Benvinguts a la terra del vi, a la ciutat de les indústries, a la zona de boscos i d’història. En aquesta guia completa per Stuttgart recorrerem els llocs més típics, els racons més desconeguts i com sempre fem, t’anirem desvetllant els secrets de Stuttgart, a Alemanya.
Si vols saber què visitar a Stuttgart, segueix llegint. Si no vols perdre’t res de Stuttgart, estàs al lloc ideal. A Fuet i Mate t’expliquem Stuttgart practicant #turismenoguri.
Prepara’t, perquè estàs a punt de veure la ruta per Stuttgart més completa que has vist mai. Nosaltres no hi hem estat de turisme, hi vivim i per tant, sortim a passejar-la i a recorrer els seus carrers tot buscant curiositats.
A més, serà una guia viva, a mesura que anem descobrint nous racons, l’anirem ampliant o anirem fent “fills” que completen aquesta guia. Ja en tenim dos en marxa, els palaus de Stuttgart i dels seus voltants i la ruta de 5 dies pel sud d’Alemanya.
L’entrada original ens havia quedat tant llarga, que hem petat el WordPress…així que l’hem dividit en dues entrades. Ens importa un rabe el SEO ;P. De tota manera et fem la mateixa proposta que per la Guia de Buenos Aires.
Si no saps per on començar, escriu-nos un comentari amb els teus gustos i el temps que tens i et proposarem què visitar per gaudir al màxim de la ciutat alemanya al teu estil.
A més a més, hem preparat una guia àgil, descarregable i interactiva que et servirà de resum.
Hauries de Saber:
Ens coneixem Stuttgart perquè hi vivim
Si t’estàs preguntat que més pots visitar per Stuttgart o si val la pena anar-hi, tenint en compte el que has llegit fins ara en altres blogs, estàs al lloc perfecte. Aquí et presentem què visitar a Stuttgart perquè et puguis fer la teva ruta ideal.
Què et proposem de diferent
Stuttgart és una ciutat que tots els blogs et recomanem per fer amb un dia. Si et vols endur una idea guiri de la ciutat, tenen raó, amb un dia n’hi ha de sobres. És més, mirant el que et proposen a altre blogs, amb mig dia en tens prou! Però si heu arribat fins a Fuet i Mate és perquè us agrada conèixer els llocs i practicar el Turisme No Guiri. Si vols descobrir la Stuttgart secreta i desconeguda, agafa paper i boli.
La guia més completa per Stuttgart, sense secrets.
Per tant, nosaltres us diem que mínim dos dies, perquè no entendreu Stuttgart sense passejar per les seves muntanyes, sense veure les seves vinyes i sense les “cases” de cap de setmana. Si només vols un dia, també és possible endur-te una bona impressió de la ciutat, però hauràs de sacrificar llocs com el Jardí Xinès o gastar en transport.
Has sentit a parlar del tros del mur de Berlin?
Saps que a Stuttgart hi ha un jardí xinès i un de japonès?
T’imagines fer una ruta de muntanya per Stuttgart?
Stuttgart és la capital de la regió, del Land, de Baden-Württemberg. Una ciutat que no pot faltar en la teva ruta per l’Alemanya. Aquí et deixiem la guia completa per Stuttgart, en català, per entendre la ciutat i al·lucinar.
Mentre repassem l’escrit i ens decidim a fer dues parts de la guia, ens hem autoconvençut de fer una guia de paper-digital. Així que tant d’hora com la tinguem feta, ho publicarem a @turisme_fuetimate i l’adjuntarem exactament aquí.
En situació
Abans d’entrar en el turisme, ens hem de posar en situació per entendre Stuttgart. Com pot ser que una ciutat envoltada de muntanyes, tingui vinyes dins de la ciutat i tingui indústries als seus límits?
La ciutat de Stuttgart va anar creixent al voltant dels antics estables del duc Liudolf de Suàbia. Suàbia és una regió històrica d’Alemanya, que comprenia bona part de l’actual estat de Baden-Wüttemberg. Precisament, del seu origen, d’aquests estables, se’n deriva el nom de Stuttgart que prové de Stutengarten, és a dir, jardí d’egües. Us heu fixat en l’escut de la ciutat, on també hi ha un cavall?
