• Post category:Alemanya
 • Post last modified:agost 13, 2023

Dortmund, a Rin del Nord-Westfàlia, és d’aquelles ciutats d’Alemanya, que si bé, turísticament parlant, no és la més atractiva del país, té un no-sé-què que la fa especial.

que visitar a dortmund alemanya

Confesso, abans que segueixis, que només hi he estat una vegada, però tinc moltes ganes de tornar-hi, al Nadal, pel seu mercat, veure un partit de futbol del Dortmund i per recórrer els seus boscos.

L’entrada d’avui, fins que no l’actualitzi, és una mica guiri, però així i tot t’explico tot el que necessites per passar una bona estona i visitar Dortmund.

En situació

Dortmund és una de les ciutats més importants de la regió del Rin del Nord-Westfàlia, la novena ciutat més gran del país i la ciutat més important de la zona de la regió del Ruhr.

Si t’agraden els números, Dortmund és la tercera ciutat més gran de NRW, per darrere de Colònia i Düsseldorf i dins del top 50 de les ciutats més gran d’Europa. Amb uns 2.087 habitants per km² és el 39è municipi més poblat d’Alemanya.

guia per dortmund

La ruta per conèixer la zona del Ruhr t’ha de portar per Dortmund, Essen, Duisburg i Bochum, el que es coneix com la zona del Hellweg.

La indústria del carbó i l’acer ha fet d’aquesta zona d’Alemanya la més rica del país, de fet el land del Rin del Nord-Westfàlia és el que aporta un PIB més alt del país.

Guia per visitar el Rin del Nord-Westfàlia

Però no només de la indústria de l’acer viu Dortmund, també de la cerveseria i avui en dia, del seu equip de futbol, el Borussia Dortmund, el BVB, un dels clubs més importants del país.

A més a més, la vida de Dortmund es deu també a ser una de les ciutats universitàries més rellevants d’Alemanya. La ciutat té 6 universitats i 19 institucions científiques. Ja et pots imaginar la gran quantitat de gent jove que viu aquí durant el calendari escolar.

Breu història per parlar al bar

Breu, molt breu resum d’història de la zona de Dortmund, ja que per entendre bé la història d’Alemanya, es necessiten diversos fronts oberts. No és el mateix parlar de la zona de Munic que de Dortmund, sobretot durant l’edat mitjana.

Per parlar de Dortmund, arranquem a l’època de Carlemany, amb les guerres saxones del 772, és a dir, quan Dortmund encara no existia i tota aquesta àrea era zona de boscos habitats pels seminòmades saxons.

historia de dortmund

En la seva concepció del nou món, Carlemany volia tornar a construir l’imperi romà i per a tal, amb la complicitat del papat, va començar un seguit de guerres santes per evangelitzar les tribus que havien ocupat el territori de part d’Europa, amb la caiguda de l’imperi romà.

També hem de dir, només per ubicar-nos, que en aquesta època, la ciutat important era Aquisgrà i més pròxim a Dortmund, Paderborn era el centre de domini de Carlemany. Dortmund quedava a mig camí entre Duisburg i Paderborn, així que es va desenvolupar ràpidament.

Després de la caiguda dels francs carolingis, van pujar al poder els francs saxons, amb Heinrichs I com a rei el 919, el qual va donar més rellevància a Dortmund, convertint-se en la ciutat més important de Westfàlia i Hellweg, el camí reial, rebent en nombres ocasions les visites reials.

Evidentment, la ciutat va anar creixent amb comerciants i artesans i a poc a poc, Dortmund va anar convertint-se en un dels grans centre urbans de l’època, amb mercat i renom dins d’Europa.

mapa dortmund museus gratis

Després de la Guerra dels Trenta Anys, la ciutat va patir una crisi econòmica i va perdre els seus estatuts de ciutat imperial. El 1808 va formar part dels territoris conquerits per Napoleó i després, va quedar del costat de Prússia, a partir del 1815.

