• Post category:Alemanya
  • Post last modified:agost 13, 2023

Colònia, Köln en alemany, és una ciutat de la regió de Rin del Nord-Westfàlia i una de les ciutats més famoses del país. Si vols fer un viatge per Alemanya, has de posar Colònia a la teva llista i a Fuet i Mate hem preparat tota la informació sobre què visitar i què menjar a Colònia.

Descobreix la ruta completa per Colònia o la seva versió reduïda.

Tot el centre de Colònia es pot visitar perfectament caminant, està tot molt a prop i sense adonar-te’n passaràs dues o tres vegades pels mateixos carrers. No passa res, deixa’t portar per l’ambient de Colònia i per la seva gent (tot i que també hi trobaràs molts turistes).

que visitar Colonia

Si parlem de quants dies necessites per visitar Colònia, podem resumir que fent el centre, amb un dia en tens suficient, si no entres a cap museu. Però Colònia, a Alemanya, té més racons interessants i si tens pensat practicar el #turismenoguiri ben segur que aquí descobriràs més raons per quedar-te més dies o aprofitar per visitar alguns pobles i ciutats del voltant.

Hauries de Saber:

Què visitar per Rin del Nord-Westfàlia

Colònia té vols directes amb Barcelona, per tant, per què no anar-hi en una escapada de dos o tres dies?

En situació

Colònia és una de les ciutats imprescindibles d’Alemanya, d’aquelles ciutats amb encant, especial. A més a més, malgrat ser la quarta ciutat més gran del país, en tenir el nucli antic per a vianants, la converteix en una visita d’allò més tranquil·la.

Berlín, Hamburg, Munic i Colònia són les quatre ciutats més grans d’Alemanya.

Colònia és una ciutat amb personalitat pròpia, diríem que fins i tot, poc alemanya, potser perquè els romans hi van deixar la seva empremta llatina.

ciutats boniques alemanya

Igual que va passar amb moltes d’altres ciutats alamanes, Colònia va ser, gairebé, destruïda completament durant els bombardejos de la Segona Guerra Mundial. Poc temps després, la ciutat de Köln es va saber recuperar i reconstruir i ara llueix en tota la seva esplendor.

Tot el centre està ple de bars i restaurants que tenen, a qualsevol hora del dia, les seves taules plenes de gent menjant i bevent cervesa.

I si el que t’agrada és comprar, a Colònia no tindràs problema, hi ha mil carrers plens de botigues de tots els estils.

Un dels fets més característics de Colònia és la seva cervesa Kölsch de 0,2l servida en un petit vas de tub i que el cambrer et portarà amb una curiosa safata. El cambrer (perquè he de dir que no he vist gaires noies en les autèntiques cerveseries) anirà marcant al posagots, amb un llapis, quantes te n’has begut.

Hauries de Saber:

No podràs fer només una Kölsch

A Colònia has de saber que es parlar Kölsch. Això ho notaràs en algunes cartes de restaurants autèntics. Pel carrer és difícil de sentir-lo perquè hi ha una gran quantitat de turistes, però segurament que la gent, el parla. Si ho tens confirmat, deixa’ns un comentari.

A Colònia no hi hem viscut, com a mínim de moment, per això no et trobaràs una Guia Completa com la que vam fer a Stuttgart. Però sí que et podem dir que a Colònia no hi hem estat només una o dues vegades…hem tingut oportunitats per recórrer-la i força i cada vegada que hi anem, descobrim alguna cosa nova. I estic segura que encara ens queden molt racons per descobrir, així que si tens llocs bonics, no dubtis en deixar-nos un comentari.

Breu història per parlar al bar

La història de Colònia està fortament lligada a l’imperi romà. De fet, la ciutat va ser fundada al segle I per l’emperador romà Claudius i anomenada Colonia Claudia Ara Agrippinensis, Colonia Agrippina pels amics. Però abans, l’any 39 aC, en aquest territori, hi habitava la tribu Ubii, contemporanis amb els romans i amb els quals van arribar a un acord perquè els llatins poguessin establir un port al riu Rhine.

Els romans van transformar la ciutat i la van dotar de sistema d’aigua. L’any 80 aC van construir a Colònia, l’aqüeducte més llarg de l’imperi, l’aqüeducte Eifel, que podia transportar fins a 20.000 metres cúbics d’aigua a la ciutat cada dia.

imperi roma a alemanya

Al segle V els francs van conquerir la ciutat, ja que era una de les més importants de la regió. Abans, però havia estat conquerida per l’imperi Gal.

En temps del Sacre Imperi Romànic, a la Baixa Edat Mitjana, Colònia va tornar a tenir un paper rellevant al ser seu de l’arquebisbat i lloc de coronació del príncep electe. Durant aquest temps, estem l’any 1248, es va començar a construir la catedral gòtica, tot i que les obres, a part de lentes, es van aturar el 1880.

A partir del segle XVIII la història de Colònia ja és força comú amb la de la resta del país, sobretot després de la conquesta de Napoleó, període durant el qual Colònia va ser francesa. El 1814 l’ocupació francesa va acabar, ja que l’imperi de Prússia va entrar a la ciutat. Així que ara, a partir del 1815, Colònia seria una ciutat de Prússia.

Després de la Primera Guerra Mundial, els britànics serien els que ocuparien Colònia, com a resultat del Tractat de pau de Versalles i a poc a poc, va anar recuperant part de la importància històrica fins que els nazis van arribar al poder i amb ells, la història que tots ja sabem.