Al compte d’Instagram vam explicar la història que relaciona Porsche amb Ferrari (i amb Stuttgart).
Hauries de saber:
Stuttgart està envoltada de muntanyes, segurament trobes un lloc per acampar.
La situació de Stuttgart és ben curiosa, perquè per una banda, tal com hem comentat, està envoltada de boscos i zones de cultiu, però per l’altra hi ha una de les més grans concentracions d’indústries del país. Daimler, Porche, Hugo Boss, Mahle, entre d’altres marques, hi tenen o bé la seu o bé fàbriques.
Stuttgart, com tota ciutat, es divideix en barris o districtes municipals, anomenats Bezirke. En total hi ha 23 districtes, alguns d’ells són Stuttgart-Mitte on hi ha la part més antiga de la ciutat, Stuttgart-Nord amb un dels parcs més grans de la ciutat, Stuttgart Ost una zona ben residencial, Stuttgart-Süd amb el famós Seilbahn i Sttutgart-West amb alguns dels boscos més bonics.
També destaquem Bad Cannstatt, a l’altre costat del riu Neckar, allí on els romans van contruir-hi la seva ciutat.
Aquesta ruta completa per Stuttgart, Alemanya, l’hem agrupat, precisament per districtes. El motiu ha sigut per comoditat, però potser per fer la ruta més pràctica anireu passant d’un districte a l’altre.
Ja us hem dit què és molt extensa, no? Escolliu el que més us interessi i utilitzeu el transport públic, si us fa falta, SSB.
No et perdis el Hauries de Saber per Stuttgart, per saber com traslladar-te per la ciutat.
Breu història per parlar al bar
Tranquil·litat, aquí sí que serem breus. Però només perquè estem preparat la història Baden Württemberg i està tan relacionada amb Stuttgart, que ens podem permetre el luxe de fer aquest apartat breu, molt breu.
Part de la zona de l’actual ciutat de Stuttgart, a l’Alemanya, va ser una ciutadella romana al segle I d.C. en un meandre del riu Neckar, a l’actual districte de Cannstatt. Els alans, un poble iranià, va envair aquesta zona d’Alemanya i en va expulsar els romans. Els alans es van establir fins al segle III, quan foren expulsats pels huns.
Un dels creixements més notables de la ciutat està vinculat amb el comte Liudolf de Suàbia, a finals del segle X. Aquí va formant-se l’actual Stuttgart i a partir del segle XI comencen a aparèixer els Württemberg i els Baden.
Durant el segle XII els dos comtats lluitaven pel fet de conquerir Stuttgart. Primer ho feren els Baden i després els Württemberg, que en farien la seva capital fins al 1918. Els Württemberg van fer de Stuttgart la seva residència omplint la ciutat d’edificis majestuosos que rendís homenatge al seu poder.
Stuttgart va ser la capital dels Württemberg.
Durant la Segona Guerra Mundial, Stuttgart va patir bombardejos que van deixar la ciutat gairebé destruïda. Al finalitzar la guerra, aquesta part d’Alemanya va quedar a la zona de l’Alemanya occidental, amb Bonn com a capital.
Passejant per tot Stuttgart, si ens fixem a terra trobarem els Stolpersteine. Unes plaques, en realitat “pedres per entapussar”, que recorden a les víctimes dels nazis. La iniciativa de Gunter Demning s’ha estés per tot Europa i fins i tot per Buenos Aires.
Ruta i guia completa per Stuttgart
Avui et presentem la guia més completa per Stuttgart que hagis vist mai. Però “amenacem” en què encara pot ser més llarga. Hem deixat a fora alguns punts, que si bé són bonics, potser no et canvien la vida si estàs de turisme.
A més a més, per si tens més ganes d’explorar Stuttgart i els seus voltants, estem preparant diverses escapades des de la ciutat.
Quants dies per Stuttgart
Si has fet cas als blogs que has anat llegint i només estàs un dia a la ciutat, et recomanem que llegeixis l’apartat de Stuttgart Mitte, on t’hi espera un jardí xinès. Si creus que et pot sobrar una mica de temps, visita la Johanneskirche a West Stuttgart.
Hauries de saber:
Mínim 2 dies per Stuttgart
Si voleu al·lucinar amb Stuttgart també heu de passejar per Weinsteige, la zona del vi, a Süd Stuttgart. Un dels meus racons preferits.
