Ulm és una ciutat d’Alemanya del Land de Baden-Württemberg. La seva ubicació, a 150km de Munic i a 100km de Stuttgart la fan una de les escapades típiques d’aquesta zona d’Alemanya. Visitar Ulm és una bona opció per mig dia.
El barri antic i el barri de pescadors són realment bonics i fan que l’escapada a Ulm, sigui una bona alternativa per passar una estona.
Ulm és una ciutat petita, amb un dia es pot visitar els llocs més turístics i fins i tot, amb ritme, amb migdia i tot. Per tant, si heu fet campament base en alguna altra ciutat, no us cal passar la nit a Ulm.
Com sempre diem, si us quedeu més temps, descobrireu racons únics i màgics d’Ulm.
En situació
Ulm és la ciutat natal d’Albert Einstein, tot i que de petit, la seva família ja es va traslladar a Munic. Avui hi ha una plaça al seu nom i ben a prop un monument d’allò més estrany.
El Danubi no només separa la ciutat físicament en dos la ciutat d’Ulm, sinó que també la separa políticament. Un costat de la ciutat pertany a Baden-Württemberg i l’altre, la Neu-Ulm, a Baviera.
Hauries de Saber:
Hi ha escultures de pardals per tota la ciutat.
El símbol de la ciutat és un pardal, el Spatzen, cosa que aprendreu si la passegeu una mica, ja que hi ha escultures d’aquesta au repartides per cada racó.
La seva llegenda va unida amb l’església d’Ulm, l’edifici més important i del qual estan més orgullosos els habitants de la ciutat. Més endavant entendreu per què.
Breu història per parlar al bar
S’han trobat restes del 5.000 aC d’un poble neolític a prop d’Eggingen i posteriorment, ja a l’edat del bronze, les restes de dues rutes comercials, que passaven per aquí.
Per sentir a parlar oficialment d’Ulm, hem d’anar al 854, quan el rei Ludwig va mencionar per primera vegada el petit assentament al voltant de la cort reial en aquest indret. El Palatinat va construir fortificacions per allotjar al governant i la seva cort, al costat d’unes quantes barraques a la vora del Danubi i el Blau.
Al llarg dels següents segles, Ulm va anar creixent i conseguint importància dins del Palatinat. Les diverses guerres van malmetre la ciutat i per exemple, després de l’aixecament de la ciutat contra Carles IV i de crear la Lliga de Ciutats de Suàbia per defensar la independència de 14 ciutats imperials, Ulm va ser atacada per les tropes imperials de Carles IV. Aquest fet va deixar clar a la gent d’Ulm que havia de construir una parròquia dins de les muralles de la ciutat.
Ulm es va recuperar i va començar la construcció de la gegantina catedral. Els gremis de la ciutat cada vegada tenien més importància i fins i tot, eren majoria al parlament.
Ulm es va convertir en una ciutat comercial important gràcies a la navegabilitat del Danubi al seu pas per la ciutat. Ja el 1164 els comerciants d’Ulm arribaven fins a Enns, una ciutat australiana. El Danubi era la via més segura per transportar mercaderies des del nord d’Europa cap a Baviera i Àustria.
El segle XV va ser el segle d’excel·lència de la ciutat d’Ulm, amb el seu comerç que va permetre que la ciutat tinguñes en possessió fins a 55 pobles.
A partir del segle XVI es van començar a construir les primeres barques, conegudes com a Schopper de 26 metres de llarg i uns 4 d’ample. La construcció es duia a terme a l’actual Beu-Ulmer Ufer. Amb el temps, el ferrocarril va guanyar importància al transport i a finals del segle XX es van deixar de traslladar mercaderies amb les, ja, famoses barques negres, pel quitrà, i blanques, de la fusta d’avet, d’Ulm.
El 1530 es va decidir en votació convertir la ciutat al protestantisme, però només 16 anys després es van haver de sotmetre a l’emperador catòlic a la guerra de Schmalkadic. Ulm va patir la càrrega financera de la guerra, el saqueig i la cremació de 35 dels seus pobles i veia com les arques de la ciutat s’havien buidat amb l’aturada del comerç.
Un altre repunt econòmic d’Ulm va ser el transport de mercaderies produïdes per Anglaterra i els Països Baixos. Però una plaga que va assetjar la ciutat el 1634 i el 1635 i la Guerra dels Trenta Anys, van tornar a saquejar les arques de la ciutat.
