L’entrada d’avui a priori, sembla absurda, però ja et dic ara que no… Avui t’explicarem tota la veritat de la milanesa sobre els trens d’Alemanya. Perquè volem estalviar-te feina i mals de cap.

viatjar en tren per alemanya

El primer que veuràs és que els preus són exageradament cars, però hi ha opcions i com que a nosaltres ens va costar una mica de temps i esforç conèixer-los, t’ho volem posar ben fàcil, perquè gaudeixis de viatjar per Alemanya amb tren.

Alemanya no tot és tan perfecte con et penses i si algun conegut et diu que els trens són superpuntuals, no et creguis res més del que t’expliqui. Atenció que no tot és tan bonic com has llegit en altres blogs.

Hauries de Saber:

Els trens també van en retard i pateixen cancel·lacions

Jo també ho pensava, perquè la ruta amb tren per Baviera que vam fer, va anar tot perfecte. Però els alemanys tenen raó, el sud és un altre país…

Després de moure’m durant 6 mesos per Rin del Nord-Westfàlia i fer connexions setmanals entre Möngengladbach, Venlo i Stuttgart, he après per la via dura el que ara et conto i el més important, els trucs que hem experimentat!

Anem per parts i t’explicaré en diferents seccions cada una de les coses que has de saber, així tens tota la informació en una única entrada.

Les estacions de trens

En línies generals són fosques, brutes i velles.

La part bona és que generalment estan molt cèntriques i la majoria tenen wifi, a no ser que estiguis en una estació petita de poble.

Lo molt dolent és que pels banys s’ha de pagar.

viatjar en tren stuttgart

Sempre hi ha botigues de menjar, no és l’opció més barata, ni la més sana, però com a mínim estan obertes els diumenges.

En moltes ciutats, l’estació de trens i d’autocars estan pròximes.

Generalment, a prop hi ha un supermercat, així que si tens temps, surt i ves al súper. A Düsseldorf, per exemple, al costat hi ha un Lidl i a M’gladbach un Netto i un Rewe.

Les estacions tenen taquilles per deixar les maletes a una mitja de 4€ el dia. Així que si estàs fent un itinerari estil estrella, surt més barat això que pagar allotjament.

Què que és un itinerari estil estrella? Mira l’entrada dels nostres trucs per viatjar

No necessites el bitllet ni per entrar ni per sortir de l’estació. És a dir, et pots arriscar a viatjar sense bitllet, però si t’enganxen, hauràs de pagar una multa que comença als 60€.

Tipus de trens

Per fer-ho fàcil, farem l’analogia amb els noms dels trens catalans i espanyols.

Per començar, a Alemanya no hi ha monopoli ferroviari i, per tant, empreses privades com Flixbus poden tenir trens. En aquest cas en particular, són l’opció més barata, però acostumen a tenir horaris “extrems”, és a dir a primera i última hora.

alemanya ruta en tren

L’empresa nacional és la Deutsche Bahn, DB, i si parles amb els alemanys et diran, literalment, que és una merda…

Els S de S-bahn, Schnellbahn, són com els rodalies de Barcelona. Trens que es mouen a un radi pròxim a la ciutat important. Són trens força nous i nets i molts d’ells tenen endolls, USB i fins i tot Wifi. Pots pujar la bicicleta sense pagar un extra, però només als compartiments especificats.

Els U-banh, Untergrundbahn, són els metros, literalment significa tren de sota terra. Aquets dos, formen part de la xarxa general, però estan gestionats per les empreses locals de les regios. No sempre tenen wifi i són més o menys nous, depenen de la ciutat. Per exemple a Duisburg encara en queda algun que sembla dels anys 60. Pots pujar la bicicleta sense pagar un extra, però només als compartiments especificats.

Els trens més barats són els RE i els RB, que serien com els nostres regionals, el que a l’Argentina li diuen el “lechero”, que para a tots els pobles.

