La ciutat de Tübingen, a Baden-Württemberg és una d’aquelles ciutats històriques que has de tenir en la teva ruta per Baden-Württemberg. Si vols saber què visitar a Tübingen, Alemanya, quedat.

La universitat de Eberhard Karls Universität Tübingen, dota a la ciutat d’estudiants durant l’any escolar, tants que gairebé 1 de cada 3 habitants, freqüenten la universitat.

que visitar a tubingen alemanya

Ciutat universitària per història i per tradició, de fet la universitat de Tübingen està al top 10 de les universitats més importants d’Alemanya.

Tübingen, situada a 30 km de Stuttgart i accessible amb transport públic, és una espada perfecta de cap de setmana.

Anem a parlar de què pots visitar en un dia per Tübingen.

En situació

El cens de la ciutat de 2020 diu que Tübingen tenia 90.00m habitants i que gairebé 28.000 eren estudiants. Amb aquests números, pots entendre perfectament que hi ha dos moments a la vida que has de visitar Tübingen. Un quan tu també ets jove i pots gaudir de la vida universitària i l’altre, quan ja no et tan jove per gaudir de la ciutat. A més a més, potser és bona pensar de visitar Tübingen a l’estiu, amb menys estudiants per allí, tot i que llavors et perdràs la vida que li donen.

turisme per baden wurttemberg imprescindible

La ciutat de Tübingen està orgullosa de la seva xarxa de carrils bici, els autobusos locals que uneixen la ciutat amb els pobles del voltant i fins i tot el servei nocturn i també de què tot el centre és àrea de vianants. Tot això, li atorga a Tübingen ser una de les ciutats amb millor qualitat de vida del país.

Així que no necessites més excuses per visitar Tübingen, a Baden-Württemberg.

Breu història per parlar al bar

Tübingen comença a tenir un paper important en la història a partir del selge VI quan s’hi instal·len els alaman.

A principis del segle XI es nomena el castell de Hohentübingen, encarregat pel rei roman-germànic, Heinrich IV, de la família Salian.

A finals del segle XII, Tübingen va ser declarada capital del Palatinat de Tübingen. Durant l’edat mitjana diferents monestir es van instal·lar a ciutat, com el Franciscà o l’Agustí. També es va fundar l’escola llatina, el 1300.

Tübingen començar a unir la seva història amb Stuttgart el 1342, quan el compte de Württemberg Ullrich III compra el palatinat i l’incorpora als seus territoris.

En l’època dels Württemberg és quan es va fundar la universitat de Tübingen, el 1477, assolint ràpidament, l’orgull de ser una de les més importants de la zona.

Durant la guerra dels trenta anys, la ciutat va ser arrasada i a uns anys més tard, va patir la pesta negra. Com en altres ciutats alamanes, pròximes a França, Tübingen també té un passat d’ocupació francesa, entre el 1647 i el 1649.

racons encanta tubingen

No ens cal arribar a la Segona Guerra Mundial per dir allò que la ciutat va quedar destruïda i que es va reconstruir seguint l’estil original, a Tübingen, això va passar el 1789. De fet, Tübingen, durant la Segona Guerra Mundial, va ser una de les poques ciutats alemanyes que va patir pocs danys materials, però sí que hem de dir allò que durant l’era nazi, el 9 de novembre de 1938 es va patir la Nit dels Vidres Trencats, la Kristallnacht, on es va cremar la sinagoga i la persecució als jueus va ser arrasadora.

Acabada la Segona Guerra Mundial, la ciutat de Tübingen a Alemanya, va tornar a ser ocupada pels francesos, que hi van deixar tropes fins a la dècada del 1990. Entre el 1946 i el 1952 va ser la capital de l’estat de Württemberg-Hohenzollern, fins que es va crear l’estat de Baden-Württemberg.

Què visitar a Tübingen

Tübingen, a Alemanya, és una ciutat encantadora, relativament petita, parlant de turisme i amb força activitats culturals per gaudir-la al màxim. Si només hi estàs de pas, amb un dia o fins i tot migdia, pots veure els grans atractius.

Recomanacions imprescindibles fueteres

 • Marktplatz i la Rathaus
 • Schloss Hohentübingen
 • Caminar pels carrers del centre sense rumb

Marktplatz i la Rathaus

Sense cap mena de dubte la Marktplatz, a Tübingen, és un dels punts màgics de la ciutat. La majoria dels edificis de la plaça són dels segles XV i XVI i l’ajuntament, la “gute Stube” de Tübingen és un dels edificis més bonics de la ciutat. Si hi vas dilluns, dimecres, divendres o dissabtes podràs gaudir del mercat setmanal, un lloc de venda que ja s’utilitzava a principis del segle XII.

