• Post category:Alemanya
  • Post last modified:agost 13, 2023

Ludwigsburg és una ciutat de l’estat de Baden-Württemberg, situada a només 12 km del centre de Stuttgart. La distància i que s’hi troba un dels palaus més bonics de la zona la fan una de les escapades ideals des de Stuttgart. Per tant, perquè no visitar Ludwigsburg?

palaus mes bonics alemanys ludwigsburg

L’atractiu principal és el palau residencial dels Württemberg, tot i que s’ha de pagar 10€ per visitar els jardins, 8,5€ per visitar el palau i desprès li has de sumar el preu al museu. A més a més, també es poden visitar exteriorment els castells i gratuïtament els palaus de Mon Repos i el Favorite.

Ludwigsburg l’escapada típica des de Stuttgart.

Ludwigsburg és una ciutat plena de botigues, vida, festivals i parcs. Un bon lloc per passar un dia de turisme i fins i tot, per viure-hi.

Encara que no vulgueu pagar l’entrada al castell, podeu visitar igualment la ciutat, però per ser sincers si no entreu al castell, potser hi ha altres ciutats pròximes a Stuttgart que valen més la pena amb pressupost motxiller, com per exemple Esslingen am Neckar.

que visitar Ludwigsburg

Si primer vas a Stuttgart, passa’t per l’Oficina d’Informació i Turisme d’Stuttgart, davant de l’estació de trens, allí tenen informació de tots els pobles de la regió. Gratis! I també trobaràs què visitar a Ludwigsburg.

Anem a parlar de què visitar a Ludwigsburg i què hi podem fer. L’escapada típica des de Stuttgart.

En situació

La ciutat de Ludwigsburg es divideix amb districtes: centre, oest, nord, est, sud, Pflugfelden, Eglosheim, Hoheneck, Oßweil, Grünbühl-Sonnenberg, Neckarweihingen i Poppenweiler.

que visitar a ludwigsburg

Ludwigsburg ha sigut la capital del ducat dels Württemberg en diverses ocasions. Per això avui en dia hi podem trobar l’espectacular palau-residència i altres indrets destacables. A més a més, Ludwigsburg va ser una ciutat creada a partir de mapa, és a dir, dissenyada. Molts dels edificis eren residències de famílies importants que es traslladaven entre Ludwigsburg i Stuttgart, en funció de la cort.

Què visitar Ludwigsburg en un dia.

Avui en dia, turísticament parlant, és una ciutat relativament petita, per visitar amb un dia i fer-nos una idea del que era el ducat dels Württemberg en el seu moment de màxim esplendor. Si volem passar-hi més dies, no hi ha problema, eh? Trobareu moltes activitats, coses per fer i visitar a Ludwigsburg.

escapades des de Stuttgart

Des d’Informació i Turisme organitzen diverses visites guiades per descobrir els tresors que amaga Ludwigsburg, això sí, com és habitual a Alemanys, trinco-trinco.

Breu història per parlar al bar

Ludwigsburg deu el seu nom a Eberhard Ludwig, duc de Württemberg. Ludwig va ser qui va ordenar construir l’immens castell residència de Ludwigsburg, en record als de Versalles. Aquest palau havia de ser la seva residència, ja que el lloc es troba en una zona amb climatologia més agradable de Stuttgart.

Ludwigsburg castell palau

A poc a poc, al voltant del palau residencial s’hi van anar construint cases. El 1709, Ludwigsburg va ser fundada oficialment i el 1718 ja va rebre els drets de ciutat. Tot, però, estava perfectament calculat amb l’objectiu que el palau residencial estigués a l’eix principal de la ciutat que havia d’anar creixent a l’oest del castell.

Hauries de Saber:

Ludwigsburg va ser la capital del ducat dels Württemberg

La nova ciutat havia de ser poblada i per això el duc va prometre 15 anys d’exempció d’impostos, terres i materials de construcció gratuïts, entre altres beneficis. Això sí, no tothom era apte per habitar la ciutat somiada per duc Eberhard Ludwig.