Sincerament, creiem que com a mínim hi heu d’estar dos dies. No podeu marxar de Stuttgart sense haver-vos adonat que està envoltada de muntanya i vinya. Feu alguna ruta per aquí, per exemple anar al Birkenkopf, de la zona oest.
Us deixem aquest exemple: 2 rutes de natura per Stuttgart i alguna més, on us expliquem al detall les nostres dues rutes preferides i us nombrem d’altres.
Les 5 recomanacions fueteres per visitar Stuttgart
Les nostres recomanacions fueteres, és a dir, per practicar Turisme No Guiri.
- Schimmelhüttenweg i la zona del vi de dins de la ciutat.
- Johanneskirche i Feuerseeplatz.
- Schloßgarten i Roseinsteinpark.
- Ruta fins al llac Pfaffensee i perquè no, fer una barbacoa en algun dels llocs gratuïts.
- El jardí xinès.
Què visitar a Suttgart Mitte
La part de Stuttgart Mitte és on hi ha els edificis més destacats de la ciutat, allí on els Württemberg van decidir construir-hi la seva residència.
Aquest distrite és un de les zones típiques de Stuttgart, on molts turistes s’hi queden i no exploren més de la ciutat.
Si només tens un dia, aquesta és la teva zona.
Per Stuttgart Mitte és on trobareu totes les botigues de moda i tota la zona comercial de la ciutat.
Aquesta zona es pot visitar en un dia, però t’avisem que quan acabis de llegir aquesta guia completa per Stuttgart voldràs quedar-te un parell de dies més a la ciutat. Anem a descobrir els imprescindibles del centre i els seus secrets.
Si tens poc temps i no vols conèixer tota la màgia de Stuttgart, et deixem el resum dels llocs imprescindibles, que bàsicament és rodar al voltant de la Schloßplatz.
- Schillerplatz amb el castell vell i l’església col·legiata
- El mercat
- Schloßplatz amb el palau nou
- Schloßgarten, l’ambient i l’edifici de l’òpera
- Si us agrada l’arquitectura, la biblioteca de la ciutat (passant per dins de l’estació de trens s’hi arriba amb un plis-plas).
Schillerplatz
A la Schillerplatz hi trobarem els edificis més representatius d’una part de la història de Stuttgart, malgrat que tots han estat reconstruïts, després dels bombardejos de la Segona Guerra Mundial.
Aquí hi trobem l’entrada a l’Altes Schloß, el castell vell, l’origen de la ciutat. També podem aprofitar per fotografiar la Stiftskirche, una de les esglésies més boniques de la ciutat.
El racó tranquil de Stuttgart Mitte.
Un altre edifici que crida l’atenció és el Prinzenbau, que avui és la seu del Ministeri de Justícia de Baden-Württemberg. A la plaça de Schillerplatz també hi ha el Fruchtkasten, que acull una col·lecció d’instruments musicals que forma part del Museu Estatal de Württemberg. El Alte Kanzlei, l’antiga cancilleria, data de mitjans del segle XVI.
La plaça de Schillerplatz rep el nom de Johann Christopj Freidrich, un poeta, filòsof i dramaturg alemany que va viure a finals del segle XVIII. El qual podem posar-li cara en l’escultura que hi ha al bell mig de la plaça.
Els dimarts, els dijous i els dissabtes s’hi fa un mercat de flors, omplint la plaça de colors.
Ben a prop hi ha Markethall el mercat de Stuttgart d’especialitats i productes gurmets. Aquí trobareu especialitats alamanes, italianes, turques i fins i tot alguna parada amb productes d’Espanya i de Catalunya, com el fuet o el ColaCao. El Cacaolat us diem en privat on el podeu trobar, si us interessa 🙂
L’edifici segueix la tendència modernista, data del 1914 i l’arquitecte va ser Martin Elsässer.
El Markethall està obert de dilluns a divendres de 7.00 am a 18.30h i els dissabtes tanca a les 17.00h.
Si voleu veure un autèntic mercat, el de paradetes, estil el dels dissabtes de Pardinyes de Lleida, heu d’anar pel centre els dimarts o per exemple, el divendres a Stuttgart Ost i els dissabtes a Stuttgart Süd.
