El Vilosell és un municipi de les Garrigues, a la província de Lleida, que respira pau i tranquil·litat. Aquest poble garriguenc és un exemple perfecte per conèixer el paisatge de secà i l’arquitectura de la pedra seca.

Si t’agrada caminar, pots aprofitar per a fer alguna de les rutes de natura que uneix l’Albi i el Vilosell. A més a més, a l’Albi també hi ha molts racons per descobrir.

Les Garrigues a Fuet i Mate

El Vilosell, segons dades d’Idescat, el 2017 tenia 180 habitants, repartits gairebé a parts iguals entre els dos gèneres. Cal destacar que un centenar estan en edat activa i de la resta, gairebé 60, es troben entre els 65 i els 84 anys. Les dades actualitzades del 2022 diuen que el Vilosell ja té 195 habitants.

que visitar al vilossell les garrigues

La principal activitat econòmica és l’agricultura dividint les hectàrees conreades en parts, pràcticament, iguals d’olivera, vinya i ametllers. Pel que fa a la ramaderia només tenen explotació d’aviram.

Descobreix el Vilosell, a les Garrigues i anima’t a vistar-lo.

Breu història per parlar al bar

Després de la conquesta de Lleida, per part del comte Ramon Berenguer, l’any 1149, es va nomenar Pere Besora com el primer senyor feudal del Vilosell.

les garrigues, vilosell

El castell del Vilosell, del qual avui no en queda pràcticament res, data del 1177, en temps del rei Alfons I. El Vilosell també va ser un dels pobles de les Garrigues que va passar a formar part del capital del monestir de Poblet.

Què visitar al Vilosell, les Garrigues

La plaça principal és la de Sant Sebastià, on hi ha la capella homònima, d’estil renaixentista, però al casc antic s’alça l’església de Santa Maria. Aquesta església data del segle XVIII i és d’estil barroc.

les garrigues, vilossel, plaça

Per visitar el Vilosell, només cal que passegeu pels seus carrers i per la plaça. Fins i tot si teniu temps, si el Covid deixa, podeu assentar-vos al bar del poble a fer un vermut i gaudir de la vida de Les Garrigues.

vilossell ermita

El celler de Tomàs Cusiné és un dels que es pot visitar en la Ruta del Vi a les Garrigues.

El paisatge del Vilosell

Des de l’Observatori del Paisatge han catalogat el Vilosell com a Garrigues Baixes i la Vall del Corb. Un paisatge típicament garriguenc, de secà, amb parceles de terres dedicades a l’atmetller i cabanes de volta.

Per visitar el Vilosell, només cal tenir ganes de pasejar. Surt de casa i descobreix aquest racó de les Garrigues.

carrer de vilosell les garrigues

Una molt bona manera de conèixer les Garrigues es recorrent alguna de les seves rutes, que ens permet tant descobrir el paisatge com nous pobles, per exemple l’Albi.

Des de la carretera que uneix l’Albi i el Vilosell hi ha un indicador per fer una part de la Ruta de les Cabanes de Volta a les Garrigues.

Una altra ruta que uneix aquests dos pobles amb Cervià de les Garrigues, l’Albagés i El Cogul és la Ruta del riu Set, de 36 km. Si no teniu ganes de tanta caminada, podeu arribar-vos fins a l’ermita de Sant Miquel de la Tosca, d’estil barroc català, que es troba a 4 km al sud del Vilosell, a la serra de la Llena.

O si voleu caminar una mica més, des d’aquest punt comença la pujada al cim de la serra de la Llena, la punta del Curull o la tossa del Quico, el sostre comarcal de les Garrigues amb 1029,9 metres d’altitud.

Confessem que ens queden totes pendents, i encara afegim més si diem que la de 36 km, la tenim pendent per fer en bicicleta. La resta, un dia de menys vent (o menys calor que ara) seran un dels destins.

Quan visitar el Vilosell

La festa major del Vilosell és el tercer diumenge d’agost. També és important, l’aplec de Sant Miquel de la Toscana, al maig.

poble del vilosell

Al web de l’ajuntament hi trobareu la informació actualitzada sobre la vida cultural del Vilosell, a les Garrigues.

Quina de les rutes que has fet per la zona, ens recomanes? Ja has visitat el Vilosell, a les Garrigues? Deixa’ns un comentarios i explica’ns-ho.

Deixa un comentari