La història de Dortmund va tornar a pegar un cop de timó amb el procés d’industrialització de principis del segle XIX. La ciutat, que havia patit un gran retrocés, va tornar a florir gràcies a la indústria minera del carbó. El ferrocarril del 1847 i el canal Dortmund-Ems amb el port fluvial del 1899, van ser els dos altres factors que van ajudar a convertir a Dortmund en la ciutat important que és avui en dia.

Hauries de Saber:

Més del 90% de la ciutat va quedar destruïda

Això sí, la ciutat que veiem actualment és, una vegada més, una reconstrucció. Dortmund va patir més de 100 atacs aeris, quedant més del 90% de la ciutat destruïda. El 12 de març de 1945 es calcula que es va bombardejar Dortmund amb més de 4800 tones de bombes. Queda clar que era un gran centre industrial, que calia eliminar.

Què visitar a Dortmund

Sense cap mena de dubte, Dortmund té tres indrets per visitar: el centre, els seus museus gratuïts i el LWL Industrial Museum.

La visita a Dortmund és un imprescindible de la ruta del Rin del Nord-Westfàlia i per mi, un imprescindible de la teva ruta per Alemanya. Si vols entendre el país, has de passar per NRW.

La visita exprés, amb un dia d’estiu, et donarà per visitar el centre, passejar pel museu industrial i fins i tot fer algun altre museu. Però, de veritat, si pots estar-hi dos dies, molt millor que un.

Ruta fuetera d’1 dia per Dortmund

Posem que no tens temps o que només vols fer una primera aproximació a què visitar a Dortmund, doncs et deixo la ruta d’un dia:

 • Alter Mark i el centre
 • Escull un museu gratuït
 • LWL Industrial Museum

que visitar dortmund un dia imprescindible

Per aprofitar el dia, hauràs d’agafar el transport públic, si no tens vehicle particular, ja que el LWL queda lluny. El transport públic a Alemanya no és el més barat del món, jo vaig aprofitar els 9€ al mes que van fer a l’estiu i així vaig poder moure’m molt, però sinó, busca alguna oferta de tiquet i si viatgeu més d’una persona, hi ha bitllets de grup que surten “força” bé.

Alter Mark i el centre

La plaça més important de la ciutat de Dortmund és la Alter Mark, on s’hi realitza el mercat de Nadal. Les altres dues places que destaquen són la Friedensplatz on hi ha l’edifici de neorenaixentista de l’ajuntament i la Hansaplatz.

L’església principal és la Sankt Reinoldi Kirche, que data de segona meitat del segle XIII.

turisme dortmund

La resta del centre, que va estar pràcticament tot reconstruït després de la Segona Guerra Mundial, és el típic carrer ple de botigues comercials i locals gastronòmics, tan típic de les ciutats alemanyes. En aquest cas el carrer és el Westenhellweg. Si t’agrada anar de compres, estàs a la teva salsa, si no, no hi dediquis gaire estona.

Evidentment, una de les activitats que es poden fer a Dortmund és visitar algun dels seus museus. El més famós és el museu de futbol alemany, el Deutsches Fußballmuseum, amb les copes del món guanyades pel seleccionat masculí.

El museu de futbol està just davant de l’estació de trens i està obert de dimarts a diumenges de 10.00 a 18.00 i l’entrada costa 19€ si la compreu a taquilles i 18€ si ho feu online. T’ha d’agradar molt el futbol, amb aquests preus…

Escull un museu gratuït

Ben a prop de l’estació de trens de Dortmund ens hi espera el Dortmunder U, un edifici que durant 70 anys va ser la fàbrica de la cervesa Dortmunder Union Brauerei. Avui en dia, al que va ser l’antiga torre de fermentació i emmagatzematge de la cerveseria s’hi ha obert un centre cultural i la seu del museu d’art modern i contemporani, el museu Museum Ostwall, on hi trobareu petjada catalana, amb quadres de Miró i Salvador Dalí, així com algun Picasso. El museu Ostwall es pot visitar els dimarts, dimecres, dissabtes i diumenges de 11.00 a 18.00 i els dijous i divendres fins a les 20.00 i l’entrada és gratuïta.

