El Vilosell és un municipi de les Garrigues, a la província de Lleida, que segons dades d’Idescat, el 2017 tenia 180 habitants, repartits gairebé a parts iguals entre els dos gèneres. Cal destacar que un centenar estan en edat activa i de la resta, gairebé 60, es troben entre els 65 i els 84 anys.

La principal activitat econòmica és l’agricultura dividint les hectàrees conreades en parts, pràcticament, iguals d’olivera, vinya i ametllers. Pel que fa a la ramaderia només tenen explotació d’aviram.

Breu història per parlar al bar

Després de la conquesta de Lleida, per part del comte Ramon Berenguer, l’any 1149, es va nomenar Pere Besora com el primer senyor feudal del Vilosell. El castell del Vilosell, del qual avui no en queda pràcticament res, data del 1177, en temps del rei Alfons I. El Vilosell també va ser un dels pobles de les Garrigues que va passar a formar part del capital del monestir de Poblet.

Què visitar

La plaça principal és la de Sant Sebastià, on hi ha la capella homònima, d’estil renaixentista, però al casc antic s’alça l’església de Santa Maria. Aquesta església data del segle XVIII i és d’estil barroc.

El celler de Tomàs Cusiné és un dels que es pot visitar en la Ruta del Vi a les Garrigues.

Vilosell saludable

Des de la carretera que uneix l’Albi i el Vilosell hi ha un indicador per fer una part de la Ruta de les Cabanes de Volta a les Garrigues. I una altra ruta que uneix aquests dos pobles amb Cervià de les Garrigues, l’Albagés i El Cogul és la Ruta del riu Set, de 36 km. Si no teniu ganes de tanta caminada, podeu arribar-vos fins a l’ermita de Sant Miquel de la Tosca, d’estil barroc català, que es troba a 4 km al sud del Vilosell, a la serra de la Llena.

O si voleu caminar una mica més, des d’aquest punt comença la pujada al cim de la serra de la Llena, la punta del Curull o la tossa del Quico, el sostre comarcal de les Garrigues amb 1029,9 metres d’altitud. Confessem que ens queden totes pendents, i encara afegim més si diem que la de 36 km, la tenim pendent per fer en bicicleta. La resta, un dia de menys vent (o menys calor que ara) seran un dels destins.

Quina de les rutes que has fet per la zona, ens recomanes? Deixa’ns un comentarios i explicans-la.

Deixa un comentari