A partir d’aleshores Ludwigsburg ha sigut en nombroses ocasions capital del ducat de Württemberg, en post de Stuttgart. Això també va afectar de diverses maneres a la ciutat. Per exemple, quan el duc Karl Alexander von Württemberg, va traslladar la seva residència a Stuttgart el 1733, la majoria dels habitants de Ludwigsburg es van traslladar amb ell. Per tal de no abandonar la ciutat, s’hi va instal·lar una fàbrica de teles i s’hi va traslladar persones sense llar, orfes i delinqüents.

També s’hi va intentar construir una fàbrica de porcellana, però amb penes i treballs, no es va acabar de fundar fins 1738. Tot i que no va tenir el rendiment econòmic esperat.

ruta baden wurttemberg alemanya

El pròxim duc va ser Carl Eugen, qui va amenaçar la cort de traslladar la seva residència a Ludwigsburg si no li construïen un nou palau. D’aquí la història del Altes Schloss i Neues Schloss de la ciutat de Stuttgart. Malgrat els esforços de la construcció del nou palau, aquest es va incendiar el 1762 i finalment Carl Eugen va traslladar la cort a Ludwigsburg, on hi va fer construir el castell de Monrepos.

El 1775, per motius financers i embolics de la cort, Carl Eugen va tornar a traslladar la residència a Stuttgart, fet que va significar una nova decadència per Ludwigsburg.

parcs i jardins de Ludwigsburg

Canviem de duc i anem amb Friedrich II, qui el 1797 va declarar Ludwigsburg la residència d’estiu de la família ducal. Els palaus i els parcs van ser redissenyats a l’estil de moda de l’època, el classicisme.

Friedrich II va, diguem-ho de manera resumida, aliar-se amb Napoleó i això li va suposar passar de duc de Württemberg a príncep electoral, el 1803 i finalment nomenat rei el 1806. A canvi que Württemberg enviés exèrcits per lluitar del bàndol de Napoleó.

ruta un dia Ludwigsburg

Si ho comparem amb altres ciutats alemanyes i fins i tot europees, Ludwigsburg va tenir molta sort durant la Segona Guerra Mundial. Si bé va patir destrosses, no estar ni de ben lluny el que va patir, per exemple Stuttgart.

Què visitar a Ludwigsburg

Ludwigsburg atreu turistes locals i estrangers per l’impressionant Castell Residència, conegut com la Versalles alemanya. La veritat és que el lloc és espectacular. Anem a passejar per la ciutat i veure tot el que es pot visitar a Ludswigsburg.

Pel centre de la ciutat ens trobarem amb esglésies, places i cases de l’època primerenca de la ciutat.

ruta per Ludwigsburg

Tot plegat fa d’una bona excusa per visitar Ludwigsburg i completar la visita històrica dels ducs de Württemberg.

Si no voleu pagar per entrar a cap palau, si us sobra temps, igualment us aconsellem la visita. El Castell Residència podreu veure’l a través de les reixes. Els altres dos castells podreu passejar pels seus jardins de manera gratuïta. A més a més, visitar el centre de Ludwigsburg també és una bona excusa per aprendre sobre Alemanya.

Ruta fuetera d’1 dia per Ludwigsburg

La ruta ràpida per visiar Ludwigsburg en un dia:

  • Residenzschloss: el palau de Ludwigsburg i el principal atractiu turístic.
  • Favoriteschloss: passejar pels jardins i veure cèrvols.
  • Markplatz: la plaça del mercat amb les dues esglésies.

Amb aquest punts localitzats al maps.me podeu marxar de Ludwigsburg amb una idea, molt general del que és la ciutat. Si decidiu entrar al Palau de Ludwigsburg, ja hi tindreu el matí invertit. La resta del dia, per caminar per la ciutat.

Residenzschloss

L’atractiu principal de Ludwigsburg és, sense cap mena de dubte, el Castell Residència, el Residenzschloss. Aquest impressionant castell d’estil barroc inspirat amb Versalles és un dels castells més grans conservats originalment d’Europa.

Residenzschloss castell ludwigsburg

El palau es va començar a construir el 1704, per ordre del duc Eberhard Ludwig de Württemberg. Al principi només havia de ser la residència d’estiu, però a poc a poc, es va anar transformant en el magnífic edifici que veiem avui en dia. Com ja hem comentat a l’apartat d’història, Ludwigsburg va ser la capital del ducat de Württemberg en diverses ocasions.

