A aquestes alçades del joc, si ens llegeixes des de fa temps i sobretot si ens segueixes a Instagram a @turisme_fuetimate, ja saps que Stuttgart és terra de vi. Sí, com a bona ciutat alemanya, també de cervesa, però sobretot de vi. I si no ho sabies, ara ja ho saps.

Avui et proposem una guia vitícola per Stuttgart, llocs de la ciutat i dels voltants on pots gaudir del raïm, de les vinyes i del vi. I, per descomptat, de la fotografia!

alemanya vi tipic stuttgart

Llistarem llocs per visitar les plantacions de vinya, llocs on aprendre sobre el món vitícola i també, evidentment, llocs on degustar vi, perquè puguis gaudir de l’experiència del vi a Stuttgart i voltants.

Ja t’aviso ara, que aquesta guia anirà creixent, més que res, perquè tinc una llista de llocs pendents per visitar, però no volia deixar passar l’oportunitat de començar a compartir.

vi tipic d'alemanya blanc

A més a més, com més temps passi per Stuttgart, més llocs em diran o descobrirem on poder gaudir del vi per Stuttgart i voltants. Així que anem per feina.

En situació

Ara ens posarem una mica seriosos i parlarem de números, però només per donar un context a què parlem, així que no et preocupis, és informació dura, però crec que interessant.

Alemanya és el desè país productor de vi del món, produint gairebé el doble de vi blanc que de negre.

La regió de Baden Württemberg és el segon estat federal en producció de vins a l’Alemanya, el primer és Rheinland-Pfalz.

stuttgart i muntanyes de vi

Et faig un petit encís, però aquesta foto està feta dins de la mateixa ciutat de Stuttgart!

Segons les estadístiques oficials, en el total del país, el vi blanc del varietal Riesling és l’estrella nacional, amb gairebé una quarta part de participació en el total de superfície plantada de vinya. La bona notícia és que la superfície de vinya plantada del 2021, respecte al 2020, va ser d’un 0,2% més, i en una regió diferent: Rin del Nord-Westfàlia.

Vols saber que visitar a Rin del Nord-Westfàlia?

El land de Baden-Württemberg cultiva unes 27.100 hectàrees de vinya. De les quals obté vi blanc, negre i rosat, així com escumós. En el total del conjunt, el varietal més plantat és el Blauer Spätburgunder, amb més de 6.000 hectàrees, seguit per unes 3.000 de Riesling, 2.600 de Ruländer, poc més de 2.000 de Trollinger i unes 1.800 de Lemberger.

rieslig vi blanc alemanya

Segons algunes fonts que hem consultat, fent una mica més de zoom, la zona de Württemberg hi ha més d’11.000 hectàrees dedicades al cultiu del raïm i es produeixen anualment, més de 870.000 hectolitres de vi. D’aquests, un 68% són vins negres, principalment Trollinger i un 32% són vins blancs, majoritàriament Riesling.

De fet, si mirem els varietals per separat, el varietal més utilitzat per l’elaboració de vi és el Riesling amb un 18,7%, seguit molt de prop per un 18.3% de Trollinger i en tercera posició ens trobem amb Lemberger, essent un 15,6%.

Hauries de Saber:

Baden produeix més vi que Württemberg.

Si ara mirem l’altra zona del Länd, la zona de Baden, tenim més de 15.000 hectàrees de vinya i una producció que passa el milió d’hectolitres. En aquest cas, els vins blancs representen un 60% de la producció, i els negres un 40%.

Curiosament, si mirem per varietals, el més utilitzat és el Spätburgunder, amb un 33,7%, que és negre. El varietal blanc més utilitzat és el Müller-Thurgau, que representa gairebé un 15%, seguit del 13,8% del Grauburgunder. El Riesling és poc més d’un 3%.

vi negre a alemanya

En aquesta zona has de saber que els vins es classifiquen per secs (Trocken), semi secs (Halbtrocken) o afruitats (Lieblich or Süß), que de fet d’aquest últim tipus és del que més litres s’elabora en la part de Württemberg, però en la part de Baden és del sec, en diferència.