Què visitar a Tübingen: Markplatz

La font representa a Neptú i les quatre estacions i va ser dissenyada el 1617.

plasa de tubingen

L’ajuntament, el das Tübinger Rathaus, és un dels ajuntaments més bonics que et trobaràs a la regió. L’edifici data del 1435 i és la casa més antiga de la plaça. El 1508 es va construir una planta més i el 1511 s’hi va instal·lar el rellotge astronòmic.

Para a contemplar els detalls de l’ajuntament.

No et perdis els detalls pintats a la seva façana, com la figura del déu Bacó, el déu del vi, recordant la cultura vitícola de la ciutat de Tübingen, a Alemanya. A més a més, el 1877 s’hi van afegir noms importants per la ciutat, per commemorar el 400 aniversari de la universitat.

guia per tubingen alemanya

Ja hem comentat que la plaça ha sigut sempre el mercat de la regió i per això, no és d’estranyar que la planta baixa de l’ajuntament fos un magatzem de sal i lloc per vendre pa i carn.

Schloss Hohentübingen

Contemplant i vigilant la ciutat hi ha el castell de Hohentübingen, tot i que avui és seu de la universitat i del museu de cultures antigues. El museu obra de dimecres a diumenge de 10.00 a 17.00h menys el dijous que tanca a les 19.00h. El cost de l’entrada és de 5€.

castells alemanya

Al segle XII es va formar el palatinat de Tübingen i va ser quan els comtes de la ciutat residien al castell, fins que el 1342 es van vendre el castell i la ciutat als comtes de Württemberg, els quals tenien la capital entre Stuttgart i Ludwigsburg.

Hauries de Saber:

Passejar pel jardí del castell és gratuït

De fet, va ser el 1816 quan el rei Wilhelm I de Württemberg va transferir el palau a la universitat. A la seva biblioteca hi ha més de 60.000 llibres, la cuina va ser adaptada com el laboratori de la universitat i a la torre s’hi va instal·lar un observatori.

L’altre atractiu del castell és el barril per 84.000 litres de vi que hi ha a la bodega, construït el 1549 per ordres del duc Ullrich.

Stiftskirche St. Georg

L’església de Sant Jordi, la Stiftskirche St. Georg, va ser construïda entre el 1470 i el 1493. Aquí torna a tenir un paper important el duc d’Ullrich, ja que va designar aquesta església com a lloc d’enterrament de la família Württemberg, el 1550. Avui hi ha 14 tombes dels ducs de Württemberg i dels seus familiars.

esglesia tubingen turisme

Al costat de l’església hi ha la Holzmarkt, l’altra plaça emblemàtica del centre de Tübingen. S’anomena plaça de la fusta, perquè en aquest indret és on hi havia el mercat de fusta al segle X. A la plaça podem veure una font dedicada a Sant Jordi.

Hölderlinturm

La Hölderlinturm és un dels altres punts imprescindibles per visitar a Tübingen a Alemanya. Estem parlant d’una torre de finals del segle XVIII que s’ha convertit en emblema de la ciutat. El nom recorda al poeta alemany Friedrich Hölderlin que hi va viure durant més de 30 anys i que va morir a la ciutat.

Com moltes vegades passa a Alemanya, res de l’antic és tan antic com sembla, ja que aquesta torre es va cremar el 1875 i avui en dia, això que veiem és una reconstrucció.

turisme tubingen escapada stuttgart

Al seu interior hi ha el museu de Hölderlin, que repassa la vida del poeta. El museu Hoelderlinturm està obert de dijous a dilluns d’11.00 a 17.00 i l’entrada és gratuïta.

Una bona manera de gaudir de la vista del riu i de la famosa Hölderlintrum és passejar per l’avinguda dels plataners al Neckarinsel.

Què més visitar a Tübingen, Alemanya

Si encara tens ganes de seguir visitant Tübigen, tenim altres opcions per explicar-te.

L’antic monestir agustí de la ciutat, conegut avui com a Evangelisches Stift, ploma evangèlica, és un dels exemples de monestir que es van convertir en escoles monàstiques protestants, després de la reorganització eclesiàstica i escolar del 1536 del duc d’Ullrich. Per les seves aules hi van passar noms importants com Georg Wilhelm Friedrich Hegel, Friedrich Wilhelm Joseph Schelling i Friedrich Hölderlin.

racons tubingen

El Pleghof, a Pfleghofstraße, és un edifici construït entre el 1477 i el 1502 i crida l’atenció per l’escultura de Maria a la seva cantonada. Avui en dia s’ha readaptat com a institut de música i a la capella hi ha la sala d’assaig.