Hauries de Saber:

El potencial de Dortmund està als museus

El Museum für Kunst und Kulturgeschichte és un altre dels museus gratuïts que pots visitar a Dortmund. Aquest museu d’art i de cultura et passeja per diversos estils, sales i exposicions, d’una manera molt entretinguda. La seva ubicació cèntrica el fa un dels museus per posar a la llista, si t’agafa un dia de pluja o evidentment, si t’agrada l’art.

museus gratis dortmunt

Com hem comentat, Dortmund també és molt famosa per les seves cerveseries. El 1293 la ciutat va aconseguir el dret d’elaborar cervesa i des d’aquell moment, no han parat.

Per aprendre sobre com es produeix la cervesa, veure màquines antigues i aprendre sobre la història de la cervesa, particularment de l’empresa Dortmunder Union, pots arribar-te al Brauerei-Museum. Un museu gratuït, ubicat a les antigues sales de l’empresa i molt interssant. Tot està en alemany, però si tens unes nocions bàsiques de l’elaboració de la cervesa, no et costarà gaire seguir-ho. Ja farem una entrada de “Hauries de Saber” sobre aquest tema 🙂

LWL Industrial Museum

La zona industrial de Dortmund data de 1920 i avui en dia també s’ha reciclat tota la zona. A les instal·lacions de l’antiga fàbrica hi ha el LWL Industrial Museum. Aquest museu on es pot aprendre més sobre la indústrica de l’acer.

industria carbo alemanya rin del nord westafalia

Per mi, un dels llocs imprescindibles per visitar a Dortmund. Si bé està allunyat de la ciutat i hauràs d’agafar un autobús i a més a més, pagar 5€ d’entrada, però realment val molt la pena.

També et dic que la informació està en Alemany, però només per veure les antigues instal·lacions ja paga la pena. I si no parles alemany, sempre pots passar els textos pel traductor del Google o fer fotos i traduir-ho a casa. Sí, ho sé, una matada, però de veritat, super interessant.

Aquí també, queda pendent fer l’entrada de “Hauries de Saber”, així que se m’ha girat feina.

Què més visitar a Dortmund

Dortmund té molt i molt per descobrir, això només amb un dia molt ben explotat. Els dies d’estiu a Alemanya, duren molt. Però imagina tot el que queda fora de la zona guiri, on sempre hi ha històries, arquitectura i vida diferent.

turisme dortmund

Al parc Rombergpark hi ha el jardí botànic de la ciutat. Aquest jardí botànic va nàixer el 1820 com un jardí anglès privat de la família von Romberg. No va ser fins un segle més tard que es va planificar la construcció del jardí botànic, en mans del director de jardins de la ciutat, Richard Nose. Si t’agraden les plantes és un lloc meravellós, malgrat que queda força allunyat del centre, obert de dimarts a dissabtes de 14.00 a 18.00 i els diumenges i caps de setmana a partir de les 10.00, amb entrada gratuïta. En aquesta zona també hi ha el zoo.

Si volem una mica de verd i vida de parc, podem anar a visitar el Westfalenpark o el llac Phoenix-See. Al parc hi ha la torre de televisió de més de 200m d’alt, la Florianturm, sense cap mena de dubte la silueta més famosa de la ciutat de Dortmund.

Si vius a Dortmund o el dia que la visites, plou, una opció per tenir en compte és la Dietrich-Keuning-Haus, un centre cultural i sociocultural. La seva programació és d’allò més variada, amb concerts, festivals, música, dansa, teatre, cinema i conferències. La DK-Haus està oberta de dimarts a dissabte de 10.00 a 22.00.

