Rin del Nord-Westfàlia, en català, Renania del Norte-Westfalia en castellà i Nordrhein-Westfalen (NRW) en alemany, és, m’atreveixo a dir, un dels estats federals d’Alemanya més desconeguts, pel turisme, amb l’excepció de Colònia i Münster.

Dit així, potser no et sona gran cosa però i si et diem: Colònia, Düsseldorf, Dormunt, Münster i pels amants del futbol hi sumem Leverkusen i pels frikis del futbol Mönchengladbach. Ara et sona més?

que visitar a rin del nord westafalia

Rin del Nord-Westfàlia és una regió que bé val la pena explorar.

Hauries de saber:

La ruta industrial a LWL (WestfalenLippe)

Sigui com sigui, si vols saber bona part del que has de visitar per Rin del Nord-Westfàlia (NRW) o alguns llocs que no cal, estàs al lloc correcte.

Segurament, com a regió no et soni, però potser estàs buscant “escapades des de Colònia” o “que visitar pels voltants de Düsseldorf”, la bona notícia és que hi ha algunes joies per descobrir, si ets dels qui els hi agrada practicar el #turismenoguiri.

visitar rin nord westafalia alemanya

Després d’haver viscut durant 6 mesos aquí i a part de visitar més d’una vegada alguns llocs com Colònia o Düsseldorf, he dedicat 10 dies d’estiu a recórrer la regió. Sempre el campament base ha sigut Mönchengladbach, així que no parlaré de llocs de dormir.

L’avantatja del transport a 9€ m’ha permés, per un costat, arribar a llocs fora del centre d’algunes ciutats i a pobles o ciutats menys guiris. En aquesta guia te’ls explicaré tots i si, per mi, no val la pena, també t’ho diré. La vida és massa curta perquè la perdis visitant llocs que només tenen una plaça bonica.

Si no saps que és lo del transport de 9€, és que encara no ens segueixes a l’Instagram!

Practica el turisme no guiri amb @turisme_fuetimate

El mitjà de transport que hem utilitzat ha sigut el tren, perquè he aprofitat, i molt, el bitllet de 9€ mensual que hi va haver durant juny, juliol i agost del 2022. Però segurament que el Flixbus també funciona bé per aquesta zona i a més a més, si teniu vehicle propi, sempre trobareu llocs on pernoctar. La nostra assignatura pendent per Alemanya.

Per algunes de les ciutats més famoses, hem preparat la guia completa i detallada, com per exemple per saber què visitar a Colònia o la guia de Aachen i mira, al final també a caigut Mönchengladbach. Per aquells destins que no recomano, els detallaré en aquesta guia completa per Rin del Nord-Westfàlia.

que visitar rin del nord westafalia essen

Si t’ho muntes bé, si estudies bé les opcions i si prens apunts d’aquesta entrada, la teva escapada per Alemanya et pot sortir força barata i a més, molt interessant, perquè visitaràs zones poc turistejades pels estrangers.

Pots volar a Düsseldorf o Colònia des de Barcelona, amb vols barats i després et pots moure amb tren. Això sí, si bé a la Ruta per Baviera amb tren et vam dir que “Fer una ruta per Baviera amb tren és una passada” no et podem dir el mateix d’aquesta zona del país, on els retards i les cancel·lacions no són estranyes.

Hauries de Saber:

Els trens d’Alemanya no són tant perfectes com t’imagines.

T’ho expliquem tot i et donem consells i trucs a Viatjar per Alemanya amb tren.

Hem dividit aquesta entrada de la ruta per Rin del Nord-Westfàlia amb les típiques seccions de Fuet i Mate, però sense parlar de la història. És difícil encarar la història d’Alemanya, ja que no fa tants anys que és Alemanya. Tot i que aquesta zona d’aquí dalt, pinta que té una història menys complicada que el sud.

guia per rin del nord westafalia

Si vols saber que visitar, què menjar, què fer i com fer-ho per Rin del Nord-Westfàlia, escapades des de Colònia o quina és la ruta del carbó d’Alemanya, estàs al lloc ideal. Aquesta entrada és general, sense gaire detalls, per opcions més particulars anirem escribint les entrades particulars de cada ciutat o regió. I anirem actualitzant aquesta general amb els enllaços. O també trobaràs detalls a les guies de l’Instagram.

En situació

Rin del Nord-Westfàlia és famosa per la ciutat de Colònia, Köln, i també diríem que per Aachen, Aquitania, en català. Münster és l’altra ciutat estrella de la regió.

Ja hem dit que la regió en si, no és molt turística i confessem, que a l’anar amb tren només hem fet zones urbanitzades. No hem visitat cap zona natural, però té molt potencial, també. Sembla que és una bona zona per explorar amb bici. Si ho has fet, deixa’ns un comentari, ens estem iniciant a les dues rodes.

turisme diferent per alemanya rin del nord westfalia

Viatjar per NRW és una immersió cultural internacional força interessant. La barreja cultural és excepcional i si us som sincers, entre Baviera o Baden-Württemberg i per Rin del Nord-Westfàlia sembla que estiguem en dos països diferents. Entre turcs i hispanoparlants, a vegades costa reconèixer que estàs a Alemanya i tot. Això es nota molt més a Düsseldorf i rodalia.

Dins del land hi ha divisions administratives, les Regierungsbezirk, que serien Düsseldorf, Köln, Arnsberg, Münster i Detmold i dins d’aquestes encara hi ha més divisions, com si fossin els nostres municipis.

De fet, Rin del Nord-Westfàlia, és la suma dels antics lands de Rhineland, on hi pertanyia Düsseldorf i Köln, amb Westfalen-Lippe, on hi destaquen les zones de Ansberg, Detmold i Münster. Precisament Arnsberg i Detmold són les dues regions que ens falten explorar amb més temps.

Rin del Nord-Westfàlia és el land amb el PIB més alt del país! Per davant de les totes poderoses Baviera, amb Múnic com a principal bastió i Baden-Württemberg i la seva indústria automobilística de Stuttgart.

ruta i que visitar rin nord westafalia alemanya

Ara t’has quedat flipant, oi? Jo també! Perquè, honestament, després de viure un temps a Mönchengladbach i freqüentar Colònia i Düsseldorf, no ho hagués dit mai. Però ara, que he fet una bona ruta per Rin del Nord-Westfàlia, ja no em sorprèn tant.

Hauries de Saber:

El Rin del Nord-Westfàlia té PIB més alt del país

La pàgina oficial diu que un de cada 5 euros que es facturen a la indústria d’Alemanya, es genera a NRW. Les principals indústries estan als sectors de la indústria minera i siderúrgica i d’enginyeria mecànica, química, ferro, acer, metalls, vehicles i energia i en total generen més de 348 milions d’euros anuals. Et sonen les empreses: Bayer, Lufthansa, Henkel, o Deutsche Telekom? Doncs, això!

bruggen

A no sé què vulguis fer una ruta molt completa, amb 8, com a màxim, 10 dies en tindràs prou per visitar els llocs més turístics. En aquesta guia, t’explicarem què visitar per Rin del Nord-Westfàlia, que menjar i també com moure’t amb tren per aquesta zona de la manera més econòmica possible, a l’estil fueter. I la novetat, que no visitar! Perquè no hem fet una ruta turística, hem recorregut d’aquí cap allà!

Si vols aprofitar un cap de setmana llarg, tens 3 llocs per fer campament base: Colònia, Münster i Duisburg o Dortmund. Tot depen dels allotjaments i el transport que utilitzis.

Viatja del maig al setembre

Tota aquesta zona l’he explorat de març a setembre, per tant, els dies m’han donat molt de si, ja que es fa fosc molt tard. L’únic problema és que si t’agrada entrar a museus, la majoria tanquen a les 18.00h.

Com sempre diem a Alemanya, entenc que els mercats de Nadal cridin l’atenció, però sense cap mena de dubte jo em quedo amb l’estiu. Els dies s’allarguen fins a les 22.00 i la calor és com a molt, algun dia perdut de 30º. Els parcs i jardins estan tots florits i les places i les terrasses plenes de gent gaudint de l’estiu. A més a més, cada cap de setmana hi ha algun festival o activitat pel carrer. L’ambient és bestial.