IRE (Interregio-Express), RE (Regional-Express), RB (Regionalbahn)

L’interior varia segons el model, però el típic tren regional nostre, no gaire moderns. Gairebé tots tenen endolls, no USB. Tenen banys, moltes vegades espatllats i força bruts i no tenen menjar a bord. Generalment no tenen wifi.

Si viatges amb bicicleta, no tens problema, puja-la als vagons especificats.

descobrir alemanya en tren

Aquests trens fan recorreguts de curta o mitja distància. Però els has de tenir present perquè són els trens que podràs agafar en els bitllets de descomptes que parlarem més endavant.

Els IC i els ICE són els Avanat i els Aves. Els trens de llarga distància i amb parades claus. Els ICE, van més ràpidament, paren menys, però també són més cars. Aquests trens tenen primera i segona classe, compartiments i vagó menjador. També hi ha banys i aquí sí que hi ha wifi. Pel que fa als endolls, en tenen tots, a vegades USB.

IC (Intercity),  ICE (Intercity Express)

L’interior és més modern, però encara conserven alguna joia com el IC119 que va a Innsbruck que és una caca.

Hauries de Saber:

Les rutes dels IC i ICE

Si vols pujar-hi amb bicicleta, has de comprar-li un bitllet i se t’assignarà una ubicació.

Tipus de bitllet

Urbans (U-Bahn i S-Bahn)

Per comprar bitllets urbans, és a dir, per rodalies, metro, tramvia o autobús tens diverses opcions i aquí és recomanable descarregar-te l’app de l’àrea que estiguis viatjant o vivint, tot i que també pots utilitzar la de DB. Per exemple a Stuttgart ciutat és la SSB o VVR (Verkehrs- und Tarifverbund Stuttgart) per la regió o per la zona de Düsseldorf tens VRR (Verkehrsverbund Rhein-Ruhr).

En aquest enllaç et deixem el llistat de les empreses associades.

Aquestes són les explicacions dels tipus de bitllet urbans (com a mínim de Stuttgart):

 • Kurzstrecke: El bitllet de curta distància, que agafa 2 o 3 estacions.
 • Einzelfahrt: un bitllet d’anada i el preu depèn de les zones que viatgis. Generalment, són vàlids per un període de temps, uns 90 minuts des del moment que el compres, si ho fas per l’app, o des del moment que el validis si el compres a la màquina. Pots canviar de transport, però sempre en la direcció que l’has comprat. És a dir, si has de fer una gestió que en total són 60 minuts, no pots utilitzar el mateix bitllet per tornar a casa.
 • Tageskarte: bitllet del dia i pots pujar i baixar tantes vegades com vulguis i combinar transports. Quan compris el bitllet, et dirà el temps que és vàlid.
 • Wochenkarte: el bitllet setmanal, vàlids per il·limitats viatges durant el període determinat i en les zones escollides.
 • Monatkarte: el bitllet mensual, vàlids per il·limitats viatges durant el període determinat i en les zones escollides.
 • Gruppentageskarte: aquest és interessant si sou més d’una persona viatjant. Pagues un preu i desprès afegeixes per la gent que vols viatjar.
Si viatges dues més persones, mira el bitllet de grup.

Però abans de comprar, segueix llegint perquè a l’apartat d’Opcions per viatjar amb tren, et dono dues alternatives molt intressants.

Trens (Regionals i Ràpids)

Pels trens regionals, la cosa és senzilla, entres a la App, web de DB o vas a l’estació de trens i compres el bitllet que et porti al teu destí. El preu sempre és el mateix i no hi ha classes.