Per parlar al bar

Les dues paraules claus per trobar llocs on veure vinyes a Stuttgart i voltants són “Weinweg” és a dir, camins de vins i sobretot “Weinberg” muntanya del vi. I aquí és quan comença la sorpresa i és que les vinyes estan plantades als vessants dels turons, un autèntic exercici físic.

Weinweg stuttgart

Altres paraules que us han de sonar del món del vi són “Reben” és a dir vinyes i “Rebenhof” que seria pati de vinyes o una plantació de vinaya.

Les plantacions estan fetes en rencs estrets i en el cas de les Weinweg es cullen, majoritàriament, manual. Si bé, tenen algun tipus d’ajuda mecànica per transportar la galleda o cubells cap a dalt.

plantacions de vi a stuttgart

Passejar per les Weinbergs és com passejar per l’horta de Lleida, mentre no entris al camp i sobretot, sobretot, sobretot no cullis raïm, ningú et dirà res.

El raïm té propietat i encara que en vegis molt i “el pagès no ho notarà, per un que arranco” repeteixo el que sempre dic:

Ves al Zara i emportat un jersei, total el Amancio sí que no ho notarà pas en les seves finances, que te n’hagis emportat un.

Doncs, llavors, on està la diferència entre robar al Zara i a un pagès? Perquè sí, no exagero, és robar ens els dos casos! Segurament, la diferència és que el pagès no té una persona de seguretat que et farà pujar els colors…

verema a stuttgart alemanya

Deixem la part de poli dolent.

Aquí, a Stuttgart, la collita del raïm ve una mica més tard que a Catalunya, coses del clima. Pels voltants de Stuttgart, tant en les plantacions en pendent com en les planes, els rencs són mot estrets i això fa que hi hagi uns tractorets molt curiosos.

cultura del vi alemanya

Encara avui cullen o amb caixes o amb les típiques galledes que es pengen a l’esquena, que podeu veure a la foto anterior, tot i que en aquest cas particular, era del festival de Fellbach. Moltes famílies tenen petites plantacions i porten el seu raïm a la cooperativa general, per elaborar el vi.

Una alta cosa molt curiosa que su trobareu pels camps de vi, a part de les escales, són les petites cases, el que vindria a ser l’equivalent de les nostres cabanes de volta.

cases vinya stuttgart plantacions

Avui en dia, moltes estan recuperades com a lloc de cap de setmana, on anar a menjar i gaudir del vi, però antigament, era el lloc on guardaven les eines del camp i on els pagesos passaven les jornades de treball.

Untertürkheim i Rotenberg

Segurament els llocs més famosos i propers de Stuttgart són Untertürkheim i Rotenberg, un a tocar de l’altre.

stuttgart imperdible Grabkapelle

I això és així perquè al capdamunt del turó de Rotenberg hi ha la Grabkapelle. Però anem per parts, aquí, en aquesta zona, al segle XIII i durant molts segles posteriors hi havia el castell dels Württemberg, fins que aquest va ser demolit el 1819 per ordre del rei Wilheim.

El mateix rei va escollir el lloc per construir-hi el mausoleu familiar per a la seva esposa, l’estimada Katharina Pavlovna, la filla del tsar de Rússia.

Untertürkheim vi tipic alemanya

Avui el lloc és turístic i per visitar l’interior del mausoleu, s’ha de pagar una entrada de 4€. Però passejar entre els camps de vinya, asseure’t a la gespa i gaudir d’un bon vi alemany, no té preu, literal, és gratis, bé, el vi l’hauràs de pagar 🙂

Tot això t’ho hem explicat a “Extres de la Ruta per Stuttgart”

El lloc en si és una meravella i si hi aneu durant el setembre i l’octubre, us sorprendreu de la gran quantitat de gent que us trobareu passejant amb una copa de vi a la mà. I més cap

Si aneu seguint els “camins de vi” arribareu al museu del vi, el Weinbaumuseum que es troba a Uhlbach. S’ha de pagar entrada, però no us recomano la visita al museu. La veritat és que el vaig trobar poc informatiu i poc divulgatiu. Agafeu un vi i asseieu-vos per fora per xalar del sol, si heu tingut la sort de veure’l.

museu del vi stuttgart

Per anar a Untertürkheim, des de Stuttgart, amb transport públic no hi ha cap tipus de problema. Hi arriben autobsus, el U-bahn i els S-bahn. Per exemple l’autobús 61, el U4 i el U13 i també el S1. De fet, l’autobús 61 també et porta a Rotenberg.