El 1933 el partit nazi va guanyar les eleccions, els jueus van ser perseguits, les sinagogues cremades i per si no n’hi hagués prou, la famosa nit dels vidres trencats, la Kristallnacht del 1938, acabaria per deixar clar quines eren les intencions del nou govern.

ruta completa per colonia

El 1942, la nit del 30 al 31 de maig, Colònia va patir el primer de molts bombardejos per part dels aliats durant la Segona Guerra Mundial. Al final de la guerra es va declarar més del 90% de la ciutat, destruïda.

El pla per reconstruir Colònia va estar sota les ordres de l’arquitecte Rudolf Schwarz. A part d’adaptar Colònia a les noves exigències, com per exemple, l’ús de vehicles, es va decidir restaurar les esglésies romàniques. Així que avui en dia, el que veiem és un “decorat” del que va ser Colònia.

Què visitar a Colònia, Alemanya

Anem a parlar de què visitar a Colònia i així anem ampliant la guia per Alemanya que trobaràs a l’aparat de Caragols de Fuet i Mate. Una guia en català, perquè viatgis amb el teu idioma a la butxaca.

Viatja per Alemanya en català amb Fuet i Mate.

Els atractius turístics de Colònia estant tots molt pròxims entre ells, de fet des de la Catedral fins a la Heumarkt, hi ha només 10 minuts caminant en línia recta. Però la gràcia de Colònia és passejar sense rumb i anar mirant, ara una façana, ara una botiga, ara un plat de menjar, etc. És una ciutat que s’ha d’anar descobrint sense presses.

que visitar a colonia

Si vols fer una mica de #turismenoguiri també tenim propostes per tu.

Així que, què et sembla si anem per feina i descobrim què visitar a Colònia?

Ruta fuetera d’1 dia per Colònia

Els mínims, imprescindibles i punts més turístics per visitar Colònia són:

  • La Cateldral
  • El Altstadt, és a dir, el nucli antic
  • Groß St Martin, l’església romànica més famosa
  • La Fischmarkt Platz, amb les cases de colors
  • Afegim que menjar botifarra negra, la Fosh i beure una Kölsh

Turisme per la ciutat de Colònia

Ja hem comentat que la zona turística de Colònia està tot molt pròxim i a més a més, està al costat de l’estació de trens principal. Surts de l’estació i ja tens la famosíssima catedral de Colònia a la teva esquerra.

turisme per colonia

Els dos carrers principals són el Bechergasse i el Hohe Straße, el primer, tot i que va canviant de nom, és el que uneix les places més importants de la zona coneguda Altstadt i el segon és un dels eixos comercials, el carrer Major de Lleida, però amb nivell.

La Catedral de Colònia, Köln Dom

Sense cap mena de dubte, l’atractiu principal i el motiu que Colònia sigui una de les ciutats més visitades d’Alemanya és la seva espectacular catedral.

La història de la catedral va molt lligada amb la de la ciutat de Colònia, per exemple, el temps que van tardar a construir-la és símbol de les diverses crisis i guerra que hi va haver.

catedral de colonia

Les relíquies Tres Reis van suposar un augment de pelegrins a la ciutat, convertint Colònia en un dels punts de pelegrinatge més importants de la baixa edat mitjana. El 1530 les obres de la catedral es van aturar, per falta de finançament.

Un dels punts imperdibles de visitar a Colònia és la seva catedral.

Durant tot el segle XVII, la grua de construcció era part de la silueta de la ciutat, mostra de la lentitud de les obres. De fet, les obres es van tornar a parar, ja que la ciutadania va entrar en una crisi econòmica resultat de les males collites. Durant el temps de Napoleó, la catedral, encara en construcció, va ser utilitzada com a magatzem. No va ser fins al 1842 que es van poder reprendre les obres.

imperdibles de colonia

Avui en dia les seves torres de 157 metres són la silueta més famosa d’Alemanya.

Al seu interior hi ha el cofre d’or amb les relíquies dels tres Reis Mags d’Orient, a aparentment robades de l’església de Milà.

Altstadt

El Altstadt, literalment ciutat vella, és el nucli antic de la ciutat, aquí hi ha els edificis més “antics” de Colònia. Bé, rectifiquem, aquí hi ha la reconstrucció dels edificis més antics de Colònia, perquè tal com hem explicat a l’apartat de Breu Història per Parlar al Bar, el 90% de la ciutat va ser malmesa pels bombardejos de la Segona Guerra Mundial.

colonia alemanya que visitar

La plaça principal és la Alter Markt on hi ha la bonica Font de Jan von Werth. El ambientillo d’aquesta plaça és només un exemple del que et trobaràs per Colònia. A tocar de la plaça s’alça la silueta de la torre de la Rathaus, l’ajuntament. Tot i que actualment (2022) està en restauració.

Hauries de saber:

L’ajuntament de Colònia és un dels ajuntaments més antics del país.

El punt més espectacular de l’edifici és la seva torre gòtica de 61 metres i decorada amb més de 120 escultures de pedra.

Groß St Martin

La Groß St Martin és una església romànica, enclavada als carrers del Altstadt de Köln i pròxima a la Fischmarkt.