Altes Schloß o Castell Vell
L’origen del Altes Schloss o Castell Vell era una fortalesa per protegir la zona de cria de cavalls que cap a finals del segle X que el duc Liudolf de Suàbia va ordenar construir. Els comtes de Württemberg van ampliar la fortalesa i la van convertir en castell, el qual seria la seva residència a partir del segle XIV i durant 400 anys.
El 1325 es va construir l’ala de Dürnitz com a lloc de reunió de la cort. Aquí els nobles hi estarien d’allò més bé, ja que les sales es podien escalfar, un luxe en aquella època.
L’església col·legiata o Stiftskirche, situada a la plaça Schillerplatz és on hi descansen les restes mortals d’alguns dels comtes i comtesses de Württemberg.
Hauries de Saber:
El Castell Vell va ser la residència dels Württemberg
El Altes Scholoß va quedar malmès, primer per un incendi el 1931 i posteriorment per les bombes del 1944. El 1962 es va completar la reconstrucció de l’edifici i es va tornar a obrir, seguint la seva funció des del 1948, el Museu Estatal de Württemberg.
Si teniu ganes d’ampliar la informació històrica de l’edifici, us deixem l’enllaç al pdf turístic (en alemany).
Al pati del Altes Schloß hi ha una magnífica estàtua eqüestre de Eberhard im Bart, que va regnar entre el 1459 i el 1495. Dels comptes, ducs i reis de Württemberg en parlem en altres entrades, més encarades a la història.
Al Museu Estatal de Württemberg podrem aprendre sobre la història de l’Estat i contemplar les diverses col·leccions que van anar acumulant els Württemberg. El cost de l’entrada és de 14€, però si tens targeta d’estudiant entres gratis. Ens queda pendent, estem esperant unes portes obertes, perquè és un dels museus que tenim ganes de visitar.
Stiftskirche o església col·legiata
La Stiftskirche o l’església col·legiata és una de les esglésies més boniques de la ciutat que no podia faltar cap ruta per Stuttgart. Avui en dia és la principal església evangèlica luterana de la ciutat.
La seva torre és un dels símbols de la ciutat.
L’església Col·legiata data del 1240, però al llarg del temps ha anat patint remodelacions i ampliacions. Durant els bombardeigs del 1944 l’església va quedar força danyada, així que la que veiem avui és una reconstrucció.
La Stiftskirche participa en els cicles musicals gratuïts en esglésies. Trobareu més informació en la seva pàgina web.
Schloßplatz
Visitada la part més històrica de la ciutat, ara tocar anar cap a la “renovació”. Quan Carl Eugen va accedir al títol de duc va decidir que l’Antic Castell no feia per ell ni per les seves idees, així que va ordenar la construcció d’un nou castell. El nou castell seguiria l’estil de l’època, essent un gran palau amb jardins.
L’actual Schloßplatz, la plaça del castell, formava part dels jardins de la nova residència del duc de Württemberg. Tot i això, la plaça actual, seguint l’estil d’un jardí barroc, es va redissenyar el 1977 amb motiu de la Mostra Hortícola Federal que va tenir lloc a Stuttgart.
Al centre de la plaça hi ha una columna de 30 metres d’alçada, encapçalada amb la figura de la deessa Concòrdia. Pel voltant de la columna ens trobem amb diversos relleus que recorden el regnat del rei Guillem I, Wilhelm I. Aquest monument va ser un regal pel 25è aniversari del seu regnat, tot un esdeveniment per l’època.
Asseu-te a la gespa amb una cervesa.
Reparties per la Schloßplatz hi ha dues fonts que daten del 1863, engalanades amb vuit figures que simbolitzen els rius de Württemberg.
Un altre monument que trobem a Schloßplats és del duc Christoph, qui va governar entre el 1550 i el 1568. Els relleus de la columna representen escenes de la seva vida. Durant el temps en què va ser duc és quan el protestantisme es va consolidar a Württemberg.
La plaça del castell també està envoltada d’edificis significatius per la ciutat. El primer que crida l’atenció és el Castell Nou, un palau d’estil renaixentista. També hi trobem el Königsbau, un centre comercial.
