre amb KUBU360 escrit. Just quan el carrer fa una corba ens trobarem unes escales que porten a un pont que travessa un rierol (punt 1 del mapa). Aquesta zona és la vall de Heidenklinge i el rierol ens ha de servir de guia, sempre a la nostra esquerra.
Hauries de Saber:
De l’altre carrer del rierol hi ha uns dels “jardins-cases-de-cap-de-setmana” tant típics d’Stuttgart.
Arribareu a un punt on hi ha un camí a mà dreta que puja, Parkseen, aquest és el bo (punt 3 del mapa). Aquest és el tram més dur de tota la ruta, però sense ser una cosa exagerada.
Quan arribeu al Club-Wildpark (punt 4 del mapa), a Leonberger Strasse, heu de caminar per la vorera, passant el club i per sota del pont de les vies del tren. A mà esquerra trobareu un caminet que baixa, amb escales de pedra i que està indicada la cascada Heslacher: Zu den Heslacher Wasserfällen (punt 5 del mapa). Aquest tram de la cascada també és una mica complicat perquè baixa picat i puja, a més a més, com que és molt fosc, acostuma a estar humit. El lloc és bonic, però tampoc us espereu les cascades de Iguazú.
A dalt de tot, heu de travessar la carretera i endinsar-vos al bosc seguint el riu, però en sentit contrari a l’aigua (punt 6 del mapa). El camí s’obra una mica i surt a un altre camí ample (punt 7 del mapa). Gireu a la dreta i després travesseu el pont de l’autovia. Al final, cap a l’esquerra, paral·lels a l’autovia (punt 10 del mapa).
Camineu fins a passar per un túnel, per sota d’un pont i per un altre túnel. Ho trobareu tot seguit. A partir d’aquí qualsevol camí a mà dreta us anirà portant al llac fent zig-zag. Però si ens voleu fer cas, seguiu recte fins que trobeu una barrera i passada aquesta, just al costat, un camí a mà dreta que també té una barrera (punt 11 del mapa). Aquest camí peta al llac Pfaffsensee (punt 12 del mapa).
Cada vegada que fem aquesta ruta, trobem un camí nou.
El llac Pfaffensee és una construcció artificial, que data del 1566 i va ser construït per ordre del duc Christoph. Els altres dos llacs també són artificials i servien per emmagatzemar aigua per la ciutat.
Una vegada trobat el llac, només cal vorejar-lo, podeu escollir el camí de la dreta o el de l’esquerra. Si aneu pel de la dreta, és a dir, amb el llac a mà esquerra és més curt i potser diríem que més bonic i tot. Si aneu pel de l’esquerra, haureu de passar un pont (punt 14 del mapa), on a un costat us quedarà el llac i a l’altre un bosc de flors per insectes (punt 15 del mapa). Després seguiu recte pel camí Bärenstrasse fins que trobeu un pont (punt 16 del mapa).
A l’altre costat d’aquest pont hi ha unes escales que indiquen el camí cap al Bärenshlössel (punt 17 del mapa). Tota aquesta part de la ruta són uns 4.5 km amb algun desnivell però sense exagerar.
El Bärenschlössle al Rotwildpark, és a dir, el castell de l’Ós al parc dels cérvols. Aquest castell data del 1768 i era el palau de descans, caça i plaer del duc Karl Eugen von Wuerttemberg. Igual que altres indrets de la ciutat, el Bärenschlössle va patir danys durant la Segona Guerra Mundial i després un incendi que el va destruir. Per tant, l’edifici que veiem avui és una reconstrucció que manté l’estil original. Avui en dia està adaptat com a restaurant.
Si teniu gana, però voleu fer un dia ben stuttgartens, podeu fer una excursió completa i del Bärenschlössle, seguir cap a Bärenstrasse on als pocs metres arribareu a una àrea de pícnic amb barbacoa, allí on el camí talla amb el Wapitiweg.
A partir d’aquí, heu de decidir si voleu anar cap a Schloss Solitude que són 3,5 km d’anada (i després podeu tornar amb autobús) o cap a l’altre punt, el Birkenkoft.
Hauries de Saber:
No hi ha una ruta única, passeja tranquil·lament
Si ja en teniu prou, podeu tornar cap a casa, seguint el camí Durchschnittsweg i després el Reitweg, tot i que encara queda una hora i mitja.