El palau va ser abans que la ciutat.

El palau, com és habitual, ha anat canviat i adoptant diversos estils arquitectònics i decoratius al llarg de la història. Quan Eberhard Ludwig de Württemberg estava al poder, entre el 1693 i el 1733, l’estil del moment era el barroc. El palau es va acabar de construir el 1733. Posteriorment, Charles Eugène duc de Württemberg hi va fer canvis adoptant l’estil barroc. Finalment, el rei Friedrich Wilhelm Karl I de Württemberg hi va portar l’estil imperialista de l’època.

Per visitar-lo s’ha de pagar entrada, que no és gen barata. L’entrada, només als jardins és de 10€ i està obert de dilluns a diumenges de 11.00 a 16.00h.

Si pot passar tot el dia i podeu portar-vos el vostre menjar.

A més a més, als jardins hi acostumen a fer festivals i exposicions, com el dels castells d’arena o el famós de les carabasses, el Kürbisausstellung. Aquest normalment va de finals d’agost a desembre, i el dels castells d’arena de la primavera a l’estiu.

Kürbisausstellung festival carabassa

El Kürbisausstellung és el festival més gran de carabasses del món. Cada any escullen una temàtica, un any va ser Astèrix! O el 2021 Bob Esponja, i decoren els jardins amb escultures fetes de carabassa.

Durant l’exposició de carabasses hi ha restaurants especials que fan plats amb carabassa. Els preus estan força recomanables, per ser Alemanya, entre 9 i 11€. Són abundants i així tasteu els spatzles o els maultaschen de carabassa.

menjar al castell

Nosaltres, de moment, només hem pagat l’entrada als jardins. Són immensos, t’hi passes tot el dia, però no tenen res d’especial que no hàgiu vist mai, a part de ser molt i molt grans. Agafeu-ho amb calma. No és només els jardins barrocs que hi ha a l’entrada, eh? Hi ha fins i tot un hort, un jardí japonès, animals i un jardí de conte de fades, el Märchengarten.

Aquest jardí de conte de fades hi trobareu representades diverses escenes de contes infantils dels germans Grimm. Aquests dos germans, nascuts a alemanya a finals del segle XVIII, van reescriure moltes històries de manera senzilla i didàctica perquè arribessin a més gent.

jardins del palau de ludwigsburg

A part del palau, també és seu de tres museus diferents, la galeria barroca amb pintures, el museu de la porcellana i el museu de la moda barroca on hi ha vestimentes des del 1750 fins al 1820.

Els altres palaus de Ludwigsburg

El castell Favorite, Jagd- und Lustschloss Favorite, era la zona de caça particular del duc i va ser construït entre el 1713 i el 1728.

castell Favorite ludwigsburg

Avui en dia és tot un jardí obert al públic on s’hi poden veure cérvols en semi-llibertat. Per visitar el castell s’ha de pagar 5€ i està obert de dimarts a diumenge de 10.00 a 17.00h.

Si amb dos palaus no en tenim prou, en tenim un altre.

El castell del llac de Monrepos, Seeschloss Monrepos, és l’obra excèntrica del duc Carl Eugen. Quan aquest va traslladar finalment la cort a Ludwisbrug va ordenar, el 1764, la construcció de la que havia de ser l’òpera més gran d’Europa. El termini d’entrega de l’obra era de tres mesos i mig. Per tant, tot el poble es va volcar en la construcció per tal de complir els desitjos del duc.

Monrepos palace ludwigsburg

Avui en dia, aquest espectacular palau d’estil rococó és privat i només es pot visitar en esdeveniments privats, com per exemple bodes. Sí que podem passejar pels seus jardins de manera gratuïta i passar una bona al llac. El Seeschloss Monrepos està relativament allunya del centre, si hi aneu amb bicicileta és un passeig molt agradable.

Carl Eugen també fou el duc que va manar la construcció del castell de Solitude.

