Schwäbisch Hall a Baden Württemberg, Alemanya, s’ha convertit en una de les meves escapades preferides des de Stuttgart.
Què visitar a Alemanya
Típic poble de cases d’entramat de fusta, que amb el riu als peus i ponts de fusta, dona a les fotos un encant especial.
Ja et dic ara, que per arribar-hi amb tren, hauràs de dedicar-li tot el dia, passa com Strümpfelbach, el poble de les escultures entre les vinyes, saps? doncs que tot i no estar lluny de Stuttgart, no hi ha connexió directa i això et fa perdre temps. Però t’expliquem a l’apartat d’Hauries de Saber, com anar-hi i no decaure en l’intent.
A part del pintoresc poble, Schwäbisch Hall m’agrada perquè té 3 museus amb entrada gratuïta! Una cosa molt difícil de trobar a Alemanya.
Anem a donar un tomb?
En situació
Schwäbisch Hall es troba a uns 60 km de Stuttgart. La realitat és que forma part de l’antic ducat de Francònia, en lloc del de Suàbia i això li atorga particularitats especials.
L’origen del lloc està relacionat amb unes salines, que van estar en funcionament fins al 1924. De fet, la sal procedia d’una font d’aigua salada que li va proporcionar grans riqueses durant l’edat mitjana.
Escapades des de Stuttgart
Avui en dia és un indret de conte, ideal per passar-hi un dia, tot degustant plats autòctons i gaudint de passejar entre els seus carrers.
Breu història per parlar al bar
Si hem parlat de les salines durant l’època medieval, també s’entendrà perquè la ciutat va ser construïda a la vall, en lloc de dalt del turó. Una ciutat que creixia gràcies al comerç de la sal i els diversos mercats, com el de bestiar, pa o llet.
De fet, l’explotació de la sal en aquesta zona va ser tan important, que fins i tot s’ha pogut demostrar que hi havia una salina celta, durant el segle V aC.
Durant l’època medieval el territori va ser de diferents famílies, seguint el mateix patró que passava amb els pobles catalans. Schwäbisch Hall i les seves salines, sempre van ser un punt d’interès de poder i fins i tot van arribar a encunyar la seva pròpia moneda.
Amb l’arribada de Napoleó en territori alemany, Schwäbisch Hall va perdre la seva autonomia de ciutat imperial i va quedar annexionada al ducat de Württemberg. Aquest punt és rellevant per anar entenent el sentiment independentista de certes zones de Baden-Württemberg. Al final, no hi ha cap país que sigui 100% el país que avui en dia coneixem.
Què visitar a Schwäbisch Hall
Comencem per un dels plats fort i un lloc imperdible, el que nosaltres anomenem un 2×1 és el Museu Hallisch-Franconian. Perquè 2×1?
Perquè pots visitar un museu i a la vegada passejar per dins d’una casa antiga, o més ben dit, set edificis històrics. No et perdis cap sala i puja als dos dachs, golfes, ara entendràs els teulats de les cases d’Alemanya.
El museu Hallisch-Franconian et fa una repassada per la història i la cultura de la ciutat i els seus voltants.
Hauries de Saber
El Museu Hallisch-Franconian té entrada gratuïta
De l’altre costat del riu hi ha els altres dos museus. Un és el Kunsthalle Würth, amb una extensa col·lecció d’art modern dels segles XX i XXI. L’altre també és d’art, però canviem totalment d’estil. L’església de Johanniterkirche, avui s’ha reconvertit en el Johanniterhalle, una sala d’art tardomedievals.
Per cert, per travessar el riu, passaràs per dos preciosos ponts de fusta, el Sulfersteg i el Roter Steg. Pel camí us trobareu l’edifici del Haller Globe, un teatre. L’altre pont és el Henkersbrücke, que porta directament al nucli antic.
Entre els braços del riu es forma el Unterwöhrd park, un conjunt d’illes verdes ideals per descansar una estona.
Però si d’una cosa està orgullós Schwäbisch Hall és del seu teatre a l’aire lliure. Quan vagis a la plaça principal, a la Marktplatz, per visitar l’església de Sant Miquel, hauràs de pujar més de 50 graons. Aquí, cada estiu des de l’any 1925, s’hi realitza teatre. Hi haurem de tornar per veure’l, a més a més, ara he vist que es pot pujar a la torre de l’església, el que no sé si és gratuït o s’ha de pagar.
D’altra banda, al voltant d’aquesta plaça hi ha els edificis més importants per visitar a Schwäbisch Hall, com l’ajuntament, és a dir, la Rathaus. Edifici que data de 1732, tot i que el que veiem avui en dia, és una reconstrucció després de la Segona Guerra Mundial.
L’altra casa que crida l’atenció a la Marktplatz és la Clausnitzerhaus, una casa d’entramat de fusta d’allò més atractiva.