Museus de Dortmund

A part del Museum Ostwall, el museu de la cervesa i el Deutsches Fußballmuseum que ja hem comentat, Dortmund té molts més museus i sorprenentment, molts d’ells amb entrada gratuïta. La veritat és que només per això, ja val la pena la visita a Dortmund.

museu del futbol alemanya

 • Museum für Kunst und Kulturgeschichte: museu d’art, obert els dimarts, dimecres, dissabtse i diumenges de 11.00 a 18.00 i els dimarts i divendres fins a les 20.00 amb entrada gratuïta.
 • Naturmuseum Dortmund: Museu natural. Obert de dimarts a diumenge de 10.00 a 18.00 amb entrada gratuïta.
 • Museu Hoesch: museu de l’acer. Obert els dimarts i dimecres de 13.00 a 17.00, els dijous obra a partir de les 9.00 i els caps de setmana a les 10.00. L’entrada és gratuïta.
 • Binarium Museum Dortmund: El museu binari, dels videojocs. Obert de dimecres a diumenge de 10.00 a 17.00. Entrada 8€.
 • Westfälisches Schulmuseum: museu de l’escola. Obert de dimarts a diumenge de 10.00 a 17.00 amb entrada gratuïta.
 • Kindermuseum Adlerturm: Museu dels infants. Obert de dimarts a diumenge de 10.00 a 17.00 amb entrada gratuïta.
 • Brauerei-Museum: museu de la cervesa. Obert de dimarts, dimecres i divendre0 de 13.00 a 17.00, els dijous de 10.00 a 20.00 i els dissabtes de 12.00 a 17.00 amb entrada gratuïta.
 • Nahverkehrsmuseum: museu del transport local. Obra només el tercer diumenge de cada mes de 11.00 a 17.00 i l’entrada costa 3€.
 • Apotheken-Museum: museu de la farmàcia.
 • Automobil-Museum Dortmund: museu de l’automòvil tot i que actualment està tancat.
 • Deutsches Kochbuchmuseum tot i que està tancat des del 2010.

Encara queden alguns altres museus, podreu trobar tota la infomarció en aquest enllaç.

Organitzant la visita a Dortmund

Què menjar a Dortmund

El menjar típic de Dortmund està molt lligat al de la regió, per això et deixo l’enllaç directe a la Guia completa per Rin del Nord-Westfàlia on t’expliquem tot el que pots tastar en aquesta regió.

Com sempre, les opcions més barates són les sopes, ja sigui de tomata, de patata, etc. i una de les opcions més interessant per atipar-te barat és la Gulaschsuppe, una espècie d’estofat. Els preus ronden dels 5 als 8€.

O evidentment, anar als supermercats com el Rewe o el Kaurfland i comprar el menjar que fan allí.

Típic d’aquesta zona és el Himmel und Erde, és cel i terra, un plat amb botifarra negra i puré de patates (terra) i de poma (cel). I el Westfälischer Pfefferpotthast, un estil d’estofat, acompanyat, generalment de cogombres amargs i patates bullides.

El Bauernsülze que és el plat de la foto, és un embotit fet de gelatina i barreja de coses.

que menjar a dortmund

També és molt fàcil trobar el Haxe, cuit de diverses maneres, com per exemple el Grillehaxe. El Haxe és el garró del porc. El Westfälisches Eisbein, que també és Haxe, és a dir el garró, però quan es diu “Eisbein” llavors acostumar a estar bullit.

La Dortmunder Rosenkranz, que el seu nom és força curiós, el rosari de Dortmund, és un plat amb llonganissa. El fet de dir-li rosari ve de que les llonganisses estan unides.

Les Kartoffelpuffer, galetes de patata, també són un clàssic del menjar a Dortmund.

I evidentment sempre pots agafar els plats “nacionals” com la Schnitzel, la carn de porc arrebossada.