El centre de Ludwigsburg

Avui en dia passejar pel centre de Ludwigsburg ens recordarà estar a l’Eixample de Barcelona o passejar per Buenos Aires. Tot són carrers perpendiculars i paral·lels amb la plaça del mercat com a centre neuràlgic.

La vida a Ludwigsburg comença a la plaça del mercat, la Markplatz on els dimarts, dijous i dissabtes s’hi realitza el mercat setmanal.

visitar centre Ludwigsburg

Gairbé enfrontades a la plaça hi ha les dues esglésies principals de la ciutat, la Stadtkirche i la Kirche zur heiligsten Dreiennigkeit.

A prop de l’oficina d’Informació i Turisme, a Eberhardstrasse, hi ha el Kuntsverein i el Museu de Ludwigsburg.

Passeu per la plaça de l’Acadèmia d’Art, l’Akademie für Darstelende Kunts, que moltes vegades hi ha alguna fira muntada.

que visitar a ludwigsburg

Un parc bonic per descansar, que queda al costat del Palau Residència, és el Bärenwiese.

Amb això tenim les nocions bàsicques de Ludwigsburg. Però encara podem seguir descobrint part de la història de la ciutat, si decidim passejar pel carrer Stuttgarter.

Un exemple el tenim amb l’edifici anomenat Clussscher Saalbau que va ser construït al 1759. Al llarg de la seva història ha passat per cerveceria, sala de teatre i centre cultural. La casa de Jommelli, que data del 1760 que va ser habitada entre el 1763 i el 1769 pel compositor de música Niccolò Jommelli.

Al llarg d’aqust carrer hi ha altres residències, que també daten del segle XVIII, com la Schacksches Haus, que avui és una seu policial o la Cotta Haus.

Organitzant la visita a Ludwigsburg

Per menjar a Ludwigsburg, com sempre diem, no us podem parlar dels millors llocs, si no els hem tastat tots. Sí que us podem recomanar alguns dels que hem estat.

De tota manera, no us cal patir, no tindreu problema per trobar restaurant, això sí depèn de l’hora que busquis.

El centre està ple de restaurants, molts d’italians i alguns de nacionals. Però també hi ha cuina internacional com japonesa i fins i tot algun d’espanyol.

Hauries de Saber:

Si voleu dinar bé, heu d’activar-vos abans de les 14.00h.

Us deixem aquest lloc, V-Bandits, al carrer Kaffeeberg, no perquè sigui el millor, sinó perquè tenen la cuina oberta, almenys fins a les 15.00. I per cert, s’hi menja força bé, tot i ser vegà… Té tres plats al menú de cuina tradicional, però amb toc de cuinar d’autor. Els Maultaschen espectaculars.

menjar a ludwigsburg tipic

Fora dels horaris típics dels restaurants queden les opcions comodins de sempre: els kebabs, alguns dels llocs dels centres comercials, les pastisseries que venen entrepans o el menjar per emportar dels supermercats.

Al centre de Ludwigsburg hi ha dos centres comercials, tots dos amb supermercats i zona per menjar.

L’altra opció és fer un pícnic a l’estil alemany, que els hi encanta. Entreu en un supermercat o aprofiteu el mercat a la plaça principal i compreu formatges, fruita i vi. Busqueu algun dels jardins de la ciutat i a gaudir.

Si voleu menjar ràpid, al sortir de l’estació de trens (direcció al centre) aneu cap a la dreta, on hi ha l’estació dels autobusos. Allí hi ha una parada que ven entrepans i saltxitxes a preus a partir dels 3€, raonables per ser Alemanya.

Per dormir a Ludwigsburg si que no us podem ajudar gens, no hi hem passat cap nit, però hem observat que hi ha molts llocs, pels voltants, que seria fàcil pernoctar-hi amb tenda de campanya o si viatgeu amb furgoneta, també!

Sigui com sigui, us deixem la llista d’allotjament que recomana Turisme de Ludwigsburg.

Quan visitar Ludwisgburg

L’agenda cultural de Ludwisgburg és molt activa, així que abans d’anar-hi consulteu el web de Turisme i Events per coordinar bé la vosatra visita. Els esdeveniments destacats són el típic mercat de Nadal, el Ludwigsburger Barock-Weihnachtsmarkt, i la Fira de les Carabasses, la Kürbisausstellung.

turisme Ludwigsburg

El Mercat de Nadal aproximadament de finals de novembre a finals de desembre. Per exemple el del 2021 està programat del 23 de novembre al 22 de desembre.