Quan compres un bitllet de llarga distància amb trens ràpids tens cinc opcions per escollir el tipus de bitllet i per comprar-lo ho pots fer per la app de la DB, per la web o les taquilles de les estacions.

comprar bitllet tren alemanya

Tipus de bitllets de llarga distància, per a trens de velocitat, és a dir IC i ICE.

a) Super sparpreis: compres el bitllet concret pel dia, hora i tren i no es pot cancel·lar.

b) Sparpreis: igual que l’anterior, respecte al tren, però aquest el pots cancel·lar 24 hores abans i inclou el transport per les ciutats, el City Ticket tant per la d’origen com per la de destí. Però això ho has de comprovar, perquè no totes ni totes les zones,

c) Flexpreis: compres un ICE Ticket, és a dir que pots agafar qualsevol tren pel dia que escullis. Pots cancel·lar amb restriccions i també inclou el City Ticket.

d) Flexpreis plus: en aquest cas compres un bitllet per un dia, però el pots utilitzar un dia abans o dos dies després. El pots cancel·lar l’últim dia vàlid o fins i tot després pagant uns 20€. Tens el seient inclòs i el City Ticket.

e) Super sparpreis: és el mateix que la primera opció però viatjant a 1a classe.

De tota manera, quan compres el més barat, durant el procés de compra sempre li pots afegir el seient, el City Tikjet i fins i tot passar a primera classe. Tot pagant, és clar.

Si parlem de reservar o no el seient, la veritat, a no sé què viatgis amb canalla o vulgueu anar més de dues persones juntes, no cal que ho paguis.

Una vegada dins del tren, fixa’t que els seients reservats tenen un cartell al costat o a dalt. Als que no diu res, assentat tranquil·lament.

Opcions per viatjar amb tren

Land Ticket

Si fas ruta per un Land, una regió, t’interessa tenir em compte el bitllet de Land Ticket. Aquest varia segons la regió, però en línies generals pots viatjar durant un dia per tota la regió, amb trens regionals i transport local.

Al Land Ticket has d’escriure el nom de cada passatger al bitllet

El preu inicial és per una persona, però després agregant-li uns 5-8€ pots anar sumant gent, fins a un límit. Com més gent pugueu viatjar, més barat sort per cap.

En aquest enllaç hi trobaràs tota la informació i en castellà.

Aquest tipus de bitllet són vàlids pel transport urbà (autobus, U-bahn i S-bahn) i pels trens regionals (RE), però no pels ràpids (IC o ICE).

Deutschland-Ticket

Des del maig de 2023 hi ha el Deutschland-Ticket (DT), un bitllet mensual per només 49€/mes que inclou tots els transports urbans (autobusos, U-bahn i S-bahn) així com els regionals.

El DT té les mateixes condicions que el regionals, però enlloc de ser vàlid per la regió, el Deutschalnad-Ticket és vàlid per tot el país i durant tot el mes.

A continuació et deixo una llista de coses a tenir en compte:

 • El Deutschland-Ticket és una subscripció anual, que es carrega mensualment.
 • Es pot cancel·lar abans del dia 10 del mes anterior. És a dir, per cancel·lar-la pel setembre, l’has de cancel·lar a l’agost.
 • Es paga automàticament cada mes, per tant, si estàs de vacances, estiguis al loro de cancel·lar-la.
 • El cost és de 49€/mes i és unipersonal. Parlem de mes calendari és a dir, si la compres el 15 de juny és vàlid fins al 30 de juny.
 • Deutschland-Ticket no és vàlid pel FlixTrain i tampoc pels trens ràpids IC, EC, ICE.
 • Deutschland-Ticket només és vàlid per Alemanya, per tant si agafeu un tren que travessi frontera, encara que sigui un regional (RE) el DT només és vàlid fins a la frontera.

Surt a compte? Això depèn dels dies que estaràs per Alemanya i de les teves intencions de trasllat. Has de fer una míca de números. Però tenint en compte que els bitllets diaris de metro no baixen dels 5 € i que els regionals són 32€…tot depèn del que et moguis.

