No saps que fer aquest dissabte? No et vols quedar a casa però no vols gastar? Et proposem una ruta alternativa per una de les comarques més desconegudes de Catalunya: Descobreix que fer i que visitar pel Pla d’Urgell.
Et parlarem dels municipis i dels pobles del Pla d’Urgell, de les festes majors que pots gaudir pel Pla d’Urgell, de les rutes, de la gastronomia i tot allò que t’espera per fer turisme.
Ja saps que visitar al Pla d’Urgell? Preparar la teva ruta pel Pla d’Urgell amb els nostres racons preferits.
Si tens transport privat, amb un cap de setmana, pràcticament, podràs visitar tota la comarca del Pla d’Urgell, això sí, sense parar. Però si t’ho agafes amb calma, no te’n penediràs, ja que podràs gaudir tranquil·lament de la comarca “rebost” de Catalunya, tot fent turisme pel Pla d’Urgell.
Abans de seguir, vols la Guia de Ponent Volum 01 de Fuet i Mate? És gratuïta! Descarrega-la seguint el següent enllaç.
T’expliquem, sense secrets, el Pla d’Urgell, l’Urgell i les Garrigues.
Pel Pla d’Urgell trobaràs molts restaurants amb gastronomia tradicional i d’altres gourmet. Molts dels pobles tenen cases rurals per plaure de la comarca. Les rutes per la comarca, caminant o amb bicicleta són infinites. Així que podràs fer turisme pel Pla d’Urgell al teu ritme.
T’expliquem que visitar pel Pla d’Ugell, sense secrets.
Si ets dels qui t’agrada caminar o anar amb bicicleta, has trobat el teu destí. Rutes BTT pel Pla d’Urgell que recorren el canal d’Urgell o per camins d’horta on podràs descobrir els secrets amagats del Pla d’Urgell.
Què fer i què visitar pel Pla d’Urgell
En situació
El Pla d’Urgell és una comarca de la província de Lleida amb una població de més de 18.700 habitants. Estem parlant d’una comarca relativament nova. La seva capital és Mollerussa, on hi destaca la Fira de Sant Josep i el Museu dels vestits de paper.
Poca gent sap que el Pla d’Urgell és una comarca ideal per fer turisme, per això nosaltres ens l’hem recorregut de cap a peus per descobrir-ne els seus secrets i presentar-te’ls en aquesta guia per saber que fer i que visitar al Pla d’Urgell.
Durant tot el 2017 ens la vam recorrer amb calma, passant pels camins d’horta i descobrint espais tant singulars com búnquers de la Guerra Civil. Al juny del 2021 hem anat a fer l’actualització, ja que la comarca s’ha volcat al turisme i ha fet activitats molt interessants com la Enciclopedia Mural d’Ivars d’Urgell i Vallverd.
No et quedis més a casa i fes turisme pel Pla d’Urgell.
Hauries de Saber:
El Poal té un punt en la famosa Ruta del 1714.
El Pla d’Urgell està format per 16 municipis que van guanyar vida amb la construcció del Canal d’Urgell, durant el s.XIX, finançat per la burgesia catalana, entre ells, la família Girona.
Els municipis del Pla d’Urgell són: Barbens, Bell-lloc d’Urgell, Bellvís, Castellnou de Seana, Fondarella, Golmés, Ivars d’Urgell, Linyola, Miralcamp, Mollerussa, Palau d’Anglesola, el Poal, Sidamon, Torregrossa, Vila-sana i Vilanova de Bellpuig.
Al voltant de Mollerussa és on es troba la màxima concentració d’indústries, gairebé totes dedicades a l’agroalimentació i és que el Pla d’Urgell és una comarca fortament dedicada al sector primari, l’agricultura de cereals i arbres fruiters, especialment pomeres i a la ramaderia, bàsicament porcí i aviram, així com boví.
Una comarca on tot queda aprop i fer-hi turisme és un plaer. Després de llegir aquesta entrada et podràs fer la teva ruta pel Pla d’Urgell.