Esslingen am Neckar

Saps què? Tant si t’agrada el vi com si no, has d’anar a Esslingen am Neckar. Esslingen és un poble a prop de Stuttgart, molt fàcil d’arribar-hi amb tren o fins i tot, amb bici, i encantador amb les seves cases d’entramat de fusta, les Fachwerk.

Què visitar a Esslingen am Neckar

No et tornarem a explicar, aquí, que visitar a Esslingen am Neckar, t’hem deixat l’enllaç a l’entrada particular, però sí que parlarem una mica més de vi.

esslingen escapada aprop stuttgart

Esslingen am Neckar, si parlem de raïm, és famós per dos aspectes. Un és que va ser aquí la primera vegada que es va produir el Kessler Sekt, és a dir, el cava alemany.

L’altre aspecte és que el 1486 es va declarar que a la ciutat d’Esslingen es comerciava exclusivament vi. Així d’important era, que fins i tot hi va haver una mesura que portava el nom de la ciutat. Un cub Esslingen eren 300 litres de vi.

A Esslingen trobareu vinyes dins de la ciutat, a la vessant del turó que porta al castell. I a més a més, al costat de la Fraunkirche comença el camí del vi, un recorregut amb estacions informatives per aprendre una mica més sobre aquesta beguda i el seu cultiu. Un passeig interessant.

turisme vi alemanya stuttgart

Hi ha l’opció circular, aquí trobaràs l’enllaç al butlletí informatiu, en anglès o l’opció línia recta. És a dir, si vas amb tren, baixes a Esslingen i camines per la ciutat, el castell i fas tot el turisme que vulguis, però a l’hora de tornar camines uns 3,5km per vinya fins a l’estació de Essligen – Mettingen. Les vistes que et trobaràs són extraordinàries. El camí només fa pendent al principi, després és sempre pla fins a la baixada, tot el que puja a de baixar!

Si vols anar a Esslingen des de Stuttgat, hi pots anar amb trens regionals, per exemple el RE5, RE18 com amb el S1 del S-bahn. Els trens són més ràpids, però estem parlant de 10 minuts contra 16 minuts. L’altra opció és anar-hi amb bicicleta, el camí és molt fàcil i vas sempre a tocar del riu Neckar.

Fellbach

Fellbach és una de les zones que limita amb Untertürkheim, per tant, ja et pots imaginar la seva connexió amb el vi. De fet, és una de les zones amb més cultiu de vinya, unes 180 hectàrees, plantades a la Kappelberg.

fellbach vi

Turísticament, han preparat la ruta del vi per Fellbach, d’uns 4,5 km, que comença al Neue Kelter i recórrer els camps amb diferents cartells informatius sobre la història, la flora i la fauna del món del vi.

Hauries de Saber:

Des del segle XIII que hi ha vinyes a la zona de Fellbach.

Una de les cooperatives més antigues de Baden Würtemberg és la Fellbacher Weingärtnern.

Un vi boníssim: Rieslig Fellbachner Lämmler Trocken Edition S, etiqueta negra, botella al super 9€.

Però no només de vi viu Fellbach, també pots recórrer el seu nucli antic i entrar al museu de la ciutat, que té entrada gratuïta. Està obert de dimecres a dissabte des de les 14.00h fins a les 18.00 i els diumenges de les 11.00. La mateixa casa és història viva, data del 1685 i en els seus inicis va ser una pastisseria i botiga de vins. Després una farmàcia i clínica i així, amb diversos propietaris i utilitats fins a acabar essent el museu de la ciutat.

fellbach festival vi alemanya

Si esteu per per Stuttgart durant el segon cap de setmana d’octubre, poseu Fellbach a la llista, perquè s’hi celebra el Fellbacher Herbst, el festival de tardor, el que vindria a ser la nostra festa major.