L’església data del 960 aC, però a arribat als nostres dies amb moltes transformacions. De fet, l’església actual va ser construïda entre el 1150 i el 1250 i reconstruïda després de la Segona Guerra Mundial.

Fischmarkt Platz

Una de les places més famoses de Colònia és la Fischmarkt amb les seves cases de colors, Stapelhäuschen, i l’església de St Martin de fons.

cases de colors colonia

El seu nom no deixa gaire a la imaginació, antiga plaça del peix de l’Edat Mitjana. Avui en dia, una plaça i els seus voltants ambientats amb les terrasses dels locals de restauració.

La foto bonica és en vertical, ja que també agafareu l’església.

Heumarkt

L’altra plaça que dona vida al centre és la Heumarkt, també plena de restaurants, gairebé una continuació de la Alter Markt platz. En aquesta plaça hi destaca, a part de la gran quantitat de restaurants als dos costat de la plaça, el monument a Frederick William III de Prússia.

A la Heumarkt hi trobareu un típic lloc de menjar ràpid alemany. Aprofiteu per demanar el “típic” currywurts amb patates fregides.

Què més visitar a Colònia, Alemanya

Seguim, seguim que la cosa no ha acabat, ni molt menys!

La Font Heinzelmännchenbrunnen

Aquesta bonica font es troba en una altra de les places ocupades per terrasses de restaurants. Bé de fet, només per una gelateria i per la immensa Terrassa (i local) de la Brauhaus Früh am Dom, una de les cerveses més comercials de Colònia. Parada tècnica per tastar una altra Kolsch.

Les famoses 12 esglésies romàniques de Colònia

Si és qüestió de confessar, anem a preparar cafè, perquè de les 12 esglésies romàniques, en realitat no n’hi ha ni una. Totes van ser reconstruïdes després de la Segona Guerra Mundial.

Per no fer això gaire llarg, com a mínim avui, us deixem el llistat de les esglésies St. Andreas, St. Aposteln, St. Cäcilien, St. Georg, St. Gereon, St. Kunibert, St. Maria im Kapitol, St. Maria Lyskirchen, Groß St. Martin, St. Pantaleon, St. Severin, St. Ursula.

Algun dia, ja ens assentarem a fer la descripció no guiri i a fer una entrada de Köln com el déu fueter mana 🙂

Hohe Straße, Köln

Si sou de compres, heu d’anar al Hohe Straße, el carrer comercial. El carrer Major de Colònia, si entenem per carrer Major el concepte de Lleida, és a dir botigues, botigues i més botigues. Aquí trobareu totes les marques, tots els souvenirs i tot allò que vulgueu comprar. Fins i tot xurros.

Això sí per anar a la botiga més famosa de Colònia, heu d’anar a Glockengasse al número 4. Allí hi ha la House of 4711, la botiga que et ven l’autèntica aigua de colònia.

Altres carrers plens de botigues: Schildergasse, Wolfs str., la Neumark, etc. No acabaràs!

Belgisches Viertel o Barri Belga

Un dels barris de moda de la ciutat, amb una gran oferta d’oci i de cultura artística en forma de murals a les parets dels seus edificis.

Els seus carrers són per anar passejant sense ruta, plens de locals de moda i de cases amb façanes treballades. El nom del barri és molt original…fixat amb el nom dels carrers.

barri belga street art colonia

Tot passejant pel barri belga aniràs veient murals o street art. Aquesta moda també a arribat a Colònia i hi ha altres barris que en tenen, per exemple des del tren direcció a Düsseldorf en veuràs uns quants al barri de Mülheim. Ehrenfeld també n’hi ha uns quants i tot passejant per Richard-Wagner-Straße, també us en trobareu.

Després de tant caminar, pots anar a fer un descans al Hiroshima-Nagasaki Park, on hi ha el museu d’art asiàtic (falti, ho deixem per un dia de pluja o millor, d’entrada gratuïta).

Ruta medieval per Colònia

En el seu moment Colònia estava emmurallada i tenia 52 torres i 12 portes d’accés, de fet era la fortificació més gran d’Europa, al segle XII.

Una de les portes d’entrada a la ciutat medieval que es conserven és la Eigelsteintorburg. Seguint la ruta de les torres defensives anem Hahnentorburg, una porta per on entraven els reis coronats a Aachen.

visitar colonia alemanya

En aquesta plaça és on s’hi organitza un dels mercats de Nadal més bonics de la ciutat (tot i que el mercat, ens queda pendent). Però si vas a Colònia a l’estiu, també passa per aquesta plaça, perquè segurament hi haurà algun mercat-festival estiuenc.

Ulrepforte és el fort del qual no en queda pràcticament res, només una torre i part de la muralla. Severinstorburg, part de la muralla, data del segle XIII.

L’altra torre defensiva està a prop del famós museu de la xocolata i a prop del de la mostassa, la Malakoffturm i data del segle XIX. Al costat de la torre, que servia per defensar el port hi ha el Drehbrücke, el pont giratori.

Més turisme per Colònia

Si encara no t’has cansat de Colònia, podem continuar recorrent la ciutat. Pensa que ens queden força coses per descobrir i continuar practicant el Turisme No Guiri de Fuet i Mate.

El parc del centre, el pulmó de Colònia és el Rheingarten, un parc de 40 hectàrees enjardinades. Des d’aquí ens podem arribar al Flora, el Botanisher Park, el jardí botànic de la ciutat de Colònia amb entrada gratuïta.

