• Post category:Alemanya
  • Post last modified:agost 13, 2023

Heilbronn és una altra de les ciutats de la rodalia de Stuttgart famoses pels seus vins, sobretot el Riesglig.

Si som sincers, no seria la nostra primera opció per a escapada des de Stuttgart, abans us diríem, per exemple, Esslingen. Però si passeu per la vora de Heilbronn, pareu-hi, és una ciutat tranquil·la, que té de tot. A mi em va recordar a Lleida.

escapades per stuttgart heilbronn

Nosaltres només hi hem estat una vegada i la vam recórrer una mica en pla dominguero. Ho sento, feia molt bo i un 24 d’octubre que puguis anar amb màniga curta pel sol, s’ha de gaudir al parc.

Perquè si una cosa tenen els alemanys és que els hi encanta gaudir del sol. A la que veuen el sol, busquen una zona per gaudir-los. Els parcs s’omplen de gent i sobretot els diumenges, després de dinar és tota una experiència.

En situació

Heilbronn és una de les ciutats més importants d’Alemanya, si de vins parlem. Ha estat considerada, fins i tot, com a capital vitícola de Baden-Wüttemberg.

Heilbronn també és l’exemple d’una típica ciutat alemanya sense gaires turistes. Si hi vas en diumenge prepara’t per trobar-te una ciutat tancada i pràcticament morta fins a les 14.00h i a partir d’aquí una ciutat amb una vida al·lucinant. Parcs plens de famílies gaudint del dia, preparant barbacoes, amics jugant a esports estranys, gent amb bicicleta o passejant. Terrasses dels bars plenes de gent, que tant poden estar fent un cafè a les 16.00h com menjant una pizza. 100% Deuscht stile!

vinyes i vi baden wuttemberg alemanya

No us espereu una ciutat impressionant, ni una ciutat antiga, però sí que podeu descobrir amb una ciutat amb molta història i una vida molt activa. La Heilbronn actual va ser pràcticament destruïda durant els bombardejos de la Segona Guerra Mundial. Com moltes altres ciutats, va ser reconstruïda, així i tot encara manté alguns indrets amb el seu encant original.

Una de les tradicions de Heilbronn és la Käthchen von Heilbronn, que avui en dia ho podríem resumir com les nostres pubilles de festa major, va sorgir d’un drama escrit l’any 1807, pel poeta Heinrich von Kleist i ubicat a Heilbronn. La protagonista de l’obra és una noia de 15 anys, de classe burgesa que s’ha enamorat d’un cavaller, amb el que suposa la diferència de classe social.

Actualment, cada tres anys i pels voltants del 20 d’octubre, s’elegeixen les tres pròximes Kätchen. 3 noies que hauran de representar la ciutat de Heilbronn i el seu patrimoni.

Breu història per parlar al bar

Si tirem molt endarrere, s’han trobat restes humanes a la zona de Heilbronn de l’Edat de Pedra. La seva proximitat al Neckar i les terres fèrtils sempre han ajudat al fet que la zona estigui habitada.

Als romans també els hi va agradar la zona i fins i tot hi van establir un dels seus límits. Les vil·les van créixer ràpidament i essent, relativament importants.

visitar a heilbronn stuttgart alemanya

Durant l’Imperi Franc ja es va fer un assentament fix i va ser l’any 741 que es va documentar Heilbronn per primera vegada.

Heilbronn va anar agafant importància i el 841, el rei Lluís hi va establir la seva cort.

Hem de recordar que durant l’edat mitjana, Alemanya no era l’Alemanya que coneixem avui en dia. El territori estava format per diversos ducs i senyors i fins i tot ordres de cavallers, com els teutons. De fet, els teutons, van controlar part de l’actual Heilbronn des del segle XIII fins al 1805. El Deutschhof és obra dels teutons, tot i que ha arribat als nostres dies força modificat.

Al segle XIV, Heilbronn va aconseguir un altre nivell econòmic amb la navegació del Neckar, que va atreure comerciants i artesans. Tractes amb la zona del palatinat, van garantir la pau durant força temps a la ciutat, que va créixer i es va anar fent encara més important.

que visitar a heilbronn baden wuttemberg

Durant els temps de revoltes i guerres del segle XVI, Heilbronn no se’n va lliure i va patir les revoltes dels camperols i la crema d’església. El mateix va passar durant la Guerra dels Trenta Anys.