L’altre moment estel·lar per tastar vins i veure l’ambient alemany és durant el mercat de Nadal, des de finals de novembre fins a finals de desembre. El 2022 va ser del 26 de novembre al 22 de desembre.

Una proposta per passejar una mica i veure altres conreus, és agafar el S2 fins a Kernen im Remstal, atenció que la parada s’anomena Rommelshausen, i d’allí caminar o pedalar, fins al cementiri.

A partir d’aquí seguiu sempre en línia recta el camí Friedhofstrasse i quan arribeu a la “muntanya del vi”, que hi ha una intersecció de camins, agafeu el que va cap a la dreta, el Stettener Strasse, que us portarà a Fellbach, des d’on podeu retornar a la ciutat amb el S2 o el U1.

Besigheim

Possiblement un dels llocs menys famosos de la llista que nombrarem avui, Besigheim. Un poblet a 1 hora en tren de Stuttgart, direcció Heibronn. Podeu aprofitar el tren RB 18, que para a Besigheim, per fer una ruta d’un parell d’hores i desprès seguir camí cap a Helbronn.

escapades boniques stuttgart

Besigheim té molta zona per recorrer, però si ho voleu fer una mica express, podeu anar de l’estació de trens cap al centre, visitar la plaça del mercat amb el bonic edifici de l’ajuntament.

Ressegiu el riu Enz fins a travessa-lo. Anireu una estona pel costat d’una paret on hi passa el tren, fins que trobareu un túnel peatonal i pam! Ja hi sou. Desprès només queda caminar direcció a l’estació de trens, però entre vinyes i unes vistes espectaculars.

Per arribar a Besigheim des de Stuttgart hi ha l’opció del tren, el RB 18 que t’hem comentat, direcció a Heilbronn i també el R8.

Strümpfelbach

Strümpfelbach a mi em té el cor robat. Va ser la primera visita de vins que vaig fer per la zona de Stuttgart i voltats i vaig quedar impressionada. La proposta és única: muntanya de vi, natura i art.

Strümpfelbach vi vinyes rutes

Strümpfelbach i el camí de les escultures és una de les escapades més boniques des de Stuttgart, malgrat que arribar-hi amb transport públic no sigui tan fàcil.

Què visitar a Strümpfelbach

La família local d’artistes, els Nusss, han decidit decorar la muntanya de les vinyes amb escultures de bronze i pedra, transformant-la amb el Skultpturenfand. Et recomano veure l’entrada particular que hem fet a Fuet i Mate i fliparàs amb les escultures.

escultures vi poble

Un total de 8 km pels camins de muntanya i pel poble, a la recerca de 43 escultures. L’activitat és molt interessant i a més a més, el poble és preciós, amb les cases típiques d’entramat de fusta.

Com deia, arribar a Strümpfelbach des de Stuttgart, amb transport públic, és una mica tocada dels dallonces… Des de Stuttgart, has d’agafar el S2 fins a Endersbach i desprès l’autobús 220. Si tens bicicleta, pots fer l’últim tram pedalant.

Korb

Waibligen i Korb, dos llocs que també valen la pena visitar, però com que parlem de vi, ens centrem en Korb.

escapades stuttgart vi korb

La muntanya de Korb és realment espectacular, miris on miris veus, vinyes. A més a més, si t’animes a pujar fins a dalt de tot, veuràs algunes de les escultures que decoren la zona.

A l’entrada particular de “Què visitar a Waiblingen i Korb” t’expliquem Waiblingen i les seves cases de fusta.

stuttgart korb vi

Per arribar a Korb, des de Stuttgart, has d’anar a Waiblingen amb el S2 o el S3 o algun dels regionals que hi passen i des de la mateixa estació d’autobús, esperes el 209 que et deixarà a la plaça principal de Korb. Des d’allí, les vinyes estan a menys de 10 minuts caminant.