Suposem que feu aquesta opció, cap a casa, des del castell de Bärenschlössle veureu que surten tres camins. Agafeu el que va pel mig de l’herba, el que està menys marcat. De camí passareu per les ruïnes d’una casa romana ubicada exactament a les coordenades (48.762448, 9.10178) (punt 18 del mapa). El següent punt és la barbacoa que hi ha a Bettelweg (48.762969, 9.110682) (punt 19 del mapa). I d’allí, seguiu recte fins a travessar un pont on per sota passa l’autovia (punt 20 del mapa).
Si passeu per la barbacoa de Bettelweg en cap de setmana, és provable que escolteu català argentinitzat ;P
A continuació podeu escollir ruta, però la més directa, tot i que no la més curta ni la més bonica és seguir recte. Aquest camí també és el que heu de seguir si voleu pujar al Birkenkoft (punt 21 del mapa).
Passareu per un refugi i quan trobeu un parc amb jocs infantils i una altra barbacoa (punt 22 del mapa), gireu a la dreta, seguint el camí Sandweg fins que travesseu un pont per on passen les vies del tren (punt 23 del mapa).
Aquí torneu a decidir, dels 4 camins, eviteu el que va paral·lel a les vies del tren cap a la vostra esquerra, us tornaria a portar a la zona de Club-Wildpark. El corriol és el més bonic però el més “difícil”. El que us queda davant és el més curt, però baixa més picat i el de l’esquerra és normal.
Hauries de Saber:
Birjenkoft és una muntanya de runes.
Suposem que us heu desviat al punt 21 del mapa, per anar al Birkenkoft. Doncs heu de passar pel túnel de l’autovia, girar a la dreta i anar seguint les indicacions.
Si aneu al Birkenkoft, sabeu realment on esteu? A un turó artificial construït de les runes de la Segona Guerra Mundial! Per tant, teniu la història de Stuttgart sota els vostres peus. La muntanya, avui en dia és un moment al record completament. Al cim hi ha ruïnes que simbolitzen la ciutat després de la gran quantitat de bombardejos va patir.
Aquesta muntanya també es pot recorrer en una altra ocasió, però honestament, no té res de particular. L’hem explorat, però encara no hem trobat res de destacable.
Si teniu ganes de seguir explorant, des de Bärenschlössle aneu al Schloss Solitude, és a dir, el Castall de la Solitud. Des del Bärenschlössle fins al Schloss Solitude heu d’afegir uns 3,2 km. Al Schloss Solitude hi arriba l’autobús número 92, per tant pot ser o una alternativa per tornar o una opció per anar-hi un dia especialment.
El Schloss Solitude és un conjunt d’edificis espectaculars construïts per ordre del duc Carl Eugen. El conjunt arquitectònic era la residència d’estiu i pavelló de caça de la família imperial. El seu interior és d’estil rococó final barrejat amb neoclàssic. Les habitacions de l’edifici principal es poden visitar, on hi destacata el Saló Blanc, weisse Saal.
Per visitar l’interior del Schloss Solitude s’ha de pagar una entrada de 5€, però si us som sincers, no ho pagueu. Veureu 5 sales, molt boniques, això sí, però res que no hàgeu vist mai. També és un dels castells que entren a la Schlosscard. La Schlosscard és una targeta amb validesa d’un any que per 39€ accedeixes a visitar fins a 25 castells, palaus i monestirs al llarg de la regió de Baden-Württemberg.
Des del Schloss Solitude es va obrir un camí, gairbé linia recta fins a Ludwigsburg, a l’altre castell imperial dels ducs. Aquest es per fer en bicileta, són uns 18km i es passa per zona de camps de conreu de cereals i fins i tot dels famosos espàrrecs.
Abans d’arribar a la gran plaça, hi ha el Museu Fitz Graevenitz, d’entrada gratuïta, on es mostren les obres de l’escultur nascut a Stuttgart.
Ara us deixem un regal, podriem haver titulat l’entrada com a 3 rutes de natura per Stuttgart i fins i tot les Mil i una Rutes de Natura per Stuttgart, però tampoc ens voliem haver tornat bojos del tot. Fem una cosa, si estàs per Stuttgart, deixa’ns un missatge i amb les teves condicions esportives i et farem la nostra proposta.
La següent ruta de natura per Stuttgart és per la mateixa zona que venim parlant però encarada per fer en bicicleta.
