El municipi de Vinaixa, a la comarca de Les Garrigues de la província de Lleida, consta, segons Idescat, amb 483 habitants, repartits entre homes i dones, gairebé a parts iguals i amb tres centenes en edat activa. Una població que decreix des del 2010 quan van tenir 609 habitants.

De les terres cultivables, més de 700 hectàrees estan dedicades a l’olivera, la resta són per l’ametlla i algunes per la vinya i pels cereals. Si parlem de ramaderia, destaca notablement, la cria d’aviram.

Breu història per parlar al bar

Quan Ramon Berenguer IV va conquerir aquestes terres, va atorgar una carta de poblament, el 1151, a un grup d’homes procedents de Tàrrega. De la mateixa manera que els seus veïns Fulleda o Tarrés, les terres del municipi van passar a formar part del monestir de Poblet a partir del segle XIII.

Què visitar

L’església de Sant Joan Baptista és important arquitectònicament perquè és una mostra de la transició entre el romànic i el gòtic. L’antic Castell de Vinaixa, que té orígens àrabs, es troba a la plaça del Mil·lenari, amb el carrer Calvari. En aquesta plaça hi podem veure un relleu que commemora el mil·lenni de la formació de Catalunya.

A l’entrada del poble hi destaca Cal Blanco, actualment el centre cívic, un edifici d’estil modernisme. Caminar pels carrers de Vinaixa és entendre les Garrigues, ja que totes les seves cases estan fetes de pedra de la població.

Vinaixa saludable

Un dels aplecs més concorreguts de la zona és el de la festa de Sant Bonifaci, el primer cap de setmana de maig que junta la gent al voltant de l’ermita del sant, a uns 6,5 km de Vinaixa a menjar una paella popular. De fet, la ruta de l’ermita de Sant Bonifaci està senyalitzada i que es pot realitzar durant tot l’any. Un altre cap de setmana interessant per visitar Vinaixa és durant la seva Festa Major, a finals d’agost.

Si us agrada caminar o anar amb bicicleta o cavall, des de Vinaixa es poden visitar tres cabanes de volta, tan típiques de la comarca que s’utilitzaven per sopluig dels pastors i per guardar les eines del camp i un aljub, utiltizats per recollir l’aigua de la pluja. Aquí us deixem l’enllaç al tríptic en pdf amb tota la informació sobre la Ruta de les Cabanes de Volta de les Garrigues.

A més a més, hi ha preparada una ruta circular i senyalitzada de 9,1 km per descobrir la Vall de Vinaixa que passa per diferents fonts, com la del Macot a 2,3 km del poble o la del Quadrat a 5,7 km.

Quin és el teu racó preferir de Vinaixa? Has recorregut alguna de les rutes del municipi? Comparteix-ho en un comentari.

Deixa un comentari