Què es pot visitar a Torre-serona? Doncs a part de passejar per un dels pobles més tranquils (tot i estar molt proper a Lleida), també pots veure les restes d’unes tombes o d’uns trulls, què et sembla que són? A més a més, de les moltes rutes fàcils i senzilles que pots fer pels seus camins d’horta.

Torre-serona és un municipi de la comarca del Segrià, a la província de Lleida. Segons les dades publicades per Idescat, Torre-serona només té 398 habitants, 208 homes i 190 dones. La gran majoria de la població, 268 persones, es troben entre els 15 i els 64 anys. De nens i nenes només n’hi ha 47 i la resta tenen més de 65 anys.

torre-serona, segria

Si mirem l’economia, i seguint la mateixa font d’informació, tenim una població dedicada a l’agricultura, d’herbacis amb 177 hectàrees i de fruiters amb 103. La ramaderia destaca força en aquesta zona del Segrià, Torre-serona cria sobretot aviram i porcí, però també té un percentatge important d’ovins i bovins. Però aquestes dades no estan actualitzades des del 2009.

Ja saps que visitar a Torre-serona, al Segrià? El millor que pots fer, és perdre’t pels seus camins d’horta.

A Ruta Completa pel Segrià trobaràs un mapa amb una ruta secreta pel Segrià.

Breu història per parlar al bar

Torre-serona apareix al llibre verd de la catedral de Lleida del 1195. Dels personatges més importants destaca Joan Dalmau de Torre-serona i la família Olzinelles de Lleida, que en van ser els senyors fins el 1835.

Què visitar a Torre-serona, al Segrià

L’església parroquial de Nostra Senyora de l’Assumpció està reconstruïda, ja que va ser cremada durant la Guerra Civil. A l’arcada de mig punt s’hi pot veure un escut amb una flor de lis, que la vincula a Lleida.

carrer de torresserona

Algunes de les cases pairals del poble més antigues es troben al carrer Major, com per exemple Cal Gabàs, al número 21, l’única casa de Torre-serona que conserva els porxos. L’altra casa que destaca en aquest poble del Segrià és la casa dels Olzinelles, una de les famílies més importants en la història de Torr-serona.

A l’entrada principal ens trobem la creu de terme amb un basament octogonal, el pilar i el capitell coronat amb una creu barroca.

torre-serona segria tombes

L’altre punt característic de Torre-serona és el Calvari. Però més que el Calvari en si, els forats excavats a la roca, que encara avui en dia no se sap amb seguretat si eren tombes o trulls per oli o vi. Malgrat tot, a l’Inventari del Patrimoni de la Generalitat estan inventariades com a trulls pel vi.

De fet, molts pobles d’aquesta zona del Segrià com Corbins o la Portella tenen tombes excavades en les roques i Benavent hi trobem els Trullets.

Torre-serona saludable

Torre-serona està envoltada de camps de perers, majoritàriament, tot i que també trobem algun de nectarines i de pomeres. Tota l’horta forma una xarxa de camins que porta d’un poble a l’altre amb un mínim desnivell.

Una ruta clàssica és la que surt del Camí de Corbins, passa per davant del Picht & Putt, travessa el Reguer Gran i va fins al Reguer de Pica-baix per tornar al poble pel camí del Carròs.

murals del segria torre-serona

Si voleu arribar fins a Corbins, també es pot fer, seguint el Camí de Corbins, però trencant a mà esquerra abans d’arribar al Picht&Putt. També travessareu el Reguer Gran i heu d’anar fins a la Séquia Gran. Abans d’arribar a Corbins, estigueu atents que us trobareu amb les restes d’un poblat ibèric anomenat de Gibillí.

El lloc està senyalitzat amb els típics pals verds de “Rutes del Segrià” i si no, perquè als peus de la roca hi ha una “abocador popular”, com sempre… Igualment us deixem les coordinades 41°40’32.7″N 0°40’15.5″E.

Pel camí d’horta a Benavent, el que uneix Benavent del Segrià amb Torrefarrera, ens trobem amb la Torre Gallera. Es tracta d’una construcció medieval d’entre els segles XII i XV.

El paisatge de Torre-serona

Torre-serona forma part dels municipis del que desde Paisatge Històric de Catalunya han catalogac com Horta de Pinyana.

Una ruta que ens ajudarà a entendre aquesta carectarització és anar de Torre-serona fins a la Portella on veurem un territori transformat per l’agricultura, particularment el cultiu de fruita dolça, però cada vegada més amb herbacis.

Quan visitar Torre-serona

La festa major d’hivern és el primer cap de setmana de novembre i la d’estiu el primer dissabte de maig.

Malgrat ser un poble amb pocs habitants són molt actius i sempre organitzen cursos i fins i tot caminades populars, gratuïtes.

Us deixem l’enllaç al web de l’ajuntament de Torre-serona, al Segrià, per estar al dia de la seva agenda cultura.

Què et sembla fer una ruta per la LP-9221? Sabies que pots trobar tombes i restes de poblats ibèrics? Tens algun racó que ens volguis proposar per coneixer? Deixa’ns un comentari.

Deixa un comentari