• Post category:Alemanya
  • Post last modified:agost 13, 2023

Esslingen am Neckar és una ciutat de l’estat federal de Baden Württemberg, a Alemanya. És una de les escapades més típiques des de Stuttgart. Vols saber que visitar a Esslingen am Neckar?

Si vols aprofitar, encara més, la teva estada a Stuttgart, una de les escapades més fàcils des de Stuttgart és visitar la petita, medieval i pròxima ciutat d’Esslingen am Neckar. La ciutat es troba a uns 10 km del centre de Stuttgart i és molt fàcil arribar-hi, ja sigui en bicicleta o en tren.

Esslingen am Neckar on l’Edat Mitjana es troba amb la modernitat.

Fer turisme a Esslingen am Neckar no té cap secret. Esslingen, a Alemanya, és una ciutat al·lucinant, plena de locals amb onda, vinyes, museus i racons fotogènics, on tot està molt a prop.

que visitar Esslingen am Neckar

Si fas viatge exprés, amb un dia n’hi ha prou, això sí, sense entrar a gaires museus. Però si decideixes quedar-te un parell de dies no te’n penediràs. Des d’Informació i Turisme organitzen moltíssimes activitats, malauradament, totes pagant.

Hauries de Saber:

Esslingen és un de la poques ciutats alemanyes que no va ser bombardejada.

Si t’estàs preguntant què visitar a Esslingen am Neckar estàs al lloc ideal. Vols cultura, premi. Vols arquitectura típica, super premi. Vols vinyes, extra premi. Vols més motius per visitar Esslingen am Neckar?

En situació

Esslingen am Neckar o senzillament Esslingen pels amics, creix al costat del riu Neckar, de fet hi ha una petita zona on les dues rames del riu, el Rossneckar i el Wehrneckar, formen uns carrerons amb canals al més pur estil Amsterdam o Venècia, Klein Venedig.

petita venecia a esslingen

Esslingen té dos atractius principals. Per un costat la típica arquitectura de cases amb façanes de fusta, les Fachwerkbauten, tradicional de l’època medieval i per l’altre costat la vinya i la producció del vi i la producció més antiga de vi espumós del país, Sektkellerei Kessler.

Hauries de Saber:

Arquitectura històrica i vi

Precisament, d’aquestes construccions en línia de cases de fusta és del que està més orgullosa la gent de Esslingen, però també del seu passat industrial, amb exemples com Villa Merkel i del seu present, amb les fires, cines, teatres i cultural.

Per cert, si sou dels que us agrada anar de compres, a Esslingen també trobareu un petit, però impressionant carrer comercial, el més semblant al Carrer Major de Lleida!

Els atractius turístics d’Esslingen es troben al centre, només cal orientar-se en l’entramat de carrers medievals. Us recomanem portar la feina feta i marcar-vos al Maps.me què visitar a Esslingen, ja que a Informació i Turisme us cobraran 50 cèntims per un mapa amb les explicacions o 20 cèntims per un mapa sense explicacions. Per tant, aprofiteu aquesta entrada on hi ha tot el que necessites saber per visitar Esslingen am Neckar.

imprescindibles visitar escapada Stuttgart

Si primer vas a Stuttgart, passa’t per l’Oficina d’Informació i Turisme d’Stuttgart, davant de l’estació de trens, allí tenen informació de tots els pobles de la regió. Gratis! I també trobaràs què visitar a Esslingen.

Si tens més temps, també pots fer altres escapades des de Stuttgart, com per exemple arribar-te a la famosa ciutat de Ludwigsburg.

De camí cap a Esslingen passareu per la “ciutat” industrial de Mercedes-Benz, un monstre!

Breu història per parlar al bar

El territori d’Esslingen ha estat poblat des de l’època neolòtica. Els romans, a parti del segle I dC, van travessar el Rin i van començar a conquerir aquests terrenys, construïnt assentaments, on destaca Cannstatt.

Esslingen detalls

Per trobar la primer menció escrita que faci referència a Esslinge, ens hem de traslladar a l’any 777. Tot i que la importància d’Esslingen comença a principis del 860. Cada vegada hi anàven més pelegrins a veure les relíquies del Sant Vitalis. Degut a la gran afluencia de pelegrins es va construïr l’esglesia més gran del sud-oest d’Alemanya, la St. Dionys.