Ruta per Rin del Nord-Westfàlia amb tren: Itinerari de 10 dies

Per preparar aquesta guia de què visitar al Rin del Nord-Westfàlia li he dedicat molt temps, perquè he viscut a la regió, per això, et faré un resum del qué sí i del que no, sempre des del meu punt de vista, és clar. Així que et faig la feina i et presento la guia perfecta i els dies necessaris per veure el més bonic de Rin del Nord-Westfàlia.

Hauries de Saber:

Tots els consells per viatjar en tren per Alemanya

En aquesta guia per Rin del Nord-Westfàlia t’explico els llocs imprescindibles i aquells que no ho són tant. T’ho anirem indicant a cada destinació, per això veuràs que hi ha llocs que a la ruta ideal no surten, però després te’n parlem.

Amb cotxe, podràs visitar més racons i sobretot més natura i pobles, però també et dic, que he fet poblets, com Brüggen i la veritat, no val la pena desviar-se, tot i que tinguin un castell.

ruta completa per rin del nord westfalia que visitar

La pitjor part d’aquesta ruta és el dormir, però si pares a Düsseldorf hi ha el nostre amic a&o que per 12€ la nit, en temporada baixa i 24€ alta, pots trobar un llit en habitació compartida i ja et dic ara que està molt bé.

Per temes professionals he pagat durant un mes allotjament entre Düsseldorf, concretament el a&o, i Mönchengladbach, entre hotels i airbnb i és força més car. A partir d’aquí, han siguit 5 mesos de lloguer a la “bonica” ciutat de M’gladbach.

A Colònia també hi ha allotjaments, però no ho sé de primera mà. Una mirada ràpida a Booking he vist que també hi ha el a&o, tot i que hi ha d’altres hostels més econòmics. Duisburg es dispara, 24€ la nit, el preu més baix. Dortmund, si bé també té l’amic a&o, els preus comencen a 30€ la nit i Essen, que seria l’altra ciutat gran de la zona, tres quarts del mateix. Per tant, si has de pagar per dormir, et convé fer campament base a Düsseldorf. Però bueno, ves-ho mirant perquè per les mateixes dates, ara el de Düsseldorf val 68€, jo us prometo que al març del 2022 en vaig pagar 12€.

Has de fer un estudi del preu de l’allotjament i del transport.

No m’atreviria a dir que necessites més d’un dia per a cada destí, a no sé què vulguis entrar a museus i dedicar-hi un temps considerable per amortitzar el preu de les seves entrades. Colònia i Münster són, segurament, les ciutat amb més coses a fer.

Si ets de futbol, aquesta és la teva regió! Aquí hi ha equips de futbol per donar i per vendre: Borussia Mönchengladbach i el seu rival èpic FC Köln. El Borussia Dormunt, el Schalke 04, el VfL Bochum  i el Bayer Leverkusen també són dels equips que juguen la Bundesliga, el 2022. Però hi ha altres equips que aixequen passions com el Borussia Düsseldorf o el MSV Duisburg.

futbol a alemanya

No és d’estranyar que amb 6 equips de futbol, només contant la Bundesliga, sigui el land amb més participació, ja que és el land més poblat d’Alemanya i quatre de les ciutats més grans del país, es troben aquí. A més a més, ja hem comentat que té l’aportació del PIB nacional més elevada.

Així que espero que amb aquestes dades sobre què visitar per Rin del Nord Westfàlia, puguis organitzar-te les teves vacances o diverses escapades.

La nostra recomanció general és un dia a Colònia i un altre dia pels seus voltants, com per exemple Bonn, un dia a Düsseldorf que pots aprofitar per fer voltants, com Wuppertal si ets molt amant dels trens o potser millor, Kettwig.

Després pots invertir dos dies entre Duisburg i Essen, complementant amb Hattingen i fins i tot, si tens temps Bohum.

bochum turisme diferent rin del nord westafalia

Queda un dia per Dortmund i un o fins i tot dos per Münster i fer algun poble del voltant.

Per últim, cap a l’altra zona, no pot faltar la visita a Aquisgrà, Aachen.

Però anem per parts en aquesta guia per Rin del Nord-Westfàlia.

Què visitar a Düsseldorf

Düsseldorf és la capital de l’estat federal de Rin del Nord-Westfàlia, tot i que Colònia no es queda endarrera en importància. De fet, Düsseldorf malgrat esser la capital, és la segona ciutat més poblada.

Passeja sense presses per Düsseldorf

Turísticament parlant, Düsseldorf no és, ni de bon tros, la ciutat més bonica de la regió. Per això, et recomanem i molt, visitar-la a l’estiu on segurament enganxaràs algun festival i si més no, la gent omple els carrers i els parcs.

que visitar a dusseldorf

La sensació que m’ha donat és que és una ciutat que aprecies quan hi vius, ja que hi ha de tot i té molt bon ambient. No et diem que no vagis a Düsseldorf, però amb mig dia en tens prou o com a molt un dia.

La zona turística de Düsseldorf es concentra, bàsicament al centre històric de la ciutat, amb la Rathause com edifici més destacat. El més interessant de Düsseldorf és el contrast d’arquitectura, mentre et trobes edificis clàssics, sorprenen edificis moderns com la Victoria-Tower o la Dreischeibenhaus.

El Hofgarten és un bon lloc per descansar, però si el que t’agrada és anar de compres, no tindràs temps de descansar. Düsseldorf té una gran quantitat de botigues de totes les marques i nivells, impressionant.

ruta per rin nord westfalia

A Düsseldorf també pots visitar museus, la majoria s’ha de pagar entrada, però alguns d’ells tenen l’última hora (de 17.00 a 18.00) gratuïta o obren els diumenges gratis. El Stadtmuseum i el Filmmuseum són exemples d’això.

Un lloc molt interessant i amb entrada gratuïta és el Düsseldorfer Gedenkorte für Opfer des Nationalsozialismus, on t’expliquen la vida a la ciutat en temps del socialisme.

Quan fem l’entrada completa de què visitar a Düsseldorf, farem la típica llista de museus i explicarem millor la història de la ciutat i el què visitar.

Dades pràctiques per visitar Düsseldorf

 • Val la pena: no és espectacular, però passa-hi
 • Temps a dedicar: Mínim mig dia
 • Truc: molts museus tenen entrada gratuïta de 17.00 a 18.00h

A Düsseldorf hi ha algun museu amb entrada gratuïta i alguns que ofereixen l‘accés gratis l’última hora. 

Per dormir a Düsseldorf et puc recomanar el a&o, un hostel on per 12€ (març 2022) la nit tens habitació compartida amb 4 persones.

turisme rin nord westfalia dusseldorf

Per menjar a Düsseldorf no tindràs el més mínim problema, tant al centre com en algun barri menys turístic trobaràs llocs alemanys a preus coherents. Si vols sortir del centre, ves al carrer Nordstraße, que té molta vida, per exemple el Himmel & Äad o el Café Florian.

Düsseldorf té molt bones comunicacions, per tant, si et mous amb transport públic, pot ser una molt bona opció de campament base per la teva ruta Rin del Nord-Westfàlia.

Què visitar a Wuppertal

Wuppertal és un d’aquells destins típics d’escapades des de Düsseldorf. La primera sospita surt quan busques al Google fotos de la ciutat i només veus fotos del tren volador, el famós Schwebebahn. Efectivament, poca cosa més té per oferir.

El Schwebebahn data del 1901

Si tens temps i tens el bitllet del tren inclòs, arriba-hi, però si no, no cal. El punt més destacable, a part del Schwebebahn és l’ajuntament, Rathaus Elberfeld.

que visitar a wuppertal alemanya

Crec que la millor manera de descobrir Wuppertal és, precisament, pujar al Schwebebahn i veure la ciutat des de dalt. L’altra opció és baixar a les estacions claus, visitar la zona i tornar al tren volador.

