El municipi de Castelldans, a la comarca de Les Garrigues, a la província de Lleida, consta, segons dades del Idescat del 2017 amb 943 habitants, dels quals 506 són homes i 437 dones. Si ho dividim per grups d’edat, ens surt que un 65% es troben entre els 15 i els 65 anys i que un 18% entre els 65 i els 84 anys.

Pel que respecta a l’agricultura destaca l’olivera, seguit dels arbres fruiters i els herbacis; i pel que respecta a la ramaderia, l’ingrés principal és la cria d’aviram.

Saps que a Castelldans, a les Garrigues, hi ha un museu?

Què visitar a Castelldans, les Garrigues

Al mig del poble, al carrer Major, s’hi troba l’Església de la Mare de Déu de l’Assumpció amb la seva façana d’estil renaixentista. Com molts dels pobles de la comarca, té un Museu de l’Oli i del Món Rural, però heu de saber que per visitar-lo s’ha de concertar trucant al 973 120 022.

castelldans les garrigues plasa

Castelldans és un bon exemple per veure les diferències entre els pobles del nord i del sud de Les Garrigues, tant en la seva agricultura com en la seva construcció urbanística.

El Paisatge de Castelldans

Castelldans és un municipi molt particular ja que en el seu espai acull quatre tipus diferents de paisatges, segons la catalogació de l’Observatori del Paisatge.

Per una part, té característiques de la Plana d’Urgell, és a dir un territori més aviat pla, sense gaires turons i amb una vista infinita.

mas de melons ruta castelldans les garrigues segria

A la vegada, comparteix paisatge amb Torres de Segre i altres municipis del Segrià per la seva proximitat al pantà d’Utxesa. Aquesta característiques estan recollides als Secans d’Utxesa. Aquest punt el fa un municipi característic ja que està en la transició entre el bosc de riera i el paisatge sec de les Garrigues. Castelldans té una mica de tots dos paisatges.

Com hem dit, Castelldans es troba a les Garrigues, per això té part del paisatge de les Garrigues Baixes i Vall del Corb on canvia el paisatge pla per l’aparició de turons i conques hidrogràfiques.

Per últim també té particularitats del paisatge de les Garrigues Altes, una zona de conreus de secà parcel·lats en plataformes.

Una manera de descobrir part d’aquest paisatge és recorrent els camins entre Castellsdans, a les Garrigues i el Cogul. A més a més, al Cogul hi ha unes pintures rupestres impressionants.

Els Secans de Lleida

Buscant informació per fer aquesta entrada ens vam topar amb la reserva natural Mas de Melons i el seu centre d’interpretació, que està obert pel matí, de 9.00 a 14.00 els caps de setmana i els festius. L’accés està a la carretera que uneix Castelldans amb Aspa i és gratuït.

La visita és molt interessant i si voleu, us la faran guiada. També us recomanem anotar-vos a la seva agenda setmanal, sempre hi ha alguna activitat per descobrir aquest paissatge.

mas de melons ruta

El lloc forma part de la xarxa de Secans de Lleida i està protegit com a Reserva Natural. Des de Mas de Melons treballen per integrar les activitats agrícoles a l’ecosistema de la zona i protegir d’aquesta manera, hàbitats naturals tant importants per les aus migratòries i locals que es poden trobar.

La zona es considerada el millor nucli reproductor de la ganga a tot Catalunya.

Hi ha tres rutes per descobrir la zona, la que uneix Mas de Melons amb Mas de Matxerri, que fa 9,2km, o les dues circulars al voltant de cada mas d’uns 5 km, cada una. La zona no té gaire sombra, per tant és millor fer-ho en dies de poca calor o anar ben protegits del sol.

castelldans les garrigues mas de melons

A l’entrada de 3 rutes de natura per Ponent, et deixem el mapa amb la ruta, si vols els track, deixa’ns un comentari i te l’enviem per correu electrònic.

Quan visitar Castelldans

El primer dimarts de setembre es celebra la festa major del poble però també podem anar a alguna de les seves fires, com per exemple a l’abril hi ha l’aplec de l’Ermita de la Mare de Déu de Montserrat, construïda el 1954 i  que es troba a 1,2 km del poble i al desembre la festa de l’Oli Nou.

Al web de l’ajuntament tindreu tota la informació de la seva agenda cultural actualitzada.

Has participar en alguna de les activitats que organitzen des de Mas de Melons, com l’anillament d’au o l’observació dels ratpenats? Explica’ns en un comentari la teva experiència per Castelldans.

Deixa un comentari