La Granadella és un municipi de les Garrigues, a la província de Lleida, que has de posar a la teva llista de pobles imperdibles de les Garrigues. La seva església, la seva història i el centre d’interpretació de l’oli fan de la Granadella un poble únic.

Arribar a la Granadella no és fàcil, ja que queda, relativament, allunyat de les carreteres principals, però no et preocupis, si hi vas el dia de la reproducció dels bombardejos de la Guerra Civil tindràs la teva recompensa.

El 2017, segons dades d’Idescat, la Granadella tenia una població de menys de mil habitants, concretament, 388 homes i 349 dones. 433 habitants estan en la franja d’edat laborable, mentre que 89 són menors d’edat, 162 es troben entre les 65 i els 84 anys i 53 són octogenaris passats. El 2022 la població de la Granadella és de 724 habitants.

Malgrat tot, la població ha augmentat del 2016 al 2017 que va passar de 723 a 737 habitants. Mirant dades econòmiques, tenim que és un municipi d’oliveres, amb 2654 hectàrees conreades. També tenen fruiters i herbacis però per separat no arriben a les 1000 hectàrees dedicades al conreu.

En el sector ramader destaquen els més de 130000 caps d’aviram i els 3900 pocs. També crien boví i oví, amb 623 i 927 caps respectivament.

No et predis la reproducció dels bombardejos que va patir la Granadella, a les Garrigues, durant la Guerra Civil.

Breu història per parlar al bar

La Granadella va ser una fortalesa àrab que una vegada recuperada, Guillem III de Cervera va cedir, el 1181, a Pere de Mascarell per tal de repoblar l’antiga vila romana.

La baronia de la Granadella va créixer al voltant del castell, del qual, avui en dia en queden algunes ruïnes.

Què visitar La Granadella, a les Garrigues

A la plaça principal hi ha l’ajuntament i seguint pel carrer que li passa pel costat arribarem al Centre de la Cultura de l’oli de Catalunya, ubicat al que antigament va ser el convent de Santa Maria.

A dalt de tot hi ha el Pla de les Sitges, on es creu que s’hi conservaven els cereals dels pobladors.

la granadella les garrigues

L’església de Santa Maria de Gràcia és una obra del 1764, d’estil barroc, que en el moment de la seva construcció es trobava fora de les muralles de la vila closa. La Generalitat la va declarar Bé Cultural d’Interès Nacional a causa de la seva magnificència i a què és una mostra del barroc tardà.

La Grandella i la Guerra Civil

A l’altre costat de la plaça, en direcció el Pou de la Cometa, hi ha el camí que porta a l’antic refugi de la Guerra Civil que es pot visitar el dia que fan la reproducció dels bombardejos de la Guerra Civil.

Hauries de Saber

No et perdis la reproducció dels bombardejos de la Guerra Civil

La Granadella va ser la segona població de les Garrigues que més bombardejos, un total de 20, va patir durant el cop d’estat franquista, el primer va ser Castelldans.

Paisatge de la Grandella

La Grandella té dos paisatges característics, segons la catalogació de l’Observatori del Paisatge.

Per una banda s’hi reconeixen els trets de les Garrigues Alta, com pot ser camps de conreu graonats i separats entre si per marges de pedra seca. Passejant pels seus camins és fàcil trobar-se amb cabanes de volta i sobretot observeu les parets de pedra seca, quina obra mestra.

Per una altra banda, els Costers de l’Ebre, és més abiat forestal, on predominen les pinendes de pi blanc.

Sense cap mena de dubte, visitar la Grandella, a les Garrigues, és una decisió encertada. Podeu fer visita cultural i visita natural, recorrent alguns dels seus camins. Les rutes estan preprades per fer amb BTT  o caminant.

Quan visitar la Granadella

Si sou de visitar els pobles durant alguna de les seves festes, sapigueu que la festa major és durant el setembre

Durant setmana Santa fan un l’espectacle de l’enclavament a la creu que fan per setmana santa. Un altrem oment clau del pobles és la reproducció dels bombardejos de la Guerra Civil. A més a més, de les festes catalanes per excel·lència Sant Jordi i la Castanyada.

la granadella reproducció bombardeig guerra civil

Des de la Granadella, a les Garrigues, us podeu arribar als pobles del Segrià com Llardecans i descobrir la seva espectacular església.

Al web de l’ajuntament tindreu les dates actualitzades dels diversos actes que es realitzen a la Granadella, a les Garrigues.

Us animeu a visitar La Granadella? Un poble tan petit i amb tants racons per descborir, que us ha semblat?

Deixa un comentari