Neues Schloß o Castell Nou
El Neues Schloß o Castell Nou va ser, també, residència dels ducs de Württemberg. L’estil de l’edifici és barroc i data del segle XVIII. El duc Carl Eugen von Württemberg va ser qui va donar l’ordre de la seva construcció, per modernitzar la ciutat, seguint l’estil instaurat per Versalles.
Com molts dels edificis de la ciutat, el palau que contemplem avui en dia és una reconstrucció dels anys ’50, ja que causa dels bombardejos de 1944, l’original va quedar força malmés.
Avui en dia és la seu dels Ministeri de Finances i Educació. Al soterrani hi ha una part del Museu Estatal de Württemberg que mostra antiguitats romanes. L’edifici només es pot visitar en contades ocasions o si vols, pots llogar el White Hall per a esdeveniments culturals i festius.
Podeu consultar l’agenda del Neues Schloß per estar atents si el gran saló queda lliure per organitzar la vostra arribada a Stuttgart 😛
Akademiegarten
El Akademiegraten, el Jardí de l’Acadèmia es troba al lloc on hi havia una antiga acadèmia militar fundada pel duc Carl Eugen. Aquesta acadèmia, després va ser universitat i aquí és on va estudiar Friedrich Schiller, us sóna? El de la plaça anterior.
Dels edificis, destruïts durant la Segona Guerra Mundial, no en queda res, més que una maqueta a la mateixa plaça.
Aquí hi ha un dels secrets de Stuttgart, un tros del mur de Berlín.
Al centre de la plaça hi ha la font del lleó, un regal pel rei Friedrich von Württemberg, el primer rei de la dinastia per gràcia de Napoleó.
Schloßgarten
Al costat del Castell Nou comencen un dels grans jardins de la ciutat de Stuttgart, els Schloßgarten. Els jardins van paral·lels a les vies del tren.
Per aclarir-nos una mica, seguirem la divisió oficial, el jardí superior, el jardí central i el jardí inferior.
El jardí Superior arriba fins a Schillerstraße, dins d’aquest parc hi trobem un llac, els edificis del Parlament Estatal i de l’òpera i teatre estatal, així com una gran quantitat de figures de marbres. No ens estenem amb l’explicació, perquè aquest és un dels llocs que surt a totes les guies, si de cas, més endavant, ja farem una entrada particular.
Hauries de Saber:
Al Schloßgarten hi ha una zona per fer barbacoa, gratis.
El jardí Central és la zona del llac més gran. Aquí també hi ha el planetari Carl Zeiss, les ruïnes del Neues Lusthaus i la cafeteria.
Les ruïnes de Neues Lusthaus, que en realitat vol dir, nova casa de diversió, formaven part d’un edifici renaixentista que es va anar transformant al llarg de la història segons els usos que se li han anat donant. L’edifici va nàixer, a finals del segle XVI, com una sala de ball, després, al segle XVIII, es va modificar per a òpera i finalment, a principis del segle XIX es va transformar en el teatre de la cort. El final de l’edifici li va arribar el 1902 amb un incendi que el va afectar considerablement.
El jardí Inferior, Untere Scholoßgarten, és el tram que arriba fins al riu Neckar.
Passa un diumenge con un autèntic stuttgarià.
De fet, si som puritans, part del jardí central i de l’inferior formen part de Stuttgart-Ost.
El conjunt total dels jardins és el resultat de diverses etapes i de diferents ducs. Per exemple el duc Christoph va ser qui va construir la primera part del jardí renaixentista, a mitjans del segle XVI. Durant el segle XIX es va anar ampliant la zona verda, part per ordre del rei Frederic I i part pel rei Guillem I.
Aquests jardins es connecten amb el Rosensteinpark, formant la gran U verda parquetitzada de la ciutat.
Avui en dia són un dels llocs amb més ambient a qualsevol hora del dia i qualsevol dia de la setmana. L’espai és realment immens, fins i tot hi ha una zona per fer barbacoes. Si hi aneu amb mainada, hi ha diversos parcs de jocs on s’ho passaran d’allò més bé.
La Biblioteca de la Ciutat
La Stadtbibliothek de Stuttgart és una de les biblioteques més sorprenents que hem vist mai. L’edifici per fora crida l’atenció, però és que l’interior et deixa sense paraules.
Hauries de Saber:
Pots pujar a la terrassa, és gratis.
