Fulleda és un municipi de les Garrigues, a la província de Lleida. És un poble tranquil que, una vegada a l’any es vesteix de gala amb la Fira de l’Heroica.

Busques una ruta tranquil·la per passar el dia per les Garrigues?, què et sembla visitar Tarrés, a Fulleda i l’Espluga Calba? A més a més, hi pots sumar alguna de les rutes per descobrir el paisatge garriguenc o “industrial” dels forns de calç.

A Fuet i Mate trobaràs molts més municipis de les Garrigues

Fulleda, segons Idescat, el 2017, tenia tan sols 86 habitants, repartit en parts iguals pels dos gèneres, en una superfície de 16,18 km². Cal destacar que 53 dels habitants estan a la franja d’edat entre els 15 i els 65 anys, per tant, més de la meitat de la població està en edat activa. Les dades actualitzades del 2022 mostren un augment de població, de 86 a 98 habitants.

La gran majoria del terreny està catalogat com terres llaurades on predomina el cultiu de l’olivera, seguit d’ametllers i de vinya. També hi ha un extens bosc de pins, roures i alzines amb arbust de garriga o garric, un arbust que també fa glans com a fruit.

Avui t’expliquem que fer i visitar per la Fulleda, perquè puguis completar la teva ruta per les Garrigues.

Breu història per parlar al bar

Fulleda tenia un castell, però avui en dia, al capdamunt del turó als afores del poble, no hi queda pràcticament res. Aquest castell o més ben dit torre de defensa, datava de principis del s.XII, quan Ramon Berenguer IV va cedir el territori a Ramon de Boixadors.

Amb el temps, aquestes terres, com moltes d’altres de la contrada, passarien a formar part del capital del monestir de Poblet, fins a la Desamortització del XIX.

Què visitar a Fulleda, les Garrigues

A la plaça principal de Fulleda, les Garrigues, anomenada Pare Fàbregues, hi destaca l’església de Santa Maria, d’estil romànic i del s.XIII.

Cal mencionar que durant els segles posteriors s’hi van afegir tocs d’elements barrocs i neoclàssics, com per exemple la portalada de pedra.

El poble gira al voltant d’aquesta plaça i la majoria dels seus carrers de cases empedrades, acaben conduint-hi. Així que una bona manera de visitar Fulleda és deixar-se portar pels seus carrers sense una idea gaire clara i anar decobrint tots els racons.

les garrigues-fulleda-esglesia

L’antic molí d’oli de la Cooperativa de Fulleda, fundada el 1957, ha estat restaurat i avui en dia és un museu. Pels amants del vi, Fulleda té un representant en la Ruta del vi a Les Garrigues, el Celler Matallonga.

Per completar la jornada ens queda arribar-nos al Racó del Bolet, un memorial als caiguts durant la Guerra Civil. A la pàgina web de turisme de Fulleda, hi trobareu tota la informació per visitar aquests llocs.

La dada curiosa

Fulleda està molt orgullós de ser el poble on nasqueren els pares d’Agustina Saragossa i Domènech, la qual va passar a la història catalana com Agustina d’Aragó. Aquesta noia, el naixement de la qual està entre Reus o Barcelona, ho feu el 1786.

El 1803 es va casar amb el militar Juan Roca Vilaseca i el 1803 es va traslladar a la capital d’Aragó per defensar Espanya en la Guerra del Francès.

Visita Fulleda, a les Garrigues, per Fira de l’Heroica.

Agustina es va fer voluntària en la rereguarda i va començar a entrar a la història perquè va fer disparar el canó, els artillers del qual van morir a causa d’una granada. A partir d’aquí té diverses intervencions a l’exèrcit al llarg de la seva vida.

El paisatge de Fulleda, típic de les Garrigues

El paisatge de Fulleda té dues característiques i per això des de l’Obervatori del Paisatge han catalogat aquest racó de les Garrigues dins de Les Garrigues Baixes i la vall del Corb, on hi destaquen les valls i els turons. Es notori remacar la gran quanitat de cabanes de volta que es poden trobar pel paisatge.

Una manera molt interessant de visitar Fulleda i la resta de les Garrigues és descobrint el seu paisatge.

Si teniu ganes de caminar o fer una ruta BTT per Fulleda, a les Garrigues, hi ha una ruta senyalitzada que s’anomena la ruta dels Miradors i les Fonts; aquí us deixem l’enllaç al tríptic informatiu.

Són 30 km durant els quals es puja a les serres de Vinaixa, de Vilobí i de les Aubredes, per tal d’arribar a miradors, degudament senyalitzats, i contemplar la plana garriguenca. A nosaltres ens queda pendent, per un dia de menys vent.

Si fas alguna d’aquestes rutes, passa’t per Vinaixa, un poble encantador.

Quan visitar Fulleda

Un bon cap de setmana per visitar Fulleda és durant l’últim cap de setmana d’agost, ja que és quan celebren la seva festa major o el tercer diumenge de setembre quan duen a terme les activitats de la Fira Heroica, durant la qual rememoren a la figura d’Agustina d’Aragó.

Al web de l’ajuntament hi trobareu tota la informació referent a la vida cultural, de Fulleda, a les Garrigues.

Si voleu ampliar la informació sobre Fulleda, us deixem l’enllaç al llibre Fulleda i Agustina d’Aragó de Juan Antonio Continente Cuevas i Santiago Arbós Gabarró.

Què tal la vostra experiència a la Fira Heroica? Heu fet alguna de les rutes proposades o en sabeu alguna de diferent?Ja has visitat Fulleda, a les Garrigues? Feu-nos-ho saber deixant un comentari.

Deixa un comentari