El tramvia penjat recorre 13 km de la ciutat i té una freqüència espectacular, cada 3 minuts els dies d’entre setmana, 4 minuts els dissabtes i 6 minuts els diumenges. Però encara és més espectacular quan llegeixes que data del 1901. L’enginyer Eugen Langen va ser qui va dissenyar aquest sistema de suspensió per les rodes. Els vagons tenen les rodes al sostre.

El bitllet de 24 hores costa 7,30€ i si viatges més d’una persona, per 3,60€ addicionals amplies el bitllet. O si tens una màquina del temps, viatges a l’estiu del 2022 on per 9€ al mes tens inclòs el monoraïl al teu bitllet de la Deutsche Banh. Per tenir la informació actualitzada consulta el web de Verkehrsverbund Rhein-Ruhr (VRR).

tren aeri alemanya rin del nord westfalia

Wuppertal Oberbarmen Bf és una de les estacions de la punta del Schwebebahn, és interessant arribar-s’hi per veure com gira.

Si baixes a Alter Markt, pots visitar un parell d’esglésies, com la St.Antonius i la Germarker Kirche. La plaça del Alter Markt és un punt de reunió i un dels molts llocs plens de botigues.

De les altres parades que vaig anar fent, només us recomano la de l’estació central des d’on, seguint el Alte Freiheit arribareu a la Neumarkt platz amb la fontcJubiläumsbrunnen i el bonic edifici de l’ajuntament.

Dades pràctiques per visitar Wuppertal

 • Val la pena: no, a no ser que siguis amant dels trens.
 • Temps a dedicar: una hora

turisme per wuppertal

Honestament, l’únic atractiu que li vaig trobar a Wuppertarl és la gràcia del “tren volador”, però la veritat és que només hi estat una vegada, però l’he caminat força i no vaig trobar-hi res de destacable. Penses diferent? Deixa un comentari 🙂

Què visitar a Duisburg

Duisburg és un dels punts destacats d’aquesta ruta per Rin del Nord-Westfàlia, la visita d’un dia per la ciutat i sobretot pel Landschaftspark Duisburg-Nord, la fa un dels destins imprescindibles d’aquesta guia.

que visitar a duisburg

El Königstraße és el típic carrer ple de botigues d’una típica ciutat alemanya. No té gaire encant, però és on hi ha, pràcticament, tota la vida de la ciutat. La part tranquil·la és passejar pel port, arribar-se a la zona de la vella sinagoga i si tens més ganes de passejar per la zona mig natural del Kaiserberg.

Landschaftspark Duisburg-Nord impresicindible

El Landschaftspark Duisburg-Nord és la parquetització de les velles fàbriques de carbó i acer. La visita és lliure i gratuïta, però també hi ha visites guiades, si vols pagar.

turisme industrial rin nord westafalia duisburg

Els edificis s’han reutiltizat per altres fins, fins i tot, al vell gasòmetre s’hi ha instal·lat una piscina per fer submarinisme. L’entrada al parc és gratuïta i dins hi trobareu un carret on menjar currywurts.

Dades pràctiques per visitar Duisburg

 • Val la pena: si, sobretot el Landschaftspark Duisburg-Nord
 • Temps a dedicar: 1 dia
 • Truc: banys gratuïts al centre d’informació del Landschaftspark.

L’entrada al Landschaftspark Duisburg-Nord és gratuïta Al centre d’informació al visitant hi ha banys gratuïts i podràs carregar els teus dispositius electrònics.

L’entrada completa per Visitar Duisburg i Essen

El tema del menjar no el podem desenvolupar gaire, al Landschaftspark Duisburg-Nord hi ha un camió on menjar el famòs currywurts i patates fregides a un preu molt normal. Currywurts amb pa per 3€ i si vols patates, per 6€. Això és el que vaig fer jo, aprofitant el sol d’estiu.

ports d'alemanya interior

A la Dellplatz, al costat de l’església de Sant Josep, hi ha la típica Brauhaus, però com molts altres restaurants, els dilluns tanquen. I just dilluns, és el dia que vam anar a Duisburg. Els preus són també coherentsun pèl picants per la mitja alemany, 12€ per la clàssica Flammkuchen, 15€ per “plats combinats” amb salsitxa i 16€ per la clàssica Schnitzel, és a dir, la carn de porc arrebossada.

Passejar per Duisburg amb un dia, en tens de sobres per fer-te la idea de la part més turística de la ciutat.

Què visitar a Mülheim an der Ruhr

Mülheim an der Ruhr et diria que te’ls saltis. Jo el vaig posar a la meva ruta pel Rin del Nord-Westfàlia perquè molts trens regionals paraven aquí, vaig pensar que tindria alguna cosa interessant. Si la té, no la vaig saber trobar.

Per mi, no cal anar a Mülheim an der Ruhr

Per visitar a Mülheim an der Ruhr tens la plaça de l’església Petrikirche i després el carreró que t’endinsa al Altstad, el Althofstrasse i tornant pel Hagdorn.

mulheim escapada dusseldorf alemanya

L’altre punt amb vida de la ciutat és ja al Innestadt, a la Synagogenplatz on s’hi fa el mercat setmanal.

Mülheim an der Ruhr té dos museus, el Kunsmuseum i el Heimatmuseum Tersteegenhaus, però quan hi vam anar, tots dos estaven tancats.

Mülheim an der Ruhr es troba entre Essen i Duisburg, per tant, si tens ganes de parar, pots dedicar-li una estona.

Dades pràctiques per visitar Mülheim an der Ruhr

 • Val la pena: no
 • Temps a dedicar: 1 hora

turisme per rin del nord westafalia

Si coneixes la ciutat i tens racons més xulos o llocs que valen la pena, deixa’ns un comentari. No hi ha res que m’agradi més que equivocar-me quan dic que un lloc no val la pena 🙂

Què visitar a Essen

Essen és la cosina germana de Duisburg, totes dues ciutats són famoses per la seva indústria del carbó i igual que Duisburg, Essen també ha reaprofitat les antigues fàbriques.

Jo només hi vaig estar un dia i de turisme, però em va donar la sensació que és una ciutat molt interessant per viure-hi.

No dubtis a posar Essen en la teva ruta per Rin del Nord-Westfàlia

Com hem comentat anteriorment, NWR és una de les zones industrials històriques del país i Essen han reciclat la mina de carbó en un conjunt de museus, galeries d’art i zona d’esbarjo. De fet, la UNESCO va declarar la Zollverein com a patrimoni de la humanitat, el 2001. Durant el temps que la mina va estar en funcionament, va ser la mina de carbó més gran del món.

industria essen que visitar

A l’entrada particular de Duisburg i Essen explicarem amb més detalls el “Hauries de Saber” sobre aquestes explotacions industrials.

Sobretot no passeu per Essen sense mirar l’agenda de cultura de la universitat d’art, té més de 300 esdeveniments preparats cada any.

Tot passejant pel centre, ple de botigues i de centres comercials, anireu veient els punts més importants per visitar a Essen, a Rin del Nord-Westfàlia.

Una escapada interessant des de Essen, de fet, si esteu de turisme es pot fer tot el mateix dia, és agafar el S6 i anar cap a Werden i Kettwig.

Werden-Essen és el districte més antic de la ciutat, amb la basílica de Sant Ludgerus com a punt de partida. La basílica de St. Ludgerus data el 1256, quan era part de l’abadia fundada per Liudgeer, el primer bisbe de Münster.

guia per visitar rin del nord westfalia

Pel camí també us trobareu la Villa Hügel, una vila d’una família industrial de la zona, els Krupp. La casa, ubicada en un parc de 28 hectàrees, data del 1873 i té 269 habitacions. Per visitar el recinte s’ha de pagar una entrada de 5€ i en general està oberta de 10.00 a 18.00h. Poc més us puc explicar, falti!

Tota aquesta zona és meravellosament verda, regada per les aigües del Baldeneysee. De fet, Essen és la tercera ciutat més verda del país. Sense cap mena de dubte, un bon lloc per fer un viatge en bicicleta per Alemanya.