Si vols la típica foto del típic pont amb cadenats, és d’anar al Pont de Hohenzollern, al costat de l’estació de trens.

pont cadenats colonia

La gràcia d’aquest pont és la seva arquitectura metàl·lica de 400 metres de longitud. El pont actual també és una reconstrucció de l’original, volat pels alemanys per evitar l’entrada de les tropes aliades.

Si vols fer turisme diferent, passeja per Schemmergaße és d’aquells carrers que mantén l’estil de poble.

Racons curiosos de Colònia

Segurament si has vist alguna de les guies de Colònia has vist un enorme gelat al teulat d’una casa, per veure’l has d’anar a Neumark amb Zepelinstraße.

A Richmondstraße amb Neumark hi ha una casa que si mires atentament et cridarà l’atenció. La llegenda diu que el fantasma Richmond, la dona de l’alcalde de la ciutat, es va aparèixer a casa seva després que uns lladres intentessin profanar la seva tomba. L’alcalde quan ho va sentir no s’ho va creure i va dir que seria més probable que els cavalls pugessin al teulat. Dit i fet, els 6 cavalls de la casa van enfilar escales Amunt. La llegenda va més enllà i és que la dona no havia mort… així que els lladres la van despertar. Però bueno, ho deixarem aquí.

colonia secreta alemanya

Que no sigui dit que no ho expliquem tot, a Dufthaus 4711 hi ha la raó del nom de la ciutat.

Si t’agrada navegar sempre pots fer algun dels passejos pel riu o si vols fer una bonica foto, pots anar al Kölntriangle, tot i que has de pagar entrada. La veritat és que nosaltres no hem fet res d’aquestes dues coses.

Un lloc molt estrambòtic que hem trobat buscant informacions per aquesta entrada és l’ossari de l’església de Santa Ursula. Per entrar-hi s’ha de pagar 2€, però busqueu fotos per internet, que us ha semblat?

I evidentment anar a veure un partit de futbol del Köln si ets aficionat a aquest esport. Aquest encara no l’hem fet, però ja arribarà.

Els museus de Colònia

Colònia també té museus, no podia ser menys. Encara em crida l’atenció la gran qualitat de museus que hi ha a qualsevol ciutat d’Alemanya.

ruta turistica per colonia

Per variar, els seus preus ens han espantat una mica. Encara no n’hem vist cap i sincerament, l’únic pel qual pagarem algun dia que plogui, és pel romano-germànic.

  • Museum Ludwig: segurament el més famos de tots, museu d’art morden amv algun Picasso i cultura. Obert de 10.00 a 18.00 i entrada a 12€.
  • Wallraf-Richartz-Museum: un altre museu d’art, però aquesta vegada barroc. Obert de dimarts a dijous,de 10.00h a 18.00, per 8€.
  • Römisch-Germanischen Museum: museu romànic-germànic. Obert de dilluns a diumenges de 10.00 a 18.00h i entrada a 6€.
  • Schokoladenmuseum: museu de la xocolata. Obert de dilluns a diumenges de 10.00 a 18.00h i entrada a 13,5€.
  • Abenteuermuseum Odysseum: el museu de l’aventura, amb aquest nom sembla un reclam perfecte per la canalla. Obert de divendres a diumenges de 10.00 a 19.00h. Cost 14,50€ per 90 minuts.
  • Artothek Köln: museu d’art local i internacional. Obert de dimarts a divendres de 13.00 a 19.00 i els dissabtes fins a les 16.00
  • Deutsches Sport und Olympiamseum: museu de l’estport i de les olimpiades. Obert dimarts a diumenge de 10.00 a 17.00. Cost entrada 8€.
  • Kölner Senfmuseum: museu de la mostassa de Colònia. Obert de dilluns a diumenges de 10.00 a 18.00h i el preu de l’entrada és de 2,5€.
  • Rautenstrauch-Joest-Museum: museu de les cultures del món. Obert de dimarts a diumenges de 10.00 a 18.00h excepte els dijous que tanca a les 20.00h. Preu de l’entrada 4,5€.
  • GeoMuseum: museu geològic de la universitat. Tot i que al moment d’escriure aquesta entrada, el museu estava en renovacions i no hi ha informació no sobre els horaris de visita ni sobre el cost de l’entrada.
  • Museum für ostasiatische kunst: museu d’art oriental. Obert de dimarts a diumenges de 10.00 a 17.00. Entrada a 5,5€
  • DOMiD: Museu de la migració. Obert de dilluns a divendres de 9.00 a 17.00h i amb entrada gratuïta.
  • Bunker Köln Nippes: Museu del búnker, però de moment, roman tancat al públic.
  • Deutschen Tanzarchivs Köln: museu/biblioteca de la dansa.
  • Lern- und Gedenkort Jawne: centre jueu. Obert dimarts, dimecres i dijous de 11.00 a 14.00 i els dissabtes de 12.00 a 16.00h. Em sembla que l’entrada és gratuïta.
  • Geldgeschichtliches Museum: museu de la història dels diners. Obert de dilluns a divendres de 9.00 a 18.00. No m’ha quedat clar el cost de l’entrada, però contant que està en un banc, diria que gratuït.
  • Museum Schnütgen: museu d’art medieval ubicat en una església. Obert de dimarts a dissabtes a 10.00 a 18.00 i els dijous fins a les 20.00. Entrada 6€.
  • Duftmuseum im Farina Haus: museu de la colònia. Obert de dilluns a dissabtes de 10.00 a 19.00 i els diumenges fins a les 16.00h. Entrada 5€
  • Kolumba Kunstmuseum: museu d’art. Obert de dimecres a dilluns de 12.00 a 17.00h. Entrada 8€
  • Museum für Angewandte Kunts: museu d’arts aplicades. Obert dimarts, dijous i divendres de 12.00 a 18.00;  els dimecres fins a les 20.00 i els caps de setmana de 10.00 a 18.00h. El cost de l’entrada és de 12€. L’últim dissabte de cada mes, l’entrada és gratuïta.
  • NS Dokumentationszentrum: museu de la documentació Nacionalsocialista. Obert de dimarts a divendres de 10.00 a 18.00 i els caps de setmana a partir de les 11.00. Entrada gratuïta.
  • Alte Wache: part del museu de la ciutat.