Durant els segles XII i XIII la ciutat a anar creixent i s’hi van anar construint edificis i altres monestirs. Fins i tot, alguns dels governants de Hohenstaufen van celebrar corts a Esslingen.

història alemanya viatjar

El 1246 Esslingen, recolzant els Hohenstaufen, es va enfrontar al compte Ulrich I de Württemberg a la batalla de Frankfrut. Això va suposar que els Württembert tinguessin Esslingen al punt de mira durant molt temps

Van passar diverses batalles, com per exemple, l’assetjament liderat per Carles IV, el 1355 sobre Esslingen. El 1802, finalment els Württemberg van doblegar Esslingen.

Què visitar a Esslingen am Neckar

Ja hem comentat que Esslingen am Neckar és una escapada ideal des de Stuttgart, tant per la seva facilitat d’arribar-hi com pels seus atractius turístics.

A Esslingen am Neckar pots visitar algunes de les cases de fusta alineades més antigues del país, les ruïnes del castell d’Esslingen, esglésies i degustar el seu vi local.

barri del castell

El tema del vi el tenen molt ben preparat. Als restaurants i bars del centre trobaràs cartells promocionant alguna bodega local. A més a més, podràs passejar entre les vinyes si segueixes el camí que comença a la Frauenkirche.

Més de 800 monuments, segons la informació turística de la ciutat!

Des de dalt de tot del castell d’Esslingen am Neckar tindràs unes vistes, gairebé 360 graus de la ciutat.

Ruta fuetera d’1 dia (o mig) per Esslingen am Neckar

Si no entres a cap museu, amb mig dia en tens suficient per visitar Esslingen am Neckar i fer-te’n una idea.

  • Zchelztorturm: la porta del fonambulista.
  • Marktplazt: la plaça principal on hi ha els edificis més importants.
  • Hafenmarkt: la plaça amb la filera de cases de fusta més antigues.
  • Burg Esslingen: pujar al castell.
  • Frauenkirche, Stadkirche St.Dionys i Münster: les tres esglésies més importants.

La resta és anar passejant pel casc antic i descobrir racons i raconets.

Passejant pel centre històric

Per entrar al centre històric, si venim des de la zona de l’estació, ho farem passant per la Zchelztorturm, una de les tres portes d’accés que queden. Aquesta destaca per l’escultura del funambulista de l’artista H.v. Goltz que arriba al mig del carrer. Original, veritat?

La torre més antiga de la ciutat és la Wolfsturm, que data de principis del segle XIII. Aquesta torre es trobava a la ruta comercial entre Esslingen i Speyer i Ulm.

Esslingen ajuntament

La plaça del mercat, la Marktplazt és la més fotografiada d’Esslingen am Neckar. Aquí hi ha l’antic ajuntament el Altes Rathause on hi destaca el seu rellotge astronòmic de 1589, obra de Marx Schwarz i Jacob Diem. L’edifici data de principis del segle XV i la seva façana és una de les més espectaculars que veureu.

A més, a 8.00, a les 12.00, a les 15.00, a les 18.00 i a les 19.30h sentireu la melodia de les 29 campanes, un acte força típic encara a Alemanya. L’engranatge de l’espectacular rellotge es pot veure en una de les visites guiades de turisme, però a un preu força elevat.

tipiques cases de fusta

Si vas des de la Marktplazt fins al Hafenmarkt podràs contemplar el que fa especial a Esslingen, la filera de cases d’entramat de fusta més antiga d’Alemanya. Aquestes cases estan unides, segons diuen, per cellers subterranis.

Cases del 1261.

Aquí hi descata la Casa Kielmeyer, uns construcció del 1582, que havia de substituir la premsa de vi que s’havia cremat de l’hospital de Santa Katharina. Amb el temps va passar a ser de propietat privada i s’hi van fer una sèrie de reformes.

turisme esslingen neckar

Els altres carrers on podem veure les cases de fusta són Webergasse, amb cases del segle XIII, el carrer Heugasse i sobretot, la fila que hem comentat, de Hafenmark. En total hi ha més de 200 Fachwerkbauten entre els segles XIII i XVI.

Burg Esslingen

La visita obligada d’Esslingen am Neckar és les ruïnes del castell al Burg Esslingen. Hi ha dues opcions per pujar-hi, per tant, podem pujar per un lloc i baixar per un altre. Una opció, la més espectacular i cansadora, però la que nosaltres recomanem per pujar, són les escales de la muralla. A través d’aquesta muralla coberta, la ciutat se us anirà descobrint a la vostra vista.

castell Esslingen imprescindibles

Per baixa ho podem fer pel camí que va entre les vinyes de Burgesteige.

El castell d’Esslingen i el barri que creix al seus peus és un dels racons més macos de la ciutat. La zona era un sistema de defensa força infal·lible. Avui en dia, en queda poca cosa, però destaca la Dicke Turm, la Torre Gorda que és el símbol de la ciutat.