Descobreix quins secrets més amaga el Pla d’Urgell
El Pla d’Urgell està molt ben comunicat amb les capitals de Lleida i Barcelona a través de l’autovia A-2, que segueix el recorregut de l’antic camí ral i anterior de la via romana.
La seva història, des dels punts més llunyans fins al passat més recent és un camí molt interessant per entendre el que avui visitem. Tot fent turisme pel Pla d’Urgell podràs aprendre del seu passat.
Quan acabis podràs contestar aquestes preguntes:
Coneixes la història del tren que unia Mollerussa amb Balaguer per transportar remolatxa i fer sucre?
T’han explicat mai la història del retaule de Vilanova de Bellpuig?
Has visitat la cooperativa modernista, obra del deixeble de Gaudí que hi ha al Palau d’Anglesola?
Si tens ganes de conèixer el Pla d’Urgell, no et perdis aquesta guia on t’expliquem què visitar pel Pla d’Urgell.
Practica el Turisme No Guiri de la mà de Fuet i Mate i descobreix els racons més amagats de Ponent. Nosaltres, encara hi ha llocs que tenim anotats per descobrir, ens ajudes a completar la guia?
Les 5 recomanacions Fueteres per visitar pel Pla d’Urgell
- L’estany d’Ivars d’Urgell i la Can Sinén, completat amb l’Enciclopedia Mural.
- Els Búnquers de la Guerra Civil de Bellvís i de Linyola.
- Mollerussa, la Fira de Sant Josep i el Museu dels Vestits de Paper.
- Barbens i el Brollador.
- La Fita Alta i el Pantà de Sidamon.
Breu història per parlar al bar
A Torregrossa, concretament a Margalef és on s’han trobat els vestigis més antics de població al Pla d’Urgell, datats de l’època dels ibers. Els romans també van passar per aquestes terres, però els primers a deixar poblacions estables van ser els àrabs que posteriorment van ser expulsats per les campanyes dirigides o pels Comtes d’Urgell o pels Comtes de Barcelona.
De la mà d’Ermengol IV d’Urgell es quan es van repoblar les terres al voltant de Linyola, que pertanyen al pla de Mascançà. Els comtes de Barcelona van arribar fins a Tàrrega i algun que altre poble que ara forma part del Pla d’Urgell.
Els dominis senyorials van quedar repartits entre diverses famílies, de les quals destaquen la família Anglesola que dominava els pobles de Castellnou, Vila-sana, Fondarella, Golmés i la baronia de Bellpuig, mentre que Mollerussa era de la família Olzinelles, i els Montsuar controlaven Torregrossa.
Mollerussa, la Fira i els seus voltants
Mollerussa és la capital de la comarca del Pla d’Urgell i aquí és on s’hi concentren els museus més importants. Per una banda tenim l‘Espai Cultural del Canal d’Urgell – Museu de l’Aigua on podem coneixer sobre el Canal d’Urgell i la seva història.
Per l’altre costat, el curiós i l’espectacular Museu dels Vestits de Paper, on cada any canvien l’exposició.
A més a més, pel seu centre històric encara queden algunes de les cases senyorials del que va arribar a ser Mollerussa gràcies al Canal d’Urgell.
Hauries de Saber:
Mollerussa és famosa per la seva Fira de Sant Josep, una de les fires d’agràries més importants de Catalunya. L’entrada és gratuïta i realment és espectacular.
En resum, Mollerussa ha de ser una parada obligada en la nostra ruta pel Pla d’Urgell; un punt imprescindible de turisme a la comarca del Pla d’Urgell.
Has vist mai un vestit fet 100% de paper?
Ben aprop de Mollerussa, tenim Fondarella, un poble que cada mes de juny viatja al passat celebrant la Fira dels oficis artesanals. Els diumenges celebren el mercat setmanal i és el dia que el poble surt al carrer.
Miralcamp també es troba molt a prop de Mollerussa i allí ens hi espera un dels pocs molins que encara queden en funcionament al Pla d’Urgell.
Per descobrir l’autèntic ambient, el millor és fer turisme pel Pla d’Urgell els dies de festa major i fira dels seus pobles.