I si parlem de crida l’atenció, que me’n dius de les tres cases de colors llampants? Formen part d’un antic monestir franciscà que va estar en funcionament religió del 1236 al 1524.
No et preocupis gaire per marcar els punts a visitar a Schwäbisch Hall, deixa’t portar pels seus carrers i aniràs trobant tots els atractius turístics.
Els carrers empedrats i empinats porten fins a Neubausaal, un impressionant edifici que havia de servir com a graner, avui recuperat com a teatre i sala de festes. Des d’aquí podràs tenir una vista panoràmica de la ciutat.
Si vols practicar el turisme no guiri, també podràs i a més a més, fer una mica d’exercici. Resulta que tens el turó Limpurg i les ruïnes Limpurg. El castell de Limpurg era dels senyors de Limpurg i Schenken von Limpurg, és d’època medieval, citat per primera vegada el 1226.
El castell de Limpurg és la ruïna d’un castell d’esperó i va ser la seu ancestral dels senyors de Limpurg i Schenken von Limpurg, que més tard van ascendir als rangs de comtes. Les seves ruïnes encara avui es troben als afores sud de Schwäbisch Hall.
Al carrer Unterlimpurger, número 53, hi queda una casa d’estil gòtic alemany, amb l’entramat de fusta, que data del 1456.
I per acabar la jornada, pots passejar pel parc de la ciutat on trobaràs les restes d’una casa en treball de la sal i tot un text explicatiu.
A prop de Schwäbisch Hall hi ha el monestir de Großcomburg. La visita per l’exterior és gratuïta, però si vols entrar a l’església, s’ha de pagar. Pagar per entrar a una església és un dels punts que em queda pendent…
Que menjar a Schwäbisch Hall
Comencem parlant del menjar i no direm res que no hàgim dit ja. Si bé els plats són cars, la quantitat és bestial. Moltes parelles alemanyes veus que agafen un plat “petit” i un dels forts i comparteixen. Així que no tinguis vergonya a fer el mateix.
Hauries de Saber:
Què menjar? Doncs el típic d’aquesta zona com el Gulasch, els Maultaschen, Leberkäse o la Schweinschnitzel.
Pel poble hi ha diversos restaurants i cerveseries alemanyes. Jo he menjat a Zum Löwen i no està malament, tot i que he hi de tornar amb acompanyant per tastar més plants 🙂
Atenció els horaris, que a les 14.00 la majoria dels llocs tanquen la cuina calenta. Els dinars van de 11.30 a 14.00 i els sopars de 17.30 a 22.00h.
Viatja tranquil·lament a Schwäbisch Hall
Si vols anar per Alemanya o de fet per gairebé tot el món sense preocupar-te gaire pel tema de la sanitat, la millor opció és contractar una assegurança de viatges i si no saps per on començar, mirar IATI Seguros que tenen moltes opcions i diferentes ofertes.
A més a més, si reserves des de l’enllaç que t’oferim a Fuet i Mate, gaudiràs d’un 5% de descompte i nosaltres tindrem una comisisó.
Quan visitar Schwäbisch Hall
Sembla que la data ideal per visitar Schwäbisch Hall és a l’estiu durant el festival de teatre.
Evidentment, al desembre toca el mercat de Nadal, però la veritat és que és un poble que pots visitar durant tot l’any, ja que només pel seu encant i pels museus gratis, ja t’hi passaràs tot el dia.
Hauries de saber per visitar Schwäbisch Hall
Arribar a Schwäbisch Hall des de Stuttgart
Per anar des de Stuttgart fins a Schwäbisch Hall amb tren has d’agafar el R-90 fins a Schwäbisch Hall-Hessental i d’allí agafar el tren R-83 o un autobús fins a Schawäbisch Hall. El problema és que la connexió és només de 5 minuts, així que si el primer tren fa una mica tard, l’has liat, perquè t’hauràs d’esperar una hora.
I l’altre problema és que els trens alemanya no són tan bonics com et penses, a Viatjar per Alemanya amb tren t’expliquem tot el que has de saber per traslladar-te pel país, les coses bones i les dolentes i a més a més, et donem trucs i consells.
O caminar els 4 km, com vaig fer jo, i ja et dic que pel camí et trobaràs alguna sorpresa: Kloster Großcomburg, que està bonic de visitar.
L’altra opció del tren és fer connexió amb Heilbronn, tot i que el viatge és més llarg. Si optes per aquesta opció has d’agafar el tren fins a Heilbronn i allí el R-80.
El que et fa estalviar diners
- Com hem comentat, comparteix plat per menjar
- O menja al parc del riu on hi ha una kioks que ven würts, entrepans de “frankfurt”
- Aprofita els banys dels museus gratuïts
- Si vas amb tren i com a mínim sou dues persones, buscar el bitllet regional
Amb tota aquesta informació, ja pots seguir completant la teva escapada per Baden Würtremberg i ja tens clar que pots visitar a Schwäbisch Hall.