Tarrés és un municipi de la comarca de les Garrigues, a la província de Lleida caracterític per la seva tranquil·litat. Tarrés, Fulleda, l’Espluga Calba, els Omellons i la Floresta són d’aquells poblets que et faran gaudir d’allò més del #turismenoguiri.

Segons dades d’Idescat, el 2017 tenia una població de 56 homes i 43 dones, 16 dels quals eren nens i nenes menors de 14 anys i 57 estaven en edat activa.

Malgrat que gran part del terreny de Tarrés sigui bosc, principalment de pi blanc, la gent del poble viu bàsicament de l’agricultura de l’ametlla, l’oliva, els cereals i la vinya i de la ramaderia de porcins.

Visitar Tarrés és una grata experiència en la teva ruta per les Garrigues.

Breu història per parlar al bar

Les terres de Tarrés, igual que va passar amb les de Fulleda, dos poblacions que es poden connectar caminant 7,8km, foren propietat del monestir de Poblet fins a Desamortització del s. XIX i abans havien estat propietat de Ramon de Boixadors qui les va aconseguir després de la conquesta de Ramon Berenguer IV, l’any 1149.

Què visitar a Tarrès, les Garrigues

A Tarrés hi destaca l’església de l’Assumpció de Maria, que data de 1799 amb façana neoclàssica.

Tot passejant pels carrerons del poble podrem descobrir cases de pedra dels s.XVI i XVII. A la plaça de la font encara hi ha els aljubs per abeurar els animals.

L’antiga cooperativa El Sindicat ha estat restaurada i recuperada com a allotjament turístic, bar i agrobotiga.

tarres les garrigues poble

La millor manera de visitar Tarrès és deixar-se perdre’s pels seus carrers.

El paisatge de Tarrès

L’Observatori del Paisatge ha catalogat Tarrès dins del grup de Garrigues Baixes i la vall del Corb, pel seu paisatge típicament garriguenc.

Fent alguna de les rutes caminant o en BTT podrem gaudir de construccions de pedra seca, camps d’atmetllers i una vegetació típicament de secà.

De l’altre costat de nacionals ens espera Vinaixa, un poble magnífic per descobrir.

Des del poble de Tarrés comença la ruta circular de 12,6 km dels Forns de Calç de les Garrigues, que passa per uns 20 forns dels que encara queden al municipi.

L’activitat de coure calç, que s’obtenia de coure la pedra calcaria a temperatures d’entre 900 i 1000ºC, va durar a la comarca fins a la dècada de 1960, el producte extret s’utilitzava com a sulfat per la vinya o per encalcinar les parets. Aquesta ruta és una de les activitats que ens queden pendent per un dia de menys vent.

Una altra passejada, circular i senyalitzada, que transcorre pel terme de Tarrés és la Dels Camins de l’Aigua al Secà que al llarg dels seus 14,6 km ens passeja per diferents punts lligats a la pedra seca i a l’aprofitament de l’aigua per tal de donar beure als animals que s’utilitzaven per al conreu, així com per regar els mateixos conreus, com basses, pous, aljubs, entre altres.

La ruta es pot fer tant amb bicicleta, com a cavall o caminant i fins i tot hi ha una versió més curta, de 8,9km.

tarres les garrigues esglesia

Quan visitar Tarrès

Podem aprofitar per visitar el poble a principis d’agost, quan hi ha la seva festa major i complementar la jornada amb alguna de les caminades que ens proposen els seus veïns.

Al web de l’ajuntament tenim tota la informació actualitzada de la seva agenda cultural.

I tu, quina ruta ens proposes? Explica’ns-la en un comentari.

This Post Has 2 Comments

 1. Gerard Conesa

  Hast feta l’excursió circular que comentes al bloc?

  Per cert, a Tarrés no va viure el prrsident Macià? No hi ha algun museu o algo a Tarrés?

  El dg., 1 de jul. 2018, 11:43, Fuet i Mate va escriure:

  > fuetimate posted: “Tarrés és un municipi de la comarca de les Garrigues, a > la província de Lleida. Segons dades d’Idescat, el 2017 tenia una població > de 56 homes i 43 dones, 16 dels quals eren nens i nenes menors de 14 anys i > 57 estaven en edat activa. Malgrat que gran part” >

  1. fuetimate

   Doncs l’excursió encara no l’hem fet, la tenim pendent, com moltes de les que hi ha les Garrigues.
   Lo del President Macià no hem vist res però si saps alguna cosa més, avisa’ns que hi anirem!

Deixa un comentari