I fins aquí els museus que tenim localitzats de Köln. Ens en falta algun? Deixa’ns un comentari que així anem apliant la guia.

Ens en recomanes algun?

Què i on menjar a Colònia, Alemanya

Si estàs visitant Colònia, a Alemanya, i t’agrada menjar i menges de tot, estàs de sort perquè Colònia té una de les gastronomies més particulars del país. Aquí t’expliquem que menjar a Colònia, avisem, acabaràs amb la boca aigua.

Quan costa menjar a Colònia

Parlem sempre de menjar alemany, eh? Si vols asiàtic, italià, turc o fins i tot espanyol, també trobaràs opcions de menor o major preu. Però anem a parlar de la gastronomia típica de Colònia.

Si vols saber quan costa menjar a Colònia tens 3 opcions.

  • Supermercat: aquí tens dues opcions. Alguns supermercats, com el Rewe, tenen una secció de menjar preparat i fins i tot carnisseria amb la típica carn o leberwurts cuit. O pots comprar uns embotits i pa. L’opció més fuetera si estàs de viatge econòmic.
  • El “fast-food” alemany on pots gastar entre 3 i 4€ per la salsitxa amb pa, el wurts mit brot, i uns 2,5 per les patates fregides.
  • Restaurant típic: entre els 5 i els 10€ pel menjar ràpid en un restaurant i dels 12 als 30 pels plats principals.
Menjar a Colònia és més barat que a Stuttgart o Munic.

Encara que estiguis de viatge motxiller, et recomanem anar un dia de restaurant i tastar la botifarra negra. Si bé és cert que els preus són més elevats que a Catalunya, també ho és que els plats són molt més contundents. Per tant, pots compartir o emportar-te el que no et puguis acabar (porta el tupper de casa perquè el recipients dels restaurants no són gens hermètics).

Si vols fer la típica cervesa de Colònia, la Kolsh, has de pagar entre 2 i 2,5€ per 0,2l. Si fa dies que voltes per Alemanya, se’t farà curta, així que sense adonar-te’n, n’hauràs begut 2. De fet, si et fixes a les taules de la vora, gairebé ningú en fa només 1. També et dic, que si t’agrada la cervesa, ves canviant de bar perquè molts elaboren la seva pròpia cervesa.

que menjar a colonia

No et preocupis, trobars la Kolsh a qualsevol Brauerai. I fins i tot, si vas a Colònia sense haver fet la feina abans (com vam fer nosaltres la primera vegada) ràpidament t’adonaràs com funciona el tema de la cervesa. Fins i tot pels altres alemanys, aquesta cervesa i sobretot el seu vas de “flauta” és una particularitat de Köln, Colònia.

En resum, com passa a altres zones d’Alemanya, menjar a Colònia és car, però si ho mires per la quantitat de menjar que et serveixen, no surt tan malament. Ja que pots dinar fort i sopar un iogurt.

Què menjar a Colònia, plats típics

Fem la llista dels plats més famosos de Colònia, aquells que han fet cultura i que trobaràs a tots els restaurants típics.

Però abans de començar a llistar-lo, has de saber que un dels productes típics de Colònia és la botifarra negra, la Blutwurst en alemany i la Flönz a Colònia, que la utilitzen com a ingredient principal en diversos plats. Així que si ets de botifarra busca a la nostra llista de què menjar a Colònia, quin plat escolliràs.

Agafa la forquilla i el Ganivet perquè ens assentem a taula

Comencem pels plats típics de tot el país, els plats que pots menjar a qualsevol racó de l’Alemanya.

  • El bratwurts o el curry wurts ronden els 4€ sense patates fregides. Si li vols agregar les patates has de gastar a partir dels 5€ i fins als 7€ de mitjana, depèn de la mida. El currywurts és un “frankfrut” amb una salsa de tomàquet, Coca-Cola i curry, entre altres ingredients. Aquests plats són els típics “fast-food” alemanys. Atenció que si vols salsa per les patates, alguns llocs et cobren un suplement de 0,40 cèntims o fins a 0,5 cèntims.

