• Post category:Alemanya
 • Post last modified:agost 13, 2023

Karlsruhe és una ciutat d’Alemanya, situada al land de Baden-Württemberg, que no pot faltar en la teva ruta pel país. Vols saber què visitar a Karlsruhe? Et deixem la guia completa i preparada perquè només hagis de marcar els punts al teu mapa.

La gràcia de Karlsruhe és la seva disposició al mapa. A prop de Stuttgart, Baden-Baden, Mannheim i diríem que fins i tot de Frankfurt, la converteixen en una escapada típica per conèixer una mica millor el país germà.

que visitar a Karlsruhe alemanya

A més a més, Karlsruhe, frontera amb França, ha estat al mig de molts dels esdeveniments històrics.

Si agafes un mapa de Karlsruhe i fas focus al centre de la ciutat, al·lucinaràs. La ciutat data del 1715, quan Karl-Wilhelm de Baden va ordenar una ciutat amb un castell al centre d’un semicercle. Del castell en surten els carrers i les avingudes, fent una sensació de ventall o de raigs del sol.

Els divendres a la tarda hi ha museus amb entrada gratuïta.

La visita a Karlsruhe, a l’estil turista, comporta un dia. No cal que us hi quedeu a dormir si esteu de ruta per Baden-Württemberg. Això sí, amb més temps, més opcions per descobrir racons.

En situació

Karlsruhe, que es divideix en 27 districtes, és la tercera ciutat més gran de Baden-Württemberg, després de Stuttgart i Mannheim i aquí s’hi troba la segona refineria més gran del país. La importància econòmica de Karlsruhe a Alemanya es fa present quan visites el seu port fluvial, el segon port d’interior més gran del país.

El primer correu electrònic enviat des d’Alemanya va ser des de la Universitat de Karlsruhe.

Karlsruhe va ser durant molts anys la capital del land de Baden, fins la formació de Baden-Württemberg. Karlsruhe significa, literalment, el descans de Karl i si hem dit que el comte Karl-Wilhelm de Baden va ser qui va fundar la ciutat, podem entendre quin era el seu objectiu.

turisme per Karlsruhe alemanya

La importància històrica de Karlsruhe es detecta amb la seva universitat. L’Institut Tecnològic de Karlsruhe és la universitat tecnològica més antiga del país i una de les més prestigioses. La universitat va ser fundada pel duc Lluís I el 1825.

Després de la unió de Baden i Württemberg, passant a ser Stuttgart la capital, Karlsruhe va rebre el premi de consolació de ser la seu del Tribunal Constitucional Federal.

Breu història per parlar al bar

Karlsruhe va ser una ciutat fundada sobre mapa, per ordre del compte Karl Wilhelm de Baden-Durlach el 1715, com ja hem comentat.

Tot i que la ciutat data del segle XVIII, s’han trobat restes per la zona de l’edat de bronze, de l’estat de ferro i també d’assentaments romans. De fet, alguns dels districtes de la ciutat, com Durlach, Knielingen i Mühlburg tenen una història més antiga que la pròpia ciutat.

historia Karlsruhe alemanya

Knielingen seria la zona més antiga de l’actual ciutat de Karlsruhe i va ser aquí on els comptes de Hogenberg van construir el Castell de Trumberg al segle XI.

Tota aquesta zona, Mühlburg, Durlach i Neureut, formen part de la història de la regió de Baden, amb el Palatinat.

Des del 1771 fins al 1945 Karlsruhe va ser la capital de Baden, en detriment de Durlach. I a partir del 1806 va ser la residència oficial dels grans ducs de Badeln. Amb els anys, la població de Karksruhe va anar augmentant i la ciutat creixent, absorbint les comunitats veïnes, com l’antiga ciutat de Durlach.

Karlsruhe va ser una de les ciutats que més va patir durant la Primera Guerra Mundial, ja que aquí hi havia part de la indústria d’armament. Durant la Segona Guerra Mundial, tampoc va quedar fora del radi dels bombardejos, amb 135 atacs aeris i d’artillera documentats. Una quarta part de la ciutat va quedar destruïda.

Karlsruhe, com va passar amb altres ciutats alemanyes, es va convertir en una base nord-americana, després de la Segona Guerra Mundial. I així va ser-ho fins al 1995.