L’edifici que acull actualment l’extensa col·lecció de documents, àudios i llibres de Stuttgart es troba a Mailänderplatz. El seu arquitecte va ser el coreà Eun Yong Yi.
L’entrada és gratis i pots passejar-te per les seves 8 plantes lliurement, tot contemplant l’extensa col·lecció bibliogràfica. Si t’hi fixes bé, trobaràs algun llibre en català i tot.
Novembre 2021, la terrassa encara està tancada, per temes de Covi.
El Jardí Xinès
T’imagines viatjar a la Xina sense sortir de Stuttgart? Doncs ho pots fer, ja que resulta que la ciutat té un petit, però acollidor jardí xinès, d’entrada gratuïta.
A Stuttgart hi ha un jardí xinès (i un de japonès).
Aquest jardí compleix un dels objectius de qualsevol jardí xinès i és reproduir el món. Per tant hi trobareu pedra, que representen muntanyes, aigua que representa rius i oceans i plantes, en representació de la vegetació.
Per arribar-hi costa una mica, ja que s’ha d’anar costa amunt, però a canvi, tindreu unes vistes magnífiques de la ciutat. El camí més curt és pujar-hi per les escales de Kronenstraße.
Us deixem l’enllaç a la seva pàgina web per si encara teniu dubtes del fet que aquest hauria de ser un punt imperdible de Stuttgart, malgrat que no surti en gaires guies.
Per motius com aquests és pel que ens sentim còmodes dient que estàs llegint una de les rutes més completes per Stuttgart.
Hoppenlaufriedhof o Cementiri de Hoppenlau
Encara que visitar cementiris no sigui el teu fort, aquest, el cementiri de Hoppenlau és un dels dos que et recomanen de visitar de la ciutat.
El Hoppenlaufriedhof és el cementiri més antic que es conserva a Stuttgart. Aquest cementiri data del segle XVII. Actualment és més un parc que un cementiri, tot i que manté aquest aire de cementiri fantasmagòric.
Hauries de Saber:
Un cementeri fet parc.
Al costat del cementiri de Hoppenlau, es manté en peu el Alte Reithalle, l’antiga sala d’equitació. Aquí es duia a terme el mercat de cavalls de la ciutat i en el seu moment, a finals del segle XIX era una autèntica obra d’enginyeria. Després d’haver estat restaurat a causa dels bombardejos de la Segona Guerra Mundial i de passar per diversos propietaris, avui, l’antic mercat de cavalls és propietat de l’hotel Stuttgart Marítim i s’ha convertit en una sala de banquets.
Ja que estem per aquesta zona podem passar pel Kultur und Kongresszentrum Liederhalle, una de les sales de concerts més importants del país. Consulteu la seva pàgina web, potser hi ha algun espectacle de la seva agenda que us interessi i aprofiteu la visita.
Ens queden dos racons per visitar, d’aquesta caminada. Per un costat la zona universitària amb el Stadgarden i per l’altra la Berlinerplatz, part de la qual queda dins de Stuttgart Mitte i està decorada amb diverses escultures.
De fet aquesta zona té de nom, el districte universitari i és perquè hi ha precisament la seu d’una de les universitats tècniques més prestigioses d’Alemanya, la Universität Stuttgart. Si esteu llegint aquesta entrada perquè esteu estudiant aquí, podeu deixar-nos un comentari explicant com és? Ens morim d’enveja!
Completant la guia de Stuttgart Mitte
Fins aquí diríem que arriba la ruta per Stuttgart Mitte, però no seria una guia completa per Stuttgart si no afegim algun lloc més. Ens queden molts edificis per parlar, sobretot del centre, però no ens volem tornar bojos. Potser amb el temps els anirem descobrint amb més detall, igual que hem fet amb Buenos Aires.
Però com sempre, tenim algun secret més per explicar, detalls que facin que practiquis el Turisme No Guiri durant la teva visita per Stuttgart.
Si vols aprendre una mica sobre la història més recent de l’estat de Württemberg pots visitar la Casa de la Història de Baden-Württemberg, que els dijous, a partir de les 18.00h i fins a les 21.00h l’entrada és gratuïta. Està tot en alemany, però hi ha wifi lliure i gratuït, que us pot ajudar a traduir. Si heu de pagar entrada, no el recomanem.