La nostra recomanació, per visitar el Pla d’Urgell: ves de poble en poble a través dels antics camins i camins d’horta. Evita les carreteres i així gaudiràs del paisatge i descobriràs cabanes de pagès i altres indrets màgics.
El Triangle Històric per visitar al Pla d’Urgell
Si hi ha una zona del Pla d’Urgell que amaga història i manté la tradició és la que reuneix els pobles de Linyola, de Bell-lloc i del Palau d’Anglesoa, entre els quals ens trobem el Poal.
Descobreix que fer i visitar per aquest racó històric del Pla d’Urgell.
Linyola és un dels pobles que destaca d’aquesta ruta pel Pla d’Urgell, pel seu centre antic. Aquí hi ha el Palau construït sobre les ruïnes de l’antic castell i la seva plaça porticada.
A més a més, Linyola forma part dels pobles amb reconeixement dels Memorials Democràtics de la Guerra Civil. Pel seus camins, direcció a Penelles, hi ha recuperats dos búnquers de la Guerra Civil.
De Linyola a Bellcaire d’Urgell hi ha diverses restes i vestigis de la Guerra Civil.
En la teva ruta gastronòmica per Linyola, no et perdis el licol de camamilla, de l’Elixir, guanyador de la medalla d’or al concurs Catavinum Worl 2019. També pots donar un tomb pel Parc de les Olors de Linyola, tot i que nosaltres encara no el coneixem.
El Poal forma part de la ruta dels 1714, ja que els germans Desvalls, van participar en els fets històrics per Catalunya. Manuel i Antoni Desvalls van tenir un paper destacat en la resistència del setge de Barcelona de 1713-1714. Els dos germans van fer carrera militiar, un fet típic en els fills de les families burgeses.
Antoni era capità de Carles II i juntament amb el seu germà i Miquel de Subies van liderar la campanya pel Ponent per allistar homes a la defensa de Catalunya, durant la guerra de Successió. El 1711 Manuel Desvalls es va convertir en governador de Cardona, l’últim punt en caure.
Bellvís i el seu poble agregat dels Arcs també són dues parades que bé mereixen la pena. Bellvís també està vinculat en una guerra, però aquesta vegada a les portes de la Guerra dels Segadors. A la Festa dels Firals recorden quan les tropes de Felip IV van entrar a Catalunya. Ja tenim ganes d’anar-hi!
A més a més, cal descatar els dos búnquers recuperats de la Guerra Civil que hi ha Bellvís, seguint el Canal.
Segurament els habitants de cada poble tenen racons preciosos, que el dia que ens vulgueu ensenyar estem encantats de descobrir. Volem seguir fent turisme ple Pla d’Urgell.
Assumint el risc que pugui comportar la següent afirmació, la fem igual. Bell-lloc no seria el poble amb més encant del Pla d’Urgell, però ja que estem per aquesta zona, us animem a visitar la seva església de Sant Miquel.
El racó fotogènic del triangle, el trobem al Palau d’Anglesola, al carrer Sant Joan i el Carrer Doctor Pont i Gol on hi ha algunes de les cases més antigues del poble. Al Palau d’Anglesoa val la pena destacar dos punts més.
No et perdis res del Palau d’Anglesola amb la nostra entrada.
El primer racó a destacar és la cooperativa agrícola, un edifici modernista obra de Cèsar Martillen, un deixeble de Gaudí i que data de 1920. Malgrat que avui en dia, ha patit diverses modificacions respecte l’obra original, encara manté l’estil caracterític del modernisme industrial català.
L’altre punt important que podem visitar al Pla d’Urgell i que va lligat a la història moderna de Catalunya, és l’estació del trenquet o carrilet. Una de les poques estacions que encara queden en peu d’aquella línia de tren que havia d’unir Mollerussa amb Balaguer per tal de transportar la remoltxa i elaborar sucre a Menàrguens. Aquesta idea va sorgir desprès de perdre les colònies de Cuba i amb elles l’arribada del sucre a Espanya.