Dades pràctiques per visitar Essen

 • Val la pena: si
 • Temps a dedicar: 1 dia
 • Truc: l’entrada al Zollverein és gratuïta, però el Grugapark  s’ha de pagar.
L’entrada completa per Visitar Duisburg i Essen

Què s’ha de menjar a Essen? Doncs bona pregunta, ens queda pendent, perquè aquest dia vaig decidir que menjava peix. Bé, que també és un dels clàssics d’aquesta zona d’Alemanya, el famós Matje. Anant cap a Grugapark em vaig trobar una peixateria que venien menjar preparat i no vaig poder deixar passar la temptació de menjar un Matjes, el famós herring dels Països Baixos, un areng.

ruta per alemanya rin del nord westfalia

La visita turística a Essen no et portarà més d’un dia i fins i tot, si agafes el transport públic per moure’t d’una punta l’altre, amb mig dia faràs el fet.

Què visitar a Kettwig

La visita a Kettwig només us portarà unes hores, però és un poble amb molt encantador, així que si tens temps, realment val la pena aturar-s’hi i passejar-lo.

La línia S6, que connecta Kettwig amb Essen té un punt panoràmic espectacular, el pont d’acer construït després de la Segona Guerra Mundial. Us recomano baixar a Kettwig Stausee i després, per tornar, ja agafareu el S6 a l’estació vella de Kettwig.

que visitar a kettwig

Abans de travessar el pont, no us perdeu l’edifici de maons de l’antiga fàbrica de draps i filats de Scheidt.

L’encantador centre de Kettwig.

Si d’una cosa estan molt orgullosos a Kettwig és de les seves escultures, el Skulpturenpark, i he de dir, que a mi, una ciutat amb escultures, sempre comença amb 10 punts de més. A més a més, a Kettwig s’han pres la molèstia d’escriure’n una mica d’informació.

Per entrar al nucli antic ple de cases d’entramat de fusta, només cal travessar el bonic pont de pedra, el Mühlengraben. La plaça principal és la Tuchmacherplatz amb la Weberbrunnen i a través de les escales s’arriba a l’església evangèlica i a la plaça de Martin-Luther-Platz.

escapades des de dusseldorf alemanya

A la plaça Bürgermeister-Fiedler-Platz hi ha l’històric edifici de l’ajuntament i a la plaça del mercat, envoltada de cases del segle XIX.

Dades pràctiques per visitar Kettwig

 • Val la pena: si
 • Temps a dedicar: unes hores
 • Truc: baixa a Kettwig Stausee

que visitar rin del nord westfalia

A la plaça Tuchmacherplatz  hi ha un lloc per menjar, però jo vaig menjar a Essen. El mateix dia vaig visitar Essen, Werden i Kettwig. Però ja et dic ara, que Werden, te la pots saltar.

Què visitar a Hattingen

La ciutat de Hattingen és un dels imprescindibles de la guia de Rin del Nord Westfàlia. Aquí també hi ha indústria del carbó, l’entrada és de 5€, però en aquesta ocasió no hi vaig entrar. El centre antic és molt bonic, ple de cases de fusta i amb molt bon estat.

Hattingen i el Altstadt de cases de fusta, molt recomanable

Per arribar a Hattingen t’has de desviar de la ruta entre Essen i Duisburg. La part positiva és que pots anar a Hattingen i desprès agafar un autobus per arribar-te a Bochum i així tornes a la línia principal de turisme per Rin del Nord-Westfàlia.

turisme imperdible rin del nord westfalia alemanya

Sense cap mena de dubte, dues o tres hores ben passejades, podràs gaudir de Hattingen.

Dades pràctiques per visitar Hattingen

 • Val la pena: si
 • Temps a dedicar: un parell d’hores, mínim
 • Truc: dinar a la carnisseria Schultenhof i ves al Kaufland per bany

Per menjar a Hattingen no tindràs cap mena de problema, pel centre antic hi ha una gran varietat de restaurants. Però hi ha una carnisseria que també fan plats per emportar o que pots menjar allí mateix. La Schultenhof, que es troba al carrer principal, concretament a Gelinde 2, podràs escollir entre dos plats del dia de 4 o 6€. El beure, el bany i el cafè el fas al supermercat Kaufland que hi ha al costat.

que visitar a hattingen

Si encara vols menjar més barat i calent, hauràs d’anar al mateix Kaufland, on a la part de la carnisseria també tenen plats per emportar.

Què visitar a Bochum

El principal atractiu de Bochum és, una vegada més, l’antiga zona industrial del carbó, el LWL Industrial Museum Zeche Hannover. Aquí ho han habilitat en un museu d’entrada gratuïta. El museu és petit i aprens, relativament, poc. Si tens poc temps, recomano pagar els 5€ i visitar el de Dortmund.

Posa Bochum a la teva llista només si tens temps.

La ciutat de Bochum no té gran cosa per visitar, el típic carrer ple de botigues que enllaça l’estació de trens amb la plaça del mercat i l’ajuntament.

turisme industria carbo i acer alemanya

No et diré que és una ciutat imprescindible per visitar a Rin del Nord-Westfàlia, o almenys a mi no m’ho va semblar, però si tens temps, no fa mal a ningú.

Dades pràctiques per visitar Bochum

 • Val la pena: només si tens temps
 • Temps a dedicar: necessitaràs 1 hora per anar i tornar al LWL Industrial Museum Zeche Hannover.

Aquí no hi vaig menjar, el meu consell és que vaigs al poble de Hattingen.

Què visitar a Dortmund

Dortmund és la regió més important de la vall del Rhur, a Rin Nord-Westfàlia. Com totes les ciutats d’aquesta zona, Dortmund s’ha desenvolupat gràcies a les mines de carbó i la indústria de l’acer.

El Borussia Dortmund és un dels clubs de futbols més rellevants del país.

La ciutat no és que sigui espectacular, però la gran quantitat de museus que té i alguns d’ells amb entrada gratuïta, fan de Dortmund una parada imprescindible de la guia de Rin del Nord-Westfàlia.

dormunt imperdibles alemanya

El racó especial de Dortmund és el LWL Industrial Museum, l’entrada costa 5€, però realment val la pena. Ubicat a l’antiga mina de carbó és un museu que t’explica tant la vida a la mina, com a la colònia, així com la indústria del carbó.

Dormunt, realment, es mereix una entrada particular a Fuet i Mate i dues visites més per part nostra, una a l’hivern per veure el mercat de Nadal i acabar de visitar alguns museus que em van quedar pendents i l’altra per un partit del BVB.

Dades pràctiques per visitar Dortmund

 • Val la pena: si
 • Temps a dedicar: un dia, mínim. Si vols fer museus, t’hi hauràs de quedar mig dia o un dia més.
 • Truc: no hi vagis dilluns
L’entrada completa per visitar Dortmund

Relament una ciutat que val la pena visitar i amb moltíssims museus gratuïts. Evita anar-hi el dilluns que és el dia que els museus tanquen.

que visitar a rin del nord westafalia

Per menjar a Dortmund no tindràs cap mena de problema, a la plaça Alter Markt hi ha tres llocs típics i desprès un altre a la plaça Hansaplatz que també tenia molt bona pinta. Jo vaig menjar al Zum Alten Markt i excel·lent.

Què visitar a Münster

Ara canviem de regió i anem cap a Westfàlia, per visitar la seva antiga capital, Münster. Bona part de la ciutat va ser destruïda durant els bombardejos de la Segona Guerra Mundial, però anys després se’n van reconstruir els edificis més importants.

Münster et sorprendrà

Aquí canviem totalment d’estil, i deixem les cases de fusta, per endinsar-nos al gòtic alemany.

turisme per munster alemanya

La visita a Münster et portarà un dia més la visita a algun dels museus gratis de la ciutat. Molt recomanable el museu de la ciutat, malgrat que està tot en alemany, la col·lecció que tenen és molt interessant.