Heilbronn

Evidentment, si parlem de vins per la zona de Suttgart, no ens podem oblidar de Heilbronn. Tot i que he de confessar que és dir com: “si parlem de vins per la zona de Barcelona, no ens podem oblidar de Lleida”. Perquè estem parlant de dues ciutats i zones difernts. Pels puristes, he derrapat una mica, ja que Heilbronn és la setena ciutat més gran de la regió de Baden Württemberg.

heilbronn vinyes

Heilbronn és la capital del vi de la regió de Baden Württemberg, per tant mereix una entrada especial. Ah, espera, ja l’hem fet!

No et perdis què visitar a Heilbronn.

Però precisament, per la seva importància i per la seva proximitat i fàcil connexió amb Stuttgart, la voliem posar en aquesta guia del vi per Stuttgart.

heilbron menjar bessen

Aquí si que recomano anar-hi amb bicicleta, ja que gaudireu molt més dels voltants, on hi ha les plantacions de vinyes i podreu trobar Besens. Més endavant t’expliquem que és un Besen.

Ciutat de Stuttgart

Una de les coses que més em van sorpendre quan vaig començar a practicar el #turismenogui a Stuttgart, va ser trobar vinyes dins de la ciutat. Sí, sí, i no parlo com de l’horta de Lleida, eh? parlo com si a Lleida, al costat del carrer Major, diguem que pel carrer la Palma, hi hagués un camp de llimonera.

stuttgart vinyes dins de la ciutat

El lloc més famòs és Karlshöhe, un turó que hi ha al centre de Stuttgart i que és un dels miradors més famosos. Aquí, és molt fàcil veure, els dies de sol, gent fent un picnic, degustant el vi i contemplant la ciutat, al costat de les quatre vinyes ajardinades.

Aquestes vinyes són municipals, són cuidades per l’ajuntament. Tot i que el varietal s’ha canviat, antigament eren Lemberger, avui en dia són Sauvitage, un varietal més robust, segons diuen.

No et perdis la visita al Lapidarium

Una curiositat d’aquest turó. T’has fixat que a dalt de tot hi ha un parc infantil dins del que sembla un cràter? doncs és que efectivament és un cràter, però no natural. Aquest turó, que antigament s’anomenava Reinsburg, va servir de pedrera per a la construcció d’edificis de la ciutat, com per exemple la col·legiata i el castell.

stuttgart caixes vi

Però si em preguntes a mi, Karlshöhe és bonic, però res d’espectacular.

L’altre nom que ens ha de sonar de vins i Stuttgart és Haigst, i confesso que és el meu lloc preferit. El primer lloc on vaig flipar amb les Weinweg. Concretament, Schimmelhüttenweg. La manera més fàcil d’accedir-hi és agafar el Zahnradbahn, el tren cremallera a Marien Platz i baixar a Pfaffenweg. D’allí has de seguir caminant per Pfaffenweg, una mica costa amunt, però el tram de més pendent ja l’has fet i fins que et trobaràs amb Am Oberen Berg i les vinyes als teus peus.

Tot i que jo et recomano fer la “Ruta dels Cementiris” per Stuttgart, ja veuràs com pots arribar del centre de Stuttgart al sud, sense xafar els carrers de la ciutat.

Una altra zona on gaudir del vi per Stuttgart, que s’hi pot arribar amb tren, però ho gaudireu més en ruta en bicicleta és Max-Eyth-See. En aquest llac també us trobareu muntanya del vi i també en veureu si heu fet la ruta per la vora del Neckar.

stutttgart max eye see

Si no teniu temps per visitar res de tot això, sortiu de l’estació de trens principal de la ciutat de Stuttgart i mireu cap a la dreta (amb l’estació a la vostra esquena), cap a la zona de Mönchhalde i ja veureu unes quantes vinyes.

On gaudir del vi i del menjar a Stuttgart

Aquí no hi ha dubte, a part de a les bodegues, tens dos llocs clàssics els Weinstube i els Besen! Atenció, no posis al buscador “besen” perquè et sortiran escombres. Tot té una explicació.

Els Besen

Els Besen dels que parlem, allí on pots gaudir del vi pels voltants de Stuttgart i a la pròpia ciutat, són restaurants, però especials. Els Besenwirtschaft són restaurants estacionals on el productor de vi ofereix tastar el vi de la temporada i generalment, serveixen plats senzills, però típics.

alemanya bessen stuttgart menjar vi

Els Besen si estàs per la zona de Baden, els has de buscar com Kränzle.