quan costa menjar a colonia

  • La Schnitzel és un dels plats més estimats pels alemanys (i per nosaltres). Una Schnitzel no és més que carn de porc arrebossada, que ronda els 15€ i cap a dalt. Si davant porta l’adjectiu Wiener Schnitzel, és carn de vedella (kalb), un bistec arrebossat i llavors el preu ja es dispara passant els 22€.
  • Sauerbraten és una carn macerada rostida amb salsa. Cada casa té la seva recepta per la salsa, però en termes generals és sempre el mateix estil. A Colònia la carn és de cavall Rheinischer Soorbrode. A més a més, a Colònia hi acostumen a posar panses. Aquest és un dels plats de nivell mitjà alt de la carta, a partir dels 15€ segons el restaurant.
  • Rostbratwursten és una salsitxa cuita a la paella o brasa, tot i que a Colònia la veuràs moltes vegades cuinada a la cervesa típica de cada restaurant.
  • Les famoses sopes, que són més aviat aigüetes amb verdures. La més típica és la kartoffelsoup, la sopa de patata. I si hi vas del maig al juny, que és la temporada dels espàrrecs, trobaràs a les cartes la Spargelcremmesuppe. Les sopes ronden els 5€.
  • Les Kartoffelpuffer o Reibekuchen són unes “galetes” de patata, que s’acostumen a menjar a la tarda, amb la cervesa.

Ara anem al que ens interessa, què menjar a Colònia:

  • Kölsch Kaviar: cada país li diu caviar al què li interessa. A Colònia el caviar és la botifarra negra i quan la serveixen amb ceba crua a rodanxes , Zwiebelringen i mostassa Senf (evidentment) és un dels plats “ràpids” i econòmics de les cartes. Aquest plat ronda els preus baixos de la carta, a partir dels 5€
  • Himmel a Ääd: aquí has de saber que estàs davant d’un dels plats més típics de Colònia, tant que ni tan sols han traduït el nom a l’alemany, ja que utilitzen el dialecte de Colònia, el kolsch. Himmel és cel i Ääd és terra, per tant, estàs davant un Cel i Terra, la poma representa el cel i la patata la terra. Äädäppel són les patates, la mateixa idea que al francès, les pomes de terra. Aquí et serviran la botifarra negra tallada a rodanxes i fregida, acompanyada de ceba fregida, d’un puré de patates i d’un de poma. Per mi, un dels millors plats que pots menjar a Colònia. Preu mitjà de la carta, uns 12€. La recomanació es que facis forquillada de tot a la vegada i ho remullis amb una cervesa Kölsch ben freda.

que menjar a colonia

  • Spatzel: una versió dels spetzels de Baden Wüttemberg, però en lloc de forma allargada, tenen una espècia de forma de pilotetes. Si els veus com “Kasespatzle” és que porten formatge.
  • Halve Hahn: malgrat el que el seu nom pugui confondre (mig pollastre) es tracta formatge holandès (força disgustat) amb mostassa ceba i servit amb pa. Un acompanyament típic de la cervesa. Preus baixos de la carta, uns 5€. El perquè del nom? Doncs diu la tradició que ens hem de remuntar a una festa organitzada per s Wilhelm Vierkötteri que fen un joc de paraules, en lloc de servir pollastre va servir aquests entrepans de formatge.
  • Duvet Bunne met Sapeck o Decke bunne mit Speck un clàssic de temporada i sense cap secret. Faves amb cansalada. Típic plat de camperol, senzill barat, però amb un alt contingut de proteïnes, em recorda el que casa meva ens mengem les faves bullides, amb patates bullides, cargols bullits i maionesa casolana. Seria la nostra versió del Decke Bunne mit Speck a lo pagès.
  • Kölner Hämmcher que seria com un pernil de porc cuit, acompanyat de Sauerkraut I Kartoffelpüree, és a dir, xucrut i puré de patates, respectivament.
  • Mühlenbratwurts (Brodwoosch) una salsitxa típica de la zona, generalmente servida amb slsa de cervesa, col vermella i patates.
  • Knusprige Schweinehaxe un dels plats més típics de Munich, però que a Colònia també té molta tradició. Desbotonat els pantalons perquè la cosa va per llarg. L’haxe és el genoll del porc i el preu del plat és a partir dels 17€.

Els acompanyaments dels plats típics, són els típics! Patata, remolatxa (Remoulade) i col (Rotkohl si és vermella i Sauerkraut si és la xucrut) , en les seves versions.

plats tipics de colonia alemanya

Si parlem de patates, anem a posar-li nom i cognom català a les opcions més habituals que et trobaràs a les cartes de menjar típic de Colònia i d’Alemanya:

  • Bratkartoffeln (brodääpel) que són patates fregides, però generalment tallades a daus i passades per la paella.
  • Salzkartoffeln que són les patates bullides
  • Kartoffelnsalat (Äädäppelschlot) la típica amanida de patata alemanya
  • Karfoffelsuppe: sopa de patata
  • Kartoffelpüree (a Colònia també ho veuràs com Äädpommepüree) que és el puré de patata
  • Pommes frites són les patates fregides de tota la vida, les llargues.
  • Kartoffelklössen són unes boles de patata i farina típiques de la zona de Baviera

Per acabar amb la classe d’alemany, les cebes són Zwiebeln i si són Röstzwiebeln són fregides (boníssimes).

Si el món del pa t’agrada, ja tens una cosa en comú amb els alemanys. A Colònia és típic el Adenauer-Brot, que rep el nom del seu inventor Konrad Adenauer, el primer canceller d’Alemanya.

Pels dolcets, Colònia també ha pensat amb vosaltres, aquí teniu les típiques Muuzemändelcher, tot i que és un postre típic de Cap d’Any i de Carnaval.