Aquests plats ja pugen de preu, entre els 14 i els 20€, però la quantitat és força gran. Sempre pots emportar-te el que et sobri o compartir plat.

cerveses tipiques alemanya de dortmund

Els acompanyaments més típics són la Sauerkraut, la col i les diverses versions de patates, com el Kartoffelpüree, que és el puré de patates.

A Dortmund tenen una cervesa petita, la Stößchen, que pot ser una bona manera de tastar diferents cerveses sense acabar amb una bona turca. L’estrella és la Dortmunder Export, una lager pàl·lida, que segueix l’estil d’una Pilsen.

Compra cerveses al supermercat, són molt barates

Llocs típics alemanys a Dortmund en trobaràs força pel centre. A la mateixa plaça del Alter Markt n’hi ha tres que tenen bona pinta i en vaig veure un altre a la plaça Hansaplatz. Jo vaig menjar al Zum Alten Markt, un dia de sol, a la terrassa de la plaça i excel·lent.

Quan visitar Dortmund

Dortmund es pot visitar a qualsevol moment de l’any, ja que sempre hi ha activitats per fer.

A més a més, la gran quantitat de museus gratuïts que té, també ajuda a posar Dortmund a la llista de llocs per visitar en temporada de pluges, com l’octubre o durant els freds hiverns.

Evidentment, el moment estel·lar és el mercat de Nadal, segons diuen un dels més bonics del país. Els mercats de Nadal comencen a mitjans de novembre i duren un mes.

guia per dortmund que visitar

A l’estiu, a l’agost, s’hi realitza el festival del vi, el Weinsommer.

Un bon moment per visitar els museus de la ciutat és durant la nit dels museus, al 2022 és al setembre, concretament el 17.

Com sempre, et deixem l’enllaç directe amb els festivals de la ciutat de Dortmund perque puguis coordinar la teva visita.

Hauries de saber per visitar Dortmund

Ja ho hem dit, però és que s’ha de repetir: Dortmund té molts museus gratuïts, per tant, fes bé els deures i porta pla B per si t’agafa pluja.

Busca algun bitllet de transport públic que et vagi bé, perquè el museu de la cervesa i el de la indrústria queden lluny del centre.

alemanya pressupost

Precisament, pels museus gratuïts que hi ha, evita anar-hi un dilluns, ja que és el dia que la majoria estan tancats.

Si tens pensat moure’t per Alemanya en tren, no et perdis els trucs i consells que et donem a Viatjar per Alemanya en tren.

El que et fa estalviar diners

 • Per la ciutat trobaràs llocs amb wifi obert i gratuït. Així com algunes botigues.
 • A l’estació de trens també hi ha wifi gratuït.
 • Atenció amb els banys públics, la majoria es paguen i fins i tot els de l’estació de trens.
 • Als restaurants pots demanar un plat per compartir.
 • Aprofita els museus gratuïts per anar al bany
 • Alguns autobusos, a l’últim seient del costat del conductor hi ha per carregar els dispositius gratuïts.
 • Compra cerveses al supermercat, estan molt bé de preu

Si encara no ho saps, a Alemanya està permès beure alcohol al carrer. Si t’hi fixes, veuràs molta gent amb la cervesa a la mà i caminant o al parc fent-la petar. Per tant, si vols tastar diverses cerveses i no morir amb el preu, entra als super, compra’n un parell i gaudeix. Per cert, el vidre i les llaunes de cervesa són retornables. Quan les compres, pagues una taxa per l’envàs, que després et retornen al supermercat amb l’envàs buit, el pfand.

turisme dortmund imprescindibles

Més informació

Si vols passar més temps visitant Dortmund, pega un cop d’ull al web de turisme de la ciutat.

Turisme industrial de Dortmund, sense cap mena de dubte, un dels imprescindibles.

Amb aquesta guia bàsica tens informació suficient per passar un dia a Dortmund i gaudir d’aquesta magnífica ciutat.

Si coneixes la zona, deixa’ns recomanacions als comentaris, per quan hi tornem.

Deixa un comentari