Per identificar un Besen només et cal buscar a la façana si tenen penjada una escombra de les de “pal”, aquelles que fem servir per escomprar les caques dels conills.

vi alemanya cultura

Aquest restaurants, Besen, són petits establiments familiars i només poden estar oberts 4 mesos a l’any durant 2 periodes. Generalment la primera part és a la primavera i la segona, desprès de la verema. Però si busques bé, en trobaràs d’oberts gairebé tots els mesos de l’any. Tenen lloc per no més de 40 persones i acostumen a estan ubicats allí on hi ha la bodega familiar.

Avui en dia, hi ha algunes flexibilitzacions i per això trobes Besen oberts tot l’any, però et recomano buscar aquells “reals”. Els reals són els familiars, els que no necessiten una llicencia de restauració, però sí complir amb les regles d’higiene i salut alimentària.

stuttgart menjar classic i tipic

I què hi té veure l’escombra i el nom d’aquests restaurants és escombra? doncs aquí hem d’anar a fer una mica d’història i aprendre sobre la Schwäbische Kehrwoche, és a dir, la semana per escombrar de Suàbia.

Ens remontem amb al s.XV quan es va decretar per llei, que un cop a la setmana, tothom hauria de treure el fem i netejar casa seva. La cosa es va mantenir al llarg dels segles i es va anar adaptant a la neteja de cada època. La Kehrwoche ha arribat als nostres dies i diu que cada veí es responsable de netejar la seva vorera i les àrees comuns, una vegada a la setmana i rotacional. En realitat, avui en dia, molts edificis contracten una empresa que fa les netejes de les àrees comuns.

Però s’ha quedat per la cultura social que els schawisch són gent molt neta i que es preocupen de la neteja. Les escombres i la gran quantitat de raspalls diferents que tenen, s’han convertit en un motiu d’orgull per ells.

museu vi alemanya stuttgart tractor

Hi ha moltes pàgines web on trobaràs quins Besen hi ha oberts, per exemple, per la zona de Untertürkheim und Rotenberg i Obertürkheim und Uhlbach, pots consultar aquest Besenkalender.

Per Heilbronn i rodalia també tens un llistat de Besenwirtschaften de Heilbronn.

Però si ho vols fer al revès, és a dir, veure quins Besen hi ha oberts i desprès escollir què visitar, et recomano la Besentermine ja que està molt ben classificada i aquesta on trobaràs tots els que estan oberts al moment de la búsqueda.

Ja per acabar, un altre bon llistat és el de Weinwege Württemberg.

Aquí deixo la llista dels que hem anat nosaltres, amb alguna nota adicional. Jo te’ls recomano tots, de moment, només pel fet de ser una cosa típica d’aquí i que pocs guiris coneixen.

Et deixo els enllaços a les seves pàgines web perquè puguis comprobar cada any, el període que obren.

Stuttgart

  • Weinhof Zaiß Württembergstr. 48, 70327 Stuttgart-Untertürkheim. Aquest és recomanble perquè ja estàs a la muntanya del vi.
  • Aubesen Karl-Heinz Bauer Austraße 66, 70376 Stuttgart – Münster. El dia que hi vam anar nosaltres, èrem els més joves del pati. Això ja diu molt.
  • Weinbau Susanne Scheef Wolfgangstrasse 14, 70378 Stuttgart.El que hem menjat més diferent.

Heibron

Böckinger Besen Heuchelbergstr. 22, Heilbronn. On podem menjar les famoses botifarres.

Les Vinoteques

De bodegues o vinoteques, te’n recomano una de particular, més que res per l’originalitat que tenen en presentar el vi: Sitt Wein

Les Weinstube

I finalment, parlem dels Weinstube, que són restaurants especialitzats en vi. Podríem simplificar-ho molt dient que són tavernes.

La zona clàssica de les Weinstube a Stuttgart és Stuttgart Est, per darrere de Charlottenplatz. Dos exemples: Weinstube Zur Kiste i Weinhaus Stetter -Weinhandel & Weinstube.

