L’Espluga Calba és un municipi de la comarca de les Garrigues, de la província de Lleida, que forma part de la ruta dels castells de les Garrigues.

Si vols veure altres pobles amb castells, no et perdis la Floresta! Una altra alternativa per complementar la visita de l’Espluga Calba, a les Garrigues, és visitant Fulleda. Coneixes la Fira de l’Heròica?

espluga calba les garrigues que visitar

L’Espluga Calba amb 363 habitants, 182 homes i una dona menys, segons el cens realitzat per Idescat, el 2017. Dels 363 habitants, gairebé 200 es troben en la franja d’edat entre els 15 i els 65. El cens del 2022 ha estipulat que a l’Espluga hi viuen 331 persones.

Pel que fa a l’agricultura, la majoria de les hectàrees explotades agrícolament estan dedicades a l’olivera, al cultiu de l’ametlla i dels cereals.

Seguint l’exemple d’altres pobles de les Garrigues, si mirem la ramaderia destaca notablement la cria d’aviram seguida de porcins i força inferior la de bovins.

Visitar l’Espluga Calba, a les Garrigues, no deixa a ningú indiferent. Descobreix aquesta vila!

Breu història per parlar al bar

Com en altres pobles de les Garrigues, també fou Ramon Berenguer IV, qui l’any 1148, va atorgar carta de població sobre el territori al batlle Porcel de Cervera.

espluga calba les garrigues

Però a diferència d’altres pobles de les Garrigues, l’Espluga Calba va quedar lligada al monestir de Vallbona, per ordre de Jaume I el Conqueridor.

Què visitar a l’Espluga Calba, les Garrigues

El castell o palau de l’Espluga Calba és un edifici que data del s.XIII, i es creu que en aquesta zona hi havia una antiga fortalesa musulmana.

Aquest castell va formar part de l’ordre dels Hospitalers de Sant Joan de Jerusalem. El castell es pot visitar en visita guiada, trucant prèviament a l’ajuntament, al telèfon 973 15 60 05.

espluga calba visitar ruta garrigues

L’església del poble està dedicada a la Immaculada Concepció, patrona de la vila i data del segle XVIII.

El paisatge de l’Espluga Calba

L’Espluga Calba comparteix paisatge amb els pobles de les Garrigues i és que aquesta comarca és molt característica. Els camps de conreu de secà, els turons, els marges de pedra seca, les cabanes de volta, etc. són típics de les Garrigues Baixes i la vall del Corb, tal com l’ha catalogat l’Observatori del Paisatge.

Els amants de les rutes en BTT  esteu de sort, ja que a l’Espluga Calba han preparat una ruta circular de més de 9 km per descobrir els paisatges del voltant. La millora manera per coneixer el paisatge de l’Espluga Calba.

Quan visitar l’Espluga Calba

Les dues Festes Majors del poble són, la d’hivern, el primer cap de setmana de febrer i la d’estiu, el cap de setmana següent a la Mare de Déu d’agost.

Durant el mes de març es duu a terme la Matança del Porc i al juliol, el castell participa en el cicle de Música als Castells.

turisme les garrigues ruta

També podem visitar l’Espluga Calba durant la Diada Nacional de Catalunya, que ho celebren amb una paellada popular o al desembre durant la Fira Oléo Tèxtil.

 

Al web de l’ajuntament de l’Espluga Calba, a les Garrigues, trobareu tota la informació de fires i festes actualitzada.

Has participar en alguna de les fires de l’Espluga Calba o tens alguna recomanació per fer-nos? Ja has visitat l’Espluga Calba, a les Garrigues? Comenta’ns el que t’ha semblat.

Deixa un comentari