Els següents anys són guerres entre els francesos i després amb el ducat dels Württemberg. De fet, a partir del 1803, Heilbronn deixa de ser una ciutat imperial lliure i passa sota el control de la casa dels Württemberg.

A partir d’aquí, la història de Heilbronn queda unida a la de Stuttgart, per tant, quan el rei de Württemberg funda la línia de ferrocarril, aquesta arriba fins a Heilbronn i d’aquesta manera, aquesta ciutat també es comença a industrialitzar, arribant a ser el segon centre industrialitzat, per darrere de Stuttgart.

La industrialització a Heilbronn va ser tan important, que el 1892 es va convertir en la primera ciutat del món en tenir energia elèctrica de llarga distància.

A partir d’aquí, la história ja és força coneguda per tothom. Primera Guerra Mundial, dissolució del Reich alemany, persecució als jueus i Segona Guerra Mundial.

Què visitar a Heilbronn, Alemanya

Heilbronn, a Alemanya és una petita i tranquil·la ciutat envoltada de vinyes que li dona un aire entre rural i urbanita, com poques ciutats poden arribar a tenir.

Els atractius turístics estan al voltant de la plaça del mercat i pels afores de la ciutat, recorrent els camps de vinyes.

Un dels motius per anar a Heilbronn és anar a menjar als típics Besen, que són un restaurants rústics, on fan menjar casolà com Käsebrot, wurts amb sauerkraut és a dir, botifarres amb col, etc.

ajuntament heilbronn

Però per això, no estan tots oberts i també s’ha de tenir en compte quins i quan obren. Us deixem un enllaç amb el calendari dels Besenwirtschaft. Un secret? aquest és el motiu pel qual nosaltres vam anar a Heilbronn.

Ruta fuetera d’1 dia per Heilbronn

Els mínims per visitar Heilbronn són:

  • L’església de Kilian
  • L’ajuntament i el rellotge astronòmic
  • Menjar en un Besen

Turisme per la ciutat de Heilbronn

La zona turística de Heilbronn és molt fàcil de recórrer, per una part, passejar per la riba del Neckar i per l’altre, pel carrer comercial de Sülmerstraße.

A la plaça principal hi ha l’església, a Kilianskirche i l’ajuntament amb el seu rellotge astronòmic. Aquesta església va ser una de les primeres i més importants construccions del Renaixement a Alemanya. La plaça està decorada per un monument a Robert Mayer.

L’església, que rep el seu nom del bisbe irlandès St. Kilian, data del segle XIII. Per la seva part, el RatKeller, l’ajuntament, es troba en un edifici original de l’any 1417 d’estil gòtic que va ser reconstruït entre el 1950 i el 1953 mantenint el model històric. El rellotge astronòmic és de finals del segle XVI.

que visitar heilbronn stuttgart

A la mateixa plaça del mercat hi ha la casa gòtica anomenada Käthchenhaus, que rep el nom del drama de Heinrich von Kleist que hem comentat anteriorment.

Heilbronn va ser al seu moment, una ciutat emmurallada amb diferents torres d’entrada i de vigilància. Una de les que encara podem contemplar avui és la Götzentrum, que data del 1392. Avui en dia, la torre està decorada amb una funambulista obra de Hubertus von der Goltz, que recorda moltíssim a la torre de Esslingen am Neckar. La Bollwerksturm és una altra torre de l’antiga fortificació.

Uma mica allunyat però un bon lloc per descansar o per fer el picnic, és la zona del Pfühlpark, amb el llac i amb ganes, seguir fins al llac Trappensee, on hi ha uns dels racons més bonics de la ciutat és el Trappenseeschloss, un castell que es troba al mig del llac.

turisme alemanya heilbronn stuttgart

El castell va ser construït a finals del segle XVI a l’estil renaixentista i posteriorment reformat a l’estil barroc a finals del segle XIX. Ara, el lloc és de la ciutat, encarat a la cultura literària.

Entre la plaça principal i el riu, hi ha l’Oficina d’Informació i Turisme. Al següent link trobareu una mapa amb les localitzacions que es poden visitar a Heilbronn, a Alemanya.

Els Museus a Heilbronn

Com bona ciutat alemanya, Heilbronn també té museus i aquí, sorprenentment n’hi ha un de gratuït. Així que és de l’únic que us podem parlar, ja que és l’únic que vam visitar. I de fet, un museu molt interessant, però tot en alemany.

museus heilbronn gratis

Städtische Museen Heilbronn: Museu d’arqueologia. Obert els dimarts de 10-19h i de dimecres a diumenges de 10-17h. L’entrada és de 4€ o 5€ depen del dia de la setmana.