La Fira de les Carabasses és espectacular. Cada any hi ha una temàtica sobre la que gira la fira. Fa uns anys va ser de l’Astèrix i l’Obelix, llàstima! La Fira dura des de finals d’agost fins a principis de desembre i és realitza als jardins del palau.

quan visitar ludwigsburg

Durant el setembre realitzen el Carnaval-Fira de Venècia…ves, se’ls hi ha mogut una mica el calendari.

Però també celebren, per exemple, al juliol, la fira castells d’arena, que també decora els jardins del palau.

Si voleu visitar Ludwissburg i els seus voltants us deixiem l’enllaç a una guia en anglès que està força interessant.

L’altre enllaç que us deixem és el del llistat oficial de tots els museus i la informació necessària per visitar-los que ofereix la web del Districte de Ludwisgburg.

veure basquet a alemanya

Si t’agarada el bàsquet, l’altra opció és coincidir amb algun partit de l’equip de la ciutat. El MHP Riesen són l’equip més ben posicionat de la regió. A més a més, el camp de joc, el MHP Arena està just darrera de l’estació de trens.

Amb tota aquesta informació, ja tens el que necessites per preparar la teva visita ideal per Ludwisgburg.

Hauries de saber per visitar Ludwisburg

Arribar a Ludwisburg des de Stuttgart

Anar a Ludwigsburg des de Stuttgart és molt fàcil. Hi arriben dues linies de “rodalies” de S-Bahn. La S5 i la S4 et deixen a l’estació de trens de Ludwigsburg, que està situada a pocs minuts caminant del centre turístic. El preu del bitllet és de 3,02€.

Viatjar per Alemanya amb tren

Amb cotxe tampoc té cap dificultat, una vegada has aconseguit sortir de Stuttgart. Si no hi ha obres, la ruta és de només 30 minuts, sempre seguint la B-27.

com anar a Ludwigsburg

Si teniu bicicleta, una ruta recomanable per veure el paisatge de Ludwigsburg és recorrer el camí de Solitude-Allee que porta directament al Palau Solitude. Després, des del palau, per tornar a la ciutat és molt plaer i sempre en baixada. Seria la part de la segona ruta que us hem proposat a 2 Rutes de Natura per Stuttgart.

Aquest camí va ser construït, de 13 km anava des de la mateixa porta del Solitude Palace fins a l’entrada de Ludwigsburg en una línia recta perfecta. Avui en dia, a vegades ens hem de desviar però, sobretot la part més pròxima a Ludwigsburg és totalment l’horta de Ponent. Camps de cereals, blat de moro, blat i fins i tot cultius dels famosos espàrrecs, ens transportaran a casa.

rutes bicicleta alemanya

No us perdeu tota la informació sobre el món de les bicicletes que us ofereix el web oficial del Districte de Ludwigsburg.

El que et fa estalviar diners

  • A l’estació de trens hi ha taquilles per deixar les motxillers. La petita costa 3€ i la gran 5€, tot el dia.
  • Al costat de l’estació de trens, sortint direcció al centre i caminant cap a la dreta hi ha una de les botigues de DM, un supermercat estil drogueria. Des de fora mateix, podreu agafar el wi-fi gratuït.
  • Comprar el bitllet de tren-metro per anar, per exemple, a Stuttgart, és més barat si ho feu per l’aplicació que en persona.
  • Normalment el supermercat Rewe també té wifi gratuït i obert. El Rewe està dins d’un centre comercial, a Wilhelmstraße.
  • Els banys de l’estació de trens i dels centres comercials s’han de pagar 0,5€.
  • Utilitza el bany del McDonalds (i potser també el del Subway, però aquest no ho hem provat). El McDonald’s està al Wilhelmstraße, al costat de l’Arenalplatz. El Subway està al costat del McDonald’s.

Amb tota aquesta informació, ja estàs servit per poder visitar Ludwigsburg al teu ritme. Hi has estat?

Deixa un comentari