Què visitar a Karlsruhe, Alemanya

La part turística de Karlsruhe, la del centre, es pot visitar amb un dia tranquil·lament. És una ciutat que es pot visitar com escapada des de Mannheim o des de Stuttgart.

El punt més destacat per visitar a Karlsruhe és el Castell, el lloc on va néixer la ciutat.

quan visitar Karlsruhe

Com bona ciutat Alemanya, Karlsruhe té molts museus per visitar, la majoria s’ha de pagar entrada, però els divendres, alguns tenen entrada gratuïta.

Ruta fuetera d’1 dia per Karlsruhe

Si fem la visita exprés, la dels punts més importants, per fer-nos una idea de la ciutat, diríem que per Karlsruhe s’ha de visitar:

 • Castell: Karlsruhe Schloss
 • Jardins del Castell
 • Església Evangèlica
 • Markplatz
 • Friedrichsplatz

Amb aquestes visites, podeu marxar de Karlsruhe amb una idea aproximada d’una ciutat diferent d’Alemanya.

turisme alemanya karlsruhe

Tota la part del centre es pot visitar caminant, està tot relativament a prop i a més a més, fent la part dels jardins, podràs relaxar-te entre “natura”.

Karlsruhe Schloss

El castell de Karlsruhe va néixer a la ment de Karl-Wilhelm de Baden, el 1715 com a lloc de descans en mig del bosc. La seva bellesa el va acabar convertint en residència oficial i seu del govern dels margrafs.

Durant la segona meitat del segle XVIII es va reformar el palau, donant l’aspecte barroc que veiem avui en dia. De fet, per ser honestos, l’aspecte actual és una reconstrucció històrica després de la Segona Guerra Mundial. Per fora el van deixar igual, però per dins van decidir adaptar-lo a les necessitats del Museu de l’Estat de Baden (Badische Landesmuseum), que s’havia inaugurat el 1921.

ruta completa per visitar Karlsruhe

El museu és un repàs per la història de l’antic land de Baden, l’entrada costa 8€, però els divendres, a partir de les 14Uhr l’entrada és gratuïta.

El Castell també es pot visitar gratuïtament, els divendres, a partir de les 16Uhr.

A l’hivern, des de finals de novembre fins a finals de gener, a la plaça, s’hi posa una de les típiques pistes de patinatge sobre gel. També podreu veure el famós joc hivernal del Eisstockschießen, una espècia de petanca però amb gel.

Jardins del castell

L’any 1967 es va celebrar la Mostra Federal d’Horticultura a Karlsruhe i per tal de donar-li un espai adequat es va dissenyar el jardí de darrere del castell, el que s’anomena Schlossgarten.

Avui en dia és un dels llocs preferits pels habitants de la ciutat per a gaudir de la tranquil·litat i sobretot del sol.El jardí està decorat amb diverses escultures, monuments i fonts.

ruta completa vistar Baden Württemberg

Aquest jardí és gratuït, així que és un bon lloc per veure com viu la gent i practicar una mica de Turisme No Guiri.

Per aquesta zona trobem tres indrets a visitar: el museu de ceràmica, la fàbrica de ceràmica i el museu i el Jardí Botànic.

El Badisches Landesmuseum – Museum in der Majolika. Atenció que de novembre a abril està tancat, mostra una col·lecció completa de la fàbrica de majòlica fundada pel duc Friedrich I, el 1901. L’entrada al museu és gratuïta. Si hi aneu, també podeu aprofitar per entrar a la fàbrica de majòlica on la senyora que us rebrà, no tindrà cap problema en explicar-vos algunes de les obres que hi ha exposades.

El Jardí Botànic de Karlsruhe va ser dissenyat entre el 1853 i el 1863. L’entrada té un cost de 3€ i està obert cada dia des de les 6.00 fins al capvespre, és a dir, a l’hivern a les 17.00 i a l’estiu cap a les 22.00h.

Església Evangèlica

Evangelische Stadtkirche Karlsruhe es troba a la plaça principal de la ciutat, a la plaça del mercat. L’església data de principis del segle XIX, però honestament, no diríem que és una de les esglésies més maques de Baden-Württemberg. El seu estil és classista amb un pòrtic de columnes, que recorda al panteó.

