L’estiu, els dies llargs, la calor i els mosquits. Tot té coses bones i coses dolentes, però per aquells que gaudiu de la natura, us presentem tres rutes per entorns de natura a Ponent per poder gaudir qualsevol època de l’any de Ponent.
L’aventura passa a les terres baixes de Ponent, un dels indrets més desconeguts de Catalunya.
Posa’t els quets i agafa la càmera.
De rutes per recórrer Ponent n’hi ha moltíssimes, però avui volem posar el focus a tres zones ben diferents de les tres comarques, segurament menys conegudes de Ponent.
Abans de seguir, vols la Guia de Ponent Volum 01 de Fuet i Mate? És gratuïta! Descarrega-la seguint el següent enllaç.
Al primer volum parlem del Pla d’Urgell, l’Urgell i les Garrigues i de les Rutes de Natura per Ponent.
Què us sembla anar un dia al Pla d’Urgell, un altre al Segrià i passar-se un dia visitant Les Garrigues?
Estany d’Ivars, rutes natura Ponent al Pla d’Urgell
El primer és el racó més famós del Pla d’Urgell, l’Estany d’Ivars. El Pla d’Urgell també té força potenciades les rutes pel canal d’Urgell tot i que a parer nostre, molt millor amb bicicleta que caminant i a part, poques vegades són rutes circulars.
Avui, però, anem a l’estany d’Ivars, on aquí la ruta no queda més remei que fer-la circularment.
Per arribar-hi hem d’anar al poble de Vila-Sana i seguir les indicacions que ens portaran a una de les entrades del parc. Si volem aprendre una mica sobre l’entorn, hem de visitar Cal Sinén, una antiga masia que l’han reconvertit en un centre d’interpretació de la flora i la fauna amb entrada gratuïta.
L’estany d’Ivars i Vila-Sana és una de les zones humides més importants de Catalunya. Per anar-hi ben preparats us deixem l’enllaç on expliquem com es va formar l’estany i la seva història.
La millor manera de completar la visita a l’Estany d’Ivars i Vila-sana és anar a donar un tomb pels pobles d’Ivars d’Urgell i Vallverd. Per què? Doncs, perquè l’ajuntament i el Swen han dut a terme una inicitavia genial. Han decorats els carrers dels dos pobles amb aus que pots trobar per l’estany.
A més a més, hi han afegit panells informatius, amb l’ajuda i la col·laboració dels Espais de Ponent i també organitzen visites guiades gratuïtes i super interessant.
Us deixem l’enllaç del blog al municipi d’Ivars d’Urgell, perquè allí trobaràs les fotos i tota la informació referent al projecte. Ja ens diràs si t’ha agradat o no. Si tens canalla, és una manera de passar un dia genial.
Podeu aprofitar el dia per visitar altres indrets de la comarca, trobareu més idees a Què visitar pel Pla d’Urgell.
La Mitjana i Rufea a Lleida, rutes natura Ponent pel Segrià
La següent proposta és un 2×1 i és el que diferencia Lleida de la resta de ciutats de Catalunya, l’horta i la natura.
Per una punta, al final del barri de Pardinyes ens trobem amb el bosc de ribera conegut com La Mitjana, nom que li ve de les illes fluvials creades per l’acumulació de sediments que es formen en la divisió del riu en diversos braços.
Un espai natural amb més de 90 hectàrees de zona humida que acull al riu Segre en la seva entrada a la ciutat.
Dins de Lleida hi ha un bosc de ribera únic.
Abans d’endinsar-se a la Mitjana, hi ha un parc amb una zona infantil i també un centre d’interpretació, obert de dilluns a divendres de 9 a 14h. L’ajuntament de Lleida organitza diverses activitats per apropar aquest entorn de natura als lleidatans, gratuïtes. Per exemple hi ha visites guiades nocturnes, recompte d’aus, etc.
La visita al Centre d’Interpretació de la Mitjana és interessant, ja que hi ha una exposició permanent per aprendre sobre la flora i la fauna del parc.
A més a més, fa poc s’ha obert un camí que va des del molí de corbins fins als Aiguamolls de Rufea, resseguint el curs del riu Segre, el Camí del Nord. Bé, al gener del 2021, el camí estava tallat per uns problemes amb uns veïns, però això ja és cosa de l’ajuntament d’arreglar-ho.
Si anem a l’altre costat de la ciutat, seguint el riu Segre, arribarem als Aiguamolls de Rufea, l’altra zona humida dels afores de la ciutat. L’origen dels aiguamolls és artificial. Es va ocasionar de l’extracció d’àrids de la zona que van ocasionar la formació de basses, amb el temps, s’han valorat i recuperat essent ara un espai perfecte per passejar i observar les aus aquàtiques.
Així, que sense sortir del municipi de Lleida podem gaudir de la natura. A més a més, Lleida ens proposa una seguit de rutes per l’horta i resseguint els canals, com el de Pinyana. Només cal caminar uns 5 kilòmetres fora de la ciutat i ja tens tota una xarxa de camins que van unint les diverses partides.
Ja que vas a Lleida, perquè no descobrir tot el seu potencial turístic?
Mas de Melons, rutes natura Ponent a Les Garrigues
Per últim, tenim el Mas de Melons, en aquest cas, una zona seca on ens costarà trobar aigua i ombres. L’època ideal per anar-hi és durant la primavera i la tardor, els dies de poca calor i el dia d’hivern que surti el sol. A l’estiu és 100% recomanable anar-hi quan el sol hagi baixat.
Mas de Melons forma part de Les Garrigues i del Segrià i a través de les activitats que hi realitzen podrem descobrir la zona que uneix Mas de Melons, on hi ha el centre d’interpretació i el Mas del Matxerri.
Aquesta zona és molt important, ja que combina les activitats humanes com l’agricultura i la ramaderia amb la natura i protegeix les aus que hi niuen.
Al costat del Mas de Melons hi ha una antiga instal·lació de vi excavada a la roca. És interessant entendre el procès d’elavoració del vi el el circuit que feia el líquid en aquestes roques, per això hi ha un cartell explicatiu.
La zona de Mas de Melons i Mas de Matxerri daten de l’època medieval. L’any 1551 aquest territori estava controlat pels templers i posterioment, va estar regentat per la Cartoixa d’Escaladei.
A l’entrada de Castelldans hi trobaràs més informació.
Abans d’arribar-hi o en marxar, podem passar per la timoneda d’Alfès un altre dels espais catalogats dins dels Espais Naturals de Ponent. Aquests espais s’han format després de l’acció de les persones i en combinació de les condicions climàtiques i l’orografia.
Completa la teva ruta pel Segrià, amb la nostra Guia Completa pel Segrià i sabràs tot el que pots visitar en aquesta comarca de Ponent.
Passaport dels Espais Naturals de Ponent
D’espais naturals a Ponent, ens en queden molts d’altres, encara tenim moltes rutes de natura per Ponent per explicar i moltes més per descobrir.
També pots anar a donar el tomb pel pantà d’Utxesa a Torres de Segre o pel de Santa Anna. Pots caminar per les cabanes de volta o reseguir el Canal d’Urgell. Explica’ns quina ruta natural és la teva preferida de Ponent.
Una manera diferent de visitar les Terres de Lleida és descobrint els diversos paisatges en que l’Observatori del Paisatge ha classificat el territori.
Si prefereixes fer pobles i descobrir ponent d’una altra manera, que et sembla seguir alguna de les Rutes de Ponent per Principiants?