El Cogul és un municipi de les Garrigues, de la província de Lleida, que té un dels racons més importants de Ponent, la roca dels Moros.
El Cogul és d’aquells pobles “mig aïllats” així que la meva proposta és que vagis a gaudir del poble i del seu entorn. Al matí pots visitar la roca dels Moros i les tombes del Saladar i després passejar pel poble tot fent baixar el dinar.
El Cogul, que segons dades d’Idescat consta amb 167 habitants, 87 homes i 75 dones. 91 de les persones que estan censades a El Cogul tenen entre 15 i 64 anys i 62 persones estan a la franja de la tercera edat. El 2022 el Cogul té censades 151 persones.
L’economia es basa en l’agricultura, principalment de l’olivera amb 737 hectàrees conreades del total de 1082. 151 hectàrees i 190 es reparteixen entre cereals i fruiters, respectivament.
El Cogul és una parada obligada en la teva ruta per les Garrgues. Saps que hi ha unes pintures rupestres molt imporants?
Breu història per parlar al bar
El Cogul va ser repoblat per la casa de Cervera, primer, i després per la casa de Pallars, durant l’època de la reconquesta. Com en altres pobles de l’indret, el monestir de Poblet n’adquirí la senyoria i el castell del Cogul li pagava el delme.
I és que el poble era una vila closa protegida per un castell.
Que visitar al Cogul, les Garrigues
El poble en si mateix, bé mereix una visita amb les seves cases dels segles XVI i XVII. A la plaça principal hi ha l’església Mare de Déu de l’Assumpció, d’estil renaixentista. L’església, que té una façana barroca, data de finals del s.XIX.
L’atractiu principal d’El Cogul són les seves pintures rupestres de fa 10.000 anys enrera, trobades a la Roca dels Moros i que estan ubicades a l’entrada del poble.
No et perdis les pintures rupestres del Cogul.
Pels voltants d’El Cogul hi ha diverses rutes per descobrir el paisatge de secà de Les Garrigues i just a un quilòmetre de les pintures, hi ha les tombes del Saladar
La Roca dels Moros
La Roca dels Moros és un jaciment rupestre que es troba a pocs metres del poble del Cogul, a Les Garrigues. Aquesta roca, que es pot visitar des del centre d’interpretació que han construït per preservar-la, conté pintures de fa 10.000 anys enrera, pintures de fa 6.000 anys enrera i fins i tot inscripcions gravades a la roca dels ibers i dels romans.
Per tant, és gairebé un passeig per la història de Catalunya en un tros de roca.
Els estudis revelen que aquesta zona de Catalunya ha estat habitada des del Paleolític fins a l’època actual. De fet, els primers historiadors de les pintures de la Roca dels Moros tenien un debat obert entre si eren pintures paleolítiques o neolítiques, obrint fins i tot dues línies d’investigació paral·leles, cada una amb la hipòtesis del punt de partida en una era diferent.
Finalment, s’ha comprovat que eren de l’era de l’Epipaleolític, entre 10.000 anys i 6.000 anys enrera, quan les persones es caracteritzaven per les seves activitats recol·lectores i caçadores, sense tenir en compte l’agricultura que ja començava a despuntar en altres indrets propers.
La Roca dels Moros es trobava en la seva ruta nòmada des del llevant fins als Pirineus, essent lloc de pas per ells i fins i tot, es creu que, posteriorment, lloc de culte sagrat, deduint-ho del grup de pintures humanes representades.
El Paleolític es caracteritza per societats caçadores i recol·lectores, en canvi durant el Neolític es basaven en l’agricultura i la ramaderia. Les primeres pintures que es van realitzar a la Roca dels Moros, són d’una societat caçadora i recol·lectora però que es diferencia del Paleolític, situant-les, com ja hem comentat a l’era de l’Epipaleolític.
Així les representacions consisteixen en gravats a la roca de la fauna salvatge que caçaven. Les escenes de caça ja apareixen amb arcs i fletxes.