A partir d’aquí comença l’època negra per la ciutat d’Ulm. Ocupacions bavareses i franceses fins al 1704. Pagaments de deutes de guerra, males collites i deutes que no paren de créixer. El 1801 els francesos van enderrocar les muralles de la fortalesa i el 1802 Ulm va deixar de ser independent. El 1810, Ulm va convertir-se en una ciutat reial de Württemberg, essent el Danubi, la frontera natural amb Baviera.
Durant la Segona Guerra Mundial, la ciutat va ser bombardejada entre finals del 1944 i principis del 1945, essent el dia clau i més recordat el de desembre del 1944. Aquell dia van morir 707 persones, 613 en van resultar ferides i 25.000 van perdre la seva llar. La ciutat va quedar més d’un 80% destruïda.
El 1951 es va donar un impuls a la zona industrial i el 1967 es va fundar la universitat. La ciutat va anar creient als anys setanta i a poc a poc, ha tornat a ser una important clau al sud d’Alemanya.
Què visitar a Ulm, Alemanya
Ulm, a Alemanya, és una ciutat petita, amb racons únics i llocs encantadors. Com hem comentat, la seva distància entre Stuttgart i Munic, la converteix en una escapa ideal per un dia.
Ulm té dos llocs turístics famosos, el barri dels pescadors i l’església, que té el campanar més alt d’Europa. El pardal i l’església estan units per una llegenda, ja que diuen, que d’observar com el pardal portava els bastons per fer el niu, van tenir la idea de com entrar una biga per la porta de la ciutat i acabar de construir l’església.
El primer divendres de mes alguns museus tenen entrada gratuïta.
A més a més, si us agafa la pluja no hi ha problema, ja que Ulm té molts museus i alguns d’ells són gratuïts i d’altres, el primer divendres de mes, tenen l’entrada gratuïta.
Ruta fuetera d’1 dia per Ulm
Si aneu amb el temps just, aquesta seria la ruta d’un dia per Ulm que us proposem:
- L’església i la plaça
- Fischerviertel: el barri dels pescadors
- Metzgerturm: la porta dels carnissers
- Rathuas: l’Ajuntament i la seva curiosa façana
- Passeig pel riu
Amb aquests punts, en tens prou per fer-te una idea sobre la ciutat i marxar a casa amb un bon conjunt de fotos. Però com hem comentat, hi ha d’altres racons per descobrir i visitar a Ulm.
Turisme per la ciutat d’Ulm
Conèixer els atractius turístics d’Ulm no és complicat, tot està relativament a prop i s’hi pot arribar a peu.
De fet, una bona manera de conèixer la ciutat és passejant, sense cap destí determinat i anar descobrint racons.
Ulmer Münster
L’església d’Ulm, d’estil gòtic, té una torre acabada en agulla de 161,5 metres d’alt. L’església es va començar a construir al segle XIV, concretament, la primera pedra es va col·locar el “l’últim dia del mes de juny, després de la tercera hora de Sunnen Ufgang” de l’any 1377 i no va ser fins al segle XIX que es va acabar. Tot i que l’edifici que veiem avui en dia, va ser restaurada després de la Segona Guerra Mundial.
L’església, que mai ha sigut catedral, es va començar a construir el 1377 finançada pels ciutadans de la ciutat. En el seu moment, era l’església més gran d’Alemanya, de fet al seu interior hi podia allotjar més gent que habitants tenia Ulm.
A l’interior de l’església podreu veure una maqueta de la construcció feta de Lego.
També es pot pujar a la torre, però s’ha de pagar 5€.
Si aneu a Ulm un dissabte, podreu veure el mercat de la setmana a la Münsterplatz, la plaça de la catedral.
Si voleu portar ben preparada la visita de l’església d’Ulm, baixeu el següent tríptic.
A la mateixa plaça hi ha la Stadhaus, un edifici modern construït el 1993 que contrasta totalment amb l’estil de la ciutat.
La Münsterplatz és el lloc on passen totes les coses importants d’Ulm, el lloc de reunió dels seus habitants i el cor de la ciutat.
Fischerviertel
El Fischerviertel, és a dir, el barri dels pescadors és un dels atractius turístics de la ciutat d’Ulm, a Alemanya.