Les tres esglésies

Des de dalt del castell podrem veure la silueta dels tres edifcis més improtants de la ciutat. L’església de la ciutat, la Stadkirche St.Dionys, facilment identificable per les seves dues torres; la Münster, l’església dominica més antiga d’Alemanya i mirant cap a la dreta, la torre gòtica de Frauenkirche.

cases de fusta del barri del castell

La construcció de la Frauenkirche va tardar gairebé dos segles i va ser finalitzada el 1515. Es pot entrar a visitar-la, per una porta lateral, que per cert no deixeu de contemplar els seus tímpans. El punt més atractiu és la seva torre de 72 metres d’alt.

Tant la St.Dionys com la Frauenkirche tenen al seu interior unes precioses vidrieres, reconstruïdes després de la Segona Guerra Mundial. A més a més, la St.Dionys té un dels órgans més bonics que hem vist a Alemanys, fins ara.

Diuen que el diumenge per la tarda obra el museu de la St.Dionys, ubicat a la seva cripta. Mira, un punt que ens queda per visitar.

detalls frauenkirche

Al costat de l’església de St. Dionys hi ha l’antiga capella de Tots Sants, que acull, des del 1610 l’arxiu històric d’Esslingen.

Innere Brücke és el segon pont més antic d’Alemanya, segons hem pogut llegir. Sota els tres arcs del pont s’hi pot visitar el lapidari amb les restes de l’antic monestir carmelità.

esglesia esslingen

Si volem descansar una mica hi ha dos parcs tranquils, ben situats. El Grünanlage Maille, que és el parc més gran del centre de la ciutat i el Merkels Park o Parc Neckar.

Museus a Esslingen

Una alternativa per dies de pluja és visitar algun dels museus d’Esslingen. El tema és que s’ha de pagar entrada per tots i no hem sapigut trobar el dia gratuït. Si l’has descobert, deixa’ns un comentari.

Confessem que no n’hem vist cap, però no volem deixar de llistar-los perquè tinguis la guia completa per Esslingen.

Un dels museus que es poden visitar és el museu de la ciutat que es troba ubicat a la casa groga del mercat portuari, a la Gelben Haus. Avui a la planta baixa hi ha un petit restaurant amb una terrassa amb molt ambient. Un lloc ideal per descansar i prendre la típica cervesa 0,5L o una llimonada casolana, els dies de molta calor. El cost de l’entrada és de 2€.

detalls museus esslingen am neckar

El Schreiber-Museum, el museu de l’esciptor, recorda a l’editorial Schreiber-Verlag, fundada per Jakob Ferdinand Schreibe, el 1831, a Esslingen. Es va fer famosa pels seus llibres infantils de fulles retallables. El primer llibre té més de 80 edificions! L’entrda té un cost de 2,6€

Al parc Neckar hi ha Villa Merkel, on avui en dia s’hi allotja la galería d’art d’Esslingen. Amb una entrada de 4€.

També hi ha el museu, que ja hem comentat, de la Stadtkirche St. Dionys amb un cost de 2€ i el Lapidarium, les “Reste des Karmelitenklosters”, que és un dels dos que hem vist que l’entrada és gratuïta.

fonambulista

Un ben curiós és el Museu de l’Escola, el Sculmuseum, que també té entrada gratuïta.

Els vins d’Esslingen am Neckar

No és cap secret dir-vos que tota aquesta zona de Baden Württemberg és terra de vins. De fet, el consistori de la ciutat d’Esslingen, va declarar el 1486 que el comerç de la ciutat es basava, completament, en la comercialització del vi.

Hauries de Saber:

Esslingen Eimern: La mesura d’un cub Esslingen equivalia a 300 litres

Hi ha diverses bodegues privades i també viticultors units en la cooperativa d’Esslingen que treballen diferents varietals com Riesling i Grauburgunder són les històriques, però avui també  se’n cultiva d’altres com el Cabernet Souvignon i el Pinot Gris

Esslingen i la vinya

Essligen també és famós pel seu vi espumós, el Kessler Sekt. Georg Christian Kessler va ser qui va importar les tècniques de fermentació franceses per a l’elaboració d’aquesta beguda. Aquest escumós encara avui es produeix, als cellers Sektkellerei Kessler.

Si t’agrada passejar entre vinyes, no et perdis el Passeig de les Escultures de Strümpfelbach.