Bahn card

Si viatges molt amb tren, segurament t’interessa la BahnCard. Aquesta targeta, pagant un preu fix anual, t’ofereix un % de descompte en cada compra que facis i a més a més, acumules punts per bescanviar per regals o més descomptes.

Si vius a Alemanya i viatges dues o tres vegades al mes, et surt a compte. Si has d’agafar trens ràpids, si et mous amb regionals, agafa el Deutschland-Ticket

Hi ha 3 tipus de BahnCard

 • BahnCard 25: 25% de descompte
 • BahnCard 50: 50% de descompte
 • BahnCard 100: pots viatjar il·limitadament pel país durant un any.

Les BahnCard també tenen opcions de primera o segona classe. Amb la de primera classe, tens opció d’anar a les zones VIP d’espera. Jo he entrat a la de Düsseldorf i la part positiva és que tens beure gratuït. També tens sofàs, revistes i diries, taules i wifi, però bé, per mi, no fa la diferencia. Em van explicar que en algunes, com la de Berlín, també hi pots menjar.

Evidentment, cada una té un preu superior, et convé fer números, però si estàs de turisme, la millor opció és la BahnCard Probe, on per 16€, t’ofereix les mateixes condicions que la BC25 durant 3 mesos.

Estudia l’opció de la BahnCard Probe

La BahnCard és personal i intransferible, però ja et dic ara, que no s’ho miren sempre…Ves a l’apartat de trucs, per entendre-ho millor.

Tota la informació actualitzada sobre les BahnCard.

Comprar un bitllet de tren a Alemanya

El primer que has de saber, és que viatjar en tren per Alemanya no és gens barat, per això, el millor que pots fer és buscar alguna de les ofertes com el bitllet regional, els passes mensuals o la Bahn Card que t’hem comentat en els apartats anteriors.

Per comprar els bitllets tens tres opcions, a les màquines de les estacions de trens, a les taquilles de les estacions o per internet, sigui el web o l’app de DB.

informació trens alemanya

A Alemanya surt el mateix preu comprar per la màquina que per internet. Et sembla lògic? Doncs als Països Baixo et cobren 2€ per la impressió en comprar-lo per la màquina. I per exemple, a Stuttgart, els bitllets locals també surten més cars per la màquina que per l’aplicació.

Si el compres a la màquina, l’hauràs de validar. Per l’estació veuràs les màquines.

El procés és ben senzill, poses des d’on fins a on i pots escollir l’hora de sortida. Per la app, també pots filtrar el tipus de tren o que te’ls ordeni per preu, en lloc de per hora.

Només cal que et fixis en el número de transbordaments i la durada del viatge.

Fes-nos cas, el número de transbordament és important, perquè els trens a alemanya no són tan puntuals com t’han explicat…

Vigila perquè a vegades l’app t’ofereix un bitllet de descompte que en realitat tu no pots utilitzar… Què passa si el compres? Doncs depèn de la persona encarregada de revisar-los. Si està de bones, com que veurà que ets estranger t’aclarirà l’error i endavant, però si no, hauràs de comprar el bitllet a bord.

maquines comprar bitllet alemanya petites estacions

Et recomanem crear-te un usuari, a l’apartat de reclamacions entendrà el perquè.

L’avantatja de l’app és que tens el bitllet al mòbil, no te’l cal imprimir i tampoc cal connexió a internet. Per ensenyar el bitllet l’app funciona offline. El desavantatge és que depens que el mòbil tingui bateria.

A més a més, et diu si et tren va en tard o està a l’hora. Tot i que a mi m’han cancel·lat trens confirmats, 2 minuts abans de la sortida i fins i tot trens que mai han sortit que estaven confirmats. Però per ser honestos, això només m’ha passat amb regionals.

