Mollerussa és la capital del Pla d’Urgell i sense cap mena de dubte un dels indrets a visitar d’aquesta comarca. L’espectacular museu dels vestits de paper és impressionant i la seva fira de Sant Josep un dels punts èpics de Ponent.
Què visitar a Mollerussa i al Pla d’Urgell? A Fuet i Mate trobaràs totes les opcions pels teus gustos!
Mollerussa és la capital de la comarca del Pla d’Urgell, a la província de Lleida. És, sense cap mena de dubte, el poble més important de la comarca i el que reuneix més indústria i serveis. Avui t’expliquem què fer i que visitar per Mollerussa. Prepara’t per practicar Turisme No Guiri.
Hauries de saber:
A Mollerussa, al Pla d’Urgell, pots visitar un museu de vestits de paper.
Sempre amb les dades d’Idescat al davant, la població del municipi cap de comarca, tenia censats el 2018, 14.740 habitants, però el 2019 la xifra baixa als 14.683, dels quals 2.690 són nens i nenes menors de 15 anys, 9.900 tenen entre 15 i 64 anys i la resta estan en edat de jubilació. Si ho mirem per gènere, els homes tenen la majoria amb 7.543 representants. Sense cap mena de dubte, Mollerussa és el nucli de població amb més habitants del Pla d’Urgell, al 2022 el cens és de 14.730 habitans.
Mollerussa és la zona industrial de la comarca i això es nota en les només 336 hectàrees dedicades a terres llaurades, principalment als herbacis i menys de 40 als arbres fruiters. La cria d’animals tampoc no destaca, com en altres poblacions de la província, amb uns 5.000 cap d’aviram i gairebé 4.800 de porcí.
Saps que a Mollerussa pots veure un museu de vestits de paper? Esperem que no tinguin goteres (juas-juas).
Completa la visita a Mollerussa amb altres racons secrets i la guia del Pla d’Urgell.
Breu història per parlar al bar
Gràcies a l’arribada del ferrocarril i la construcció del canal d’Urgell, a finals del s.XIX, l’economia del poble va anar girant cap a la industrialització. La primera indústria que s’hi va instal·lar, va ser La Forestal, el 1890, que es dedicava a la fabricació de paper i cartó, aprofitant l’energia obtinguda de la potència de l’aigua del canal.
La força de l’aigua, aconseguida amb salts artificials, com el Salt del Duran, servien per fer anar molins i farineres i per alguna petita central elèctrica que es va establir a la zona.
Avui en dia, hi podem trobar fàbriques, relativament grans pel nivell de la província de Lleida, com una dedicada a la indústria dels làctics, una altra al tractament de la fruita, una tercera al tractament de la carn i elaboració d’embotits i fins i tot un escorxardor de porcs, que en els últims anys ha crescut espectacularment.
Què visitar a Mollerussa, al Pla d’Urgell
Mollerussa, que des del 1975, és ciutat, té un nucli antic relativament petit, delimitat pels carrers de Balmes, de la Mare de Déu de Montserrat i la plaça de Manuel Bertrand.
Tant si estàs de pas com fent una ruta pel Pla d’Urgell, fer turisme per Mollerussa ha d’estar a la teva agenda.
Al centre hi destaca l’ajuntament, on antigament hi havia l’església parroquial. L’església dedicada a Sant Jaume, que data de mitjans del segle XX és el centre religiós de la comarca. L’altre punt religiós de la capital del Pla d’Urgell és la capella de Sant Isidori.
Si ens centrem en arquitectura urbana, podem destacar diverses cases, com per exemple Cal Jaques, un edifici d’estil modernista reformat als inicis del segle XX i que podem contemplar a la plaça Major. Cal Bosch és una de les cases típiques del segle XIX amb planta baixa, dos pisos i les golfes, en aquest cas destaquen els medallons de les llindes dels finestrals.
No et perdis el casc antic de Mollerussa.