La universitat de Tübingen també es fa càrrec del jardí botànic que es pot visitar entre setmana des de les 7.30 fins a les 16.45 o els caps de setmana a partir de les 8.00. L’entrada és gratuïta.

Monestir i Castell de Bebenhausen es troba als afores de la ciutat, nosaltres no hi hem anat i has de saber que la seva entrada costa 6€.

Museus de Tübingen

Fem un llistat dels museus que tenim localitzats per Tübingen, tot i que, de moment, només hem visitat el de la ciutat.

 • Museum Alte Kuturen: museu de la cultura antiga. Obert de dimecres a diumenge de 10.00 a 17.00h menys el dijous que tanca a les 19.00h. El cost de l’entrada és de 5€.
 • Hoelderlinturm: museu que repassa la vida del poeta Friedrich Hölderlin. Està obert de dijous a dilluns d’11.00 a 17.00 i l’entrada és gratuïta.
 • Stadtmuseum: museu de la ciutat. Obert de dimecres a diumenges de 11.00 a 17.00 i els dijous tanca a les 19.00. L’entrada és gratuïta.
 • Kulturhalle: sala d’exposicions. Obert de dimecres a divendres de 16.00 a 19.00 i els dissabtes de 11.00 a 16.00. L’entrada és gratuïta.
 • Kunsthalle: exposició d’art. Obert de dimecres a dilluns de 11.00 a 18.00, menys els dijous que tanca una hora més tard. Entrada 10€.
 • Museum der Universität Tübingen MUT: col·lecció panteològica i la psicològica tenen entrada gratuïta.
 • Erich-Fromm-Institut: accès lliure a la biblioteca del psicoanalista, folòsof i psicòleg amercià-alemany.
 • Keltermuseum: museu de la història del vi.
 • Fahrradmuseum Weilheim: museu de la bicicleta.

museus visitar gratis tubingen alemanya

Si vas a veure algun museu, deixa’ns un comentari dient si el recomanes o no.

Quan visitar Tübingen

Tübingen té una vida cultural excepcional. Bona part ho fa tenir una universitat poblada, que vulguis que no, sempre genera cultura per la ciutat. Així que vagis l’èpica de l’any que hi vagis, segurament trobaràs activitats culturals per gaudir.

Al gener hi ha el festival de cine àrab i a l’abril, per exemple, fan el festival de cine llatí. A l’octubre li toca el torn al cinema francès.

Al maig la ciutat s’omple de música rock amb el Rock im Tunnel i de música per a piano amb el Internationales Pianisten-Festival.

besen menjar tubingen

La música no para durant l’any, al juliol i a l’agost hi ha els festivals d’estiu, al setembre el Vielklang, concerts de música clàssica i a l’octubre el clàssic festival de jazz.

Si sou més de moure pel menjar, també teniu festivals durant l’any relacionats amb la gastronomia, al juliol hi ha elTübinger Sommerinsel festival on se serveixen plats especials, al setembre pots menjar francès i italià al Umbrisch-Provenzalischer Markt, i al desembre hi ha la fira de la xocolata i evidentment el mercat de Nadal.

En aquest enllaç trobareu tota la informació de l’agenda cultural i dels esdeveniments que organitza la ciutat de Tübingen, a Alemanya.

Hauries de Saber per visitar Tübingen

Com anar a Tübingen desde Stuttgart

Per anar a Tübingen des de Stuttgart només et cal anar a l’estació de trens i agafar el regional RE12 o RB18 que t’hi porten directe. El viatge és d’una hora i el cost de 10.50€ a no sé que estiguis a l’estiu del 2022 i per 9€ pots anar i tornar.

ciutats encant sud alemanya

L’altra opció és anar amb el Flixbus, el preu potser és més barat, però els horaris no són el millor que hi ha per aprofitar el dia.

A Viatjar per Alemanya amb tren t’expliquem tot el que has de saber per traslladar-te pel país, les coses bones i les dolentes i a més a més, et donem trucs i consells.

Més informació

En aquesta pàgina web “Früchtetrauf” trobaràs més idees per gaudir de la regió de Tübingen. Com el patrimoni geològic de la Jura de Suàbia, les obres d’art més antigues de la història, provenen d’aquí.

Si vols viatjar per Alemanya tranquil·lament, et deixem l’enllaç a una assegurança de viatges on vosaltres aconseguireu un 5% de descompte i nosaltres una comissió. Així, tots contents.

Iati seguros

Si has estat a Tübingen o pels voltants, deixa’ns un comentari amb les teves impressions i si no hi has estat i tens algun dubte, no dubtis, a deixar-nos, també un comentari.

Deixa un comentari