Quan comprar el bitllet

Si parlen de trens locals o regionals, compra’l quan vulguis. 1 minut abans que surti el tren, si vols.
En alguns metros, com a Duisburg, el pots comprar a dins del vagó.

estacions de trens alemanya

Si compres trens de llarga distància, IC o ICE, com més aviat millor perquè els preus pugen. És com comprar un bitllet per avió, però sense descomptes d’última hora. El mateix tren pot passar de 20€ dues setmanes abans de viatjar a 40€ la setmana abans a 90€ el dia…

Hauries de Saber:

Els preus dels bitllets fluctuen

Així que si has de fer viatges en tren de llarga distància per Alemanya, quan abans ho programis, millor, més econòmic et sortirà.

A l’estació

Un cop dins de l’estació, busca el teu tren per saber l’andana. Però atenció no t’espantis si el teu tren no surt a les pantalles!

A les estacions grans hi ha la típica pissarra electrònica, però allí no surten tots els trens.

Per això, una vegada més, l’app et serà de grana ajuda. Busca el tren o mira al bitllet electrònic allí tindràs l’andana actualitzada.

trens cancelats a alemanya

A les estacions grans com Colònia o Düsseldorf abans de pujar a l’andana hi ha teles que identifiquen tots els trens que havien de parar en aquella andana.

Si no, qualsevol dubte, hi ha atenció al client i generalment parlen angles. Allí et confirmaran i no tinguis problemes si et penses que no els entendràs, imprimiran la informació. Molt verds per algunes coses, però els encanta imprimir ves, lo de la burocràcia és superior a ells.

Una vegada a dalt, perquè generalment les andanes estan sobre el nivell de terra, si ja ho sé a Munic no i a Stuttgart tampoc. Bé, una vegada a la teva via, no perdis de vista ni les pantalles ni la teva app. A les pantalles t’indicaran l’hora de sortida i si va amb retard, si ha canviat d’andana i on pararà el tren, en quin tram hi ha la primera classe, el vagó menjador o el vagó de bicicletes.

Mira a la següent fotos tens un exemple de cada cosa:

com agafar un tren a Alemanya

Aquí veus que el tren cap a Múnic fa 15 minuts tard (vespätung) i que a la part B de l’andana és on hi ha el vagó per bicicletes, de la C a la E és 2na classe i la primear classe puja a la G.

El “Zug fällt heute aus” de Zürich HB, aquí està indicat amb una X.

El vocabulari bàsic

Hi ha certes paraules que has de tenir controlades, la majoria de personal que està als trens de llarga distància parla angles, però a les estacions, està escrit tot en alemany. Pels altaveus anuncien els trens, els canvis i els retards i a vegades en angles, tot i que ja saps que costa entendre les veus dels altaveus, fins i tot en català.

vocabulari bàsic per viatjar en tren per alemanya

Amb aquestes paraules bàsiques en tindràs suficient per entendre la idea general dels missatges que llegeixis.

Els problemes que ningú et diu

Els retards i les cancel·lacions estan a l’ordre del dia.

Mira, durant 6 mesos hem viatjat gairebé cada cap de setmana de Stuttgart a Mönchengladbach, doncs i no exagero, només hi ha hagut un de setmana sense un retard o cancel·lació en algun dels dos trens i va ser precisament l’últim (que el de retorn era dimarts, enlloc de diumenge). I la majoria de vegades més de 30 minuts. De fet, per nosaltres ara dir que ha tardat menys de 30 minuts és dir que el viatge ha anat molt bé.

El tema és que DB només retorna a partir dels 60 minuts de retard i en aquest cas, retorna un 25% del preu del bitllet. Si el tren fa més de 120 minuts de retard, et retornen el 50%. En cas de cancel·lació, t’ingresen el 100%.

Pel següent gràfic, no he fet diferència de si em retornaven una part o el bitllet sencer, mira, se m’ha ocudit ara reflexar les cancel·lacions…Tampoc no mostro els trens amb retards de menys de 60 minuts, que ja us dic, en tinc molts de 30 minuts cap a dalt, amb el que ja et fa perdre el tren de connexió.