De fet, la Stadtkirche, no va ser la primera església de la ciutat. Aquesta estava al lloc de la piràmide. La ubicació actual és fruit d’una reorganització dels carrers de la ciutat, per tal de poder ampliar el terreny a les noves necessitats de població.

llocs imperdibles karlsruhe

Una vegada més, l’església que contemplem avui en dia és una reconstrucció, ja que durant els bombardejos aeris de 1944 de la Segona Guerra Mundial, l’església va quedar, pràcticament destruïda. La nova església va inaugurar-se el 1958.

Markplatz

La plaça del mercat, la Markplatz, és la plaça més famosa de la ciutat, per tant, no pot faltar en la teva visita per Karlsruhe. Aquí hi passa tot, seria el Ricardo Vinyes de Lleida. La plaça que veiem avui en dia és un redisseny del 2020

A la Markplatz s’hi realitza el mercat i també el mercat de Nadal.

Pels seus voltants hi ha l’ajuntament, l’església i la famosa piràmide que és el mausoleu del duc Karl III. Wilhelm de Baden-Durlach, el fundador de la ciutat

A partir d’aquest punt, surten els principals carrers de la ciutat, els comercials com el Kaiserstrasse, que és el carrer comercial més llarg de Baden.

ruta completa per visitar Baden Wuttemberg karlsruhe

També en podem arribar a la Kronenplatz i a la Europaplatz, els dos punts de partida o final del ruta comercial pel centre de Karlsruhe. Això sí, sense deixar per caminar pels paral·lels Lammstraße i Ritterstraße.

Friedrichsplatz

Ens queda per completar aquesta ruta per Karlsruhe visitar la Friedrichsplatz, el pulmó verd del centre de la ciutat. Aquí és un d’aquells llocs per assentar-se i contemplar la vida dels habitants de Karlsruhe, sobretot si ha sortit el sol.

A l’hivern, aquí s’hi instal·la un dels mercats de Nadal, el Karlsruhe Christkindlesmarkt, des de finals de novembre fins a finals de desembre.

ruta per visitar karlsruhe

Al seu voltant hi trobem el Museu d’Història Natural i la Biblioteca Estatal de Baden.

L’entrada al Museu d’Història Natural, el Naturkundemuseum, costa 8€ però els divendres a la tarda, a partir de les 13.00h l’entrada és gratuïta (si el divendres no és festiu).

Per la seva part, la Biblioteca Estata de Baden, la Badischen Landesbibliothek, està oberta de dilluns a divendres de 9.00 a 19.00h i els dissabtes de 10.00 a 18.00h gratuïtament.

Altres racons per visitar a Karlsruhe

Si vols seguir descobrint la ciutat, el millor que pots fer és caminar. Visitar Karlsruhe és més del que diuen les guies guiris de turisme, així que passeja i descobreix llocs tan espectaculars com els que et nombrem a continuació.

El Schloss Gottesaue és un palau renaixentista que té el seu origen en una abadia benedictina de l’any 1904. Després que el monestir fos saquejat i cremat, Ernst Friedrich von Baden-Durlach va construir-hi un palau, a finals del segle XVI. De tota manera, el palau que veiem avui tampoc és l’original, ja que ha patit incendis, bombardejos i diversos usos.

L’edifici actual és una reconstrucció del 1982, recuperant l’aspecte que tenia al segle XVI i essent la seu de la universitat de música de la ciutat.

Més cap al nord hi ha el Stadtgartensee, un llac artificial i també el zoològic.

Museus de Karlsruhe

A Karlsruhe trobem diversos museus per visitar, la majoria s’ha de pagar entrada, però en alguns, els divendres a la tarda, l’entrada és gratuïta.

museus gratis per visitar a Karlsruhe

Alguns dels que tenim controlats, però ja avisem ara, que no n’hem visitat cap. Només vam entrar a la galeria d’exposició de la majolica.

