La Granadella és un municipi de Les Garrigues, a la província de Lleida. El 2017, segons dades d’Idescat, tenia una població de menys de mil habitants, concretament, 388 homes i 349 dones. 433 habitants estan en la franja d’edat laborable, mentre que 89 són menors d’edat, 162 es troben entre les 65 i els 84 anys i 53 són octogenaris passats.

Malgrat tot, la població ha augmentat del 2016 al 2017 que va passar de 723 a 737 habitants. Mirant dades econòmiques, tenim que és un municipi d’oliveres, amb 2654 hectàrees conreades. També tenen fruiters i herbacis però per separat no arriben a les 1000 hectàrees dedicades al conreu. En el sector ramader destaquen els més de 130000 caps d’aviram i els 3900 pocs. També crien boví i oví, amb 623 i 927 caps respectivament.

Breu història per parlar al bar

La Granadella va ser una fortalesa àrab que una vegada recuperada, Guillem III de Cervera va cedir, el 1181, a Pere de Mascarell per tal de repoblar l’antiga vila romana. La baronia de la Granadella va créixer al voltant del castell, del qual, avui en dia en queden algunes ruïnes.

Què visitar

A la plaça principal hi ha l’ajuntament i seguint pel carrer que li passa pel costat arribarem al Centre de la Cultura de l’oli de Catalunya, ubicat al que antigament va ser el convent de Santa Maria. A dalt de tot hi ha el Pla de les Sitges, on es creu que s’hi conservaven els cereals dels pobladors.

A l’altre costat de la plaça, en direcció el Pou de la Cometa, hi ha el camí que porta a l’antic refugi de la Guerra Civil que es pot visitar el dia que fan la reproducció dels bombardejos de la Guerra Civil. La Granadella va ser la segona població de les Garrigues que més bombardejos, un total de 20, va patir durant el cop d’estat franquista, el primer va ser Castelldans.

L’església de Santa Maria de Gràcia és una obra del 1764, d’estil barroc, que en el moment de la seva construcció es trobava fora de les muralles de la vila closa. La Generalitat la va declarar Bé Cultural d’Interès Nacional a causa de la seva magnificència i a què és una mostra del barroc tardà.

Quan visitar la Granadella

Si sou de visitar els pobles durant alguna de les seves festes, sapigueu que la festa major és durant el setembre però potser és més interessant l’espectacle de l’enclavament a la creu que fan per setmana santa o la reproducció dels bombardejos de la Guerra Civil. A més a més, de les festes catalanes per excel·lència Sant Jordi i la Castanyada.

Us animeu a visitar La Granadella? Un poble tan petit i amb tants racons per descborir, que us ha semblat?

Deixa un comentari