Durant l’edat mitjana, els pescadors es van establiar en aquesta zona de desembocadura del riu Blau amb el Danubi. Tenien petites embarcacions per anar a pescar. Amb el pas del temps, la construcció naval es va convertir en una indrustria important per la ciutat, amb els famosos vaixells en forma de caixa, els Ulmer Schachteln, per transportar persones i mercaderies pel Danubi.
A part de pescadors, també hi vivien adobers, ja que l’aigua corrent era perfecta per la tècnica de la fabricació de pell. En total hi havia set rodes de molí, per tal de tenir energia hidràulica. Alguna d’aquestes rodes, encara la podem veure avui en dia.
Avui en dia, s’ha reconvertit al turisme. Botigues, restaurants i hotelets han envaït el barri per intentar donar-li un estil bohemi. La millor manera de conèixer-los és perdre’s pels seus carrers i caminar sense cap direcció establerta.
Les cases més antigues, daten dels segles XV al XVII i tenen la característica que part dels seus fonaments estanr directament a l’aigua.
El barri s’ha format entre el Blau i el Danubi, amb carrers empedrats i cases de fusta. Petits ponts van travessant d’un costat a l’altre de riu.
L’edifici que més destaca del barri dels pescadors és la Schiefes Haus, una casa amb la façana més inclinada del món, segons el Llibre Guiness dels Records. Aquesta casa data del 1443 i avui en dia és una de les més antigues d’Ulm.
Schiefes Haus un imperdible.
Davant mateix d’aquesta curiosa casa hi ha part de la muralla de la ciutat.
Un altre edifici és la Schöne Haus, és a dir, la casa bonica. La casa va ser construïda Johann Matthäus el 1717. Diuen que el nom prové perquè al seu interior hi ha molt pocs angles rectes. A més a més, el propietari va decorar la façana de la casa amb imatges de Belgrad del 1717.
Abans d’anar a la porta dels carnissers, caminant pel barri dels pescadors ens trobarem una escultura del carnisser i del camperol, fent la gestió de la compra dels porcs.
Metzgerturm
Sortint del barri de pescadors, podem caminar per la muralla medieval, precisament si ho fem per la porta de la plaça on hi ha la Schöne Haus anirem directament cap al pròxim destí.
De fet, pots encara millor, enlloc de sortir de la ciutadella, podem pujar i caminar per la seva muralla, direcció a la Metzgerturm.
Una de les portes d’accés a la ciutat és la Metzgerturm, la torre del carnisser. Si us hi fixeu, està una mica inclinada. Aquí també hi ha llegenda associada que diu que l’alcalde va empresonar a uns carnissers que venien carn adulterada. Els carnissers es van aglutinar tots en un costat de torre i per això la torre es va inclinar.
Aquesta torre va rebre aquest nom perquè al 1350, fora dels límits de la muralla es va construir-hi l’escorxador. Per tant, per facilitar la feina dels carnissers, es va haver d’obrir una porta a la muralla i la torre es va construir per protegir.
Rathaus
Des d’aquí és fàcil arribar a la plaça del mercat, la Markplatz, on hi trobem l’edifici de l’ajuntament, el Rathaus. D’aquest edifici crida l’atenció les pintures de principis del Renaixement que decoren la seva façana lateral.
Un conjunt de pintures que representen diferents aspectes de la vida amb els quals l’ajuntament s’hi volia asociar, com ara “Saviesa divina”, “Autoconeixement”, “Justícia” o “Paciència”, entre d’altres.
Hauries de Saber:
La façana és un llibre obert
L’edifici en si, les parts més antigues, daten del 1370, però no va ser fins al 1417 que l’edifici va tenir funcions d’ajuntament. Aquí també destaca el rellotge astronòmic del 1520.
Altres racons d’Ulm
Passejant pel centre ens trobarem altres racons per descobrir, com per exemple la capella de Valentí. Una capella construïda el 1458 o la plaça Kornhausplatz.
També hi ha algun record de l’antic barri jueu de l’edat mitjana, un dels més grans del sud d’Alemanya. El 1499 van ser expulsats d’Ulm i la sinagoga es va destruir. Finalment, el 2012 es va construir la nova i moderna sinagoga.
Pel centre, la Kindervatter Haus és una de les més destacades del carrer principal. Aquesta casa data del 1563 i és d’estil renaixentista.
Una altra porta d’entrada a la ciutat és la Zundeltor o Seelturm. Aquesta torre de 20 metres d’alçada data del segle XIV i formava part de la fortificació de la ciutat. Després, a mitjans del segle XVII es va transformar la torre en un tanc per emmagatzemar aigua.