No em creus. Això és els diners que hem gastat i els que ens han tornat:

Que et sembla, més de 380€ reemborsats, un 34% del que hem gastat. I si ho mires amb número, ens han retornat diners en 21 dels 58 bitllets comprats!

Reclamar

Si el tren ha fet tard, si la teva estació de sortida o destí ha estat anul·lada o diractament han cancel·lat el tren, podràs reclamar.

Atenció perquè si ha fet tard, només et tronaran diners a partir de l’hora de retard i en aquest cas serà del 25%. Si ha fet més de 2h, et tornen el 50% i si han cancel·lat la teva parada o el tren ha sigut cancel·lat, et tornaran l’import total del bitllet.

Hauries de Saber:

Si el han cancel·lat el teu tren, mira als trucs fueters.

Perquè et tornin els diners pots escollir o un bonificació de tren o un ingrés. Recomanació, ingrés. Si et correspon, ho tindràs ingressat, sense problemes.

Si ens has fet cas i t’has creat un usuari de la DB és molt senzill, tot i que no és fàcil trobar com.

Entra al teu usuari, ves a “Meine Buchungen” i busca el bitllet del tren que vols recomanar i edita’l “Bearbeiten“, allí veuràs un botó que diu “Entschädigung beantragen“; selecciona’l i endavant, ves omplint el formulari electrònic i llestos.

Fes la reclamació online.

Si no tens usuari, hauràs de reclamar per escrit i enviar la carta per correus, els hi encanta això als alemanys. Et deixem l’enllaç amb el formulari per imprimir.

Si tens més d’un bitllet per reclamar, no cal que enviïs una carta per a cada un, posa’ls tots dins d’un mateix sobre. T’ho dic per experiència.

Aquí trobaràs el formulari per imprimir i la direcció on enviar-ho.

En uns dies rebràs una carta, sí, sí, carta postal, no un correu electrònic, amb el resultat de la teva reclamació. T’explicaran si et correspon la reclamació i els diners que se’t retornen, si no et correspon i el perquè o si et falta alguna informació.

No t’enfadis, perquè gastin molt paper, els hi encanta. Si et tornen els diners, només perquè hi ha linia més a la plantilla, gastaran dos folis. Si no et tornen els diners t’explicaràn el perquè.

L’experiència m’ha ensenyat que reclamis per internet, és molt més senzill, directe i ràpid.

Si envies carta, sempre has d’enviar el bitllet original, per tant, si l’has comprat per internet, hauràs d’imprimir-lo i si l’has comprat per la màquina hauràs de guardar-lo. A més a més, hauràs de pagar el servei d’enviament. No cal que afegeixis cap justificant que el tren ha arribat tard, s’ho passen pel forro, perquè ho comproven.

Objectes perduts

Si et deixes algun objecte al tren, tens un formulari online per posar la denúncia.

Les típiques preguntes, de què, on, quan i com és. Segueix els passos que hi ha al web de Verloren oder Gefunden.

Una bona pràctica, és fer fotos al que tinguis. Sembla tonto, ho sé, ningú mai espera perdre res…però aquestes coses passen. Jo em vaig deixar la maleta! Llarga història hahaha

reclamar objectes perduts a alemanya

En uns dies, si ho troben, rebràs un correu electrònic indicant-te on està el teu objecte o millor dit, un objecte que coincideix amb la teva descripció.

Podràs escollir que te l’enviïn i pagar les despeses o anar-lo a recollir i pagar allí 5€. Si fill, una cosa que saben fer molt bé els alemanys és cobrar per tot… en fi, suposem que vas al lloc, hauràs d’ensenyar un document d’identitat, el número del teu objecte que t’hauran indicat al correu i respondre algunes preguntes sobre el teu objecte.

Aquí va bé tenir la foto.

