El municipi de Vinaixa, a la comarca de Les Garrigues de la província de Lleida, és un dels punts garriguencs per posar a la teva ruta per Ponent. Un poble tranquil, amb racons i detalls per explorar.

Si vols passar un dia per Les Garrigues, aprofita per fer alguna de les rutes que uneix Vinaixa i l’Albi per descobrir el paisatge típic de la comarca.

consta, segons Idescat, amb 483 habitants, repartits entre homes i dones, gairebé a parts iguals i amb tres centenes en edat activa. Una població que decreix des del 2010 quan van tenir 609 habitants.

De les terres cultivables, més de 700 hectàrees estan dedicades a l’olivera, la resta són per l’ametlla i algunes per la vinya i pels cereals. Si parlem de ramaderia, destaca notablement, la cria d’aviram.

Vinaixa és un poble de les Garrigues que definitivament has de visitar.

Breu història per parlar al bar

Quan Ramon Berenguer IV va conquerir aquestes terres, va atorgar una carta de poblament, el 1151, a un grup d’homes procedents de Tàrrega.

De la mateixa manera que els seus veïns Fulleda o Tarrés, les terres del municipi van passar a formar part del monestir de Poblet a partir del segle XIII.

Què visitar a Vinaixa, les Garrigues

L’església de Sant Joan Baptista és important arquitectònicament perquè és una mostra de la transició entre el romànic i el gòtic.

L’antic Castell de Vinaixa, que té orígens àrabs, es troba a la plaça del Mil·lenari, amb el carrer Calvari. En aquesta plaça hi podem veure un relleu que commemora el mil·lenni de la formació de Catalunya.

A l’entrada del poble hi destaca Cal Blanco, actualment el centre cívic, un edifici d’estil modernisme.

Caminar pels carrers de Vinaixa és entendre les Garrigues, ja que totes les seves cases estan fetes de pedra de la població.

vinaixa les garrigues

El paisatge de Vinaixa

Si deiem que pasejar pel poble és entendre les Garrigues arquitectònicament, recorrer els voltants de Vinaixa és entendre la comarca paisatgísticament. Des de l’Observatori del Paisatge han catalogat Vinaixa com un paisatge de les Garrigues Baixes i la vall del Corb.

Aquest paisatge és on podrem veure camps d’atmetllers, marges de pedra seca i cabanes de volta.

Recorrent els camins de Vinaixa podrem descobrir aquest paisatge típic d’atmetllers i pedra seca que parlàvem i xino-xano arribar-nos a l’Albi. Saps que a l’Albi hi ha pintures rupestres i un espiral màgic?

Un dels aplecs més concorreguts de la zona és el de la festa de Sant Bonifaci, el primer cap de setmana de maig que junta la gent al voltant de l’ermita del sant, a uns 6,5 km de Vinaixa a menjar una paella popular.

De fet, la ruta de l’ermita de Sant Bonifaci està senyalitzada i que es pot realitzar durant tot l’any. Un altre cap de setmana interessant per visitar Vinaixa és durant la seva Festa Major, a finals d’agost.

Si us agrada caminar o anar amb bicicleta o cavall, des de Vinaixa es poden visitar tres cabanes de volta, tan típiques de la comarca que s’utilitzaven per sopluig dels pastors i per guardar les eines del camp i un aljub, utiltizats per recollir l’aigua de la pluja.

A més a més, hi ha preparada una ruta circular i senyalitzada de 9,1 km per descobrir la Vall de Vinaixa que passa per diferents fonts, com la del Macot a 2,3 km del poble o la del Quadrat a 5,7 km.

vinaixa les garrigues

Quan visitar Vinaixa

Què us sembla visitar Vinaixa durant la seva festa major? Hi haureu d’anar l’últim cap de setmana d’agost.

Si voleu gaudir de les flors dels atmetllers hi haureu d’anar a finals de febrer i la primavera també té una cita important durant la Festes de la Primavera, per Sant Jordi, el 23 d’abril.

Com a bon poble de les Garrigues, no pot faltar la Fira de l’Oli i de la Pedra, l’últim cap de setmana de maig.

Al web de l’ajuntament teniu l’agenda cultural actualitzada de Vinaixa, així com el plànol i tota la informació de la Fira de l’Oli i de la Pedra.

Quin és el teu racó preferir de Vinaixa, a les Garrigues? Has recorregut alguna de les rutes del municipi? Ja has visitat el municipi? Comparteix-ho en un comentari.

Deixa un comentari