El punt 4 d’aquesta ruta equival al 19 de l’altra, la nostra estimada barbacoa. El punt 15 és la casa romana. Aquí hem marcat la zona dels cérvols, punt 6 i les dues zones grans de barbacoa, punt 11 i punt 13. El Bärenschlössle és en aquest cas el punt 14.
Pel bosc Rotwildpark hi ha altres alternatives a visitar i fer de les que us hem explicat, per exemple us trobareu amb una reserva semi-salvatge de cérvols. Aquesta es troba entre els camins Hirschgehegerundweg i Glemsquellenweg. Com hem comentat, el punt 6.
Allí també hi ha una zona de barbacoa coberta, però només hi ha una taula. L’avantatge d’aquest lloc és que té una font, d’aigua no potable, però almenys et pots netejar i refrescar. Estem parlant de “Glemsbrunnengrillhütte”.
Hauries de Saber:
Els diumenges a la tarda els encanta anar al parc.
Una altra zona de barbacoes, aquesta vegada una àrea molt gran i plena de famílies és a Pappelgartengrillehütte, amb font potable d’aigua fresca, al Bärenstrasse, punt 11. La zona està molt a prop del Solitude Schloss i de la zona d’estacionament de Solitudetor, per tant, si teniu cotxe pot ser una alternativa interessant per passar un diumenge ben integrats.
L’alternativa més accessible és pujar la part de la muntanya amb autobús. El 92 us deixa al Solitude Schloss i també el 91, Lauchahau über Universität i Feubach Bahnhof über Aspenwaldstrasse al Forsthause I.
Alguna altra ruta extra de nartura per Stuttgart
Aquestes dues rutes de natura per Stuttgart que us hem comentat són les nostres preferides però hi ha moltes altres rutes per fer, mil camins per descobrir i altres altres indrets interessants.
Per que no penseu que us enganyem i que només hem fet aquestes dues, us en deixem dues més però explicades molt breument.
La més famosa de totes elles és la dels Mitjons Blaus. D’aquesta no us en parlem, ja que és la més famosa i trobareu molta informació per la xarxa. Només comentar-vos que es diu així per que antigament, quan els pagesos de la zona anaven a l’església s’havien de posar els mitxons de color blau.
De fet, aquesta ruta és circular i també voreja bona part de la ciutat.
La següent ruta de natura per Stuttgart, tant la podeu fer caminant, com en bicicleta, són uns 6,5 km.
Si la feu caminant, el final del punt 3 (però de tornada) al vermell, feu-lo per la zona marcada en punts groc. És més xula i divertida. Si la feu en bicicleta, si sou bons, també la podeu fer. Nosaltres no ens atrevim per allí, però ens hem trobat moltes vegades ciclistes baixant.
Una altra alternativa caminant i per BTT si teniu estil, és seguir les fletxes negres al punt 14.
Aquí hem vist un error nostre, al punt 2 si aneu amb bici, millor seguiu el camí que indiquem amb la fletxa blava.
Aquesta ruta passa per Hasenbergturm, una antiga torre d’observació que data de finals del segle XIX. També passareu per la font de Shopie, Shopienbrunnen, on hi ha un cartell que diu que l’aigua és potable. Nosaltres n’hem begut i estem bé.
Les rutes del vi, agricultura i natura a Stuttgart
Tampoc ens volem oblidar de les rutes del vi, les Weinwanderweg, que promocionen des d’Informació i Turisme. N’hi ha diverses, algunes que van per Stuttgart mateix, com ja hem comentat o les tres que proposen per descobrir el districte de Bad Cannstatt.
Hauries de Saber:
Si vols sortir a l’Instagram, etiqueta amb #stuttgartviews
No entrarem en detalls aquí perquè trobareu la informació molt completa al següent pdf que us enllacem. Aquí trobareu el mapa amb les 3 rutes proposades, totes elles circulars i totes elles passant pel Max-Eyth-See. Està en alemany, això sí, però a continuació us deixem els punts més destacats.
Les tres rutes estan estimades per fer en un parell d’hores caminant, però també són fàcils per fer en bicicleta. Per totes elles passareu, evidentment, per plantacions vinícoles i algunes tenen bodegues on podreu comprar vi local.
Si n’hem d’escollir una? La primera!