L’esclat de la natura, guia completa pel Pla d’Urgell
Entre tan camp de pomeres i zona de conreus, el Pla d’Urgell té una de les zones humides més importants de Catalunya que ve val la pena visitar. L’estany d’Ivars i Vila-Sana està totalment preparat per a descobrir-lo en una caminada o en bicicleta. Pels seus voltants hi podem trobar taules per fer un berenar i fins i tot a l’entrada hi ha la zona per pernoctar.
Ja que hem anat a l’estany, podem aprofitar per fer visitar els pobles del voltant. Tenim Vila-Sana, Castellnou de Sena, el laberíntic Ivars d’Urgell i el poble agregat de Vallverd.
A més a més, Ivars i Vallverd, des del 2019 s’estant decorant amb murals sobre els aus que trobem a l’Estany. L’Enciclopèdia Mural és una manera super interessant i divertida d’aprendre.
Hauries de Saber
Barbens té un castell templaire. Arriba’t fins al despoblat Brollador.
No podem marxar d’aquesta zona sense visitar Barbens amb la seva plaça major envoltada del castell templer recuperat per l’ajuntament, l’església i la bonica creu de terme que pertanyia al poble del Brollador.
Si et desideixes fer turisme ple Pla d’Urgell, trobaràs mil racons per descobrir.
Els secrets del Pla d’Urgell
Hi ha dos pobles que si no ens hi fixem, els passem per alt. Per sort en aquesta entrada de que visitar pel Pla d’Urgell te’ls expliquem.
El primer poble és Torregrossa amb el conjunt de l’església i el poc que queda de la fortificació, una veritable joia de l’arquitectura antiga. Margalef és un dels pobles agregats al municipi de Torregrossa.
L’altre secret ben guardat i resguardat, en aquest cas, el trobem a Vilanova de Bellpuig on a l’interior de la seva església hi trobem un retaule gòtic original restaurat del segle XV, dedicat a la Mare de Déu del Lliri.
T’hem donat raons de sobres per visitar el Pla d’Urgell. A més a més, per a cada municipi hem escrit una entrada particular, més detallada. En aquesta entrada, trobaràs els noms dels pobles amb el link a l’entrada. Descobreix que fer i que visitar ple Pla d’Urgell!
Visitar el Pla d’Urgell fent rutes saludables
Si de Mollerussa anem resseguint el Canal d’Urgell direcció a Golmés passarem pel Salt del Duran. Un indret molt bonic per passar-hi una jornada a l’aire lliure al costat d’un salt d’aigua força impressionant.
El Pla d’Urgell està preparat per fer rutes en BTT, caminant, amb bicicleta de passeig i fins i tot a cavall. Descobreix els pobles del Pla d’Urgell gaudint d’un mati assolellat, però vigila amb calor, no hi ha gaires zones de sombra.
Pels voltants de Sidamon podem anar fins al seu pantà i arribar-nos a la Fita Alta.
Si us agrada caminar, el camí de Sant Jaume travessa el Pla d’Urgell per Castellnou de Seana, el Palau d’Anglesola i Bell-lloc d’Urgell. Perquè el Pla d’Urgell també es pot visitar caminant.
On dormir i on menjar al Pla d’Urgell
La millor manera de conèixer el Pla d’Urgell és amb cotxe o bicicleta, ja que pràcticament no hi ha desnivells i tots els pobles estan comunicats per camins d’horta, a més a més, podem observar algunes masies típiques de la terra. Passejar pel costat del canal també és una alternativa saludable i ben tranquila.
Respecte la gastronomia del Pla d’Urgell, no us cal patir, la majoria dels pobles tenen un restaurant o un bar on poder gaudir de la cuina local.
Mollerussa és el poble amb més oferta gastronòmica i amb llocs per tots els gustos. Al web de Turisme del Pla d’Urgell tenen una llista amb alguns dels restaurants de la comarca. Nosaltres en tenim algun que ens agrada però com que no els hem tastat tots, no sabem si recomanar o no. Igualment, si ens deixes un comentari, t’explicarem els que ens han agradat més.