Organitzant la visita a Esslingen am Neckar

Comencem sincerant-nos. Nosaltres no hi hem dormit. Les vegades que hi hem anat, sempre hem tornat a Stuttgart a dormir. Però hi ha una gran quantitat d’oferta hotelera i també sembla relativament fàcil poder pernoctar amb tenda de campanya.

A Stuttgart, però de camí a Esslingen hi ha un càmping que a jutjar per les caravanes que s’hi veuen deu estar força bé.

on menjar

Si has dormit a Esslingen amb Nechar, deixa’ns un comentari amb la teva experiència, així entre tots ens ajudem.

Si parlem de què i on menjar a Esslingen no hi ha problema. Opcions per menjar a Esslingen no us en faltaran, el centre està ple de llocs a preus raonables per ser Alemanya. Recordeu que els horaris s’avancen i que per dinar ho haureu de fer entre les 12.00 i les 14.00 i que per sopar, a partir de les 18.00h ja podeu començar.

Hauries de Saber:

Atenció als horaris de menjar, que no et tanqui la cuina

Si els horaris no us agraden i voleu fer un pícnic, a Esslingen hi ha supermercats on podreu comprar formatges, una mica de fruita i sobretot vi de la terra i fer un pícnic, al més pur estil alemany.

Els menjars típics són els de la regió. Els Maultaschen, una pasta farcida que tant poden servir en sopa com, per exemple en truita. L’altra pasta típica són els Spätzel, que a vegades van amb formatge i d’altres són l’acompanyament del Schnitzel, la carn de porc rebossada. Si voleu menjar de estofat, heu d’agafar la culler per degustar el Gaisburger Marsch.

Quan visitar Esslingen am Neckar

Qualsevol època de l’any és bonica per anar a Esslingen! El que volem dir és que no deixeu d’anar-hi perquè us han dit que s’hi ha d’anar pel mercat de Nadal, per exemple.

A l’estiu, les vinyes estant en plena producció i els colors verds us acompanyaran a les vostres fotografies. A més a més, les terrasses dels restaurants, bars i gelateries estan al màxim i podreu gaudir de l’autèntic ambient estival alemany. Els parcs els trobareu decorats amb flors i plens de famílies gaudint de l’aire lliure.

Quan visitar Esslingen am Neckar

El mercat de Nadal d’Esslingen am Neckarés dels més famosos de la zona, ja que aprofiten per fer el Mercat Medieval. Aquells dies pots gaudir de gastronomia medieval com Heurekaners, porc, pota d’ànec, estofats i fins i tot cérvol. Evidentment, tot banyat amb el vi calent o fins i tot amb la cervesa picant calenta. Quan arribi el moment, ja us ho explicarem, completant la nota.

El Mercat Medieval comença el primer dimarts abans d’Advent.

A principis de juny, si el Covid ho permet, es celebra el festival de la maduixa. De fet, per Stuttgart mateix, caminant per les seves muntanyes podreu veure maduixes silvestres, això sí, haureu d’esperar fins a principis de juliol.

Un altre festival ben curiós era el Festival de la Ceba, el Esslinger Zwiebelfest. Durant aquest festival, que s’ha celebrat per 32 anys, es cuinaven plats tradicionals on la ceba n’era l’ingredient protagonista. L’acte més simbòlic era la Zwiebelaufwiegen, quan es pesava a un personatge popular amb cebes i de la recaptació se’n feia una donació. Malauradament, el 2018 es va celebrar l’última edició.

Hauries de Saber sobre visitar Esslingen am Neckar

Com anar a Esslingen am Neckar des de Stuttgart

Amb bicicleta és un agradable passeig, gairebé pla, per la vora del riu Nechar. No és gens difícil, sempre s’ha de seguir el riu.

com anar a esslingen

Amb tren: la línia que va a Esslingen és S1 ,Sbahn, direcció Kirchheim/Teck. El recorregut és poc més de 20 minuts. També hi ha trens que hi van, de fet l’estació de trens i autocars està a la zona del centre de la ciutat.

Si vols seguir descobrint el país amb tren, t’expliquem tot el que has de saber a Viatjar per Alemanya amb tren.

Amb cotxe també és molt senzill: agafar la carretera B10, atenció que diuen que per aquí hi ha alguns radars a baixes velocitats. Uns 20 minuts.

Més Informació

Us deixem l’enllaç al web d’Informació i Turisme on trobareu tota la informació de les visites guiades i de les diverses activitats culturals que es realitzen a Esslingen am Neckar.

que visitar esslingen am neckar

Què us ha semblat Esslingen am Neckar, a Alemanya? Hi heu estat? És un d’aquells poblets amb encant que bé valen una escapada, veritat?

Deixa un comentari