A la StatdGalerie, el dia d’entrada gratuïta és el dimecres.
Els dos museus que tenen entrada gratuïta, tots els dies, de Stuttgart Mitte són el Museu dels Instruments, a Schillerplatze i la Hegel Hause.
A Stuttgart Mitte hi ha l’edifici de l’estació de trens, però el que poca gent sap és que no hi ha només un edifici que va fer funcions d’estació de trens, sinó dos. L’actual, Stuttgart Hauptbahnhof es va començar a construir el 1914. Així que on anaven els trens abans? Ara t’ho expliquem, un moment.
Aquest edifici serà el vostre punt de partida per fer escapades des de Stuttgart, ja que hi surten tant els trens de llarga i curta distància com els “rodalies, els S-Bahn. A més a més, es pot pujar a la terrassa i admirar les vistes de la ciutat. Bé, avui 2021, encara no es pot fer, per temes de Covid.
On va ser la primera estació de trens? Situat a principis del segle XIX, ets reis i vols modernitzar el país. Si has de fer una estació de trens, on la faries? A prop de casa! Això és que va pensar el rei Guillem I. La façana de l’edifici renovat de la primera estació de trens es troba a Bolzstraße i avui en dia és part del teatre Metropolitan. La primera, primera estació, era de fusta.
Una altra zona curiosa de la ciutat és l’illa que es forma entre Wilhlemplatz, Haupstsätterstraße, Jakobstraße i Katharinestraße. Una zona de bars i llocs d’ambient relaxat, diem-ho així.
La part del costat de la biblioteca de la ciutat és on trobareu els edificis més vanguardistes de la ciutat, per si us agrada l’arquitectura. Si sou més de finances, a Stuttgart Mitte hi ha l’edifici i la zona de la borsa.
Per completar la Ruta Completa per Stuttgart
Per seguir descobrint Stuttgart et deixem dos enllaços. Les tres entrades juntes són la Ruta Completa per Stuttgart que estaves buscant. Les hem hagut de separar per fer-ho més pràctic.
Hauries de Saber per Stuttgart
I si busques una assegurança de viatge, et deixem aquest descompte de IATI Seguros. Fent clic a la foto, tindràs un 5% de descompte en qualsevol assegurança, així pots escollir la que a tu et sembli més adequada pel teu viatge. També tenen assegurances per a estudiants!
Guia àgil descarregable
Quan fem guies de llocs que vivim tenim sempre el mateix problema. Explicar els “imprescindibles”, explicar els secrets o explicar una mica de tot?
Si només t’interessen els imprescindibles hi ha mil altres blogs i guies de turisme que es dediquen al turisme més guiri, però a Fuet i Mate, precisament, volem practicar el Turisme No Guiri.
El que passa és que no tothom té temps, per dir-ho d’alguna manera, de passar més dels dies “establerts” a una ciutat. Així que avui hem decidit fer una guia àgil, amb els imprescindibles i els secrets fueters de cada barri.
Si la cosa funciona, ho aplicarem en altres apartats.
Per descarregar aquesta guia àgil per Stuttgart, només cal que facis clic a la foto.
Una vegada descarregada, per poder accedir a la Ruta completa per Stuttgart, has de clicar la brúixola que t’aniràs trobant i que et portarà directament a cada apartat corresponent.
També trobaràs un enllaç a les altres entrades que hem fet sobre Stuttgart.
La guia està feta en format per la pantalla del mòbil, pensada per utilitzar-la virtualment, ja que hi hem posat links als apartats de la Guia Completa per Stuttgart, perquè sàpigues una mica més de cada cosa que visites.
Però si la vols imprimir, també pots i per això hem posat una llista, perquè la vagis completant.
Recorda que aquesta és només la primera de les tres entregues de la Guia Completa per Stuttgart. Vols anar a veure la segona part? Ves a comprovar el Què més visitar a Stuttgart.
Què t’ha semblat tot això? Tens prou material?
Has estat a Stuttgart?
Si no t’aclareixes i t’hem ofuscat amb tanta informació, tens dues opcions, descarrega la guia resumida o deixa’ns un comentari amb els teus gustos i dies per Stuttgart i t’ajudem a fer la teva ruta perfecta per visitar Stuttgart.