N’hi ha dues de força recomanables:

  • Weinstube Zur Kiste Kanalstraße 2, 70182 Stuttgart. A nosaltres ens la va recomanar un amic schwabish. Així que aquí la tens. Tot i que t’he de dir que el preu pica una mica.
  • Weinhaus Stetter Rosenstr. 32, 70182 Stuttgart.Què té una carta de vins molt extensa.

Quan visitar la zona vitícola de Stuttgart

La resposta a aquesta pregunta és força fàcil. Evita els hiverns ja que les vinyes estan hivernant, passaràs fred i les fotos no et quedaran gaire boniques, a no sé que enganxis un dia de cel clar i amb neu. La part bona de l’hivern són els mercats de Nadal i el seu famòs Glühwein o vi calent.

stuttgart mercat de nadal Glühwein

La primavera tampoc et diria que és l’època més fotogènica per anar, ja que les vinyes no floreixen com els arbres del Segrià, però ja és bona època per trobar Besens oberts.

L’estiu és un bon moment. Una avantatja és que a Alemanya no fa gaire calor i els dies són molt llargs, la llum estira fins a les 22.00h. Per tant és un bon moment, això sí, evita just el dia de l’any que faci més de 28 graus, ja que com et pots imaginar no et trobaràs gaires sombres.

La part positiva de l’estiu, des de juny fins a principis de setembre és que si t’ho coordines bé, trobaràs molts festivals de vi. Un dels més impotants és, evidentment, el de Heilbronn i l’altre el de Stuttgart.

El de Heilbronn és el més gran de la regió, però no el més gran del país. El Heilbronner Weindorf es celebra al setembre, el 2023 està previt del 7 de setembre al 19.

festival de vi alemanya

A continuació trobareu altres festivals del vi per la regió de Heilbronn.

El festival de vi  de Stuttgart té lloc a partir de l’últim cap de setmana d’agost i dura un parell de setmanes. El Weindorf de Stuttgart, pel 2023 està previst del 30 d’agost al 10 de setembre. Els preus piquen una mica, ja t’aviso ara.

Per saber quines dates i on, et recomano buscar “Weindorf”, literalment, poble de vi o “Weinfeste”, la festa del vi. Si voleu tenir controlats els de Baden Württemberg, aquí teniu un bon llistat.

La tardor és, sense cap mena de dubte, la millor època per anar a visitar la zona del vi de Stuttgart. Tot i que has de tenir sort d’enganxar un dia o millor dir, una estona que no plogui.

A partir de finals de setembre comença la verema dels varietals més primerencs, però per exemple, la majoria, no es colliran fins a principis d’octubre. Atenció, que les dates varien, no és una ciència exacta. Però per exemple al 2021 el 3 d’octubre hi havia bona part de la verema de Untertürkheim, feta. Però el mateix dia, un any desprès, a Besigheim, la gran majoria encara estava per veremar.

Hauries de Saber

No caigueu en tours privats ni de pagament, totes les zones que us he comentat és poden visitar per lliure i s’hi pot arribar amb transport públic, per això us he deixat les dades i els enllaços a les entrades particulars de cada lloc.

verema de vi alemanya

Més informació

La Weinwege Württemberg és una pàgina web dedicada exclusivament a la cultura del vi de la zona de Württemberg. Vinoteques, Besen, gastronomia, allotjament, rutes caminant, en bicicleta o en vehicle, etc. I un bon resum de totes les zones.

Si vols buscar més llocs, especialment, per tota la regió de Baden Würtemberg, et deixem l’enllaç al Weinorte.

Gaudeix de tot el potencial de Stuttgart

Si has arribat fins aquí i t’han vingut ganes de visitar Stuttgart, no et perdis la Guia Completa de Stuttgart que t’hem preparat, en català i amb tots els detalls.

I si vols acabar de completar la jugada, descobreix tot el que pots visitar pels voltants de Stuttgart.

I una cosa més, ja t’impagines que tenim un regal, oi? Descarrega la guia amb els imperdibles per portar al mòbil i amb els enllaços per entrar en detall.

guia descarreble gratis stuttgart

Deixa un comentari