Una cosa que em va passar a mi és que la direcció del meu document no coincidia amb la que vaig posar al formulari. La noia es va bloquejar, va entendre que una és la de Catalunya i l’altra la de residència i amb la descripció de la maleta, es va desbloquejar. Però aquesta gent són molt quadriculats… així que millor que al formulari posis la mateixa direcció que hi ha a la documentació que ensenyaràs.

Els trucs per viatjar amb tren per Alemanya

Com sempre, tots els trucs que t’expliquem, els hem viscut, d’una manera o d’altra, així que parlem per l’experiència i en aquest cas, més de 50 viatges llargs en 6 mesos i moltíssims més de curts.

Truc número 1: quin tren comprar

Compra el bitllet més barat i després puja al tren que t’interessi! Atenció a Baviera, no sé si ho provaria, però a la ruta de Stuttgart a Düsseldorf o Köln ho hem fet.

Com ens en vam adonar? El primer dia que van censaler el tren, a l’estació em van dir que agafes el següent. Havia pagat un IC i pujava a un ICE, el noi em va confirmar que amb el mateix bitllet, que no passava res. I així va ser, va passar el revisor, em va demanar el bitllet i no va passar res.

El pròxim cap de setmana, va tornar a passar el mateix.

A partir d’aquí, ja no pregunto, miro l’app qui tren em va millor i cap a dins, sempre més o menys a les mateixes hores, però fins i tot he pujat a un tren 2 hores abans que el meu i mai cap problema.

Van sempre en retard, l’únic que les interessa és que tingui bitllet.

Viatjar sense bitllet és arriscat perquè els revisors passen aleatòriament. Però els dies que hi ha molt retard o els trens que van a rebentar, generalment no passen.

Un altre truc és que, a o ser que agafis un tren que comença a la teva estació, si tu no fas el gest d’ensenyar el bitllet, no te’l demanaran.

Si has de fer combinació de trens, ves actualitzant l’app per comprovar que tot estigui bé, si perds la connexió, busca alternatives.

Mai, mai, mai he pagat seure i només una vegada em va tocar al passadís, però era un diumenge a hora pico i amb 2 trens previs cancel·lats.

Truc número 2: quan comprar el bitllet

Ja hem comentat que els preus dels bitllets de trens són fluctuants, els preus varien molt. Jo he pagat pel mateix viatge, mateixa hora i mateix tren 11€ o 40€. Per tant, no visquis la vida i no improvisis, porta els trajectes llargs organitzats.

Intenta no viatjar ni en divendres ni en diumenge, els preus són força més cars, inclús comprant amb antelació.

Truc número 3: ves amb previsió de retards

Puja menjar i beure, no passa res.

menjar als trens

Aprofita per utiltizar els banys als trens, ja que a les estacions de tren hauràs de pagar.

Porta el carregador pels teus dispositius electrònics.

Truc número 4: Bahn Card

Comença comprant la BahnCard Probe, són tres mesos a un preu molt recomanable. Després, si no et fa més falta, abans que et saltin a la de tot l’any, cancel·les la subscipció i tant amics.

En teoria, la Bahn Card és persona i intransferible. Si viatgeu dues persones juntes, no ho podràs utilitzar, però si amb la teva BC li compres el bitllet a algú altres i després li passes una còpia de la teva BC…

Em sembla que no em deixo res més, repeteixo tota aquesta entrada està basada en la nostra experiència personal i bàsicament per les regions de Baviera, Baden-Württemberg i Rin del Nord-Westfàlia. I és sobretot en aquesta zona, la de Colònia, Düsseldorf i Mönchengladbach on hem experimentat molts més problemes.

Espero que amb tota aquesta informació, amb aquesta guia completa per viatjar amb tren per Alemanya, hàgem respost alguns dels teus dubtes i t’hàgem donat idees de com gaudir.

L’anirem actualitzant, a mesura que descobrim coses noves.

Deixa’ns un comentari si tens dubtes, suggerències o més trucs!

Deixa un comentari