Dades pràctiques per visitar Münster

 • Val la pena:
 • Temps a dedicar: 1 dia mínim, millor 2
 • Truc: aprofita els museus gratuïts per utiltizar els banys

Münster té força museus gratuïts, així que aprofita per aprendre sobre la història de la ciutat, veure una mica d’art i totes les bendimies que ofereixen els museus, si estàs fent un viatge fueter, com banys gratuïts, aigua i llocs per carregar els dispositius electrònics.

que visitar a munster ciutats imperdibles alemanya

Si t’estàs preguntant què menjar a Münster i on, no et caldrà buscar gaire. Pel centre hi ha nombrosos restaurants i si no, l’altre punt famòs de la ciutat és el carrer Kreuzstraße, jo vaig menjar al Pinkus i molt bé, tant el meu plat com els dels veïns.

Què visitar a Hamm

Comencem malament, perquè no vam veure cap de les dues atraccions més representatives d’Hamm, el seu temple de Sri Kamadchi Ampal Tempel i l’elefant que es troba al Maximilianpark.

Què vam fer? Passejar pel centre, però ja us dic ara, que no val la pena anar-hi. Si trobes que estic equivocada, deixa’m un comentari!

Hamm no em va sorprendre

El temple de Sri Kamadchi Ampal data de finals dels anys 80, quan molts tàmils van haver de fugir de Sri Lanka. Uns 60.000 es van instal·lar a Alemanya i d’aquests, uns 45.000 són hinduistes.

Per la seva part, el Maximilianpark es va construir a l’antiga mina de carbó Maximilian, el 1984. Avui en dia, encara té l’elefant artificial més gran del món que serveix d’hort i que es va construir en l’antiga zona de neteja del carbó. Per visitar-lo s’ha de pagar una entrada de 5€.

turisme diferent per alemanya

El Gustav-Lübcke-Museum és un dels museus d’art més importants del Rin del Nord-Westfàlia, amb una entrada de 5€. Tot i que tampoc el vaig visitar.

Sí, ho sé, vaig fer Hamm molt per sobre, però és que tenia poc temps i va ser una primera pressa de contacte, com que no va ser el que esperava, ja no hi vaig tornar. L’altre museu de la ciutat és el DB Stillstandsmanagement Hamm, museu del tren.

Dades pràctiques per visitar Hamm

 • Val la pena: no
 • Temps a dedicar: un parell d’hores

on veure murals alemanya

Hamm és una ciutat amb poc atractiu turístic, bàsicament passejar pel carrer principal i poca cosa més, a part del temple i el parc que hem comentat.

Què visitar a Bielefeld

Bielefeld és una d’aquelles ciutats de la ruta del Rin del Nord-Westfàlia que si tens temps per visitar està bé, però si no, no et preocupis, tampoc passa res.

Altes Rathaus, l’antic ajuntament, un edifici d’estil gòtic i neo-renaixentista. L’edifici està, curiosament, fora de la Alter Markt, la plaça “major”. Al costat de l’ajuntament hi ha Stadttheater, el teatre de la ciutat.

Bielefeld turisme

L’església principal de Bielefeld és la Altstädter Nicolaikirche, una església totalment reformada després del bombardeig durant la Segona Guerra Mundial, que la va deixar, pràcticament, destrossada.

La silueta de Sparrenburg, a Bielefeld

El símbol de la ciutat és el castell de Sparrenburg, que data del segle XIII.

Evidentment, a Bielefeld també hi ha museus per visitar, com el Museum Wäschefabrik. Un museu on t’explica la història de la indústria de la bugaderia. L’entrada és de 4€.

Dades pràctiques per visitar Bielefeld

 • Val la pena: si tens temps
 • Temps a dedicar: mig dia

turisme per rin del nord westfalia guia

Bielefeld no serà la ciutat més important de la teva ruta pel Rin del Nord-Westfàlia, però si tens temps, una escapada tampoc et decebrà totalment.

Què visitar a Paderborn

Paderborn, així d’entrada, no el posaríem a lloc imperdible d’Alemanya. Sincerament, només hi he estat unes hores, passejant i bàsicament pel centre. Però honestament, em va fer bona sensació.

que visitar nrw alemanya

El centre de la ciutat és força bonic, tot i que reconstruït després de la Segona Guerra Mundial. De fet, pel carrer us trobareu cartells amb les fotografies de com eren alguns edificis abans de l’encontre bèl·lic i com van quedar després dels bombardejos. Impacta.

Paderborn té potencial

Pel centre et trobaràs la catedral amb la seva torre i el bonic edifici de l’ajuntament.

La catedral està lligada a l’amic Carlemany, qui va fundar el bisbat al segle VIII. Tot i que la que ha arribat als nostres dies segueix l’estil romànic i gòtic del segle XIII.

L’ajuntament és un dels més bonics de la zona, construït durant el segle XVII seguint l’estil renaixentista amb les seves arcades.

turisme diferent per alemanya

A la teva ruta per Parderborn no et pot faltar la Marktkirche, d’estil barroc i construïda entre el 1682 i el 1692.

Un altre atractiu de Paderborn són les seves fonts monumentals. Com a moltes altres ciutats, Lleida sense anar més lluny, per portar la salubritat a la ciutat i dotar els habitants d’aigua corrent saludable, es van construir fonts.

Un dels museus més famosos per visitar a Paderborn és el Heinz Nixdorf Museumsforum, amb una entrada de 8€. Jo no hi he estat, però si més no éscuriós, és un museu de la computació, de fet, diuen que el més gran del món.

Per la seva part, el Erzbischöfliches Diözesanmuseum Paderborn, és el museu d’arc sacre, també has de pagar 8€ per visitar-lo.

Si vols seguir visitant museus, a la plaça Kaiserpfalz es van descobrir restes de la ciutat antiga. 4,5€ per visitar-lo.

El que m’ha quedat pendent i això és perquè he preparat millor l’entrada escrita que la meva visita és el Deutsches Traktoren- und Modellauto-Museum e.V., és a dir, el museu dels tractors! També 8€, però mira, aquest sí que l’hagués pagat.

Si t’agraden els parcs, n’hi ha un amb llac, una mica allunyat del centre, el Park an den Fischteichen i una mica més allunyat del centre el Lippesee.

Dades pràctiques per visitar Paderborn

 • Val la pena: si tens temps
 • Temps a dedicar: mig dia

Si tens un dia, pots fet el tàndem Bielefeld i Paderborn, això sí, fes-ho al revés que jo i dedica més temps a Paderborn.

turisme alemanya Paderborn

Si vens amb tren des de Bielefeld, baixa a Paderborn Kasseler Tor i així ja estàs al centre, després vas caminant fins a l’estació central, tot fent la visita, en aquest cas, guiri.

Què visitar a Colònia

Sense cap mena de dubte la ciutat més famosa de la regió és Colònia, Köln. Com que a Fuet i Mate hi hem dedicat una entrada particular, aquí només farem un resum.

Colònia la pots visitar un cap de setmana d’escapada.

Amb un dia en tens prou per fer-te una idea de la ciutat de Colònia. Evidentment, el seu racó més famós és la Catedral i partir d’aquí, el millor consell que et podem donar és callejear pel seu centre històric, passar per la plaça Fischmarkt i si tens ganes, arribat al barri belga.

ruta per visitar a rin del nord westfalia

Els mínims, imprescindibles i punts més turístics per visitar Colònia són:

 • La Cateldral
 • El Altstadt, és a dir, el nucli antic
 • Groß St Martin, l’església romànica més famosa
 • La Fischmarkt Platz, amb les cases de colors
 • Afegim que menjar botifarra negra, la Fosh i beure una Kölsh

No et perdis l’entrada de Colònia del blog, on t’expliquem amb detall tot el que pots visitar per practicar el #turismenoguiri per Köln, que menjar i fins i tot ens atrevim a donar-te alguna recomanació.

Què visitar a Colònia, Alemanya.

Ni que no vulguis fer tota la ruta completa per Rin del Nord-Westfàlia, Colònia, no pot faltar en alguna de les teves visites a Alemanya.

Dades pràctiques per visitar Colònia

 • Val la pena:
 • Temps a dedicar: 1 dia mínim, millor 2

Colònia té moltíssims museus, però gairebé cap té entrada gratuïta ni que sigui un dia al mes. Sí que fan la nit dels museus, però casualitats de la vida, just el cap de setmana del 2022 que el feien, estàvem a Stuttgart, així que no sé si aquesta nit és gratuït o passa com a Stuttgart que has de pagar un passi.

impresdinbles que vistar a rin del nord westfalia

Per menjar, no hi ha problema, a part que hi ha moltes opcions, ens alegra molt que hi ha moltíssims restaurants alemanys, cosa que en altres ciutats no és tan fàcil de trobar.