A Ulm podem visitar el jardí botànic, unes 28 hectàrees gestionades per la Universitat de Ulm.
Si teniu ganes de caminar, podeu anar per la riba del Danubi on trobareu restes d’antigues muralles de la ciutat i us podeu arribar fins al magnífic parc de Friedrichsau.
Els Museus a Ulm
Ulm té una gran oferta cultural, a part de teatres i cinemes també té uns quants museus. La majoria d’ells s’han de pagar entrada, però en alguns, el primer divendres de mes, l’entrada és gratuïta.
- Museum Ulm: obert de dimarts a divendres de 11.00 a 17.00 i els caps de setmana i festius de 11.00 a 18.00h. L’entrada costa 8€.
- Brotmuseum: el museu del pa. De dimarts a diumenge de 10.00 a 17.00 i els dilluns fins a les 15.00h. Entrada 5€. El primer divendres de mes, l’entrada és gratuïta.
- Kunsthalle Weishaupt: museu de l’art. Dilluns tancats, de dimecres a divendres a 11.00 a 17.00 i els caps de setmana i festius fins a les 18.00h. L’entrada costa 6€ i el primer divendres de mes, l’entrada és gratuïta.
- Wassermuseum Ulm: el museu de l’aigua.
- Donauschwäbischen Zentralmuseum: Museu del Danubi. Obert de dimarts a diumenge de 11.00 a 17.00h. Entrada 4,5€
- DokuZentrum Oberer Kuhberg: Centre de Documentació Oberer Kuhberg Ulm e.V, camp de concentració nacionalsocialista de l’estat de Württemberg. Obert dimarts i dumenges de 14.00 a 18.00, els dissabtes de 14.30 a 16.30h. Entrada 2€. Avisen al web que aquest fort és el punt més fred de tota la ciutat, que porteu roba i sabates adequades.
- Edwin Scharff Museum: Museu de l’artista d’Ulm Edwin Scharff. Obert els dimarts i dimecres de 13.00 a 17.00, els dijous i divendres fins a les 18.00 i els caps de setmana de 10.00 a 18.00h. Entrada 5€, visita guiada o audioguia, inclosa.
- Friseurmuseum Neu-Ulm: museu del pentinat. Entrada 7,5€.
- Haus der Stadtgeschichte: Casa de la Història de la Ciutat. De dimarts a diumenges de 11.00 a 17.00h, els dilluns i festius està tancada. Entrada gratuïta.
- Naturkundliches Bildungszentrum: Museu d’història natural. Obert de dimarts a divendres de 10.00 a 16.00h i els caps de setmana i festius de 11.00 a 17.00h.
- Museum im Konventbau: Museu del convent de Wiblingen. Obert de dilluns a diumenge de 9.00 a 18.00 o fins a les 17.00, depen dels mesos de l’any. Entrada al convent 5,50€.
- DenkStätte Weiße Rose: Memoria de la Rosa Blanca, memorial als germans Hans i Sophie Scholl exemple de resistència juvenil contra el règim hitlerià. Obert de dilluns a dimecres i festius de 9.00 a 13.00, els dijous de 9.30h a 13.00, de divendres a diumenge de 14.00 a 17.00h. Entrada gratuïta.
- Kunstverein Ulm: associació de pintors. De dimecres a divendres de 14.00 a 18.00, els caps de setmana de 10.00 a 17.00h. L’entrada és gratuïta.
Què i on menjar a Ulm
Els plats típics d’Ulm són els mateixos que els de la regió, de Baden-Württemberg. Per tant estem parlant dels maultaschen, els spätzle, la carn de porc, les schwäbischer zwiebelrostbraten, carn al forn amb ceba i les llenties, les linsen, amb salsitxa.
Una bona opció és el Mrtöpfle, que porta una mica de tot. La carn al forn (rostbraten), la carn de port (schweinesteak), verdura, salsa i spätzle i maultaschen.ünsteUlmer
Aquí també es menjar la flammkuchen, la versió alsaciana de la coca de recapte. La clàssica porta crema de llet, ceba i bacon.
I una alternativa per demanar al barri de pescadors és peix.