De la primera ruta el tram més destacat és el que va pel costat del riu Neckar, pel passeig Hofener, ja que podreu veure les típiques plantacions de vinya en pendent. A més, en aquesta ruta podreu veure un búnquer de la Segona Guerra Mundial, el Hochbunker Steinhaldenfeld.
Si escolliu la segona ruta, passejareu pel Max-Eyth-See, veureu les vinyes que hi ha a la zona de Mönchfeld. En aquesta ruta destaquen els murs de pedra seca. Bé, els catalans estem acostumats a les construccions de pedra seca…
Per últim, la tercera ruta, passeja per la zona de Münster i Burgholzhof. El punt més destacat és la Burgholzhofturm, una torre d’observació de finals del segle XIX.
No s’han acabat aquí les opcions de caminar entre vinyes i Stuttgart, eh? No us penseu! Però ara ja us toca fer una mica de feina i mirar al web de turisme, a veure quina escolliu.
També us deixem l’enllaç al fulletó en pdf (i alemany). El Weinbaumuseu, la Grabkapelle o passar per Obertürkheim són alguns dels atractius d’aquesta proposta de rutes d’agricultura i natura per Stuttgart.
Quan fer les rutes de natura per Stuttgart
Si vols fer alguna de les rutes de natura per Stuttgart, de les quatre estacions de l’any, la pitjor és l’hivern, ja que neva sovint. A partir del març, quan ja no neva tan fort, els boscos estan preciosos amb els tons de marró.
A la primavera s’activen els animals, sobretot les aus i és molt fàcil veure famílies d’ànecs i polles d’aigua nedant pel llac.
Si aneu a l’estiu, no heu de patir per la calor, més que res perquè a Stuttgart no és que en faci gaire i a part, plou tant, que els boscos són molt frondosos i sempre hi trobareu zones d’ombra. En ple juny i juliol, jo surto a caminar a les 14.00h!
A la tardor, els colors magnífics i els bolets us donaran unes fotos precioses.
Això sí, aneu quan hi aneu, estigueu preparats per una mica de pluja. A vegades només són unes gotes que potser ni notareu, però és fàcil que cada dos o tres dies, faci un ruixat.
Els últims consells de les rutes de natura per Stuttgart
Com us hem comentat, les muntanyes de Stuttgart estan molt parquetitzades i concorries, aneu a l’hora que aneu del dia de la setmana que sigui sempre us creuareu amb algú. És molt difícil perdre’s, però és fàcil desorientar-se, ja que hi ha molts camins.
Per seguir ben bé els camins, descarregueu-vos el Maps.me, busqueu els noms dels camins i marqueu-los amb una xinxeta. Quan us poseu a caminar, activeu el GPS i sense dades. Així no tindreu por d’agafar un altre camí, ja veureu que tots porten més a menys als mateixos llocs.
Tenim els tracks de cada ruta, si els voleu, deixeu-nos un comentari i us l’enviarem per correu electrònic.
Què t’han semblat les nostres rutes de natura per Stuttgart? Una escapada de la ciutat sense sortir de la ciutat.
Per cert, no ho hem comentat, però està clar que no sembla molt difícil passar la nit en aquestes zones. La veritat és que no ho hem intentat, però segurament, no hi ha cap problema per pernoctar. El tema està a acampar, que sí que està prohibit.
Si que hem vist en alguns dels estacionament furgonetes i autocaravanes estacioanades, amb la intenció de passar-hi la nit.
Hi ha un parell d’autobusos que porten cap a la zona de la ruta dels castells. El 91 cap de Feuerbach Bf i el 92 cap Rotebühlplatz direcció Westbahnhof. La parada de l’autobus on heu de baixar es diu Forsthaus 1. Si voleu els horaris, aviseu-nos que us passarem la foto de la parada.
Per la nit, el N1 cap a Schlossplatz (la plaça del centre). De dilluns a divendres passa a les 02:02 i a les 03:01 de la matinada. Els caps de setmana i els festius, a les 02:02, a les 02:42 i a les 03:12. Puntualitat alemanya!
Si t’has animat a fer-ho, deixa’ns un comentari explicant la teva experiència. De ben segur que ajudes a altres viatgers.
En tenim moltes més, de fet, és tant senzill com anar seguint camins però les que us comentem aquí són les que més ens agraden a nosaltres.
Explica’ns quina de les rutes de natura per Stuttgart has fet tu o t’agradaria fer? T’agrada convinar muntanya i ciutat?