Kunsthalle Vogelmann: Col·leccció d’art. Obert els dimarts de 10-19h i de dimecres a diumenges de 10-17h. L’entrada és de 7€ .

Süddeutsches Eisenbahnmuseum Heilbronn: Museu de locomotores. Entrada 5€

Haus der Stadtgeschichte: Museu història de la ciutat Obert els dimarts de 10-19h i de dimecres a diumenges de 10-17h. Gratis

Què i on menjar a Heilbronn

Avui sí que ens mullarem i us direm que a Heilbronn heu de buscar un Besenwirtschaften. Que què és això? Els Besen són, tradicionalment, bodegues que serveixen el seu vi i que ho acompanyen amb menjar de Suàbia rústic, senzill.

Heu de consultar als web,s ja que no estan oberts tots els mesos de l’any. Us deixem l’enllaç del web de turisme on hi ha la llista dels Besen que pots trobar per la zona.

Heilbronn és la capital vinícola de Württemberg.

Hauries de Saber:

Heilbronn és la regió de vins negres més gran del país.

Nosaltres només hem anat a un, però ens va encantar perquè vam poder menjar d’allò més rústic, sense floritures. Jutgeu vosaltres mateixos per les fotos. A més a més, els preus dels plats rondaven els 9€, un regal per Alemanya.

que menjar a heilbronn baden wuttemberg alemanya

No ens paguen, però us deixem l’enllaç del Böckinger Beser, així de bo ens va semblar. A més, les noies que l’atenen són molt maques i agradables, cosa no gaire fàcil de trobar en la restauració alemanya (algú ho havia de dir).

Aquesta web, potser és més còmoda i tot, per localitzar Besen.

Quan visitar Heilbronn

Tant hem parlat de vins, que no us podem recomanar una altra època que no sigui durant la verema. A més a més, els alemanys, tot i que no ens ho pensem, són molt fan del vi, com a mínim la gent d’aquesta zona. És molt fàcil que els vegeu caminar per la zona de vinyes amb una copa a la mà.

alemanya zona de vi

Els dilluns es celebra el mercat setmana de la ciutat, que sempre és una cosa curiosa de veure.

Hauries de Saber per visitar Heilbronn

Com anar a Heilbronn desde Stuttgart

La manera més fàcil per anar a Heilbronn des de Stuttgart, si no tens cotxe, és amb tren. Hi ha trens més o menys cada inghaim Bissingen i Heilbronn. El bitllet costa uns 10€.

Si viatges amb algú, tingues present el bitllet regional. Una persona costa 24€, però cada persona extra son 8€ (fins un màxim de 5 persones). Per tant, si sou dues persones pagareu 32€ i per tant, 17€ per cap. A més a més, amb aquest bitllet us entren els metros i els autobusos, per tot el dia.

parc heilbronn alemanya

De fet, potser podeu fer una ruta, ja que amb aquest bitllet, també pots agafar tants trens regionals (per la mateixa regió) com vulguis en el dia.

No et perdis res amb Viatjar per Alemanya amb tren, trucs i consells.

Hauries de Saber:

No t’oblidis d’escriure els noms als bitllets regionals

A més a més, l’estació de trens no està lluny del centre i si teniu bici, pugeu-la al tren, ja que gaudireu molt més de Heilbronn i els seus camps.

Més informació

El R08 és millor que el R18, ja que només fa tres parades. Per cert,

El web de l’Oficina de Turisme on hi trobareu tota la informació cultural.

També us deixem l’enllaç al web de turisme de la regió de Baden Wüttemberg.

Si vols viatjar per Alemanya tranquil·lament, et deixem l’enllaç a una assegurança de viatges on vosaltres aconseguireu un 5% de descompte i nosaltres una comissió. Així, tots contents.

Iati seguros

Si voleu ampliar la vostra visita a Heilbronn, no us perdeu aquesta web on us expliquen la regió “HeilbronnLand” amb pobles, rutes, activitats i tot allò que us pugueu imaginar per gaudir del vostre viatge.

Repetim que anar a Heilbronn, si només esteu d’escapada per Baden Wüttemberg, potser no és la millor opció. Nosaltres el recomanem pel tema dels Besen, tot i que de Besen en trobareu per molts altres pobles pròxims a Stuttgart, i fins i tot a Stuttgart.

Si hi aneu, ja ens diureu, deixeu-nos un comentari amb quines coses us han agradat més.

Deixa un comentari