El plat estrella és el Himmel un Äd, un plat amb botifarra negra i puré de patates i de poma i sobretot acompanya’l d’una Kolsch, una cervesa local.

Què visitar a Mönchengladbach

Si ens segueixes a l’Instagram, ja sabràs que la resposta de què visitar a Mönchengladbach és força decebedora, pràcticament res.

Què vistiar a Mönchengladbach, guia completa

El millor que pots fer a Mönchengladbach és prendre alguna cosa a Alter Markt o anar a un partit del Borussia.

ruta per renania del nord alemanya

Però com que me l’he caminat molt i no vull que diguis, eh, però també hi ha el castell de Rheydt, doncs et deixem l’entrada sencera i completa de la guia de què visitar i on menjar a M’Gladbach.

Dades pràctiques per visitar Mönchengladbach

 • Val la pena: no, a no ser que t’agradi el futbol
 • Temps a dedicar: 2 hores
 • Trucs: pel centre hi ha wifi gratuït, també a l’estació i al centre comercial Minto, on també hi ha banys gratuïts i podràs carregar els dispositius electrònics.

secrets de rin del nord westafalia alemanya

La gastronomia típica de Mönchengladbach és semblant a la Colònia, el Himmel un Äad, és el plat estrella, però aquí també podràs trobar les famoses Schnitzels o el Leberkäse mit Spiegeleier i un bon lloc per tastar la gastronomia local és el St. Vith, el restaurant més antic de la ciutat, a la mateixa plaça principal, la Alter Markt, tot ben regat amb una Bolten.

Què visitar a Neuss

Neuss am Rhein és una ciutat del Rin del Nord Westfàlia a tocar de Düsseldorf. Ves-hi a dinar o a sopar i aprofita per visitar el seu petit centre.

escapades dusseldorf alemanya neuss

Tot el passeig des de l’estació de trens fins a la Markplatz seguint el Krefelder Strasse, ja forma part de la visita a Neuss.

Si vius per la zona, ves de tant en quant a Neuss.

L’altra plaça important de Neuss és la Münsterplatz on hi ha la catedral la Quirinus Münster i l’ajuntament.

Per cert, l’últim cap de setmana d’agost fan la “festa major” amb molt bon ambient.

Dades pràctiques per visitar Neuss

 • Val la pena: si estàs per la zona, sí, passa-hi
 • Temps a dedicar: 2 hores
 • Trucs: pel centre hi ha wifi gratuït.

turisme per rin del nord westafalia alemanya

Neuss és un lloc tranquil per viure i pròxim a Düsseldorf. Les comunicacions de transport públic, trens i rodalia, són molt bones.

Què visitar a Krefeld

Krefeld, o jo no vaig saber trobar res interessant, o no cal que us hi arribeu. El centre és dels més lletjos que he vist a Alemanya i l’únic punt interessant és la Brauereiausschank Wienges que obra a les 17.00h, un indret únic, ni que sigui per fer una cervesa i veure la decoració del local.

Krefeld només a menjar

Hi ha un parell de museus, com el Buschhüterhaus i el Kaiser-Wilhelm Museum. Pots fer un passeig Wassengewinnungsgelände o gaudir de la tarda al Stadtwald i poca casa més.

krefeld turisme alemanya

Reconec que només hi vaig estar un parell d’hores perquè vaig aprofitar que hi havia d’anar per feina, però la veritat, no vaig saber trobar-li la gràcia.

Dades pràctiques per visitar Krefeld

 • Val la pena: no
 • Temps a dedicar: 2 hores com a molt.
 • Truc: si hi caus, ves a la Brauhaus Wienges

on menjar a Krefeld

Si has estat a Krefeld, deixa un comentari amb les teves impressions i sobretot si li has descobert l’encant, explica’ns-ho. No hi ha res millor que tornar a un lloc per descobrir el seu potencial.

Què visitar a Bonn

Bonn, no de James Bond, és també un dels clàssics de la ruta pel Rin del Nord-Westfàlia i el motiu principal és que és el lloc de naixement del Ludwig van Beethoven.

Bonn va a la llista de llocs per visitar a Rin del Nord-Westfàlia

El centre turístic de Bonn és petit, dedicant-hi un matí, sense entrar a cap museu, pots fer-te una idea del més important.

Si hi arribes amb tren, com és habitual a Alemanya, estàs de sort perquè ja estàs al centre de la ciutat.

bonn tipic

Només et cal resseguir Am Hof o millor, si vas a buscar el carrer comercial de Poststraße o de Gangolfstraße i de seguida et plantaràs a la plaça de la catedral, la Münsterplatz. D’allí, no res, hi ha la Marktplatz i a partir d’aquí, amb lo guiri més fet, només et queda perdre’t pels carreronets.

Bonn és una de les escapades clàssiques des de Colònia.

Evidentment, l’atractiu principal de la ciutat és el museu de Beethoven. La Beethoven Haus es pot visitar pagant 10€. Confesso que no el vaig fer, la part musical de Fuet i Mate no va venir a Bonn, així que m’espero per tornar-la a visitar amb ell.

Dades pràctiques per visitar Bonn

 • Val la pena:
 • Temps a dedicar: mig dia, sense entrar a museus
 • Truc: divendres dia de mercat, bones parades per menjar barat.

Per menjar no us puc recomanar cap lloc, perquè vaig aprofitar que els divendres fan dia de mercat i vaig comprar un entrepà de matjes i per beure vaig aprofitar la fira del vi. Però en tinc alguns de marcats que tenien bona pinta, si els vols, deixa un comentari.

ajuntament bonn

Faig una aclariment, que no us passo com a mi, a prop de Bonn hi ha el castell de Drachenburg. A les fotos es veu molt bonic. I no ho és, us preguntareu ara. Doncs no ho sé!, perquè vaig anar de guai i vaig decidir que aniria de Bonn a Königswinter, baixant a l’estació de Bonn-Mehlem i d’allí ja travessaria el riu i caminaria fins al castell.

Error, resulta que el riu Rin, només es pot travessar en ferri i l’objectiu meu era no pagar transport…a més a més, havia de tornar a Bonn, perquè just era el cap de setmana del festival del vi i volia aprofitar una mica de cultura vitícola.

Per visitar el schloss Drachenburg has d’anar de Colònia a Königswinter, mira que l’estació de trens que es digui així.

Què visitar a Brühl

L’altra escapada clàssica des de Colònia és Brühl. A Brühl també hi ha un castell força important. Passejar pel seu jardí i pels voltants és gratuït, però entrar-hi costa 9,5€.

Brühl, només si vius per la zona

Si estàs per la zona, encara que no vulguis pagar l’entrada del museu, passejar pels jardins i pel nucli antic de Brühl és interessant.

castells d'alemanya

Entrar al castell, no ho sé, si hi entres, deixa un comentari.

Dades pràctiques per visitar Brühl

 • Val la pena: només si vius per la zona
 • Temps a dedicar: un parell d’hores, si no entres al castell.

escapades de colonia

A Brühl hi pots arribar fàcilment amb tren sigui des de Colònia o des de Bonn, de fet, si t’organitzes bé, si vols entrar al castell, primer visita Brühl i després ves a Bonn. Tindràs temps de sobres de fer el bàsic en un dia.

Què visitar a Aquisgrà

Aquisgrà, Aquitania en castellà i Aachen en alemany, a la regió alemanya del Rin del Nord-Westfàlia es mereix una entrada a part, tant per tot el que pots visitar com per la seva història. Ja arribarà, ja la farem.

Aquisgrà és un dels imperdibles del Rin del Nord-Westfàlia

Aachen està directament lligada a la història d’Europa per Carlemany, per això trobaràs tantes coses que porten el nom d’aquest “emperador”.

aachen visitar turisme imperdible

Com que farem l’entrada particular, et deixem aquí només un llistat breu de què visitar.

