Els Alamús és un petit poble del Segrià amb alguns racons ben únics. Per un costat el famós tossal de la Moradilla, per l’altre les trinxeres de la Guerra Civil, al tossal del costat i per últim un carrer ben curiós al bell mig del poble. Vens a visitar els Alamús?

Els Alamús és un municipi de la comarca del Segrià, a la província de Lleida, que segons el cens d’Idescat del 2020 té 811 habitants, 412 homes i 399 dones. La població ha descendit lleugerament respecte al 2019 quan hi havia un total de 819 persones, repartides en 116 nens i nenes menors dels 15 anys, 532 adults dels 15 als 64 any, 144 que passaven dels 64, però no arribaven als 85 i la resta, 27, majors de 85 anys.

Ja coneixes la torre dels Alamús?

Els Alamús és un municipi centrat en el sector primari amb 1.073 hectàrees dedicades als herbacis, 387 als fruiters i només 4 a l’olivera. Les aigües del Canal Auxiliar i el Canal Secundari de l’Urgell afavoreixen el cultiu de regadiu.

racons unics alamus segria

Aquest cens es va realitzar el 2009 per Idescat, igual que el del sector ramader que revela una notorietat a l’aviram amb 36.000 caps i al porcí amb 23.370. També hi ha censats 1.908 caps de bovins.

No marxis dels Alamús sense una visita al Tossal de la Moradilla.

Completa la ruta pel Segrià visitant Alcoletge i Vilanova de la Barca, tot unint pobles amb vestigis de la Guerra Civil.

Vols més idees? Ruta Completa pel Segrià.

Breu història per parlar al bar

El poble dels Alamús té origen islàmic i servia per controlar el territori cap al Pla d’Urgell. Després de la conquesta del Segrià, Els Alamús va quedar sota el poder de Ramon Berenguer IV i sempre vinculat a Lleida.

que visitar al segria

Què visitar als Alamús, al Segrià

L’església actual va ser reformada el segle XVIII i està dedicada a Sant Martí, el patró dels Alamús. Pel carrer major podem trobar escuts als llindars de les portes que indiquen la data de construcció d’algunes de les cases més antigues del poble.

esglesia dels alamus

Si voleu veure un racó curiós, passeu pel carrer Costereta. Si voleu veure de que parlem, hi haureu d’anar perquè les imatges del google.maps encara no estan actualitzades.

El punt més destacat dels Alamús el trobem al Tossal de la Moradilla. Al capdamunt encara s’hi conserven les restes d’una antiga torre i un seguit de trinxeres de la Guerra Civil. La torre que veiem avui data del segle XIX, però es creu que en aquest indret ja hi havia una torre de guaita en l’època islàmica.

Hauries de Saber:

La informació a Barcelona passava pels Alamús.

De fet, la torre era una de les 24 torres que formava part de la línia militar de telegrafia òptica de Barcelona-Lleida. La torre estava en connexió òptica amb una situada a 5,2 quilòmetres, direcció a Bell-lloc i una altra a 7 quilòmetres ubicada al castell de la Suda, de Lleida.

torres segria

La visió magnífica de l’horta de Lleida i la proximitat del riu Segre van fer que el Tossal de la Moradilla fos un punt estratègic d’observació durant la Guerra Civil.

El paisatge dels Alamús

Des de l’Observatori del Paisatge, els Alamús han quedat catalogats dins de la Plana d’Urgell, compartint característiques paisatgístiques amb la majoria dels pobles del Pla d’Urgell.

Una bona manera de descobrir el paisatge dels Alamús és anar caminant fins al Tossal de Moradilla, on hi ha les restes arqueològiques del castell dels Alamús i trinxeres de la Guerra Civil, que hem comentat anteriorment.

que visitar al segria

Seguint els camins podem trobar una de les antigues cases del Canal d’Urgell, descobrir la flora i la fauna salvatges i gaudir del paisatge de Ponent.

Quan visitar Els Alamús

La festa major dels Alamús és per Sant Martí, és a dir, por l’11 de novembre. Al maig, però, es celebra la festa major petit i com molts pobles de la contrada, també rendeixen homenatge a Sant Sebastià, el patró de la pesta, el 20 de gener.

Al web de l’ajuntament hi trobareu l’agenda cultural per poder-vos organitzar les dades de visita.

Coneixes els Alamús, al Segrià? Tens algun racó màgic per compartir? Aprofita per anar-hi durant la posta de sol i fes la fotografia dels Alamús des del tossal de la Moradilla.

Deixa un comentari