On menjar a Colònia?

L’oferta gastronòmica de Colònia és aclaparadora. Restaurants turcs, asiàtics especialment japonesos i vietnamites i restaurants italians són els més comuns, fins i tot són més fàcils de trobar que els de cuina tradicional alemanya. Però per sort, a Köln també trobaràs moltes cerveseries de tota la vida, les Brauhaus.

restaurants tipics colonia

Com sempre diem, no hem tastat tots els restaurants i a dia d’avui, ni tan sols n’hem tastat tants com per atrevir-nos a dir “On Menjar” ni molts menys els “Mejores restaurantes de Colonia”…(o dic en castellà perquè és el que es troba per internet). Però ja et dic ara, que passejant pel centre en veuràs molts (tot i estar al centre no són guiris), els plats i els preus són similars a tot arreu. Així que mira una mica que menja la gent i sobretot si hi ha lloc i cap a dins.

La paraula clau per menjar típic alemany és Brauhaus, que vol dir cerveseria. Algunes de les més antigues de la ciutat són:

  • Früh am Dom Brauhaus: aquí només hi hem fet la cervesa
  • Brauhaus Sion: menjat i recomanable
  • Kunibert der fiese
  • Peters Brauhaus: la pròxima vegada, cau aquest.
  • Brauhaus Zur Malmühle: el meu preferit, fins ara.
  • Haxenhaus zum Rheingarten: especialitat en Haxen, però no em va convencer del tot.
  • Löwenbräu
  • Gertrudenhof

Si vols menjar un wurts (és a dir un “frankfurt) o un currywurts, de moment tenim localitzats uns quants llocs, un si surts de l’estació però en direcció contrària a la catedral, un altre dins de l’estació i un tercert a Heumark. Però vaja, que passejant per la ciutat en trobareu molts més.

Si t’interessa, deixa’ns un comentari i et donarem la nostra opinió i que ens ha semblat. De moment tenim el nostre preferit, però més per l’estil que pel menjar, ja que no hem arribat a repetir el mateix plat en dos restaurants diferents, per saber quin ens agrada més. Hi ha massa coses per tastar, com per repetir.

La gent a Alemanya acostuma a dinar entre les 12.00 i les 13.00 i sopar cap a les 18.00 tot i que a les 16.00h ja pots veure gent menjant una pizza, per exemple.

On dormir a Colònia

T’ho debem totalment! Ni idea, no ens hi hem quedat mai a dormir, encara. Sempre que hi anem és per passar el dia. Així que si tens alguna recomanació, deixa’ns un comentari i anem ampliant aquesta guia completa per Colònia.

De tota manera, si ens guiem per l’experiència a Colònia hi ha un a&o que generalment estan força bé. El pitjor que hem estat és el de Munic, però els altres, sempre amb bona nota.

Viatjar tranquil·lament per Alemanya

Si no vols tenir cap maldecap quan viatgis a Alemanya, et recomanem contractar una assegurança de viatges. Sincerament, no et podem parlar de la nostra experiència, ja que com que hi vivim, tenim assegurança mèdica.

Però si t’interessa et deixem un enllaç a IATI viatges, des d’on aconseguiràs un 5% de descompte (i nosaltres ens emportem una petita comissió).

Iati seguros

Aquesta gent de IATI seguros tenen assegurances de tots els estils: per campers, de dies, per motxillers, etc. Només et cal buscar la teva preferida.

Així que mira, si tota aquesta informació t’ha servit i vols contactar a IATI, fes-ho a partir del nostre enllaç i ens ajudes indirectament, escullis l’assegurança que escullis.

La millor època per visitar Colònia

Un dels moments més famosos és durant el seu carnaval. Tema pendent, així que ho deixem aquí, però sí que et podem dir que la gent es torna força boja i que festa és grossa. De fet, ja hi pots anar l’11 de novembre a les 11 del matí que és quan comencen les celebracions. Això sí, la festa gran és al febrer.

Durant el maig i el juny, els dies són molt llargs, a les 6.00 am ja s’hi veu perfectament i el dia estira fins a vora les 22.00h, per tant, és una molt bona opció per rendir al màxim els dies. A més a més, és època d’espàrrecs i els alemanys es tornen bojos, així que trobaràs en molts restaurants plats especials.

visitar colonia a l'estiu

A mi m’encanta l’estiu, primer perquè no fa gaire calor i segons perquè les ciutats s’omplen de festivals, fires i mercats gastronòmics i els parcs s’engalanen amb les seves millors flors de clors.

L’altra època màgica d’Alemanya és per Nadal, amb els mercadets. El de Colònia encara ens falta. A veure si aquest any tenim més sort amb el tema del Covid i les restriccions.

Idioma a Colònia

A Colònia tenen un orgull particular i això es nota en dues coses, per un costat la seva cervesa Kölsh i no és per res, però s’ha de tenir molt orgull per servir 0,2L de cervesa en un país on al sud, per exemple, la serveixen en gerres de 1L.

idioma a colonia

L’altre punt és l’idioma, a Colònia parlen un dialecte o la llengua, no m’ha quedat gaire clar, Kölsch. Algunes cartes de restaurants veuràs que estan escrites en Kölshc i després traduïdes a l’alemany.

Aquí l’Astèrix hi està integrat i ha estat traduït.