 • Catedral
 • Marktplatz
 • Pedre’t pel centre

Dades pràctiques per visitar Aquisgrà

 • Val la pena:
 • Temps a dedicar: un dia mínim
 • Truc: el bitllet conjunt de museus

Per gaudir d’Aachen, crec que el millor és comprar el ticket de museus, que per només 7,30€ pots visitar el Centre Charlemagne (Aachener Stadtmuseum), Ludwig Forum für Internationale Kunst, Suermondt-Ludwig-Museum, Couven-Museum, Internationales Zeitungsmuseum, Zollmuseum Friedrichs, Rathaus der Stadt Aachen, Centre Charlemagne. A més a més, dura 6 mesos.

turisme imperdible rin del nord westafalia

A mi em va quedar pendent…llàstima, perquè me’n vaig assabentar tard, però bé, tu ja ho saps.

Què menjar a Rin del Nord-Westfàlia guía completa

Quin menjar és típic de Rin del Nord-Westfàlia? La resposta et sorprendrà, ja que hi ha plats típics per la regió i inclús per zones.

Com sempre diem, els preus depenen una mica de tu. En general els plats, sobretot els principals, són molt més cars que Catalunya. Només per un plat pagues a partir de 12-13€, però també és cert que són molt grans. Llavors, tens l’opció que sempre diem, o t’ho emportes o sopes una peça de fruita.

Què menjar a Colònia.

El beure als restaurants està a la mitja alemanya, uns 4-5€ la cervesa de 0,5L. Tot i que pel NRW pots trobar cerveses de 0,2L i de 0,3L. La més típica és la Kolsch, de Colònia.

No repetirem els plats típics alemanys com les Schnitzels, els Scheweinerahmgoulsach o els wurts. Tampoc et tornarem a dir el tema dels plats per preus, però en general, tens les entrades i les sopes que ronden dels 4 als 8€, com per exemple la Ruhrpottsuppe.

Els plats “ràpids” que acostumen a ser salsitxes o Leberkäse per 8-9€, que si va acompanyat d’ou fregit és el Gebratener Leberkäse mit Spiegelei.

Els plats cars, els principals que arranquen als 14 i fins als 20-22 €, més o menys i generalitzant.

que menjar a rin del nord westafalia

Encara hem de fer l’entrada general de què menjar a Alemanya, però de moment, pots llegir una mica més a l’entrada de Baviera; on t’expliquem alguns trucs i consells que apliquen també per saber què menjar i quan costa a Rin del Nord-Westfàlia.

Què menjar a Rin del Nord-Wesfàlia

Anem a veure els plats més típics de Rin del Nord Westàlia.

Bàsicament molt porc en totes les seves versions. Aquí m’agrada perquè també trobes molts plats típics amb botifarra negra, la Flönz. La carn de vaca és més cara, entre 17 i 20€ i el pollastre, com el Brackhänchen és una de les opcions barates de les cartes, uns 7-9€. Però és curiós com cuinen molt poques receptes amb pollastre.

 • El primer és el meu estimat Himmel und Ääd o també Himmel und Erde, que seria la traducció literal de Cel i Terra. De fet, la primera manera de dir-ho és en Kolsch, l’idioma de Colònia. És una botifarra negra acompanyada d’un puré de patates (terra) i un de poma (cel). El preu depen del lloc i sobretot la quanitat, però a partir de 13-14€. El millor que he tastat, a Colònia.
 • Parlant de botifarra negra, tenim el Möppkes Liärberbraut, que seria el germà petit del Himmel und Erde, salsitxa negra amb poma al forn. Un dels plats econòmics de les cartes, ronda els 10€.
 • El Westfälisch Bauernsülze, que no sé com explicar-ho, com un embotit de gelatina. La foto anterior. Opció econòmica de la carta i per menjar fred, ronda els 9€.
 • Les Kartoffelpuffer que són aquelles “galetes” de patata fregida, molt típiques de les fires.
 • La Zwiebelmett, que és carn crua. Veuràs la foto a l’entrada de Mönchengladbach.
Himmel und Ääd un impredible de la gastronomia del RNW
 • Un plat molt típic, tot i que pensava que era més típic de Baviera, és el Haxe. Aquí el trobaràs al forn, Grillhaxe o Ofenfrische Schweinshaxe o ja desossat a la paella, el Haxe Pfanne. Sigui com sigui, un clàssic alemany.
 • Si voleu peix, per extensió als Països Baixos, el millor que pots fer és tastar el Matjesfilet, sigui en entrepà o al plat amb salsa. Els entrepans estan entre 3 i 4€, al plat, depèn de la quantitat, però arranquen als 10 i poden anar pujant fins als 17€. A mi em té enamorada.
 • Si parlem de proximitat als Països Baixos, hem de parlar de les famoses Kroketten, un snack, que pel nom i la pinta sembla les nostres croquetes, però de gust, res a veure! Les croquetes guanyen per golejada. Les trobareu entre 2 i 4€.

plats tipics rin del nord westfalia

 • El Westfälischer Pfefferpotthast un clàssic de la gastronomia del Rin del Nord-Westfàlia i sobretot de la zona de Dormund. Seria carn amb suc, acompanyada de cogombrets en vinagre, patates bullides i, a vegades, remolatxa. Plat dels cars, depen del restaurant, pot costar entre 13 i 20€
 • El Westfälischer Eisbein també és molt típic de la zona de Westfàlia. És una part del porc, que pot costar uns 15€.
 • Si veieu Kringelbratwurst escrit, us heu d’imaginar una botifarra o lloganissa a la brasa. Bona. També l’anomenen Dortmunder Rosenkranz. És un dels que et recomano cuinar a casa, perquè no té res d’especial i al restaurant el cobraran uns 15€.
 • Pels de cullera, tenim el Westfälischer Topf, és a dir una sopa de verdures i salsitxa. També depèn de la quantitat, però és un dels plats barats de restaurant, tot i que l’he vist a 17€.

que menjar a alemanya tipic

Per aquesta zona també trobareu els Käsespätzle, un plat més típic de Schwabia, de Stuttgart. O la Flammkuchen, una espècie de coca de recapte, però més semblant a la Flammtarte, francesa, ja que porta crema de llet i bacon.

Els acompanyaments (beilage) són els típics de col (Sauerkrauft) i patates, en totes les seves versions (BratkartoffenKratoffelstampfPommes frittesKartoffelsalat, etc.). Les primeres són a la paella, com si estiguessin fetes al forn, el Kratoffelstampf és un puré, les Pommes són les fregides i l’altra és la típica amanida de patata alemanya.

En resum, un plaer menjar a Rin del Nord-Westfàlia.

Com moure’t per Rin del Nord-Westfàlia la guia completa

Nosaltres vam visitar Rin del Nord-Westfàlia, bàsicament, l’agost del 2022, aprofitant el bitllet de 9€ que hi havia amb la companyia Deustche Bahn, per tant, sempre ens vam moure amb transport urbà, rodalia o regional.

tren a alemanya

Si també et vols moure amb tren, hi ha el bitllet de dia de la regió, que per 30,60€ pots agafar el transport urbà, el rodalies i els regionals. També hi ha l’opció del bitllet de família o grup per 45,7€. El bitllet familiar permet viatjar a dos adults amb tots els seus fills o néts, menors de 15 anys.

SchönerTagTicket NRW, per viatjar tranquil·lament amb tren.

S’ha de tenir en compte que el bitllet de la regió apliquen les mateixes normes que vam comentar a la ruta de Baviera, no pots agafar cap tren abans de les 9.00 am i no podràs agafar IC ni ICE.  Apart, surt més car el bitllet de dia de RNW que el de Baviera!

També et confesso que per aquesta zona, els trens no funcionen tan bé com per Baviera i que és fàcil que hi hagi endarreriments i fins i tot alguna cancel·lació, per això et recomano descarregar-te l’app de DB i sobretot, mira la nostra entrada de “Viatjar per Alemanya en tren” on t’expliquem tot le que necessites saber i algun consell.

com viatjar en tren pel rin del nord westafalia

L’altra opció on trobaràs preus molt competents és el Flixbus i, a vegades el BlaBlacar, tot i que no sempre els millors horaris.

