Plochingen am Neckar és una ciutat de Baden Württemberg, a Alemanya, que si t’agrada l’arquitectura no pots deixar passar.
Ja m’imagino que no tens Plochingen a la teva llista de llocs per visitar, suposo que si de cas tens Stuttgart, perquè és la capital de Baden Württemberg i perquè, a més a més, hi ha vols des de Barcelona, a molt bon preu. Però resulta que t’has posat a llegir blogs i en general et diuen que no és la ciutat més bonica del món i fins i tot, en algun lloc, han escrit que no val la pena anar-hi.
Et proposo fer un exercici, torna a aquests llocs i investiga sobre la persona que ho ha escrit. Hi viu o només hi ha estat fent el guiri?
Perquè si només hi han estat de passada, no els falta raó, el centre de la ciutat de Stuttgart no és, ni de bon tros, el més bonic de Baden-Württemberg. Però per això estàs ara llegint Fuet i Mate, per recomanar-te com gaudir de Stuttgart practicant el #turismenoguiri i com aprofitar de la millor manera els teus dies de ruta per Alemanya. I aquí inclou visitar llocs com Plochingen.
Avui et parlaré d’un lloc curiós, un lloc que si estàs només 2 dies a Stuttgart i és la teva primera vegada, ja et dic que, potser no és la millor opció. Però si repeteixes destí, t’agrada visitar llocs únics i aprofites el bitllet de tren o tens cotxe és una escapada singular.
Hauries de Saber:
A què visitar pels voltants de Stuttgart trobaràs alternatives a la teva escapada a Stuttgart. Ja et dic ara, que al cost que estan els vols des de Barcelona, Stuttgart pots venir-hi una vegada a l’any i no te l’acabes! A l’hivern els mercats de Nadal i a l’estiu els festivals del vi (i sense calor!).
I aquí també trobaràs, Plochingen que és un lloc imperdible si ets amant de l’arquitectura, el Regenturm no pot faltar en la teva llista a edificis a visitar. Anem a veure què més pots visitar a Plochingen, Stuttgart.
En situació
Plochingen és famosa, sobretot pel seu edifici Regenturm, però el centre mateix de la ciutat és una joia. La visita exprés, no et portarà més de dues hores i fins i tot diria que una. Només fent el carrer principal.
Si vas amb el teu transport, posa Plochingen a la llista pel dia que visitis Esslingen.
Si et mous en tren, depèn del teu pressupost o del bitllet que hagis agafat, perquè Plochingen està en una altra zona tarifaria, es troba a 19 km de Stuttgart, i llavors has de pagar més. Però si tens el bitllet de dia de Baden Württemberg
El meu consell? Si no ets molt amant de l’arquitectura o si no vols fer cap ruta de natura, saltate-la. I de fet si vols fer una ruta caminant, de natura, abans et recomano les de Stuttgart.
2 rutes de natura per Stuttgart i alguna més
Si surts des de Stuttgart, passa per l’Oficina d’Informació i Turisme de Stuttgart, davant de l’estació de trens, ja que tenen informació de molts pobles de la zona. Així que pregunta o directament ves a la zona de fulletons per completar què visitar a Plochingen.
Breu història per parlar al bar
Si has buscat Plochingen al mapa, veuràs que es troba a la desembocadura del riu Fils al Neckar, per tant, els assentaments humans es remunten a la prehistòria. Si hi ha aigua, hi ha vida.
També els romans i els alamans van escollir aquest indret, però no és fins a l’alta edat mitjana, que Plochingen va agafant protagonisme dins del ducat de Suàbia.
De la mateixa manera que el riu, havia donat vida a la ciutat, ja sigui com a mitjà de subsistència pels pescadors o com a lloc de peatge per travessar-lo, durant la guerra dels 30 anys li va jugar en contra. Les tropes imperials van saquejar i cremar la ciutat el 1634. La població va passar de 1300 persones a poc més de 500.
Amb l’arribada del ferrocarril, el 1846, va suposar la “proximitat” de Plochingen a Ulm i Stuttgart i d’aquesta manera, Plochingen va anar creixent i guanyat importància.
Què visitar a Plochingen, Alemanya
La primera cosa que apareix a qualsevol guia de turisme, blog i Google és l’edifici Hundertwasser-Wohnhaus. El símbol de Plochingen i l’orgull de la ciutat.
Hauries de Saber
Aquest curiós edifici és obra del treball en equip de 6 persones.
El 1985, els arquitectes Springmann i Kaltenbach van proposar la construcció d’un edifici, a prop del centre de la ciutat, que acollís a la vegada habitatges, estacionament per vehicles i una zona comercial. La novetat?, que tot giraria al voltant d’un pati interior.
A l’alcalde Eugen Beck la idea li va encantar i cinc anys més tard havien aconseguit el finançament privat necessari per a la construcció, sense haver de posar diners públics. Werner Moll fou el promotor de l’obra, que va costar 60 milions de marcs.
Però encara faltava una cosa i és que l’alcalde volia que l’obra fos una construcció única, simbòlica i que tingués personalitat. Així que el 1992 va aconseguir posar-se en contacte amb un artista austríac, del qual havia vist alguna obra seva i després de plantejar-li la proposta, Friedensreich Hundertwasser, l’artista, s’hi va sumar.
Ja ho tenien tot, amb només 2 anys de construcció i cada persona fent la seva feina, van crear un edifici únic, amb un pati interior ple de simbolisme.