 • Badisches-Landesmuseum: el museu del castell. Obert de dimerts a dijous de 10.00 a 17.00 i els divendres i caps de setmana fins a les 18.00h. Entrada 8€. Els divendres de 14.00 a 18.00 l,’entrada és gratuïta.
 • Museum beim Markt: col·lecció d’art aplicat. Obert de dimecres a divendres de 12.00 a 20.00 i els caps de setmana de 11.00 a 17.00. L’entrada és gratuïta.
 • Dt. Musikautomaten-Museum: museu d’instruments automatitzats. Obert de dimarts a diumenge de 10.00 a 17.00h. Entrada 8€.
 • ZKM: centre d’art. Obert de dimecres a divendres de 10.00 a 18.00h i els caps de setmana a partir de les 11.00. L’entrada costa 7€. Els divendres a partir de les 14.00h l’entrada és gratuïta.
 • Städtische Galerie Karlsruhe: la galeria d’art de la ciutat. Obert de dimecres a divendres de 10.00 a 18.00h i els caps de setmana a partir de les 11.00. Els divendres a partir de les 14.00h l’entrada és gratuïta.
 • Museum in der Majolik: museu de la ceràmica. Obert de dimarts a diumenge de 10.00 a 13.00 i de 14.00 a 17.00. L’entrada és gratuïta.
 • Staatliches Museum für Naturkunde Karlsruhe: museu d’història natural. Obert de dimarts a divendres de 9.30 a 17.00 i els caps de setmana i festius de 10.00 a 18.00h. L’entrada és de 8€. Els divendres a partir de les 1300h l’entrada és gratuïta.

Si coneixes algun altre museu per visitar a Karlsruhe o n’has visitat algun, explica’ns en un comentari que t’ha semblat.

Què i on menjar a Karlsruhe

A Karlsruhe trobaràs restaurants per tots els tipus. Però si el que vols és menjar gastronomia local, alemanya, la paraula que has de buscar és Brauhaus, que en realitat és cerveseria, però és el típic lloc de taules grans, gerres més grans i plats enormes.

cervesa tipica karlsruhe

El menjar típic de Karlsruhe és semblant a la de la resta de la regió de Baden-Württemberg, és a dir carn i patates, bàsicament.

Aquí podreu menjar sopa de patata, Kartoffelsuppe, la de Gulaschsuppe, la Wurstsalat, que és una amanida de salsitxa o les famoses Schweineschnitzel, carn de porc arrebossada.

Si voleu plats més elaborats i també més cars:

 • Geschmorte Schweinebäckchen, és a dir un guisat de porc, amb alguna salsa, com a la típica salsa de vi, la Rotweinsoße
 • La Tafelspitz és la vedella bullida, com si haguessin ficat la carn per fer un caldo, i després et serveixen el plat amb alguna salsa com per exemple la Meerrettichsoße i patates.
 • Els Käsespätzle, simplificant molt, una espècia de gnocchis amb formatge, molt típics de la zona de Baden-Württemberg.
 • Tampoc poden faltar els Hausgemachte Maultaschen, l’altre clàssic de Baden-Württemberg. Tornant a simplificar molt, raviolis que serveixen o amb caldo, amb truita o a la planxa.

que menjar a karlsruhe

Nosaltres només hem estat a un, que el vam trobar de casualitat i una mica a la desesperada perquè es feia tard pels horaris alemanys i perquè no trobàvem res local pel centre. La veritat que el lloc va ser una típica cerveseria d’allò més agradable. El dia que hi vam anar estava pràcticament buida, però té pinta que cap al tard, això rebenta.

Badisch Brauhaus és el nom del restaurant que us mostrem a les fotos.

Quan visitar Karlsruhe

De mitjans d’agost a mitjans de setembre es realitza el festival de llums de Karlsruhe, el Schlosslichtspiele.

Evidentment per Nadal hi ha els típics mercats i a l’estiu l’agenda explota d’activitats.

Et deixem aquest enllaç perquè puguis consultar l’agenda i quadrar les teves dates.

quan visitar Karlsruhe

Si vols fer ruta per Alemanya, el tren és el mitjà clàssic, fins i tot pels alemanys, però no tot és tant bonic com sembla, t’ho expliquem a Viatjar per Alemanya amb tren.

Coneixes Karhlsruhe o estàs preparant la teva ruta per Baden-Württemberg? No et perdis la nostra guia completa per Stuttgart. Fins i tot et podràs descarregar una guia àgil, pel mòbil, gratuïtament.

Deixa un comentari