Viatjar tranquil·lament per Rin del Nord-Westfàlia

Si viatges per Alemanya, en teoria, val la targeta sanitària europea, però sincerament no ho sé de primera mà perquè no l’he utilitzat.

Si vols viatjar tranquil·lament per Rin del Nord-Westfàlia, sempre pots contractar una assegurança de viatges.

bielfeld que visitar alemanya

Fuet i Mate tenim una col·laboració amb IATI viatges on tu aconsegueixes un 5% de descompte i nosaltres una comissió. Tu no perds res i nosaltres guanyem una mica. Només cal que facis click a la següent imatge i escullis el paquet que millor s’adapta a les teves necessitats.

Iati seguros

IATI viatges té assegurances de tot tipus, per la teva camper i en té fins i tot per a escapades. Visita la seva pàgina a través del nostre enllaç i tu aconseguiràs un descompte i nosaltres una comissió.

La millor època per visitar Rin del Nord-Westfàlia

Sense cap mena de dubte, la millor època per visitar Rin del Nord-Westfàlia és a l’estiu. Els estius no són gens calorosos i els dies, en aquesta zona d’Alemanya, s’allarguen amb llum fins a les 22.00 fins cap mitjans d’agost que a partir de les 21.00-21.30 ja comença a enfosquir.

festivals alemanya

A més a més, durant tot l’estiu, ciutats i pobles s’omplen de festivals de música, cine a l’aire lliure i gairebé totes també tenen un cap de setmana de festival de vi.

Hauries de Saber:

A l’estiu, Rin del Nord-Westfàlia, s’ompla de festivals

Evidentment, l’altra època famosa per visitar Alemanya, en general, és quan obren els seus mercats de Nadal, és a dir entre novembre i desembre. Si t’agrada passar fred i t’agraden els mercadets, també és un bon moment per visitar Rin del Nord-Westfàlia, però llavors sigues conscient que no podràs recórrer tants pobles en un mateix dia i tingues a la teva agenda anotada els museus gratuïts per aquells dies de molt fred o de pluja.

millor epoca per visitar alemanya

En aquest enllaç trobaràs tota la informació general de turisme de la regió de Rin del Nord-Westfàlia, per organitzar la teva visita amb l’agenda cultura.

Idiomes de Rin del Nord-Westfàlia

Com també vam fer a Baviera, per Rin del Nord-Westfàlia, has de saber que hi ha diversos dialectes. No és que sigui fàcil escoltar-los o llegir-los pel carrer, però ser-hi i són. Fins i tot, el meu amic Astèrix té diversos llibres traduïts.

El dialecte general és baix alemany, el Niederdeutsch, que aglutina diverses varietats lingüístiques, parlades a diversos indrets del país, així com per exemple als Països Baixos i fins i tot al sud de Dinamarca.

dialectes a alemanya

L’altre grup gran de dialectes són els que formen part del Westfälische, que es poden agrupar en quatre grans grups. Els de Münsterland, Ostwestfälische, Südwestfälische i Westmünsterländische

El Ruhrdeutsch és l’idioma que es parla a la zona del Ruhr, és a dir, a tota la zona on ciutats com Duisburg, Essen, Bochum i Dortmund hi formen part. Si vols investigar una mica sobre les diferències del Ruhrdeutsch amb l’alemany, passa’t per aquest enllaç.

A l’entrada particular de Colònia, Köln, també vam parlar de l’idioma de la zona, el Kölsh. Així que si vols més informació, només cal que segueixis aquest enllaç.

dialectes alemanya rin del nord westafalia

A la zona d’Aquisgrà, Aachen, també parlen un dialecte especial, el Öcher Platt. A altres pobles de la zona parlen també la seva variant com el Dürener Platt o Eschweiler Platt. Aquest dialecte està influenciat per altres dialectes veïns, com poden ser els de la zona de Limburg, una província dels Països Baixos i fins i tot amb el Eupener Platt de les zones de Bèlgica. En aquest enllaç trobareu molta més informació sobre el Öchner Platt.

I és que el Platt o el Saarland és un dialecte que ha generat dialectes locals, per això, al davant s’especifica de quina zona concretament s’està parlant.

En fi, ja veus que si t’agraden els idiomes, per Alemanya no t’avorriràs pas, perquè cada regió està plena de dialectes i de llengües particulars, que lluny d’estar en oposició com a Espanya, formen part de la riquesa del país.

Hauries de Saber per visitar Rin del Nord-Westfàlia

Aquesta guia pel Rin del Nord-Westfàlia t’ha de servir per organitzar la ruta i l’estructura de la teva ruta. La idea és anar fent les entrades particulars de cada ciutat gran i així, a poc a poc, completar la guia en català per Alemanya.

Rin del Nord-Westfàlia

Amb aquesta guia general i l’enllaç al web oficial de turisme de RNW tindràs, pràcticament, tot el que necessites. El punt que et devem és l’allotjament, però si viatges amb la casa no tindràs problema per trobar indrets on pernoctar. Si viatges de manera tradicional, preparat, perquè els allotjaments no estan gens barats.

Pressupost per viatjar per Rin del Nord-Westfàlia

Viatjar per Alemanya no és barat, però sempre hi ha alternatives i altres maneres de fer el teu viatge més econòmic i també gaudir-lo.

cerveses alemanya

Els punt més car és el dormir, per temes laborals, vaig pagar un mes entre Düsseldorf i Mönchengladbach. Després, durant 5 mesos vaig llogar casa a Mönchengladbach, punt que m’ha servit de campament base.

Dormir

 • Mönchengladbach: 20€ habitació privada.
 • Düsseldorf: 12€ habitació compartida amb 3 persones. A&oHostel.

Menjar

 • Esmorzar:1€ de supermercat o un entrepà de casa
 • Dinars: mitjana de 18€ per persona (restaurants típics)
 • Sopar: cuinava a casa

Transport

 • Bitllet de tren: 9€ amb el bitllet d’estiu

Atractius turístics

 • Museu Duisburg Industria: 5€

Evidentment el preu del bitllet de tren, segurament et sortirà més car, perquè l’oferta dels 9€ va ser del juny a l’agost del 2022.

pobles petits alemanya

El pressupost de menjar, pot ser molt més reduïble, si compreu menjar cuinat a les seccions de carnisseria d’alguns supermercats o fins i tot us trobareu carnisseries i peixateries que ofereixen menjar fet a preu molt econòmic, entre 4 i 7€.

El que te fa estalviar diners

 • Per les ciutats trobaràs llocs amb wifi lliure i gratuït.
 • A les estacions de trens, generalment sempre hi ha wifi i en alguns trens també.
 • La majoria dels trens regionals tenen endolls per carregar els dispositius electrònics.
 • Quan busquis allotjament per les pàgines web, posa per 1 persona. Així et surten les habitacions compartides.
 • Reservar per Booking és més barat que fer-ho directament al hostel o hotel.
 • Atenció amb els banys públics, la majora es paguen (fins i tot els de les estacions i alguns centre comercials), així que aprofita els banys dels trens o dels museus.
 • A Dormunt i Münster hi ha força museus gratuïts.
 • Compra el bitllet regional de tren vàlid per un dia.
 • Les cerveses al supermercat són super barates.

on menjar barat a alemanya

Crec que ja estem per avui, amb aquesta guia per Rin del Nord-Westfàlia, hauries de poder tenir la informació mínima per preparar-te la teva ruta. Si tens algun dubte o alguna suggerencia, no dubtis en deixar-nos un comentari.

monchengladbach alemanya que visitar rin nord westfalia

Ens ha quedat alguna zona per explorar més profundament, sobretot la zona de Arnsberg i Detmold, però perquè quedaven més lluny de casa. I l’altra part que ens falta, són els parcs naturals.

Si tens alguna proposta més de lloc per visitar, també deixa’ns un comentari, així tenim motius per tornar a visitar Rin del Nord-Westfàlia.

Deixa un comentari