La joia de tot plegat és la torre, la Regenturm, de 33 metres, encapçalada per les quatre esferes daurades. La idea del pati interior era tenir la sensació de viure sota la pluja, “Wohnen unterm Regenturm”. Les peces de ceràmica que decoren les façanes representen, precisament, la pluja. Les façanes mateixes estan exemptes d’angles rectes, per fer una sensació de natura i tot el conjunt en si, sembla que balla amb harmonia amb el cel.
A @turisme_fuetimate trobaràs altres entrades de Alemanya, explicades d’una manera diferent, perquè practiquis el #turismenoguiri.
Des d’informació i turisme organitzen diversos tipus de visites guiades, l’opció més econòmica és de 5€, però poc més us puc explicar. Des de fora veus el pati interior i segurament expliquen anècdotes interessants, però…
Però no només de la Regenturm viu Plochingen, la veritat és que el barri antic és molt interessant. Per exemple l’edifici de l’antic ajuntament, el Alte Rathaus data del 1530. La casa segueix l’estil suau, amb bigues de fusta i entramat de fusta.
Si passeges per Plochingen a les 11:05, 15:05 o 17:05 et sorprendrà sentir unes campanes. Són les 15 campanes del carrió de la casa Grünen Baum.
Una altra casa antiga és la Frühmesserhaus, que data del 1594, que avui acull la biblioteca. La Fuhrmannshaus, una de les cases d’entramat de fusta de Plochingen, data del 1613 i la Grafsche Haus, del 1604.
Si volem canviar d’estil arquitectònic, només cal anar a veure l’actual seu de l’ajuntament, un edifici del 1900 obra de Fritz Stuber. A la plaça hi ha una escultura de bronze de Andreas Theurer.
Pel carrer principal, al Marktstraße, trobareu diverses fonts, com la font del mercat, obra de l’artista Karl Ulrich Nuß, el mateix que ha decorat Strümpfelbach amb el seu passeig d’escultures. El mateix escultor té una altra obra a Plochingen, Ottlienbrünnele, davant de la capella de Ottilien.
Una altra font que destaca és la Fischbrunnen, la font dels peixos on una escultura de bronze d’una pagesa aprofita l’aigua de la font. Aquesta font recorda l’antiga bassa d’aigua del segle XIV que els pescadors utilitzaven per mantenir la seva pesca fresca.
Precisament, aquí, hi ha la casa més antiga de Plocihngen que encara es manté en peu. El seu propietari era un comerciant de bledes! La casa data del 1488 tot i que la que ens ha arribat als nostres dies ha patit diverses restauracions.
Però encara hi ha un edifici més antic, estem parlant de la capella d’Ottilien, la de la santa, del 1328. Aquesta petita capella segueix l’estil del gòtic primerenc i els anys 1657 i 1668 va ser completada amb les campanes més antigues de la ciutat.
Per la seva part, l’església emmurallada de Sankt Blasius és d’estil gòtic tardà i data del 1488.
Un altre dels símbols de la ciutat és la Wengertschütz, una torre de vinyes, és a dir, una torre que servia per vigilar que el raïm fos robat abans de la verema. T’has d’imaginar els voltants plens de vinya.
La curiosa història de Santa Otilia
El nom de la capella es deu una santa, Santa Otilia, una filla d’un duc d’Alsàcia, que va néixer cega, durant la segona meitat del segle VII. La seva mare, per salvar-la de la mort, la va entregar a un monestir, on en ser batejada, va recuperar la vista, això diu la llegenda… Però no tot van ser bones notícies.
El seu germà, en assabentar-se de la història, la va tornar a casa, però el seu pare no estava disposat a reconèixer l’error i com que la volia casar, Otilia, va fugir i es va refugiar a la Selva Negra. Otilia va construir un altar del qual hi brotava una aigua miraculosa que curava les malalties de la vista.
La història va arribar a les oïdes del seu pare, qui la va anar a trobar i per disculpar-se, va construir el castell de Hohenburg i li va entregar a la seva filla, el qual el va transformar en monestir.
Otilia es va convertir en santa el 1050, per la canonització del papa Lleó IX i la seva imatge és venerada a Alsàcia, d’on és la patrona i a molts altres indrets d’Alemanya. Seria la Santa Llúcia, catalana.
Què a què ve tota aquesta xapa religiosa? Com que a Plochingen tenien un rierol amb aigua que suposadament també curava les malalties de la vista, van construir la capella i la van dedicar a santa Otilia. I encara més.
Recordes la casa Fuhrmannshaus? Doncs Georg Wagner és qui la va encarregar de construir. Aquest ric carreter de vins s’estava quedant cec i per això volia una casa prop de la capella, per curar-se de la malaltia, però en aquest cas, no va ser així, sis anys després de la construcció de la casa, va perdre totalment la vista.
Hauries de saber per visitar Plochingen
Com anar a Plochingen des de Stuttgart
Si hi vas amb transport públic, el S1, el S-bahn, serà el teu amic, la mateixa línia que et porta a Esslingen.
Més informació
Pots pegar un cop d’ull al web de l’ajuntament per tenir l’agenda actualitzada.
Tal com hem dit al principi, si és la primera vegada que estàs per Stuttgart i només hi estàs dos o tres dies, no et recomano visitar Plochingen, però si vius per aquí o si ja has fet els imperdibles de Stuttgart i volants, perquè no? Visitar Plochingen és una opció diferent.