Com hem comentat, en el Neolític, ara fa entre 7.000 i 4.000 anys, les societats passen a un règim sedentari gràcies a la incorporació de l’agricultura i la ramaderia. Els habitants d’un poblat talaven boscos, per construir les seves cases i per tenir terreny pel conreu i per pasturar els seus ramats.
Els ritus també eren més importants que ens eres anteriors i això es representa en la Roca dels Moros amb el conjunt de figures femenines en acte cerimonial dedicat a la fertilitat.
Què signifiquen
La roca la podem separar en quatre àrees generals, les primeres representacions que són tres gravats de braus, ja extingits que, posteriorment, en l’època neolítica van repintar i van ampliar l’escena amb més animals i un conjunt de figures humanes, bàsicament parelles de dones contemplant un home amb el sexe exageradament gran, símbol de fertilitat.
El tercer grup són dues representacions de caça, ja de fa 6.000 anys i finalment les inscripcions gravades dels ibers repartides en dues línies i gravats en llatí dels romans, que podem situar ara fa 2.600 anys i 2.000 anys. En realitat, en total s’hi han distingit una quarantena de figures gravades i pintades, de colors negre i vermell, principalment.
Això és important!
Per la seva singularitat i el relatiu bon estat de les pintures, la Roca dels Moros va ser catalogada com a Patrimoni Mundial de la UNESCO el 1998, ressaltant la seva importància en l’art rupestre llevantí, dins del grup d’art rupestre de l’arc mediterràni de la Península Ibèrica. A més a més, també és la primera representació d’art esquemàtic, les representacions de caça, fetes per agricultors amb l’únic objectiu de deixar constància de la seva presència, és a dir, sense cap fi sagrat o ritual.
El descobriment científic de la Roca dels Moros se li atribueix al Mossèn Ramon Huget que va escriure una carta a Ceferí Rocaford, el 1908, informant-lo de la presència d’aquestes pintures en una roca a prop del poble del Cogul.
Ceferí es trobava recopilant informació per escriure “Geografia General de Catalunya”, quan es va apropar a les Garrigues per estudiar aquestes marques a les roques. Curiosament, les pintures no concordaven amb el que s’havia descobert fins ara i tampoc complien les característiques d’art del paleolític, primer perquè no es trobaven en una cova i segon perquè tenien representades figures humanes.
Atret per aquesta raresa històrica, l’abat Henri Breuil es va traslladar fins a l’indret per tal d’estudiar la famosa roca pintada. Aquest és el punt de partida per a l’estudi des de dues hipòtesis diferents, si les pintures eren del paleolític o del neolític.
Centre d’Interpretació de la Roca dels Moros_Per horaris actualitzats visitar la web de Patrimoni Cultural de la Generalitat. Preu al 2018: 2,5€ però hi ha certs dies a l’any, com l’11 de setembre, que l’entrada es gratuïta. Visita 1 hora.
El paisatge del Cogul
Segons l’Observatori del Paisatge el municipi del Cogul, a les Garrigues té dues característiques bàsiques.
Per una part comparteix paisatge amb pobles del Segrià amb el Secà d’Utxsesa. Una zona de transicó entre els boscos de ribera del Segre i el paisatge típic de les Garrigues.
Podem anar fent ruta del Cogul a Alfes, per tal de descobrir aquest paisage típic i passar pel Mas de Melons.
L’altra zona del municipi segueix el paisatge de les Garrigues Altes, zones de secà dedicades al cultiu d’herbacis.
Quan visitar El Cogul
Com molts pobles, podem aprofitar la visita durant la seva festa major, en aquest cas el 3 de maig, per la Festa Major Santa Creu.
Al web de l’ajuntament hi ha la informació sobre la vida cultural del Cogul.
Deixa’ns un comentari exolicant-nos la teva experiència al Cogul. Què més podem visitar?