Una de les cases més boniques de Mollerussa és l’actual seu del Consell Comarcal del Pla d’Urgell. Parlem de la Casa Niubó, una casa senyorial amb torreta, que data de principis del segle XX i que podem contemplar al carrer del Carme, davant de les vies del tren. A prop, a Prat de la Riba, hi ha Cal Duc, avui el Centre de Cultura Contemporània.
El nostre racó preferit de Mollerussa és Cal Cobatxo, una casa que passa desapercebuda a no ser que just aixequis el cap i descobreixis les mènsules sota la balconada del primer pis. Cal Cobatxo la trobareu al carrer Jacint Verdaguer, al número 10.
Un dels carrers més curiosos de Mollerussa és el carrer de la Vilaclosa. No cal ser un geni per imaginar-se que el nom li ve de quan Mollerussa era un nucli tancat. Aquest carrer és el poc que queda d’aquella època medieval, un carrer estret, llarg i fosc.
Si vols descobrir més racons del Patrimoni, passa’t pel web de la Generalitat.
Si entrem o sortim de Mollerussa per la carretera de Linyola no ens podrem resistir a contemplar Can Cullerer, una masia del segle XIX, així com el Molí de Cal Calçoner. Aquest molí d’oli data de mitjans del segle XIX. L’altre edifici industrial, el podem veure a la carretera de Belianes. Estem parlant de la Farinera, un antic molí fariner de mitjans del segle XIX.
Una altra típica torre del Pla d’Urgell és la Torre Noguesa, al carrer Ronda de Sant Pere.
Si vols entendre el Pla d’Urgell, no et saltis fer una ruta per Mollerussa.
La Casa del Canal, un gran edifici de pedra, està dedicat a una exposició sobre la construcció del Canal d’Urgell i una mica més enllà ens trobarem amb el Museu dels Vestits de Paper. Tant a l’Espai Cultural del Canal d’Urgell com el Museu dels Vestits de Paper es poden visitar gratuïtament, la nit dels Museus, pels voltants del 18 de maig.
No acostumem a recomanar restaurants, però és que el Resquitx s’ho mereix. La seva cuina tradicional amb tocs d’autor i la quanitat dels seus plats, serà la culminació perfecta per la nostra ruta pel Pla d’Urgell. No us perdeu el menú de dinar d’entre setmana, ni la seva carta si hi aneu els caps de setmana o a la nit (no, no tenim comissió, així de bo és).
El paisatge de Mollerussa
Mollerussa està marcada pel paisatge evolucionat pel canal d’Urgell, ja sigui agrícola com industrial. Pels voltants de Mollerussa podem trobar diversos molins, salts d’aigua, com el Salt del Duran, i sobretot rutes per recorrer amb bicicleta o a peu que ens permetran gaudir de la Plana d’Urgell.
La millor manera de descorbir el Pla d’Urgell i entendre la comarca és moure’s pels seus camins d’horta. Mollerussa i els altres pobles, tots tenen camins que porten a lloc que t’estant esperant. Senzillament camina o fins i tot pots fer-ho amb cotxe, no tinguis por, que no et perdràs.
Coneixes alguna ruta pels voltants de Mollerussa? Deixa’ns un comentari i explica’ns-la.
Quan visitar Mollerussa
La festa major es celebra el cap de setmana més pròxim al 15 de maig, per la celebració del patró Sant Isidori. Però segurament les dues activitats més conegudes de Mollerussa, són la desfilada dels Vestits de Paper que es realitza per Santa Llúcia, la patrona de les modistes i la Fira agrícola de Sant Josep, celebrada el dia del sant.
Per Nadal també és un bon moment ja que el poble és un dels més decorats de la provincia de Lleida.
Per no perdre’t cap acte, consulta el web de l’ajuntament de Mollerussa, al Pla d’Urgell.
Què et sembla visitar Mollerussa? Tens algun racó per compartir o algun dubte? Deixa’ns un comentari.