L’allotjament al Pla d’Urgell també està solucionat. A Mollerussa trobareu diversos hotels casolans però per gairebé tots els municipis tindreu l’opció de llogar una casa rural: a Ivars d’Urgell, a Vilanova de Bellpuig, a Barbens el Poal, etc. Al web de turisme del Pla d’Urgell trobareu una llista d’allotjaments perquè pogueu escollir el que millor s’adapti a les vostres necessitats.
Si sou dels que viatgeu amb la casa, tampoc tindreu problemes ja que hi ha alguns pobles que disposen d’àrees preparades i si no, us embotiu en algú camí d’horta i a gaudir de la natura. Això si, respecteu sempre els cultius, ni que us sembli que no hi hagi res, no els aixafeu.
El paisatge del Pla d’Urgell, turisme actiu
Les aigües del Canal de l’Urgell, que reguen pràcticament tota la comarca, han canviat la fisonomia de la plana en una zona de regadiu otrogant-li unes caracterísitques paisatgístiques pròpies.
Les característiques de la Plana d’Urgell, que agrupa gairebé tots els pobles de la comarca, tret de Barbens i Vilanova de Bellpuig, destaca per zones amb poca vegetació natural sacrificada per obtenir terres de cultiu i dinamitzar l’economia de la comarca.
Descobreix 3 rutes per entrons de natura a Ponent.
Una manera diferent de recorrer el Pla d’Urgell és amb la mirada posada a les característiques del paisatge i prestant atenció als trets destacats en la cartografia rellevada per l’Observatori del Paisatge.
Per veure rutes preparades per coneixer la comarca o per més informació, podeu visitar la web del consell comarcal. A més a més, cada poble té un plafoll informatiu on també expliquen rutes per gaudir al màxim del turisme al Pla d’Urgell. O senzillament, exploreu, agafeu un camí d’horta i trobareu masies, com la Torre l’Estrella, entre el Poal i Linyola, pantans com el de Sidamon, bunquers de la Guerra Civil a Bellvís o Linyols i racons únics per fer fotografies. Explica’ns el teu deixant-nos un comentari.
Quan visitar el Pla d’Urgell
Les principals dates que s’han de guardar al calendari són la processó de Corpus que es celebra amb catifes i altars al Palau d’Anglesola, la Fira de la Poma i dels Templers que es celebra la primera quinzena d’octubre a Barbens, la Festa de la Música a Vilanova de Bellpuig durant Santa Cecília, al novembre, els Firals de Bellvís al juliol i sobretot, la Fira de Sant Josep a Mollerussa, al març.
Hauries de Saber:
La Fira de Sant Josep de Mollerussa és la fira agrícola més important de Catalunya.
També s’ha de destacar el concurs de vestits de paper de Mollerussa per acabar l’any i evidentment les festes majors locals.
Si voleu paisatge, a la primavera tindreu els arbres florits i a la tardor el vermell de les fulles de les pomeres, sobretot per la zona de Barbens. Al març els camps de cereals formen una manta de tonalitats de verd impressionant i al juny, el groc previ a la sega tenyeix el paisatge del Pla d’Urgell. En resum, aneu-hi quan us vagi bé perquè el Pla d’Urgell sempre està bonic. Això si, els mesos d’estiu a Ponent, fot calor!
A la web de turisme del Pla d’Urgell hi trobareu més informació, rutes, l’agenda i llocs per pernoctar i dormir. També trobareu una guia descarregable que és el complement perfecte a la nostra guia gratuïta per Ponent, que aconsegueixes quan et subscrius a Fuet i Mate.
Per completar la teva visita al Pla d’Urgell
- 3 rutes per descobrir Ponent per principiants
- La ruta del 1714 per Ponent
- La ruta dels Ibers de Lleida
- 3 rutes per entorns de natura a Ponent
- El Pla d’Urgell, municipi a municipi
- Ruta dels Murals pel Pla d’Urgell
Ara que ja saps que fer i que visitar pel Pla d’Urgell, que et sembla si ens posem els kets i fem Turisme No Guiri?
I tu, quina festa ens recomanes? Has fet alguna ruta pel Pla d’Urgell que vols compartir amb nosaltres? Deixa’ns un comentari! Tens algun restaurant pel Pla d’Urgell que no ens podem perdre? O recomanes alguna casa Rural?