No ens atrevim a recomanar cap restaurant perquè només n’hem estat a un. El balanç va ser molt positiu, a jutjar vosaltres mateixos per les fotos. Si voleu saber quin és, deixeu-nos un comentari i us contestarem per correu electrònic. No volem posar cap nom aquí, perquè si no tenim una mostra representativa, com podem saber que és el millor?
Si esteu en modo pressupost baix, teniu dues opcions. Si just és dissabte, al mercat hi ha parades on venen salsitxes, flammkuchen i d’altres plats preparats. L’altra és el típic pícnic que a Ulm, el millor lloc per anar a menjar-se’l és a la riba del Danubi. Em direu que no?
On dormir a Ulm
Si el que busqueu és allotjament convencional, no us podem ajudar gens. Si sou de l’estil de Fuet i Mate i voleu acampar, tenim algunes idees per donar-vos.
Tot i que nosaltres no hi vam dormir, només vam anar a passar el dia, sempre estem atents a buscar possibles llocs per acampar.
En el cas d’Ulm l’indret més tranquil ens va semblar a prop de l’estació d’autocars on et deixa el Flixbus, que de fet és l’estació d’autobusos. Al davant hi ha l’estacionament i una empresa que sembla una editorial. Per allí hi ha lloc per posar la tenda. Però repetim, no ho hem fet. Si ho feu, deixeu-nos un comentari.
La zona no és ben bé una estació, com nosaltres l’entenem. No hi ha edifici, ni banys ni res. Només les marquesines i una petita taquilla.
Us deixem l’enllaç al web oficial de turisme amb els allotjaments per pernoctar a Ulm, Alemanya.
Quan visitar Ulm
Ulm té un parell de festes anuals que semblen un bon moment per visitar la ciutat. Nosaltres no n’hem vist cap, temps de Cornovarius…però en fi, no per això no les podem nomenar.
Der Ulmer Bindertanz, la festa dels tonelers, té lloc cada 4 anys. L’última va ser el 2019, així que haurem d’esperar una mica. Pel que hem llegit, la gràcia és fer girar un barril de 120 litres mentre es marxa en processó, acompanyat de 16 parelles de ballarins que porten una garlanda semicircular i vestits de l’època del barroc, amb pantalons vermells, camises blanques i perruques de trena blanca.
Sabeu que, mireu-ho vosaltres mateixos.
L’altra festa destacada de la ciutat és el “Das Ulmer Fischerstechen”. En aquest cas consisteix en una batalla sobre barques. Els participants s’han de colpejar al pit, l’un contra l’altre, i perd qui cau a l’aigua.
La idea sembla els combats medievals dalt del cavall i és que, de fet, la llegenda diu que Käßbohrer i Molfenter, uns pescadors d’Ulm, van veure un torneig de cavallers i van decidir que ells també ho podrien fer, però a l’aigua.
Com que és més fàcil de veure que d’explicar, us deixem el següent vídeo.
Has coincidit a Ulm en alguna d’aquestes festes o alguna altra festa de la ciutat? Deixa’ns un comentari amb les teves notes.
Si podeu coordinar l’agenda, aneu-hi el primer divendres de mes que l’entrada a alguns museus és gratuïta.
Hauries de Saber per visitar Ulm
Com anar a Ulm desde Stuttgart
Nosaltres hi vam anar amb el Flixbus, des de Stuttgart.
L’estació d’autocars queda lluny del centre, una mica més de 4 km. Aquesta distància la podeu recorrer caminant, de fet anireu per zones ben tranquiles o podeu agafar l’autobus.
Nosaltres ho vam fer caminant, però vam veure l’autobus 1, 4 i el 15 hi arriben. Per la nit, de 1 am a 3 am circula el N4.
Si optes per recorrer el país amb tren, no et perdis la nostra entrada de Viatjar per Alemanya amb tren, on t’expliquem les coses bones i les dolentes, però també et donem trucs i consells.
Si aneu amb cotxe, us recomanem visitar el següent enllaç on trobareu els estacionaments i els preus, així podeu buscar la millor opció per vosaltres.
Més informació
Quan aneu a Ulm, mireu la web de l’església d’Ulm, potser teniu sort i coincidiu amb algun musical o espectacle gratuït.
Us deixem l’enllaç a la web oficial de la ciutat de Ulm perquè tingueu els horaris i els preus actualitzats de les diferents atraccions turístiques de la ciutat. A més a més, hi ha videos molt interessants per fer-se una idea de la ciutat i les festes.