La Floresta és un municipi de la comarca de les Garrigues a la província de Lleida. Sempre segons les dades de Idescat, el 2017, tenia 155 habitants, 83 homes i la resta dones. Val a dir que 103 dels seus habitants estan entre els 15 i els 65 anys i que fins i tot hi ha 14 nens.

Del total de les 212 hectàrees de terres llaurades, 122 estan dedicades a l‘olivera i la resta entre l’ametlla i els cereals. Pel que respecta a la ramaderia només es dediquen a la cria de porcs.

Si visites les Garrigues, has de posar la Floresta a la teva ruta.

Breu història per parlar al bar

L’atractiu principal de la Floresta és el seu castell que data de principis del s.XIII i és una barreja d’estils romànic, gòtic i renaixentistes. En un extrem del castell hi ha l’església parroquial de Sant Blai.

El castell que va ser propietat dels ducs de Cardona i posteriorment del duc Medinaceli.

floresta les garrigues castell

Què visitar a la Floresta, les Garrigues

A la plaça principal hi ha una gran creu neogòtica de pedra i és que a la Floresta encara hi queda un dels tallers de pedra, el de la família de picapedrers Martin.

El castell ofereix avui la possibilitat d’allotjar-s’hi i de visitar-lo, per a tal efecte, us heu de posar en contacte amb l’ajuntament.

A l’altre costat de la carretera hi ha el pou de gel, una construcció circular de pedra on antigament es guardava la neu.

la floresta les garrigues

L’ajuntament organitza visites guiades pel poble trucant al 973 14 10 94 o al 659 29 45 42.

A 1,6 km del poble, hi ha l’antic poblat de Castellots.

El paisatge de la Floresta

Descobrir el paisatge de la Floreta és visitar la terra de les Garrigues. Des de l’Observatori del Paisatge han catalogat la Floresta com les Garrigues baixes i la Vall del Corb.

Un paisatge ple de pedra seca, ja sigui en els marges dels bancals com en les cabanes de volta.

Per descobrir el paisatge es poden reseguir els camins que uneixen la Floresta amb el Omellons. Podreu veure camps d’oliveres i cabanes de volta.

Quan visitar la Floresta, les Garrigues

Si busqueu una excusa per visitar la Floresta que sapigueu que la Festa Major transcorre durant la segona quinzena d’agost i al febrer és es celebra Sant Blai, que és el patró del poble.

També podeu anotar al calendari l’últim cap de setmana de juny, quan es realitza la Fira de la Música al Carrer.

Al web de l’ajuntament de la Floresta hi ha tota la informació actualitzada de les dates de les fires i les festes.

Ja has visitat la Floresta de les Garrigues? Explica’ns la teva experiència i si tens algun racó o anècdota per compartir, estarem encantats de llegir-te en un comentari.

Deixa un comentari