La Floresta és un municipi de la comarca de les Garrigues a la província de Lleida amb molt més per visitar del que et puguis imaginar. A la Floresta hi trobaràs els antics rentadors, un pou de gel, un castell i fins i tot una sala d’exposicion.

Pots dedicar el matí a visitar la Floresta, tot fent la visita guiada pel castell i desprès pots acabar el dia a Les Borges Blanques o resseguint la LV-2012 vistant els altres pobles de la zona.

la floresta castell les garrigues

Sempre segons les dades de Idescat, el 2017, tenia 155 habitants, 83 homes i la resta dones. Val a dir que 103 dels seus habitants estan entre els 15 i els 65 anys i que fins i tot hi ha 14 nens. El 2022, la Floreta tenia 154 habitants.

Del total de les 212 hectàrees de terres llaurades, 122 estan dedicades a l‘olivera i la resta entre l’ametlla i els cereals. Pel que respecta a la ramaderia només es dediquen a la cria de porcs.

Si visites les Garrigues, has de posar la Floresta a la teva ruta.

Breu història per parlar al bar

El poble de la Floresta va néixer buscant la protecció de les parets del castell. Primitivament, estava a la zona que avui es coneix com a Castellots, un nucli de població que va ser atacat el 1704 per les tropes de Felip V. Aquest mateix rei va ser qui va manar destruir tots els castells de la zona, menys el de la Floresta.

floresta les garrigues castell

El castell que va ser propietat dels ducs de Cardona i posteriorment del duc Medinaceli. De fet era un castell de caça, d’esbarjo. El castell de defensa dels Cardona era el d’Arbeca.

Què visitar a la Floresta, les Garrigues

L’atractiu principal de la Floresta és el seu castell que data de principis del s.XIII i és una barreja d’estils romànic, gòtic i renaixentistes. En un extrem del castell hi ha l’església parroquial de Sant Blai.

la floresta castell les garrigues

El castell està construït sobre un nucli de pedra i al llarg dels anys ha anat patint ampliacions i remodelacions. Al segle XIV es va construir-hi la torre i a mitjans del s.XVIII s’hi va annexar l’església.

Durant l’època de Felip V, el castell es va subdividir en quatre habitatges i això va fer que s’hi tapessin finestres i s’obrissin altres portes.

la floresta les garrigues que visitar

El castell ofereix avui la possibilitat d’allotjar-s’hi i de visitar-lo, per a tal efecte, us heu de posar en contacte amb l’ajuntament.

les garrigues la floresta

A l’altre costat de la carretera hi ha el pou de gel, una construcció circular de pedra que feia les funcions de nevera. Però atenció que aquesta magnífica construcció era només per ús del castell!

 

A la plaça principal hi ha una gran creu neogòtica de pedra i és que a la Floresta encara hi queda un dels tallers de pedra, el de la família de picapedrers Martin.

pedres de la floresta

Al mateix edifici de la sala d’exposicions també hi ha un recull de l’obra de l’artista alemanya, Edith Schaar. Una dona excepcional i encara més en el seu temps. Algun dia m’hauré d’asseure a llegir més per ampliar com es mereix, aquesta entrada.

la floresta que visitar

I just a l’altre costat del poble s’hi han recuperat els antics rentadors municipals, allí on s’anava a “fer safareig”.

L’ajuntament organitza visites guiades pel poble trucant al 973 14 10 94 o al 659 29 45 42.

El paisatge de la Floresta

Descobrir el paisatge de la Floreta és visitar la terra de les Garrigues. Des de l’Observatori del Paisatge han catalogat la Floresta com les Garrigues baixes i la Vall del Corb.

paisatge de la floresta

Un paisatge ple de pedra seca, ja sigui en els marges dels bancals com en les cabanes de volta.

Per descobrir el paisatge es poden reseguir els camins que uneixen la Floresta amb el Omellons. Podreu veure camps d’oliveres i cabanes de volta.

Quan visitar la Floresta, les Garrigues

Si busqueu una excusa per visitar la Floresta que sapigueu que la Festa Major transcorre durant la segona quinzena d’agost i al febrer és es celebra Sant Blai, que és el patró del poble.

exposicions la floresta

També podeu anotar al calendari l’últim cap de setmana de juny, quan es realitza la Fira de la Música al Carrer.

Al web de l’ajuntament de la Floresta hi ha tota la informació actualitzada de les dates de les fires i les festes.

Ja has visitat la Floresta de les Garrigues? Explica’ns la teva experiència i si tens algun racó o anècdota per compartir, estarem encantats de llegir-te en un comentari.

This Post Has 2 Comments

  1. HERMINIO BALAGUÉ MONTALÁ

    La meva mare era de la Floresta i es deia Clotilde Montalá Marti, era de Cal Isidre. Es va casa i sen va anar a viure al Brasil. Sempre que podiam passavam a fer un tom per la Floresta. Jo soc el seu fill i visco a Barcelona fa 23 anys i em dic Herminio. Els meus avis eren el Salvador i la Carmen i tb tenia una tieta que es deia Maria del Carmen. Volia vindre per la Festa Major pro no va se possible. Se que queda alguna terra amb oliveras pro no sé com estaran despres de tans anys. Ja me passaré un dia dequests. Salutacions!!!

    1. Fuet-i-Mate

      Bones Herminio! Doncs una història molt interessant la de la teva familia, a veure si t’hi pots passar ben abiat 🙂

Deixa un comentari