Té paraules força diferents de l’alemany i fins i tot per la resta d’alemanys no és fàcil entendre el Kölsch.

Els orígens del kölsch es remunten als francs, després d’expulsar als romans i ha anat evolucionat amb l’aportació d’altres cultures, com per exemple paraules franceses adaptades després de l’ocupació del 1794 al 1810.

idioma colonia kolsch

Quan vam parlar de la Ruta per Baviera en tren, també et vam comentar que a la zona de Baviera (Bayern) tenen diversos dialectes. Al final haurem de fer una entrada particular sobre els diferents dialectes d’Alemanya, però ja et dic ara, que no és una tasca fàcil.

Hauries de Saber per visitar Köln

Us deixem l’enllaç oficial de turisme de la ciutat, perquè si sou de visites guiades, en tenen una barbaritat. Si preferiu fer-ho pel vostre compte pots descarregar-te aquesta guia per Colònia o guardar-la en pdf (opció imprimir) i així la pots tenir disponible al teu dispositiu electrònic i saber què visitar a Colònia, sense perdre’t res.

Potser algun dia la fem mòbil, com la de Stuttgart.

Com arribar a Colònia

Si hi arribes amb tren, no tens cap problema, ja que l’estació de trens central (Köln Hfb) està al costat de la catedral. La principal avantatja de visitar Köln amb tren és que només sortir de l’estació central ja et trobes la famosa catedral i d’allí tot el que és el centre està a “walking distance”, és a dir, a un màxim de 20 minuts caminant i encara diríem que menys i tot.Si hi arribes amb avió, pots agafar un tren fins a Köln Hfb, que és l’estació central de la ciutat.

viatjar a colonia

L’altra alternativa, a part del teu transport privat, és l’autocar. Aquí destaquem, com ja és habitual, Flixbus i Blablabus, tot i que nosaltres no l’hem utilitat per anar a Köln, ja que el tren ens va millor.

No et perdis tots els consells per Viatjar per Alemanya en tren.

I si vens directe des de Catalunya, doncs amb avió, que tenen aeroport!

El que et fa estalviar diners

  • Per la ciutat trobaràs llocs amb wifi obert i gratuït. Així com algunes botigues.
  • A l’estació de trens també hi ha wifi gratuït.
  • Atenció amb els banys públics, la majoria es paguen i fins i tot els de l’estació de trens.
  • Als restaurants pots demanar un plat per compartir.

Amb tota aquesta informació, ja pots anar per Colònia tranquil·lament sabent què visitar. Si tens algun dubte, deixa’ns un comentari i si tens algun suggeriment, també. Nosaltres encantats de poder millor aquesta guia i de tornar a Colònia a visitar el que ens recomanis.

que visitar a colonia

Ben aviat farem la guia de què visitar per Düsseldorf i ara que hi penso, encara tenim pendent la de Frankfurt! Dues ciutats que pots completar amb la teva visita Colònia, ara, ja t’avisem que Colònia és la més bonica d’aquestes 3.

This Post Has 4 Comments

  1. Jordi Gómez

    Deu ni dor quina guia mes complerta. Nosaltres anirem quatre dies durant el mes de maig i de ben segur que la teva informació ens serà d’utilitat. Si veig qualsevol cosa curiosa o que pugui aportar.de la nostra experiència t’ho comentaré. Merci per la teva bona informació.😃

    1. Fuet-i-Mate

      Gràcies! I encara deuen faltar coses interessants, perquè si bé a Colònia hi he estat diverses vegades, mai hi he passat una temporada llarga.
      I tant, si trobes algunes cosa més, no dubtis a compartir-ho!
      Gràcies Jordi

  2. LLUIS BOGUNYA ROSSINYOL

    Estem preparant una sortida per el mes de juliol 2023 amb tren principalment per Colonia i els seus voltants fins Aquisgra i Maastricht, certament es molt d’agrair la vostre guia de Colonia que la farem servir completament i efusivament, moltes gracies

    1. Fuet-i-Mate

      Hola Lluis,
      primerament, gràcies per deixar el comentari. Quina escapada més xula, aquesta zona és espectacular 🙂 Encara ens queda pendent tant fer l’entrada de Aquisgrà com a de Maastrich, però pots pegar un cop d’ull a la general https://fuetimate.com/que-visitar-per-rin-del-nord-westfalia-alemanya/ per la part d’Alemanya.

      Et recomano buscar els trens amb una mica d’antel·lació ja que a Alemanya funcionen com als avions, com més pròxim a la data, més car. Ah, i no et pensis que són perfectes els trens alemanys, eh? per aquesta zona, jo he tingut molts problemes, de retard i fins i tot de cancel·lació. Mira, en aquest enllaç ho expliquem tot https://fuetimate.com/viatjar-per-alemanya-en-tren/

      i si tens qualsevol dubte, no dubtis en deixar-me un comentari, a veure si et puc ajudar.

      Per cert, també et decomano descarregar-te la app de la Deutsche Bahn, va molt bé per tenir les actualitzacions i sobretot per si has de buscar pla B (aquesta és la web: https://www.bahn.de/) i com a últim consell, mira si amb el Flixbus (https://www.flixbus.cat/) et va bé, són super econòmics (tenen autobus i trens)

      Quan hi hagis anat, ja m’explicaràs a veure què t’ha semblat 🙂

Deixa un comentari